Si’au batut joc de noi ani si ani de zile toti in frunte cu un ASF care a fost mereu bomboana de pe coliva. Multumita transportatorilor care au facut presiuni in strada (nu stiu cand o sa invatam ca natie ca doar in strada se pot rezolva nedreptatile) se pare ca legea RCA va fi in sfarsit modificata …
Senatul a adoptat, marţi, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.
Plenul a aprobat raportul de admitere cu amendamente întocmit de Comisia pentru buget cu 73 de voturi ‘pentru’, opt voturi ‘împotrivă’ şi 13 abţineri.
…
„Principala modificare este acel tarif de referinţă, de acolo urmează mai multe modificări, modul cum se stabileşte tariful, sarcina dată ASF de a stabili un tarif de referinţă care duce la limitarea creşterilor la tariful RCA. A doua (modificare – n.r.) este o sarcină dată Guvernului de a se ocupa într-un anumit termen de înfiinţarea unei societăţi sau crearea unei activităţi în cadrul societăţilor de stat – cum este Eximbank – ca să încheie asemenea asigurări. Intrând pe piaţă, concurenţa va fi alta. Bineînţeles cu asigurarea unui profit sau chiar fără profit, dar acoperirea costurilor, pentru că nu trebuie să facă societăţile de stat profit, trebuie să asigure bunăstarea populaţiei. Oricum, se ajunge la un mediu concurenţial mult mai sănătos. La ora actuală nu avem decât nişte operatori privaţi care sunt cam toţi străini, statul nu are”, a afirmat Arcaş.
Potrivit raportului comisiei, tariful de referinţă se calculează pe baza daunei medii determinate trimestrial şi comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către companiile de asigurări RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.
…
„În calculul tarifului de primă, asiguratorii RCA pot folosi numai criterii de risc, indicii de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor fundamentate statistic, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi. Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat”, se arată într-unul din amendamentele aduse legii şi asumat de Senat.
De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.
…
Legea propune, totodată, eliminarea criteriului vârstei în calcularea preţului contractului, precum şi faptul că numai cei care părăsesc teritoriul României sunt obligaţi să plătească cartea verde.
Asigurarea RCA va putea fi încheiată integral sau în rate, pe o perioadă cuprinsă între o lună şi un an, iar service-urile care refuză repararea unei maşini asigurate riscă să îşi piardă licenţa. Şi asiguratorii care nu vor plăti în termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-şi pierde licenţa.
Potrivit raportului comisiei, iniţiativa legislativă mai cuprinde şi dispoziţii referitoare la modul de soluţionare şi de stabilire a despăgubirii, plata acesteia, termenul de plată, desemnarea şi atribuţiile reprezentantului de despăgubiri, „prevederi care în prezent sunt reglementate prin legislaţia secundară emisă de ASF”
Sursa: stiripesurse.ro
Singurele chestii de care sper sa se tina e aia cu platitul asigurarii de catre societatea unde este fiecare asigurat! Eu mereu am dat bani in plus sa ma asigur la o societate cat de cat ok, iar de lucrul asta nu am beneficiat in nici un fel ca de cate ori mi’au trosnit unii masina am avut de a face cu societati fantome care azi nici macar nu mai exista. A doua chestie buna e aia cu eliminarea cartii verzii obligatorii atata vreme cat masina aia este rulata strict in tara! O platim toti ca prostii inutil, in loc sa fie optionala si sa poata oricand fi adaugata pe o perioada ce sa o alegem noi ca utila daca iesim din tara.
In rest … putem doar sa inregistram asta doar ca o victorie impotriva astora, ca de platit oricum o sa platim si de acum inainte de o sa ne sara capacele.
Ce ziceti, se va schimba ceva in bine? Cum vi’se pare noua lege?
Sa vedem , ca la noi imbarligate sunt caile domnului!