Legenda urbana tampita: oul e rau pentru tine!

De ceva ani, toata lumulita este contra oului. Cica te ingrasa, iti creste colesterolul, samd. Saracul ou!

De curand am citit acest articol. De acord, e nebunie site-ul, daaar… pentru fanaticii slabirii articolul asta e un mare soc: efectele consumului oului asupra corpului uman!

Stiu ca veganii si vegetarienii vor fi oripilati, dar moi, care urmeaza de 3 ani o dieta ovo-lacto-vegetariana pot sa dau in scris ca aceste efecte sunt cuantificabile. Bineinteles, recomand un cosum responsabil, adica 1-3 oua la cateva zile si neaparat fierte sau coapte, nu prajite, ele fiind foarte benefice si pentru cresterea armonioasa a copiilor.

Sa purcedem. Iata efectele:

  1. cresterea imunitatii, prin continutul in seleniu; copiii care nu mananca oua pot dezvolta sindromul Keshin, o boala care afecteaza dezvoltarea sistemului imunitar, a oaselor si a inimii!!
  2. schimbarea profilului colesterolului tau – colesterolul „bun” – HDL – creste daca mananci oua, iar particulele de colesterol rau -LDL – se transforma din mici si dense in rare si mari, tip care nu provoaca ateroscleroza
  3. scaderea riscului de infarct, datorita efectelor asupra colesterolului.
  4. asigurarea nivelului optim de vitamin B2 – esentiala pentru sportive si cei cu activitate fizica intense
  5. asigurarea nivelului optim de B5 si B12, esentiale pentru functionarea otima a organismului, mai ales B12, care se gaseste natural doar in oua, lapte si muraturi
  6. asigurarea nivelului optim de colina, o substanta esentiala pentru sanatatea creierului; lipsa ei duce la dezordine neurologica
  7. asigurarea aminoacizilor esentiali pentru sustinerea zinica a orgnismului
  8. scaderea riscului de cataracta – oul contine antioxidanti care apara ochiul de diverse boli
  9. asigurarea nivelului optim de vitamin D – foarte putine surse natural de vitamin D exista, de exemplu borsul, oul fiind cea mai usor asimilabila
  10. satietate – scorul de satietate se bazeaza pe …OU, care are scor perfect, 100. O masa bazate pe oua poate da o satiatete care sa tina mult timp, sa asigure protein de calitate si sa ne impiedice sa ciugulim in plus.
  11. protejarea ficatului – un efect a ceea ce am spus mai sus este protejarea ficatului in mod natural, daca si noi avem grija sa nu fim badarani cu el, adica prajeli,alcool, tutun , cafea samd
  12. scaderea riscului de diabet

Asa ca, atunci cand vreti sa fiti sanatosi, mai luati si cititi ce trebuie si mancati ce trebuie, dar cu moderatie, nu bazandu-va pe tot felul de pastille minune si super mancaruri  si cure si detoxifieri care s-ar putea sa va imbolnaveasca mai rau sau, cine stie, sa va faca sa impingeti panselute in viitorul apropiat, gen Gabi Cotabita si atatia altii.

Personal, eu combin o dieta echilibrata, fara excese, cu activitatea fizica, adica alergare, 40-50 km saptamanal. Oul nu lipseste, tocmai datorita a ceea ce vedeti mai sus.

Si ca tot a venit vorba de cure de detoxifiere, nu exagerati cu asa ceva si in loc sa cumparati tot felul de porcarii de produse din comert care contin numeroase chimicale si componente nocive care mai mult rau decat bine va fac, va recomand sa va cumparati un Blender/Smothie Maker cu care sa va faceti sucuri, fresh’uri sau smothie-uri proaspete din fructe cat mai ecologice posibil. Niste exemple si sfaturi foarte bine documentate in privinta alegerii si cumparari unui asemenea blender/smothie maker, gasiti →aici.

Pe final, as mai zice doar de unt, care in ultima vreme are si el la randul lui o reputatie tot mai prosta, dar sunt doctori care, mie personal, mi-au spus sa mananc moderat mai bine unt decat margarina, care are efecte extreme de nocive din pricina grasimilor hidrogenate . Cheia, in fapt, este CUMPATAREA!

Voi ce parare aveti?

 

16 comentarii la „Legenda urbana tampita: oul e rau pentru tine!”

  1. Foarte bun, foarte bun bravo … concluzia, mancati un ou pe saptamana, beti apa pana va crapa rinichi, 3 litri pe zi nu 2 sa fiti siguri si acum ca iese stevia la pascut pe sant rofl

    Personal mananc oua la greu zilnic, de cand ma stiu, am dat si baiatului cam 1 pe zi in diverse combinatii, da sa nu lipseasca, lapte unt, smantana si preferata mea Radule, urda cu ceapa verde(daca nu venea gerul asta aveam din ultima acum la greu sad ) In rest de toate, cumpatat si miscare, fiecare cum poate.

    Răspunde
  2. Baga si taticul … 3 oua pe zi sunt sfinte la micul dejun. Din pacate, pe aici le prind greu pe alea de casa, da ma multumesc cu ce gasesc si le bag cu cea mai mare fericire. Tot asa si copilul meu, n’are nici un stres de cand era mica, a crescut mare, frumoasa si sanatoasa tun.

    In concluzie, vorba lui tov. Vasile, las stevia si papadia de pe sant pentru altii! laugh

    P.S. Maaaaama ce ar merge o urda buna cu ceva ceapa verde langa niste oua. good

    Răspunde
  3. Mmmm…da niste urda cu leurda nu ar merge, cu o ciorba de stevie sau de urzici, acrita cu bors?
    Si niste oua coapte!

    Răspunde
  4. Pentru mine numai cand ma gandesc cati caini s’or fi pisat pe papadia asta de pe sant inainte sa o bag eu cu pofta in organism, e un gand gretos … ii bai si cu gandul asta? shock

    Răspunde
  5. rofl Pai aia e mancare sa o bagi la presa de aburi, Stimabile haleala se fierbe molcom pe plita, mai salti capacul, mai mesteci, mai gusti, mai adaugi un condiment, un praf de sare, mai reglezi focul, aromele se imprasie prin univers, lumea se aduna in jurul mesei cu emotie, nestiind cei asteapta.. ehe!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura