Avand parte si de putin timp liber in Bucuresti printre multele lucuri pe care le’am avut de rezolvat, pentru relaxare am ales sa fac o lunga plimbare pe jos ce a inclus si monumente ca si Arcul de Triumf sau statuia Aviatorilor situata pe bulevardul cu acelasi nume, linistea gasind’o in Muzeul Satului, pe aleile pline de verdeata dintre casutele ce fac parte din istoria arhaica a acestui popor.
Istoric:
Înfiinţat în 1936, din iniţiativa prof. Dimitrie Gusti, şeful Catedrei de Sociologie a Universităţii Bucureşti, şi ca urmaare a cercetărilor interdisciplinare efectuate în perioada 1925-1935 de către echipierii Şcolii Sociologice de la Bucureşti, Muzeul Satului Românesc, titulatura iniţială a instituţiei, reprezintă materializarea, sub formă de sat-sinteză, a teoriei gustiene privitoare la legătura permanentă care se stabileşte între „cunoaştere” şi „acţiune” ca resort dinamic al vieţii din comunităţile umane.
Desfăşurat iniţial pe o suprafaţă de 4,5 ha de teren, situat pe malul lacului Herăstrău, Muzeul a devenit imediat cunoscut în ţară şi peste hotare prin faptul că prezenta, în mod original, gospodării întregi cuprinzând casa de locuit şi acareturile aferente, instalaţii tehnice ţărăneşti, biserici, alte construcţii cu destinaţie publică, în total peste 50 de construcţii demontate din zonele lor de origine şi remontate în muzeu de echipe de meşteri specializaţi, aduşi la Bucureşti în acest scop din zonele de origine a monumentelor.
Casele au fost aduse în 56 de vagoane, care au transportat o cantitate totală de 470.564 kg. Nu erau simple bârne care puteau fi aruncate de ici-colo, ci fiecare parte era un obiect de preţ, care urma să fie mânuit cu grijă.
După 1948, suprafaţa muzeului a fost extinsă la 8,5 ha de teren, au fost depistate şi transferate noi obiective, în special din ţinuturile Moldovei şi Dobrogei, iar, după 1990, Primăria Municipiului Bucureşti a mai cedat muzeului încă o suprafaţă de 3,5 ha, care urmează să fie amenajată, cu respectarea principiilor muzeotehnice specifice expunerii patrimoniului monumental în aer liber.
Principiile organizării în spaţiul expoziţional sunt următoarele:
1. Autenticitatea, în sensul că toate exponatele, construcţiile şi piesele care intră în componenţa interioarelor, sunt originale;
2. Succesiunea exponatelor respectă succesiunea regiunilor istorice ale României, în aşa fel că vizita în muzeu debutează cu construcţii specifice zonelor de nord ale Transilvaniei şi se termină cu gospodării tradiţionale din nordul Moldovei, deci un tur complet al ţării, dând posibilitate vizitatorului să compare arhitectura tradiţională românească în ceea ce priveşte realizarea estetică, tehnicile şi materialele de construcţie utilizate de localnici.
Sursa.
Si iata si ilustrarea in cateva imagini…
Acest loc, este unul ce merita vizitat daca iti doresti a gasi linistea intr’un oras ce este mereu cuplat in treapta a cincea de viteza! Plimbarea pe aleile linistite, pline de verdeata si flori; bogatia de exponate din toate zonele geografice ale tarii; lucruri care le poti vedea si invata despre istoria acestui popor; vecinatatea parcului si lacului Herastrau … cred ca sunt suficiente motive pentru a iti gasi in timpul liber pe care il ai, cateva ore sa il vizitezi. M’am bucurat sa vad foarte multi straini care il vizitau, fotografiau si cereau mai multe informatii, precum si civilizatia vizitatorilor romani care respectau regulile de vizitare cum ar fi interdictia de a fuma sau fotografia interioarele, pentru a evita distrugerea acestora in timp, datorita blitz’ului. M’a incantat acest loc prin liniste, curatenie si civilizatie, astfel incat, macar acolo strainii sa poata vedea si o alta Romania.
Daca ajungeti prin Bucuresti, va recomand sa il vizitati, iar pentru asta iata cateva date utile:
Adresa:
Sos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti, Romania
Orar vizitare:
Luni: 09:00 – 17:00
Marti – Duminica : 09:00 – 19:00
Pret bilet:
6 lei pentru adulti
3 lei pentru copii/pensionari/elevi
Buna! Nu sunt din Bucuresti, m-am uitat pe harta si am gasit bulevardul Kiselev. Pentru a nu orbecai prin Bucuresti-ul cel aglomerat am si eu o intrebare la tine. Directia este dinspre Arcul de Triumf spre Casa Presei sau invers?
Bun venit pe aici!
Acum depinde din ce directie vi/mergi Daca te referi la sensul de mers al benzilor de pe Kiseleff, atunci, muzeul se afla pe sensul de mers inspre Casa Presei Libere de la Arcul de Triumf. Daca vi dinspre Casa Presei, la Arcul de Triumf trebuie sa faci giratorul si sa te intorci pe sensul de mers inspre Casa Presei. Sper ca m’am facut inteles. Succes si vizitare placuta! 😉
Frumos post, multumesc de informatii si poze!