Istoria muzeului incepe la 1903 cand Grigore Antipa prezinta primului ministru Dimitrie Sturza un memoriu în care demonstra necesitatea existentei unei cladiri special construite pentru a organiza „un Muzeu de Istorie Naturala demn de capitala tarii”. Cu toate ca tara traversa o perioada de dificultati financiare, Consiliul de Ministri va aproba proiectul si suma de 350.000 lei, necesara ridicarii cladirii pe un teren de 23.000 m2, situat la capatul Soselei Kiseleff. La 24 mai 1908 are loc inaugurarea oficiala a Muzeului in noua sa cladire, in prezenta regelui Carol I, a printului Ferdinand si a Printesei Maria. Cu aceasta ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 sali, dintre care una cuprindea 4 diorame bio-geografice (desertul Sahara, savana africana, preria americana si tundra), printre primele realizate in lume si care, datorita calitatii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din tara si strainatate. La 23 mai 1933 prin decret regal, Carol al II-lea a hotarat ca, de acum inainte, Muzeul sa poarte numele de Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”.
Colectii prezente in expozitie:
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” are un bogat patrimoniu format din colectii zoologice, de minerale si roci, paleontologice si etnografice. In urma colectarilor realizate de specialisti din tara si strainatate, a donatiilor si achizitiilor, colectiile Muzeului au sporit permanent, astfel ca in prezent ele cuprind peste 2 milioane de piese.
Colectiile zoologice ale Muzeului – cele mai numeroase si mai diverse din Romania – permit in buna masura documentarea biodiversitatii pe teritoriul tarii noastre si chiar in afara granitelor ei; colectiile geologice si paleontologice surprind particularitatile evolutiei scoartei terestre si a faunei pe actualul teritoriu al Romaniei; iar colectiile etnografice surprind unul dintre cele subtile aspecte ale biodiversitatii: diversitatea socio-culturala.
In anul 2011, muzeul a beneficiat de investitii masive in reabilitarea s’a interioara precum si dotare cu tehnologie de ultima generatie cum ar fi ecrane tactile sau proiectarea de imagini care sa ofere pe cat se poate de multe informatii utile despre exponatele prezente in salile celor 3 nivele.
Este unul dintre obiectivele ce merita vizitate, mai ales de catre cei mici, care pot sa vada si sa invete de aici multe lucruri frumoase. Adevarul este ca in mare parte este vizitat de catre copii care sunt adusi fie de parinti lor fie de la scoli, lucru care ma bucura.
Pe langa pretul de 20 lei/adulti care mi s’a parut putin cam piperat pentru ce ofera si la ce volum de vizitare are, aberant mi s’a parut si faptul ca pentru fotografii interioare ai nevoie de o aprobare speciala iar pretul este unul mai mult decat absurd: 1000 lei/ora … de ce … nu am inteles inca, dar am vazut destui vizitatori care se descurcau cum puteau pentru o poza facuta pe langa o vitrina.
Una peste alta, merita vizitat macar odata! 😉
Program de vizitare:
Luni: Inchis
Marti – Vineri: 10.00 – 18.00 (accesul vizitatorilor va fi permis numai pana la ora 17.00)
Sambata – Duminica: 10.00 – 20.00 (accesul vizitatorilor va fi permis numai pana la ora 19.00)
Tarife:
– tarif intreg pentru adulti – 20 lei
– elevi, studenti (cu legitimatii valabile) – 5 lei
– pensionari – 10 lei
ADRESA MUZEULUI:
Sos. Kiseleff nr. 1
Bucuresti, sector 1
Cod postal 011341
Mai multe informatii gasiti aici.