M-am hotarat sa deszavoresc amintiri si poze si sa impartasesc din experientele mele din tara si aiurea ca un indemn la calatorie si cunoastere.
Manastirea Clocociov este poate locul pe care il vizitez cel mai des intr-un an.
Este o ctitorie a lui Mihai Viteazul, refacuta apoi de Matei Basarab si de nepotul acestuia Vel Aga Buicescu ambii din marea familie domnitoare a Craiovestilor. Dupa numeroase distrugeri cauzate de jafuri si cutremure, monumantul a fost complet restaurant in perioada 1976-1981, pastrand originale zidul de incinta, biserica(zidurile, portalul de intrare, pisdania de la 1645 si o parte a frescei, respectiv tabloul votiv) si turnul-clopotnita.
Interesant este ca personajul principal in tabloul votiv amintit nu este Mihai Viteazul ci acel Vel Aga care a refacut manastirea in 1645, exista si azi la nord de Slatina un sat ce ii poarta numele si care probabil a fost mosie a manastirii.
Usa de intrare si portalul impreuna cu pisania sunt originale, ancadramentul fiind sculptat in piatra bruta; datorita nevoii de a consolida biserica paramentul este azi din beton si nu din piatra bruta, dar zidaria este originala din caramida si mortar hidraulic.
Cladirile exterioare incintei sunt toate noi, deoarece in 1821 si 1829 orasul Slatina si bisericile si cele doua manastiri existente au fost jefuite si arse de turci.
Pridvorul este superb pictat, dar nu cunosc semnificatia.
Din pacate foarte rar biserica veche este deschisa pentru a apara odoarele de hoti, iar muzeul este inchis pentru restaurari.
Asezata intr-o vale ce se deschide spre raul Olt manastirea este o oaza de liniste si reculegere in tumultul cotidian.Este ceva la acest loc care ma atrage si ma farmeca mereu.
Locatie:
Interesant este ca personajul principal in tabloul votiv amintit …
Da … asa este … restul informatiilor le’am completat in post! 😉
Interesant loc … daca ajung cumva prin Slatina, o sa il consider un obiectiv ce nu trebuie ratat, ma voi ocupa sa sap si eu atunci, mai multe despre istoria acestui loc.
Multam de informatii! 😉
Când eram mai tânăr am fost într-un tur al mănăstirilor din Vâlcea, am văzut niște locuri și așezăminte monahale superbe. Îmi amintesc cu mare plăcere și acum de frumusețea locului și a mănăstirii de la Horezu, a Mănăstirii dintr-un lemn sau Cozia. La aceasta din urmă am fost de mai multe ori, nu pentru că sunt vreun fanatic creștin, ci pentru că mi-a plăcut enorm locul, amplasamentul, peisajule etc.
Dacă nu ai făcut acest tur până acum, ți-l recomand, la fel ca și turul din Bucovina – Moldovița, Sucevița etc.
Moldova si Bucovina au ramas pentru mine un soi de must do … insa inca nu stiu de ce niciodata nu am reusit sa ajung, mereu s’a ivit altceva. Sper sa pot ajunge cat de curand ca de multa vreme am planul asta.
Nordul Bucovinei e mirific! Am fost de mai multe ori în turul amintit mai sus și de fiecare dată m-a lăsat cu aceeași impresie. Dacă îți propui să ajungi pe acolo atunci neapărat să ajungi pe la Palma, să nu te oprești până nu dai de ea, vei înțelege atunci de ce.
Poate va iau de ghizi!
O sa mai postez, cand am timp, ca am poze f interesante..