Lumea arde si baba Romanie se piaptana….

Tot uitandu-ne peste mari si tari uitaram de tarisoara. E clar ca se incinge tarata, doar vine acu martie cu motiunea de cenzura. Momentul e cat se poate de prost ales. S-o luam metodic:

1.Economia se afla in pragul unei spirale deflationiste , ca nu o fi noi mai breji sa ne ocoleasca.

2. BNR face jocul bancilor straine si il doare in…. cont sa dea drumul la inflatie., adica sa duca leul mai spre 6-7 lei/euro.Ba a facut tot posibilul ca baetii sa isi scoata banu de la noi, sa castige masiv imprumutand statul roman si nu industria sau populatia, iar acum se vede clar ca nu sunt cu noi, ci cu ei.

3. Se ieftinesc carburantii , ba! Ei si? Si la America se ieftineste, dar consumul tot scade, semn ca ne apropiem inexorabil de o noua recesiune.

4. Japan e de 14 ani in deflatie.

5. China e pe cale sa O IA la vale.

5. Rusia deja si-a cam luat-o.

6. Europa este din nou in vartejul crizei datoriilor suverane.

7. FMI:Economia mondiala este tot in genunchi.(Seamana cu ……).

Personal cred ca se vad cu ochiul liber si din cosmos rezultatele catastrofale ale austeritatii. Banci si firme si chiar indivizi stau pe munti bani, dar lichiditatea din economie este din ce in ce mai joasa. Iar ferestra de oportunitate a venit si s-a dus. Valu vine si ne gaseste in caca pan’n gat.

Trebuie luate masuri dure, dar….suntem slugi. Asa ca o sa discut acum ipotetic.Ce ar trebui facut? Iata decalagul meu:

1. Reintoarcerea statului in economie, inclusive prin nationalizare.

2. Reducerea fiscalitatii pe munca, reducerea nr. de taxe, reducerea tva si crearea unui system de pedepsire/amnistiere in zona fiscala care sa descurajeze evaziunea si evitarea fiscalitatii.

3. Masive investitii publice in educatie, sanatate, cercetare dezvoltare,infrastructura, armata, industrie.agricultura.

4. Suspendarea din UE pana la terminarea crizei sau chiar iesirea din UE.

5. Combaterea dura a tuturor infractiunilor

6. Reimpadurirea suprafetelor defrisate

7. Terminarea unor proiecte de infrastructura abandonate

8. Amnistie fiscala a bogatilor ca sa aduca banu inapoi, dar cu obligativitatea de a investii in Romania; controlarea fluxurilor de capital si impozitarea lor ca banu sa ramana aici.

9. Confiscarea tuturor averilor nejustificate.

10. Reducerea bugetelor unor institutii care nu genereaza nimic, stiti voi care.

Mai sunt si altele, dar nu vor veni.Pentru ca suntem slugi, conduse de multe slugi, care o soooog  de la multipli licurici.

Urmeaza probabil o noua criza majora.

Voi ce credeti?

23 de comentarii la „Lumea arde si baba Romanie se piaptana….”

  1. Prietene Radu … ai inteles destul de bine ce se intampla, iar ideeile tale de masuri pentru a preveni cumva valul ce vine sunt dure, sunt de ce era pana mai ieri „stanga” insa aplicabilitatea lor aproape imposibila datorita acordurilor externe pe care le avem cu cine le avem.

    Cea mai mare problema pe care o avem este limita minora de deficit care ne’a fost impusa si noua, desi noi nu avem nici pe departe problemele care le au alte state! Practic, cu rezerva uriasa pe care o avem (peste 6 miliarde de Euro) ne permitem sustinerea unui buget cu deficit de 3 chiar 4% fara a sughita, cu conditia ca investiile care se fac sa readuca ulterior bani in rezerva nationala prin o mai buna colectare a taxelor si in acelasi timp o usurare a fiscalitatii prin care se va reduce de la sine evaziunea fiscala si economia neagra! Toata treaba la noi este sa punem banii in miscare, gramada de bani care in acest moment sunt blocati din cauza predictibilitatii reduse pe termen mediu si lung. O economie sanatoasa are nevoie de creditare atat in mediul bussines cat si in cel pentru cheltuieli personale a carei limita de consum se poate tine in frau cu masuri specifice.

    Sunt de acord cu nationalizarea sistemului energetic de exemplu! Am facut marea porcarie de a vinde tot ce inseamna distributie catre italienii care acum isi pun palna in cur si ne lasa cu gauri uriase pe partea de investiitii. Statul ar trebui sa se implice si sa rascumpere activele scoase acum de ENEL la mezat, fie si daca trebuie sa mearga pe o creditare externa pentru asta! In felul asta Romania ar asigura atat protectia cetatenilor in ce privesc speculatiile abjecte datorate liberalizarii acestei piete cat si ne’am asigura din punct de vedere strategic pentru ca in momentul asta, ca tara suntem extrem de expusi. De aici, s’ar putea trece la investitii care ar genera locuri de munca si in acelasi timp un consum echilibrat de energie electrica. In acest moment putini stiu, insa Romania sta foarte rau la acest capitol, pierderile sunt uriase pentru ca populatia consuma din ce in ce mai putina energie electrica datorita pretului foarte ridicat/Kw. Enel a fost un cancer pentru economia nationala, reducerile inutile de personal aducand disponibilizari uriase, contractele fiind preluate de diverse firme private care sunt aedavarate sugative conectate la teava statului, preturile practicate pentru lucrarile de investitie si intretinere sfidand bunul simt! Nu se vorbeste mai nimic despre toate astea pe nicaieri, situatia este bine „palmata” de cei responsabili in vreme in care pierderile sunt fabuloase iar romanii la un pas sa faca infarct la fiecare factura de electricitate venita! Mai are rost sa povestim de faptul ca ultimul tun al celor de la Enel s’ar vrea sa fie introducerea unor contoare inteligente care pe langa faptul ca sunt nocive (cautati la mine pe blog sau pe net de ce) sunt hotie curata, statele in care au fost introduse deja fie au sistat intorducerea lor fie au de gand pentru ca populatia raporteaza chiar si dublarea facturilor la electricitate! Nimic nu se vorbeste despre asta … nimic … si nu vad societatea civila sa aiba ceva impotriva!

    Isirea din UE nu o vad in acest moment ca o solutie buna, ca trebuia sa nu fi intrat pana nu eram cu adevarat pregatiti, asta este alta poveste. Norocul nostru inca este ca nu ne aflam in zona EURO, ca asta era bomboana de pe coliva.

    Nu se anunta vremuri deloc limpezi … asa cum era progonozat de acum cativa ani, criza adevarata de abia acum va veni … sfatul meu este ca cei care au posibilitatea sa puna mana si sa stranga la ciorap cat de multe lichiditati pot pentru ca bani pe piata vor fi foarte rai si foarte scumpi.

    Răspunde
  2. Radu, multe din punctele prevăzute de către tine sunt niște măsuri utopice, că să nu le zic de izolare completă, mai rău ca Rusia. Nu cred că așa ce ne-am dori noi în momentul de față. În momentul în care în 90% din domeniile de activitate noi depinde de exterior, gândește cum ar fi să-ți dai craca de sub picioare de unul singur prin luarea unor astfel de măsuri.

    Pe de altă parte, suspendare și ieșirea din UE cred că ar fi cea mai proastă decizie din ultima sută de ani pentru România. Primul lucru care l-ai face ar fi să tai libera circulație a cetățenilor, apoi pur și simplu ți-ai introduce din nou niște taxe inutile (vezi taxele intracomunitare care au dispărut din 2007), ca să nu mai zic că ar dispărea ajutoarele venite de la ei (ex în agricultură), cu toate că prețurile ar rămâne la fel de mari. Ca să nu mai vorbim de exporturi și alte chestii de nivel mai mare… Din punctul meu de vedere ai face un colaps economic prin care ne-am putea arunca țara la coșul de gunoi. Nici în glumă să nu mai vorbești de asemenea măsuri. smile

    Răspunde
  3. Eu am spus ipotetic, dar meltenii nostri NU VOR FACE NIMIC. Degeaba stam pe un purcoi de bani, se face totul ca sa nu incurajam creditarea cresterea lichiditatii si cresterea vitezei masei monetare in economie. Cat despre beneficiile pe care le avem de la UE, dati-mi voie sa ma RAD. Ne-au jecmanit fara jena, pentru fiecare euro de la ei ne-au luat 10 linistit prin diverse tertipuri.
    Continui sa cred ca toata austeritatea toate acordurile alea cu FMI si absurda reducere a deficitului au fost o suferinta absolut inutila. Sau daca tot le-am facut trebuia nu sa lasam banu la BNR ci sa il investim in domenii cheie si sa il multiplicam. Ca era clar ca ISD vor scadea drastic si CINEVA TREBUIE SA JOACE ROLUL DE INVESTITOR. IAR ACELA LA VREMURI DE RESTRISTE TREBUIE SA FIE STATUL. Dar statul a abdicat de la rolul sau, ca doar bugetul statului este ca bugetul meu, trebuie sa fie pe 0 nu? O tampenie absoluta!
    De acord cu multe Stefane, dar am fi dracu pe picioarele nostre ne-am lua soarta in maini si poate am reface o economie nationala, smulgand-o din mana strainilor care, iti garanteaza mandea, nu ne vor binele, vor doar sa profite de pe urma noastra.
    Dar, avand in vedere cum am mai spus-o ca suntem condusi de slugile alora din afara, NU se va intampla nimic, iar guvernatoru’ va scoate iar banii strainilor de la noi. Cum? Sa avem putinitca rabdare pana la urmatoare sedinta BNR…..

    Răspunde
  4. O intarire a statului ca prim investitor este de dorit la ora actuala in cea mai mare parte a tarilor care in rest nu se pot lauda ca au beneficiat de reale investitii straine, asa cum este si cazul nostru. De ceva anii au trecut si alte tarii mult mai dezvoltate la nationalizari, vedeti cazul Frantei de exemplu si chiar al Germaniei care a cam inceput sa puna la cale un plan energetic national in care statul joaca un rol si mai important decat pana acum.

    Pe la noi, practic, in afara de DACIA, Romania nu se poate lauda cu nici o investitie privata care a mers ca pe roate. Unii ar zice PETROM … hai sa fim seriosi, Petrom a fost un tun dat de stim cine … una dintre cele mai mari companii petroliere din Europa cu putina reorganizare si investitii suportabile se descurca de minune. Stam rau de tot la capitolul asta, am spus si repet, multora va sare sau va este ascuns vederii faptul ca suntem extrem de expusi din punct de vedere energetic atata vreme cat tot ce inseamna energie nu ne mai apartine ca stat la nivel decizional, iar asta inseamna sa jucam cum ne canta oricine vrea pe asa zisa piata libera a energiei.

    Răspunde
  5. Eu văd soarta României puțin altfel, dacă în momentul de față nu ne-am afla în sfera UE, cu siguranță că ne-am fi aflat în sfera Rusiei. România nu a fost vreodată și nici nu va fi un stat care să-și permită să fie independent, din niciun punct de vedere. Încă din cele mai vechi timpuri țara asta a fost preșul altora și așa va fi multe secole de acum înainte. Dar dă-mi voie să cred că ne este mai bine alături de vestici decât dacă am fi fost alături de ruși. Din punctul meu de vedere acestea sunt singurele parteneriate pe care le-ar fi putut avea țara asta.

    Sunt de acord cu voi, statul ar trebui să fie mai ferm atunci când vine vorba de investirea banului public, dar în același timp acesta din urmă ar trebui investit cu cap și fără favori personale făcute lui X și Y. Să confiscăm averi cred că ar fi cam imposibil, sunt numeroase cazuri penale care ne dovedesc că nu se poate.

    În schimb, să cheltuim mai cu cap banul public, cred că asta se poate face chiar dacă până acum nu prea avem exemple concrete. Dar chiar și așa eu nu aș dori ca statul să fie investitor unic în nimic și vă spun și de ce. După cum bine știm la stat lucrează dinastii întregi, de la Vlădică până la opincă, iar oamenii ăștia ne-au dovedit că nu sunt în stare de nimic și evident că așa vor merge treburile și de acum înainte. Însă în parteneriate stat – privat cred că ar fi ok, pentru că dacă privatul este serios atunci banii publici nu vor fi aruncați pe apa sâmbetei.

    Austeritatea datorată acordurilor cu FMI nu a picat bine nimănui, dar totuși tind să cred că a fost un factor care ne ținut pe linia de plutire. În schimb eu nu văd cu ochi bun lucruri precum reducerea TVA-ului la pâine, e un exemplu banal. Să creștem TVA-ul a fost floare la ureche, dar să-l aducem unde a fost cândva e greu.

    S-a redus TVA-ul la pâine, brusc au scăzut câtuși de puțin prețurile la produsele de panificație. Dar cât a durat? La magazinul de cumpăr eu pâine a durat fix 2 săptămâni. Aveau niște franzele care inițial costau 90 de bani, s-a redus TVA-ul, prețul a scăzut la 60 de bani, iar după două săptămâni prețul a fost iar de 90 de bani. Deci care a fost rostul scăderii TVA-ului? Să băgăm mai mulți bani în buzunarul unui nene cu butic? E frecție la picior de lemn dacă nu împui și niște reguli de bun simț astfel încât reducerea TVA-ului pentru o anumită categorie de produse să se reflecte în buzunarul omului de rând.

    Răspunde
  6. Stefan si Daniel, va multumesc ca v’ati implicat intr’o discutie care desi nu pare, ne cam priveste (inca) pe toti! smile Zic asta (inca) pentru ca unii (si nu dau nume ca se supara Stefan laugh ) au de gand sa cam dea bir cu fugii in locuri mai calde, preferand sa cloceasca ouale altora, decat ale lor. laugh

    Daniel – raspunsul la intrebarea ta destul de succinta … am sa il las pe Radu (cel frumos) sa ti’l dea ca e „domeniul lui”. Sunt curios ce o sa iasa din „confruntarea voastra” … te avertizez Daniele ca Radu este redutabil … sper ca si tu! Daca nu te tine, mai bine te lasi ca asta micu e neam’ de Jieni! La mine, neam de Avram vine spasit, cum ii zicea si Jianu „neica” la Avramut … la voi restu’ nu garantez! laugh laugh

    Stefane, pe tine am sa te „mananc (NU SERVERSC) eu la micul dejun” in loc de copii cruzi cu care sunt obisnuit. laugh Dar nu azi … ci maine … ca sa iti dau timp sa te fragezesti un pic in suc propriu! laugh

    Răspunde
  7. Eu zic să nu lași pe mâine ce poți face azi. laugh Știi că eu am zis că nu o să mai bag în discuții pe teme de genul aceasta, dar parcă nu pot să fiu impasibil așa că … go for it. :))

    Răspunde
  8. Da, ar fi chestia cu tva-ul. Sunt tari mult mai … ca ale noastre si au tva mult mai mic. Pana si 1% parca. Iar a doua chestie, cu reimpadurirea, nu va tine. La cate defrisari se fac pe ascuns si pe fata…nu va tine. Pacat, avem o tara frumoasa. Dar nu tara e de vina.

    Răspunde
  9. @Stefan – intelepciunea mea m’a invatat alta vorba: nu fa azi ce poti face maine, ca poate maine, nu mai trebuie! laugh

    Si acum, pentru ca te’am pastrat fragezit gata in suc propriu, sa trecem la micul dejun … laugh

    Statul trebuie sa fie si sa ramana important ca investitor intr’o economie sanatoasa pentru ca nu te poti baza doar pe investitii straine care azi pot fi, maine nu, iar asta te poate arunca in colaps oricand. Vezi cazul Ungariei, care in acest moment isi trage ponoasele unei economii in mare parte bazata pe acest tip de investitii care odata cu criza au inceput fie sa se reduca fie chiar sa se retraga, iar asta i’a lasat destul de expusi la tot soiul de agentii de rating care i’au aruncat la gunoi rand pe rand. Statul trebuie sa joace un rol important si sa creieze acele „plase de siguranta” in industria energetica, agricultura sau infrastructura de exemplu unde investitiile se pot face prin absortia maxima de fonduri europene ce sunt puse la dispozitie pentru dezvoltarea acestor ramuri si nu numai! Acestea sunt cele trei ramuri foarte importante pentru mentinerea pe linia de plutire a unei tari indiferent de contextul international, ferindu’ne pe cat posibil de diversele fluctuatii si speculatii financiare. In acelasi timp, aceste investitii din partea statului care joaca si rol de garant, da un plus de predictibilitate pe termen mediu si lung investitiilor straine ce trebuie atrase si stimulate pe cat posibil. Adica … investiile lor depind foarte mult de factori cum ar fi infrastructura bine pusa la punct si energie pentru ca sunt cele doua ramuri de baza ale oricarei investitii. Cand vi sa investesti intr’o tara straina, trebuie sa ai garantia ca energia are un pret care se poate negocia pana la un nivel sustenabil de care sa fi sigur ca nu se dubleaza in urmatorul an datorita jucatorilor din piata libera care fac legea dupa bunul plac atata vreme cat statul nu are nici un cuvant de spus ca principal investitor. De asemenea, aia care produc ceva, trebuie sa aiba siguranta ca isi pot scoate productia din tara bazandu’se pe o infrastructura solida, bine pusa la punct si pentru care nu exista riscuri financiare, cum ar fi taxari si suprataxari ce pot fi oricand incluse de catre cei care detin acea infrastructura … statul din nou fiind doar un jucator pasiv atata vreme cat nu este unul dintre principalii investitori! Tot statul este responsabil si de miscarea banilor in economie, un BNR puternic poate si are la indemana toate resorturile necesare de a controla restul bancilor de capital exclusiv privat pentru a nu ne arunca in haos asa cum s’a intamplat prin 2007 cand au inceput retragerile uriase de capital inspre tarile de origine, Romania inregistrand pierderi uriase de capital lichid care a fost reorientat inspre tarile unde aveau nevoie de el, in timpul in care noua ne ardea buza dupa un nou acord cu FNI care ne’a adus in blocajul unde am ajuns astazi fara a invata nimic din lectiile de prin anii ’90.
    Am auzit des vehiculata ideea aia veche cum ca statul nu este important, ca este cel mai prost investitor, ca cel mai prost administrator … pai domnilor, atunci haideti sa inventam si votam o republica bancaro-corporatista si stim o treaba! Toate aceste ideei sunt niste fabulatii si intoxicari din partea celor care isi doresc un stat slab pentru a putea sa isi faca de cap! De aia suntem sau ar trebui sa fim foarte responsabili cand mergem sa dam cu stampila … si mai ales sa avem mare grija dupa aia de cum am pus stampila, societatea civila … esenta unui stat puternic … sa fie una vie in care fiecare dintre noi sa se comporte ca un actionar de drept si implicit sa ceara socoteala ori de cate ori are chef si mai ales cand se inregistreaza derapaje! Lucrul asta il vezi in statele in care statul este unul puternic, iar oameni sunt constienti de asta! La noi cand oare se va intampla asta si cand o sa renuntam sa mai visam cu ochii deschisi la muntii de bani cu care vin altii sa ii investeasca pe la noi si sa ne ajute?! Cum dracu sa ai investitii atata vreme cat nu oferi nici un avantaj nimanui?! Pai de ce ar veni, ca suntem noi frumosi?! Statul trebuie sa se miste si sa investeasca masiv pe cele trei ramuri enumerate mai sus si in acelasi timp sa rezolve problema fiscalitatii pe care trebuie sa o simplifice si in acelasi timp sa o reduca la maximul posibil pentru ca sa atraga investitii serioase pe termen mediu si lung si ar fi bine sa profitam „IERI” si nu acum de scaderea rentabilitatii productiei in China, unde in ultima vreme salariile muncitorilor sunt pe crestere, in unele ramuri ajungand sau chiar depasind salariile de pe la noi! Este un foarte bun moment pe care nu il putem rata, pentru ca multi producatorii ar putea incepe sa investeasca intr’o tara din UE, putand negocia salarii acceptabile atat pentru ei cat si pentru muncitori, in contextul in care ar fi reduse la minim consturile cu taxele non-UE si mai ales cele cu transportul si infrastructura de transport.
    No … d’aia trebuie ca statul sa fie unul puternic si unul dintre principalii investitori, ii clar amu?! laugh

    Lospa – tot ce trebuie sa facem este sa stopam pe cat posibil hotia si sa punem mana pe ceva munca, ca altfel nu mai ramane nimic de furat.

    Răspunde
  10. Domnule Daniel, am sa incerc sa iti raspund politicos. Poate nu ai aflat, dar dragutii de austrieci si alti”investitori” taie, cu largul concurs al romanilor, padurile tarii noastre si le transforma in placi de pal. Nu stiu cand ai vizitat o zona montana, dar eu da si este absolut infiorator ce se intampla, sunt defrisati munti intregi fara nicio frica, iar efectele deja se vad clar.Oprirea acestor practici, unele profund ilegale si reimpadurirea padurilor defrisate trebuie sa fie o prioritate ZERO, altfel copii nostrii vor vedea copaci in parcuri sau in poze.
    Sunt de acord ca ne e mai bine cu Vestul Stefane, ca am avut si noi cate ceva de castigat, dar nu am castigat individual, ci, ca si inalte tari, aia 1% au cam luat caimacul.O sa fac un post separat.
    Disciplina economico-financiara este o virtute care liseste la noi in partea publica.
    Am o enigma: unde dracu sunt toti banii aia care i-am imprumutat????
    Eu sunt avocatul intoarcerii statului in economie in stil capitalist, adica statul sa devina investitor si sa isi recupereze acele puncte strategice din economie, ca altfel politica economica si alte bazaconii gen reindustrializarea tarii sunt niste aberatii nici macar erotice. In plus, s-ar genera venituri la buget si am avea posibilitatea sa intervenim pentru atenuarea efectelor unor crize, gen somaj, deoarece statul ar putea lansa comenzi catre propiiile entitati si ar injecta astfel bani in economie.
    Dar nu se va intampla pentru ca in lumea de azi statul a abdicat de la rolul sau si nu de azi de ieri din cauza doctrinei statului minimalist pornita de pe vremea lui Reagan sub influenta filosofiei atat de paguboase a lui Ayn RAnd si a discipolului ei nr 1 Alan Greenspan. Economisti seriosi gen Krugman, Stiglitz sau Thomas Piketty(va recomand cartea lui Capitalul in secolul 21) urla de 8 ANI ca statele sa renunte la austeritate si sa revina in econmie nu doar ca arbitru ci ca jucator dur care sa impuna respect si sa puna stavile unora si altora.
    Apropo, un mic dus rece:http://money.cnn.com/2015/01/19/news/economy/china-gdp/
    cea mai mare economie a lumii tocmai a inceput sa gafaie.
    INCEPE DAVOS. Speranta este ca baetii sa isi da seama ca nu se mai poate continua asa si sa schimbe ceva. Dar daca frau Merckel continua cu prostiile tare ma indoiesc ; marsaluim linistit spre o noua recesiune mondiala.

    Răspunde
  11. In timpul asta continua telenovela cu CHF (franc elvetian). Toti ii jelesc ca vai mama alora, lalala… Ati vrut capitalism baietii, asta este capitalismul, cu bunele si relele lui. Alta data sa deschideti ochii si sa cititi contractul, poate va razganditi. Vorba lu Cheloo: ti-ai pus lant taraste-ti bila fraiere.

    Răspunde
  12. Sa ma ierte cine vreau sau sa nu o faca … dar eu unul nu plang de mila nimanui si mai ales celor care orbiti de lacomie sau dorinte pentru lucruri care nu si’le permit se arunca in rahan ca apoi sa se planga ca pute ca unul cand il mananca cu gura plina. Pai frate … cand te mananca rau de tot in cur sa te bagi sclav la un camatar (bancile = camatarie legala) primul lucru la care trebuie sa te gandesti este daca esti sigur ca ceia ce iti doresti este ceia ce iti si lipseste si mai ales daca iti vei permite sa returnezi ceia ce ai contractat conform unui contract pe care trebuia sa il analizezi atent inainte de a semna. Dupa aia e tardiv … pentru ca nu te’a obligat nimeni sa te bagi ca boul cu capul inainte fara a te gandi atent in ce te bagi.

    Ca o paralela … aseara cu amuzament maxim am privit o stire conform careia noul PNL sau cum i’o mai zice, vor sa se intalneasca de urgenta ca sa gaseasca ei o solutie pentru astia cu credite in franci. Pai ce pusca mea de solutie si mai ales ce ar putea sa faca in afara de praf in ochii alegatorilor atata vreme cat contractele alea sunt semnate intre o banca privata si un client pe persoana fizica?! Sunt de rasul planetei toate mizeriile astea … daca trebuiau sa faca ceva, trebuiau sa faca in 2007-2008 cand au fost la putere si au fost luate aceste credite, asa cum au facut si alte state care au avut grija sa protejeze cu legi in favoarea clientiilor si nu in favoarea bancilor. Atunci trebuiau sa faca ceva cu adevarat … macar sa avertizeze lumea asupra riscurilor … si nu acum doar de amorul artei. Oare asta isi mai amintesc alegatorii?! Ma indoiesc sincer. laugh

    Răspunde
  13. @Ice – îți dau perfectă dreptate, chiar dacă nu crezi îți împărtășesc aceste opinii. Ceea ce nu pot eu să împărtășesc e încredere pe care i-o acorzi tu statului român. Uite aici o nouă dovadă despre cât de bine se cheltuie banul public, la un nivel mult mai mic. Și eu mă întreb, dacă la treburi din astea mici lucrurile se fac cum se fac, la cele mari o fi mai bine? Tare îmi e că nu. Decât cu statul de acum ca principal investitor eu zic că mai bine nu. smile Aici cel mai bun exemplu e cazul autostrăzilor, unde statul ne-a dovedit că nu poate să fie nici principalul investitor, dar nici măcar în parteneriat public-privat.

    @Radu – Să știi că și eu mă întreb de multe ori unde naiba sunt banii ăia, pe ce s-au dus? Că-n domeniile esențiale precum sistemul de sănătate publică, educația sau investițiile publice, eu sunt sigur că nu au intrat. Dacă ar fi fost acolo am fi văzut măcar vagi urme. Singurul loc unde-i văd e Biserica și zic asta fără niciun fel de atac la persoană sau mai știu eu ce…

    Răspunde
  14. Stefane – eu sunt cred ca ultimul om care are incredere in tara asta in tot ce inseamna statul roman si tocmai de aia nu cred ca dand putere abosluta serviciilor le’ar putea si controla cum vor ei sa credem!

    Eu doar discut la nivel ipotetic … la nivel de asa trebuie sa fie … la nivel de asa ar trebui sa facem sa fie … la nivel de sa nu ii mai lasam sa faca ce vor daca nu ajung unde trebuie sa ajunga … dar nu ca eu cred in ce este acum statul si cum functioneaza el! Daca vrem cu adevarat schimbare si sa avansam undeva … asa trebuie sa presam pe cretinii astia sa faca si sa le dam peste ciolane cand o iau pe aratura.

    Parteneriatul ala public privat este aceiasi marie cu alta palarie, plus diferenta ca privatul in modul asta poate sa ne fure legal cu ajutorul statului … da nu ca ar fi mai responsabili.

    Răspunde
  15. @stefan: chestia cu iesitul din UE nu stiu cat de tragedie ar fi cand eu sunt de opinia ca se va alege praful de UE, adica ar ttebui macar luata in considerare.
    Da au disparut niste costuri gen taxe vamale, a aparut libera circulatie a persoanelor marfurilor capitalurilor. Ce am primit in schimb? Preturile au inceput sa creasca, economia a incaput pe mainile strainilor, ni s-au impus tot felul de aberatii ca asa prevad normele comunitare si am fost jecmaniti fara mila. Ce zici de masiva extractie de capital din Romania pe care firmele din domeniul energetic o fac prin diverse tertipuri, inclusiv pe baza tembelismelor UE gen cogenerare certificate verzi etc.
    Da am accesat fonduri europene si am primit subventii pe agricultura. Aia care au accesat fonduri si-au blestemat zilelele din cauza birocratiei si a tot felul de chestii impuse,(firma unde lucrez a luat utilaje cu fonduri europene, ghici de unde, munti de acte si controale,totul ca sa nu luam utilaje romanesti) iar mare parte a agriculturii a ajuns de fapt agribusiness in mana strainilor care exporta tot, in special spre… China si tarile arabe.
    Confiscare unor sume nejustificate nu ar fi contra legii, in America daca nu-ti poti justifica veniturile si averea iti iei de nu te vezi, prea sunt unii bogati peste noapte in tara asta.
    Se presupune(!!!) ca o parte din banii de la FMI UE SI BERD SI BM au fost folositi la acoperirea deficitului, in care intrau si arierate catre muuulte firme din UE si BECHTEL, iar restul se afla in rezerva valutara a BNR, unde au acoperit iesirea rezervelor bancilor comerciale adica RMO – rezerve minime obligatorii. Concret, RMO au fost treptat reduse de la 40% la 20% CA SA FINANTEZE ECONOMIA.SI AU FINANTAT O SOOOLA, CA AU IMPRUMUTAT STATUL CA SA ACOPERE IN CONTINUARE DEFICITUL. Doar Statul este cel mai bun client cu rating AAA+.Bancile straine si-au scos astfel banutu’ din Ro si apoi s-au susbtras de la plata a tot felul de taxe incarcandu-si portofoliul cu tot felul de cheltuieli si provizioane, ca doar nu erau proste sa dea credite cui treuie si sa isi plateasca cinstit contributiile, la fel procedand cu larghete o gramada de firme, fara frica de ceva.
    Dependenta nostra de export arata cu clar ce suntem: COLONIE, deoarece nu exista un consum intern de produse romanesti pe masura.De ce nu avem asa ceva? Pai vreti ca sa nu mai importam nimic si sa consumam ce producem? Ma da comunisti am deveni…sau poate capitalisti adevarati, ca mister John Ford ala batran asta spunea: Vai de firma a carei salariati nu pot cumpara din salariu ceea ce produc (omul se referea la primul automobil produs in masa Ford T si la un salariu decent, suficient ptr a cumpara masina produsa cu mainile sale de muncitorul de la Ford)
    Se vede cu claritate ca suntem tinuti in diverse lese ca sa ramanem la acest statutut: piata de desfacere, mana de lucru ieftina, resurse exploatate la maxim pe nimic.
    Cunoscand dreptul european al dracu el sa fie pot sa iti dau in scris ca UE in fapt nu mai este, pentru ca are grija o tara sa faca praf toate principiile ca ei si bancilor ei sa le fie bine, ca doar nu ramaneau bancile ei pe pierdere. GERMANIA e frate, de aia mai multe state au rabufnit in ultima vreme contra politicilor germane care fac Germania mare si UE nefunctionala.
    Sunt tare curios daca Draghi va reusi pana la urma sa porneasca Quantitative easing in Europa, dar nu cred. Intrebati-i pe greci pe spanioli pe italieni pe portughezi cam cat valoreaza solidaritatea europeana, PRINCIPIU DE BAZA AL UE, in momentul asta pentru ei. Si vedeti unde au ajuns banii primit de aceste tari ca sa faca fata, ca la ei nu au ramas….Deutsche BANKS vivat!
    Din aceste motive si nu numai am devenit un prfund eurosceptic si nationalist. Cred in deomcratie dar cred in capitalism controlat. Imi repugna cuvantul deregulation – dereglementare, ca ddaca un cuvant poate sumariza evolutia din 1980 incoace spre dezastru asta e. Vreau stat puternic, care sa-i stringa pe bogati in chingi si pe criminali in inchisori, ca prostia aia a neoliberalilor cu trickle down economisc a fost cea mai mare capcana in care au cazut toti prostii. Vreau sa fim pe picioarel noastre, poate chiar un pic mai saraci, dar mai demni.
    Vreau sa lasAm copiilor nostri o altfel de ROMANIE, ca eu personal m-am saturat de niste chestii ca de otet.Dar sunt de asemena lucid si nu vad vreun viitor daca ramanem in sandramaua asta de UE. Atata timp cat suntem de mana a doua si suntem tratati ca atare…..
    Cat despre a fi in sfera Rusiei…. Moscova e la 2000km de noi, Bruxelles la 3500. O gramada de firme de la noi, chit ca par in acte olandeze, germane, spaniole, cipriote samd, sunt de fapt firma rusesti. Sa nu ne amagim, economic tot cu Rusia va trebui la un moment dat sa ne intelegem, ca n-o sa luam tara pe sus si sa ne mutam spre vest.
    Apropo, nu-i dragut ca fiecare pas al nostru spre VEst a insemnat de fiecare data o cedare a unei parti din suveranitatea nostra, din economia nostra, din mandria si demnitatea noastra?
    SA fim LUCIZI, am intrat in genunchi si tot acolo suntem. Iar oripilantul MCV si alte asemena mizerii trebuiau de mult sanctionate prin iesirea din UE, ca dragoste cu de-a sila tot viol se cheama.
    Cat despre ce vom face noi, guvernantii nostri si clasa politica…pai aia se bat in Ucraian ca chiorii, la nici 600 km de noi, si ai nostri se dau de ceasul mortii sa scape tot felul de mazete care si-au luat credite in franci…
    Am si eu o intrebare: cine de la noi din Ro merge la Davos?

    Răspunde
  16. Si inca un cuvant: bogatii n-au devenit bogati in neant, ci au beneficiat de infrastrustura pusa la dispozitie de stat pe banii mei inclusiv, asa ca PAY YOUR TAXES, BITCHES!

    Răspunde
  17. Salut Radu, eu ziceam despre păduri că nu se vor planta repede iar ce crește de la sine, iarna e păpat de animale le flamande. Știu situația, chiar lucrez cu lemnul, insa doar prelucrez nu tai sau aduc. Șeful meu este, desigur, un străin.

    Locuiesc la țară, pădure am la 2/3km și anual vezi cu ochiimcum se rărește.

    Nu am vrut să te provoc cu afirmația din primul comentariu, era doar o mică „glumă”.

    Răspunde
  18. @Daniel H. e ok, doar ca ai mei stramosi cu padurea au fost frati, inclusive la vreme de restriste, si cand vad ecocidul de azi de la noi zau ca ma apuca toti dracii.
    Chiar nu poate nimeni sa faca niste hranitori pentru ierbivore? Stiu ca pe timpuri existau. unchiul meu a fost sivicultor si cu asta se ocupa.

    Răspunde
  19. numai radu are dreptate.

    momentan va jucati soarta iar asta inseamna existenta voastra. vad ca romanii continua cu prostiile cu vestul lor cu munca si altele. ce munca? care anume?! ce sa faca romanul? sa inceapa sa sape santuri pe cont propiu?! smile furatul este sistemul vestului iar altul n-au avut niciodata. ce sa pierdeti daca nu mai sinteti in e.u.?! care pregatire ca sa intrati in e.u.? daca puneti botul la toate timpeniile lor chiar ca va meritati soarta! la astia va pierdeti pe voi si familiile voastre. stiu ca nu intelegeti dar o sa traiti asta indiferent ca va place sau nu. pt taranul servil este clar ca daca nu esti sluga la straini nu vede cum se poate exista altfel. pe picioarele propii cu orice risc! afara toti strainii dar in suturi deci nu asa oricum! asa se face si s-a mai facut in istoria noastra insa acum toti lesina de frica ca-si pierd televizorul si smartul si alte timpenii care pt neotarani reprezinta toata viata. romania trebuia sa fie neutra insa n-ai cu cine sa faci ceva cum trebuie. taranul nu stie decit sa se tavaleasca la picioarele altora cu speranta ca poate pica ceva. de obicei esti cu aia care te poti intelege si care te lasa sa existi. vestul nu este asa ceva! cite dovezi vreti? impaduriri fac austriecii deoarece au gasit prostii de unde sa ia lemnul. romania de cite ori s-a aliat cu jigodiile hoate vestice tot de atitea ori a pierdut pt ca ne-au calcat in picioare.
    terminati cu prostiile clasice cu rusii care sint propaganda vesticlor care-i folosesc pe post de bau bau pt fraierii europei. comunisti au fost aia care i-au platit pe cei care l-au facut in rusia iar aia nu erau rusi. poate intelege si romanul pina la urma in secolul asta! romania trebuia deci sa fie cu romanii ei iar romanii doar cu romanii. izolationism?! si ce daca! oricum exista ocazia sa afle si taranul ca exista o lume si dincolo se vestul decrepit.

    Răspunde
  20. Aici sunt si nu sunt de acord cu tine mister erg. Poate daca devenim finlandezi, ca aia au avut boase sa se ia cu rusii de n ori, chit ca lupta parea de la inceput pierduta.Atunci am fi pe picioarele noastre si s-ar teme si dracu de noi….

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura