Pentru oricare roman din zilele noastre (si nu numai) etichetarea „Made in Germany” reprezinta un standard de cea mai buna calitate, insa lucrurile nu au stat mereu asa!
Astazi a venit vremea sa demolez inca un mit si oricat de greu v’ar veni sa credeti aceasta eticheta atunci cand a aparut insemna exact inversul a ceia ce reprezinta astazi, istoria ei incepe in 1887, cand Parlamentul britanic a decis ca produsele sa poarte pe eticheta tara de provenienta, in special cele germane care asaltasera piata britanica cu preturi de cateva ori mai mici decat cele similare britanice, calitatea acestora fiind una foarte slaba.
Practic, la inceputurile ei, etichetarea cu „Made in Germany” era un soi de „Made in China” de astazi, reprezentand mai degraba un avertisment decat o recomandare. In urma acestui lucru, nemaiavand cum sa se ascunda, germanii s’au pus pe treaba si au inceput sa imbunatateasca din ce in ce mai mult calitatea produselor lor pana cand acestea au devenit ce sunt sau cel putin ce par a fi in zilele noastre.
Marturisirile le’a facut istoricul Ingo Kohler, citat de revista germana Focus.
Problema cu eticheta amintita pleaca de la mentalul romanului. Neam de pastori/agricultori/ dar mai cu seama viticultori, tributari fiind si conditiilor istorico geografice pe care n-are rost sa le amintim aici, tot ce insemna tehnica mai cu seama pe la inceputul secolului trecut, sa amintim doar masinile de cusut Pfaff sau tractoarele Lanz Bulldog, care acopereau meseriile de baza din romanica: cusatoreasa + agricultor, au cladit renumele de citadela a tehnicii (scuzati frazarea excesiva).
Se opune cineva? Aud? Acum vin cu Krupp peste el !
Firar nekermanul al dracului sa fie!
Daaa…ce vremuri…s-o mai edita ceaslovul ala?
Cica …