Nicaieri nu iei mai bine pulsul Bucurestiului ca la o portie de mici in Obor, locul ala unde ajungi daca vrei ca pe langa niste mici buni, sa faci parte si din viata reala a orasului, oras care dincolo de stralucirea mall’urilor si a centrelor comerciale, ramane un oras al Romaniei profunde.
Micii din Obor
Nu stiu altii cum sunt, insa pentu mine de cate ori calatoresc undeva prin tara sau afara, contactul culinar este unul dintre cele mai importante obiective, pentru ca in jurul mancarii si prin intermediul ei cunosti cel mai bine oameni locului. Pentru ca aceasta experienta sa fie autentica si sa gasesc ce trebuie, urmez un principiu simplu: ca sa gasesti mierea, ia’te dupa albine! Si cam asta fac, ocolind zonele turistice clasice si incercand sa ma ametec cat de mult pot printre localnici, locurile pe unde aleg sa mananc find cele pe care le aleg si ei, in mare parte acestea nefind prin zonele turistice.
In cazul dat, daca ajungi in Bucuresti si vrei sa cunosti Bucurestiul autentic, micii din Obor si mancatul lor la o terasa alaturi de localnici si obisnuitii locului, e unul dintre modurile unde poti trai o experienta fantastica, dincolo de aia culinara.
Recomandare
Daca ajungeti prin Bucuresti si vreti sa il cunoasteti la firul ierbii, nu ratati o tura in Piata Obor si alocati’va un pic de timp pe care sa il petreceti pe una dintre terasele cu mici din piata! Lasati totul deoparte si in asteptarea micilor (buni), dati pe gat o bere rece si doar observati ce se intampla in jurul vostru! Eu ma bucur de experienta asta ori de cate ori ajung in Bucuresti si recunosc ca de fiecare data e cel putin la fel de misto!
Saptamana viitoare am o delegatie in Bucuresti, duminca liberta, undeva in zona Piata Unirea. Daca ma inham cu inca vreun coleg si zici ca e ceva ce merita, incerc si eu sa ajung sa prind un pic din atmosfera asta clasica de carciuma romaneasca, atmosfera ce o gasesti tot mai rar!
Nu o sa iti para rau, merita!
Ca bucurestean: gud, gud! . Mai stiu un loc, in parcarea de la Carrefour Orhideea, la intrarea dinspre garla, e o terasa cu mici brici. (Deci sus in parcare, ca mai sunt niste terase la soseaua de langa garla). Si are mereu si niste chifle proaspete de numa numa. Acu’ fo douaj’de ani, la Videle in piata la Gogu, mmm, mici gigea buni, buni (sper ca inca mai exista). La Bolintin Vale, pe strada cu judecatoria, la capatul blocurilor inspre Bolintin Deal, era un nene care facea iar mici buni. In comuna Poeni (TR), in centru, da’ n-are mereu. Bre, orisicat, orice ar face cacanarii de la UE, micu-i frate cu romanu’! Daca e si langa o berica, e belea!
PS Ca fapt divers si acum imi aduc aminte de o carciuma la Deva, prin anii 80, unde cu putin noroc, mancai o friptana de purcelo cat capacu’ de WC. Era o raritate. Da’ m-am nimerit intr-o practica p-acolo si n-am avut incotro, hahahahaaaa!?. E adevarat insa ca acolo am mancat si cea mai naspa ciorba de burta din viata mea. M-a dus un coleg la carciuma partidului, ca cica era top. Aiurea, o chestie care semana a zupa ardeleneasca. Bre, la zupe ardelenii le au da’ la ciorbe, meh. Ah, am uitat, la Tulcea prin aceiasi ani, am golit in trei zile cu baietii o alimentara de butelii de 3L cu un rose de Murfatlar (da’ nu mai sunt sigur). Cert e ca umblam cu buteliile la subsuoara de parca eram closti cu puii sub aripi. Viata tati, si fraierii cica se traia nasol pe vremea lu’ al batran. Scuze daca v-am plictisit da’ mi-am adus aminte de cand eream si eu flacau!