Un nou partid popular care s’a nascut dintr’un val de furie rurală față de politicile guvernamentale de mediu a devenit marele câștigător al alegerilor provinciale olandeze, dând o lovitură grea coaliției de patru partide a premierului Mark Rutte.
Mișcărea Fermier-Cetățeni, partidul care a rasturnat progresismul „green” in Olanda – Semnal pentru schimbarile din Europa
Succesul Mișcării Fermier-Cetățeni (BoerBurgerBeweging/BBB) la votul de miercuri, care va determina componența Senatului, pune la îndoială capacitatea guvernului de a adopta legislația cheie, inclusiv planurile sale de a reduce emisiile de azot, noteaza theguardian.
„Țările de Jos au arătat clar că ne-am săturat de aceste politici. Nu este vorba doar despre azot, este vorba despre cetățeni care nu sunt văzuți, nu auziți, nu luați în serios”
a declarat fondatorul BBB, Caroline van der Plas, pentru postul public NOS.
Van der Plas, un fost jurnalist agricol care a fondat BBB în urmă cu patru ani, a declarat că partidul este „gata să vorbească cu toată lumea”, adăugând că mișcarea „nu mai poate fi ignorată”.
Coaliția progresistului Rutte, a pierdut la scor
Cu aproape 90% din voturi numărate, BBB și-a asigurat o cotă de 19% – suficient, conform previziunilor, pentru a-i oferi 15 membri în senatul cu 75 de locuri, când membrii adunării provinciale vor alege noua cameră superioară la sfârșitul lunii mai, lucru ce ar face din noul partid cel mai mare bloc din camera superioară cu partidele combinate Laburist (PvdA) și Stânga Verde, care urmeaza conform estimarilor să aibă 15 senatori. Coaliția lui Rutte este pe cale să-și vadă numărul total de locuri la 24 de la 32.
Rutte, prim-ministru din 2010, a felicitit’o pe Van der Plas pentru rezultat, dar a spus joi că rezultatul nu amenință guvernul.
„Cred că cabinetul poate rămâne stabil în următorii ani, pentru că avem partide care vor să-și asume responsabilitatea”
a spus el.
În ciuda optimismului afisat de Rutte, rezultatul alegerilor pare să complice grav restul mandatului său de premier
În principiu, liderul liberal de dreapta ar putea apela la alianța PvdA/Stânga Verde pentru majoritatea senatului necesară pentru adoptarea unei noi legislații. În practică, ambele părți au spus că vor bloca întregul program climatic al coaliției dacă nu va merge mai departe și mai repede, de exemplu prin închiderea tuturor centralelor pe cărbune în termen de doi ani și prin acordarea de subvenții pentru industria pe bază de combustibili fosili.
Sarcina lui Rutte va fi și mai dificilă în cele 12 adunări provinciale care sunt însărcinate cu punerea în aplicare a planurilor guvernamentale de mediu: BBB a terminat primul la cinci dintre ele, în unele ocazii cu scoruri de peste 30%. Alegerile regionale din Olanda sunt importante deoarece reprezentanții regiunilor vor desemna membrii din Senatul Olandei, unde deja partidul premierului Mark Rutte nu avea majoritate.
Guvernul își propune să cumpere fermierii și să reducă numărul de animale cu până la o treime pentru a contribui la înjumătățirea emisiilor de azot până în 2030. Nivelurile de azot din sol și apă depășesc limitele UE în Țările de Jos, al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume, fapt ce a dus la ample mișcări de prostest din partea fermierilor care au zguduit Olanda în ultimele luni.
Europarlamentarul Cristian Terheș, transmite din atmosfera apăsată de la Bruxelles: „Lovitură pentru politicile neomarxiste anti cetățeni”
„Politicile neomarxiste anti cetățeni promovate de elita birocratică europeană sub pretextul scăderii emisiilor de gaze, cum ar fi închiderea fermelor și distrugerea agriculturii, a primit prima lovitură în Olanda, unde Partidul Fermierilor a câștigat alegerile regionale din 15 martie 2023, depășind partidul premierului Mark Rutte! Faptul că elita neomarxistă e în stare de șoc după aceste alegeri se vede din faptul cum e etichetat Partidul Fermierilor în presa internațională, Associated Press catalogându-l ca „populist„. Dacă cei care vor să-și salveze economia, agricultura și fermele sunt populiști, cei care vor să le distrugă ce sunt? Rezultatul alegerilor din Olanda dau semnalul tuturor europenilor că a venit momentul ca promotorii politicilor neomarxiste care distrug Europa să fie expulzați prin vot din toate funcțiile”
a transmis de la Bruxelles, europarlamentarul roman, Cristian Terheș.
Semnal pentru schimbare în Europa?
Succesul unui nou partid al cetățenilor apărut de nicăieri în Olanda, pană acum o tară profund progresistă și care s’a aflat până acum în avangarda „politicilor verzi”, poate reprezenta un prim semnal pentru schimbare în Europa, unde Uniunea Europeana prin birocrația bruxelleza tot mai autoritara continua să promoveze politici tot mai nepopulare și lipsite de orice logica pentru tot mai mulți cetățeni europeni, la care treptat și odată le ajunge cuțitul la os odată prin transformarea acestor politici în practica, participa la mișcări de protest în baza unei nemulțumiri ce creste în intensitate în marea majoritate a statelor europene! Cu siguranță că lupta ce a pornit intre Uniunea Europeana și proprii cetățeni e departe de a fi încheiată, însă succesul acestui nou partid în Olanda e un semnal că la orizont se profilează o schimbare în care cetățeanul își redescoperă puterea pe care o are atunci când exista unitate într’o idee comună despre lucruri care contează si il afectează.
Intre timp prin Uniunea Europeana …
Macar la astia din toate protestele alea s-a concretizat ceva serios care va putea pune mari probleme celor de la putere, la noi nu cred ca s-ar putea face asa ceva niciodata pentru ca nu suntem solidari si punem botul la orice vrajala. Dar e bine ca macar la alti sa vezi ca se poate, bravo lor!
Acolo oamenii au priceput ca fermierii si fermele pe langa mancare aduc bani grei la PIB’ul Olandei, iar banii aia ajung in bunastarea lor, respectiv traiul bun pe care l’au avut. In rest, pe langa asta, au fost si bine organizati si au exprimat asta prin vot. La noi lucrurile astea nu se inteleg, avem acum dezastrul economic si ecologic de pe bratul Chilia, la care se adauga si sufocarea agricultorilor romani cu grane ucrainene, vezi tu vreo trasarire macar din partea celor afectati care sa coaguleze vreo miscare? Din pacate aici ne deosebim de altii si de aia niciodata nu iasa nimic, dar poate vedem ceva prin 2024 daca nu pana atunci.
Nu am nicio speranta, in 2024 si daca am avea asa ceva de votat vor sa mearga toti ca oile dupa fenta, aia de dincolo si slugile lor de aici lucreaza deja la asta si la momentul potrivit vor lansa manipularile pe la televiziuni si facebook plus pomenile electorale. Suntem tare batuti de soarta si mai suntem si dusmani intre noi.
Nu cred ca vor putea sa faca nimic, si daca vor incerca, vor fi anihilati de haita neo-marxista care este sustinuta puternic de oculta de la Davos si globalistii care vor face orice pentru a duce la capat planurile pe care le au si nu se mai feresc sa le arate public.
Eu zic sa nu ne bucuram. Europa are haturile bine strunite de la Unchiu iar Unchiu e strunit de la Davos. Cat depre voturi, problema a fost rezolvata odata pentru totdeauna de tov. Iosif Visarionovici. Apoi sa nu uitam, baietii astia cu miscarea lor, nu pot fi cumparati? He, he, acum ca vor fi la cascaval le va creste valoarea de piata. Pentru coaja sunt doar doua posibilitati, ori facem ce zic davosienii ori WW3. Alta solutie nu e. E drept ca amandoua vor avea acelasi rezultat, extinctia speciei. Preferabil rapid, orice boala lunga e nesuferita. Nu fiti tristi, ati trait, ati mancat, ati baut, ati …, toate au si un sfarsit. Acum bucurati-va, ca dacii! Despre Romania, nu se pune problema. Aici s-a inventat coloana vertebrala din plastilina.
fitile… Sunt oamenii lui Bayer-Monsanto.