Modificarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partide, sau cum se duce dracului si ultima pojghita de democratie in Romania

Cata vreme mainstream media ne tine ocupati cu „contraofesiva” ucraineana si „revolutia” lui Prigojin in Rusia, prin Parlamentul din Romania se intampla lucruri trasnite, printre acestea numarandu’se si un proiect de lege semnat si depus de mai multi deputati PNL si PSD, prin care se doreste schimbarea pragului electoral la parlamentare, de la 5% la 7%, precum si eliminarea pragului alternativ. Proiectul de lege, ii are drept principali initiatori pe Adrian Cozma (vicepresedinte PNl) si Radu Cristescu (deputat PSD), legea avand un singur articol, respectiv modificarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partide.

Stabilitatea invocata ca necesitatea maririi pragului electoral

„Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative: – Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totatul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală; – Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coesistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”.

motiveaza initiatorii proiectului de lege.

Ce este interesant la acest articol este si faptul ca dispare prevederea ”sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electoral”, creata candva strict in beneficiul UDMR, dupa cum bine observa Bogdan Iacob.

La 33 de ani de la comunism, Romania revine la „stabilitatea” comunista

In vremea in care in toate democratiile din lume pragul electoral este de 3% (considerata a fi marja de eroare a sondajelor), in Romania a fost mentinut un prag de 5%, cu ajutorul caruia „marile partide” au reusit sa se protejeze mereu si sa isi prezerve locul la putere, manevra facandu’se prin redistribuirea ulterioara a voturilor si cooptarea unor creatii de partidulete balama, de baza find UDMR, astfel incat, 5% dintre alegatorii care se prezentau la vot (din totalul de 30%), nu au fost reprezentati niciodata, voturile lor find redistribuite inspre partide pe care nu le’au votat niciodata! In concluzie, ce am trait noi in Romania ultimilor 33 de ani, a fost un ceva „original”, poleit cu o pojghita de democratie, pana cand, la 33 de ani in loc de consolidarea democratiei, pana si poleiaia aia a ajuns sa fie considerata a fi prea mult, „marile partide” incepand sa simta probabil ca tot mai tare fiorul rece al alegerilor din 2024, in sondaje urcand puternic mai multe formatiuni mici cu promisiuni nationaliste, existand riscul ca odata cu o prezenta ridicata la vot, acele partide sa faca acel prag de 5%, iar redistribuirea ulterioara sa nu mai fie posibila, ducandu’se dracului toata sandramaua la care baietii astia au lucrat de ani buni de zile, respectiv un partid unic, masat in trei formatiuni politice, ce doar se rotesc la ciolan, pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală!

Tot inainte tovarasi, sa duceti pe culmi de glorii, al tarii viitor

Dupa 2024, cand va fi asigurata „formarea unei majoritati stabile si stabilitate guvernamentala”, Klaus Werner Iohannis ne’a anuntat deja, ca urmeaza o „revizuirea” si „modernizare” a Constitutiei ce probabil ca se va face in regim de urgenta „ca razboi”, astfel inca, presedintele tarii sa fie reales in „cel de al 15-lea Congres”, si uite asa, multi or sa isi vada visul cu ochii,  Romania revenind la „stabilitatea” de dinainte de 1989, urmand sa nu mai aiba nimic, dar sa fi fericiti, pentru ca statul le va da, atat cat considera a fi suficient pentru fericirea fiecaruia!

9 comentarii la „Modificarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partide, sau cum se duce dracului si ultima pojghita de democratie in Romania”

  1. De ce mai chinuim cu alegerile? Nu mai bine numara STS „voturile” si doar ne anunta cum le-a dat in bobi?

    Răspunde
  2. 1/Smenu’ asta vine de la Unchiu’ care e suparat pe V Orban ca nu pune botu’ la narativu’ murican. Si e data cu manta contra UDMR. Acu’, cinstit, UDMR isi merita soarta, ca au papat destula pita alba prostind multi etnici maghiari (si nu numai) prin colonie.
    2/ Aprob pozitiv comentu’ lu’ Andrei si atat. Dar cu un amendament: sa fie votul obligatoriu. Nu de alta da’ prostirea prostilor sa fie mirifica, magnifica si mirobolanta, daca e posibil toate la un loc.
    Votez Soarele! beach

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura