Dupa episodul elvetian de joi al crizei si-a scos uratul sau cap din manualul de economie spaima deflaţiei, adică a inflaţiei pozitive despre care se spune că este mai rea decât inflaţia.De ce este deflaţia un bau-bau mare pentru o ţără, dacă preţurile scad? Potrivit definiţiilor din dicţionarele economice, deflaţia este un fenomen economic care reprezintă opusul inflaţiei, caracterizat prin scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare şi a creditului. Deflaţia are de multe ori ca efect creşterea numărului şomerilor, întrucât cererea de bunuri şi servicii în economie scade, pe fondul deficitului de lichidităţi. Banii sunt din ce în ce mai puţini, dar mai puternici. O monedă puternică reduce exporturile pentru că preţul la care este exportată marfa într-o anumită ţară este mare din diferenţa de curs valutar.
Este exact situatia Elvetiei din ultimii 6 ani, care s-a chinuit sa tina francul la un nivel care sa nu distruga exportatorii, dar care iata ca intr-un final cedeaza.
Au incercat totul: au tiparit franci, au vandut franci contra euro, au fixat un nivel de 1.2 franci pentru 1 euro si au luptat sa il mentina acolo. Din pacate slabirea vadita a euro, intarirea dolarului si fuga capitalurilor din estul Europei inspre vest au facut nesustenabila actiunile bancii centrale, silind-o sa renunte la plafon si ducand dobanda de referinta la…..–0,75%.
Dar ce-i mai rau abia urmeaza, pentru ca Swiss National Bank sta pe un imens munte de moneda straina, cam 70% din PIB. A arunca acesti bani in piata si a cumpara franci ar trimite moneda Euro intr-un crash de 1 la 1 sau mai rau cu dolarul, iar daca francul ajunge la 0,75 USD toti analistii spun clar ca Elvetia intra in deflatie, prognoza fiind de -3% inflatie anuala, enorm pentru o economie atat de dezvoltata.
Mai grav este insa riscul de contagiune mondiala, deoarece o gramada de preturi au tot scazut. Tot incercand sa tina fortele economice sub control guvernantii s-au apropiat excesiv de mult de deflatie, in special in SUA si China, dar evident si in Europa. iar o gramada de lume prefer sa tina banii la ciorap, inclusiv bogatii si bancile. Singura posibilitate ar fi ca guvernele G-20 sa dea drumul la cheltuieli publice massive si sa puna capat austeritatii de tip merckel-ian.
Iata ce spune d-l Praet despre criza de lichiditati care arunca economia mondiala intr-o recesiune deflationita (este economistul sef al ECB) :
Behind it is an excess of capital as the world’s savings rate hits a record 26pc of GDP, starving the real economy of demand. One culprit is the $12 trillion accumulation of foreign reserves by central banks. Another is the deformed structure of globalisation, which favours the owners of capital and concentrates wealth.
The Telegraph:”EMU deflation is the final betrayal of southern Europe – Telegraph”
Adica exact ce spuneam: circuitul banilor in economie este perturbat: in loc ca banii castigati sa se intoarca prin cheltuiala, mare parte sunt pusi deoparte, iar bancile centrale, care au salvat bancile private dandu-le sume enorme, ulterior cerandu-i inapoi, iar dupa ce i-au primit inapoi, au ajuns la concluzia ca nu au ce sa faca cu ei pentru ca bancile private nu ii mai doreau din nou ca imprumut pentru ca nu aveau cum sa ii mai repuna in economie, creditarea fiind in mare parte blocata de masurile de austeritate excesiva.
In tot acest tumult SUA pare a iesit deasupra momentan pentru ca Federal Reserve a facut quantitave easing, adica a tiparit bani si cu ce mai avea in cufere, a cumparat titluri de trezorerie, bonduri si chiar actiuni, injectand o masa monetara enorma si necesara in economie si slabind dolarul. Dar cum quantitave easing s-a terminat si dolarul s-a intarit, SUA va avea si ea mari probleme: deja preturile in America scad, cum este benzina care de la 4$ galonul a ajuns la 2 $ galonul.
Personal cred ca deja suntem in deflatie. O gramada de preturi vor incepe sa scada, ceea ce va face imposibila ajustarea costurilor. Vor urma timpuri grele. Iar teoriile economice clasice din anii 30 ai secolului trecut pe care multi le credeau doar obiect de studiu se reconfirma extrem de dureros.
Stiti cum s-a iesit din Marea Depresiune Economica, nu?
thx ICE. A fost ceva spargere de creier sa inteleg dar am reusit!
@ Radu: Economia nu este atat de grea cum pare daca intelegi cateva din mecanismele de baza ale ei. In principiu sunt termeni care pot parea ciudati si contradictorii insa totul este logic. Pana la urma e bine ca facem treaba buna impreuna si incercam sa ii ajutam si pe altii sa inteleaga.
In ce priveste postul … voi incerca sa vin si eu in completarea lui cu un altul in care voi incerca sa explic putin de ce s’a ajuns aici si care e treaba cu criza asta economica.