Noutati BREXIT: de abia putem tine pasul!

Joi cetatenii UK au dat verdictul: Leave! Azi, Leave is leave si nu mai e cale de intors. Evenimentele se succed atat de rapid ca de abia tinem pasul.

 

Ministrii de externe ai tarilor fondatoare ai UE – Franta, Germania, Belgia, Olanda, Luxembourg,Italia – s-au intalnit azi. Maine, liderii, gazduiti de Angela Merkel – o miscare cam tampa, trebuiau mai bine sa vada in alta tara. Dar mesajul e deja clar : Marea Britanie trebuie sa declanseze ACUM procedura de iesire. Si alti lideri europeni deja sunt extreme de vocali: UE nu are timp, un alt prim ministru trebuie numit urgent si negocierile privind dezangajarea UK trebuie sa inceapa acum, nu peste cateva zile sau 3 luni.

In paralel, liderii europeni, sub socul evident al Brexit, au anuntat un mare summit marti. Cred ca deja s-au pus in miscare mecanisme care vor duce la reformarea ireversibila a UE. Reforme dure, dureroase, dar extreme de necesare vor urma. Uniunea trebuie sa renunte la ambitii vizionare, grandomanii si arogante; avem nevoie de joburi, coeziune si convergenta sociala, Securitate si relansare economica, declara in cor mai multi lideri europeni, care au afirmat fara echivoc ca businesss as usual la Bruxelles nu mai poate continua ca pana acum. Germania va fi, alaturi de ceilalati 5 fondatori, vioara intai. Deoarece azi liderii germani au fost Fermi: alt exit nu va mai avea loc si nu se va permite nimanui sa distruga Uniunea Europeana.

Un alt soc; comisarul britanic lordul Hill si-a dat demisia, postul sau fiind momentan preluat de comisarul lituanian. Desi un nou comisar britanic va fi numit, tind sa cred ca va devein rapid un décor. Incetul cu incetul parlamentarii britanici si functionarimea british de la Bruxelles si Luxembourg isi va lua talpasita, dar vor avea acasa joburi asigurate: Uk trebuie sa iai intareasca puternic aparatul de stat daca e sa gestioneze tranzitia, in special aparatul vamal.

In aceste conditii vor avea loc negocieri extreme de dure cu Marea Britanie. Presedintele UE Donald Tusk a relevant deja niste lucruri, alti lideri europeni la fel. Sa luam lucrurile metodic.

 

UK a parasit piata unica europeana. Cum leave insemna leave, toata lumea este deja de acord ca nu va exista niciun tratament preferential. Firmele britanice vor intampina bariere ca orice firma non UE, iar sectorul bancar britanic – 8& din GDP – isi va pierde accesul liber la pietele de capital, trebuind sa plateasca taxe ca orice alt secotr bancar non UE. Cetatenii britanici expati vor trebui sa plateasca taxe, vor trebui sa isi ia premise de sedere si vor plati contributii daca vor acces la sanatate si alte servicii ca pana acum, reciproca pentru expatii din UK fiind perfect valabila.

Lira a cazut la nivele nemaivazute din 1985. Peste 2 trilioane de dolari in actiuni si instrumente financiare  – equity – s-au volatilizat ieri. Bancile central si in special Banca Angliei au proptit puternic piata si aurul a ajuns la cotatii apropiate de cele din 2008. Consecintele vor fi puternice si de neevitat, Deja petrolul o ia iar in jos, iar agentiile de rating au incadrat Anglia in categoria risc investitional. Totusi lucrurile se vor clama incet incet. Belelele adevarate vor curge mai tarziu si vor fi dureroase. Vom vorbi despre ele cand se vor manifesta.

Uniunea s-ar putea sa nu iasa totusi asa de sifonata. Londra este cel mai mare centru de servicii financiare al lumii, mai mare decat New York. Multe companii isi au cartierul general in UK. Toate astea s-ar putea sa dispara in favoarea …orasului Frankfurt!! Deja multe banci si firme iau in calcul plecarea din UK, fapt care va slabi economia UK, dar poate va intari economiile celorlalte state din UE.

 

Disolutia UK nu este insa  o gluma.

Reunificarea Irlandei este momentan o gluma, dar in 10-15 ani, daca demografica actuala se mentine, catolicii vor recastiga majoritatea in Irlanda de Nord, si politic se va putea atunci pune altfel problema. Problema este procesul de pace, deoarece tratatul grantat international prevede o granite complet libera si demilitarizata intre cele doua Irlande. Un mare ghimpe in coasta tuturor, fara indoiala, mai ales ca paramilitarii IRA sunt in continuare activi in Irlanda de Nord.

Iesirea Scotiei este insa deja altceva. Premierul scotian nationalist Nicola Sturgeon se manifesta ca o lidera de fier a poporului ei. Darjii scotieni nu prea mai inghit UK, iar UK le-a luat  prin Brexit niste chestii: libertatea de circulatie, libertatea capitalurilor, fonduri europene. Deja scotienii au anuntat ca fie vor negocia direct cu Bruxelles ca sa ramana parte a Uniunii, separandu-se de UK in urma unui proces numit devolutie de self rule, care deja are un antecedent in Groenlanda, care s-a despartit de Danemarca, dar ramane asociata UE, fie vor organiza un nou referendum de independent , urmand apoi sa ceara formal aderarea la UE ca al 28-lea stat.

Nicola Sturgeon Seeks Immediate EU Talks 'To Protect Scotland's Place' In Bloc

Totusi, sunt si probleme. Spania deja a anuntat ca nu va accepta un proces de separare a Scotiei deoarece ar da apa la moara Cataloniei si Tarii Bascilor, iar aderarea la UE presupune adoptarea automata a euro. Dar Uniunea cu siguranta ar accepta aderarea Scotiei ca o revansa si, evident, pentru resursele de gaze si petrol.

Cat despre negocierile propriu-zise intre UK si UE, acestea vizeaza doua acorduri: unul care va guverna dezangajarea treptata a UK din arhitectura europeana si soarta a 1.3 milioane de expati britanici si a celor 3 milioane de cetateni UE care traiesc in UK, si altul vizand relatiile bilaterale.

 

Functionarii europeni au risipit insa deja mai multe iluzii. UK va fi tratat de acum ca un stat tert, UK nu va mai avea acces la piata unica si UK nu va capata un statut ca Norvegia si Elvetia fara a indeplini obligatiile financiare fata de bugetul UE pe care aceste doua tari, chiar terte fiind, le au prin tratatele semnate cu UE.

Cea mai tare faza este ca deja pana si cei care au sustinut fervent Leave par a da inapoi fata de anumite promisiuni facute. De exemplu, s-a sustinut ca banii contribuiti de UK ar trebui sa mearga in sanatate si infrastructura, iar acum unii liderii Brexit spun ca a fost o greseala sa promita asa ceva.

 

Altii admit ca nu este realist ca UK sa nu mai primeasca emigrant!!, iar unii spun chiar ca referendumul nu este obligatoriu  – partial adevarat – si ca UK nu trebuie sa iasa din UE.

Baieti, am o veste calda: v-ati bagat singuri in rahat pana la gat ca ati zis ca va place, iar acuma, cand vreti afara ca va pute si vine un val!, nici dracu nu va mai scoate!

Balul e in toi, sa vedem cati ajung la spital….

5 comentarii la „Noutati BREXIT: de abia putem tine pasul!”

  1. n-ai sa prea vezi produse englezesti in europa – deci pe export nu pierd dupa brexit nimic .. pe partea de banking e discutabil – problema e de incredere – dupa ce s-a vazut ca nemtii au obtinut informatii bancare confidentiale pana si din elvetia, cu atat mai mult londra va fi paradisul fiscal absolut .. hai sa luam doar consecintele pentru romania in circul asta – balanta de exporturi pozitiva in favoarea romaniei (lucru rar in relatia cu UE unde suntem doar piata de desfacere), zeci de mii studenti care platesc aceleasi taxe precum englezii (nu duble sau triple cum platesc restul – si nu sunt putini, plus credite de studii de la statul britanic), recunoasterea diplomelor de la noi in UK, cateva sute de mii de romani care sclavagesc cu si fara forme legale, dar se simt mai putin sclavi decat la merkel acasa, de exemplu – in consecinta insularii isi vor alege la discretie cine ramane si cine pleaca – vor opri medici, ingineri, instalatori, constructori, vor face vant la restul. In loc sa le plangem britanicilor de mila, trebe sa vedem cum ne va lovi pe noi – si ne va lovi grav, cu atat mai mult cu cat pe stim ca pe merkel o doare la basca de noi – si-a pus mutalaul in fruntea coloniei, si se concentreaza pe popularea europei cu musulmani.

    Răspunde
  2. Radule, eu zic ca in momentul asta orice scenariu este plauzibil, chiar si ala in care UK va ramane in continuare in UE, in care eu continui sa cred intr’o oarecare masura! Unul din motivele pentru care cred ca ar fi plauzibil ca UK sa ramana este atitudinea foarte rezervata a Germaniei prin vocea Muterei Merkel a carei pozitie e ceva de genul: „mai vorbim, sa vedem, sa nu ne grabim” … semn ca ceva loc de negocieri in spatele culiselor ar mai fi si nu mare ar fi surpriza sa faca un blat cu un nou referendum cerut si prin strada de britanici … ca mai apoi sa puna batista pe tambal si aia e. Singura problema ar fi francezii si dragostea lor eterna pentru britanici, pe care ii vad nerabdatori sa ii vada scosi din UE si Bruxelles’ul care in momentul asta e in corzi, constientii fiind ca daca UK ar ramane in UE lucrurile se vor schimba radical ca influenta, iar englezi nu se grabesc deloc sa faca asta aruncand acum matza moarta de la unul la altul cu o presiune crescanda venita din strada si nu numai.
    Nu stiu ce sa zic … pana cand nu vad pus in miscare la nivel oficial articolul 50 din acordul UE privind plecarea UK … orice scenariu ramane plauzibil.

    Răspunde
  3. Matza nu e moarta inca, doar in coma indusa si o tin pe perfuzii intr-o camera si privesc toti pe geam la ea si o compatimesc, insa eu mai ved un personaj care-i lucreaza pe neatenti la buzunare Intrebarea este cine profita din toata tevatura asta si cum. Artizani acestei manevre nu sunt cei ce se vad si stau permanent lipiti de sticla cu declaratii, iar manevra seamana cu una mai veche in care cei care nu au mai incaput la masa bogatilor in trecut dar intre timp au prins aripi viseaza la o noua reasezare si asta nu poate incepe decat cu o destabilizare, haos si apoi noi reguli si granite iar la final cu o noua reimpartirea a zonelor de influenta politica si economica. Istoria si orice alta actiune e clica si cei care o cunosc au invatat cateva principii de baza, isi pot da seama cum va fi viitorul sau de ce nu chiar cum poate fi manipulat intr-o directie sau alta, in interes propriu sau pentru inlaturarea celor incomozi.

    Răspunde
  4. Cola, sectorul bancar din Anglia nu avea acces la zona euro decat printr-un mechanism numir banking passport, asa ca foarte multe banci straine si multe firme conexe si-au stability sedii si armate de functionary in Londra pentru ca aveau o multime de avantaje fiscal si acces la zona euro.
    Dae acum sectorul britanic nu va mai avea drept de acces la zona euro, or asta era avantajul nr. 1. Deja mari banci si firme anunta ce se vor muta la Frankfurt si Paris, iar altii , daca Scotia se separa si accede din nou la UE, vom vedea cum Edinborough si Glasgow vor deveni foarte atractive.
    Sa asteptam pana marti…

    Răspunde
  5. tot discutam de zona euro in sus, zona euro in jos .. de parca am avea vreun rol in zona asta noi romanii, exceptand rolul de forta de munca ieftina rau, medici instruiti pe cheltuiala statului roman si exportati, piata de desfacere pentru orice si in orice condititii, colonie careia i se exploateaza resursele brute – petrol, gaze, lemn, etc .. bursele americane nu au pasaport UE, dar stabilesc tot ce ne afecteaza – de la cursuri de schimb la materii prime, samd .. placa turnanta pentru bursele asiatice (incepand cu singapore) si cele de peste atlantic este londra, indiferent ce vrem noi sa credem .. sistemul bancar din restul europei este etatizat, neperformant, si usor de demolat de crizele generate de altii .. nu sunt vreun expert in macroeconomie, dar citesc si eu, si am vazut cu ochii mei si statele, si uk si parte din asia .. europa e o atractie turistica si cam atat – nu e relevanta din punct de vedere tehnologie de varf, finantze, militar nu mai vorbesc (daca extragem UK si Franta). Foarte probabil se va reface axa Berlin Moscova – din motive de resurse si capabilitate militara, ceea ce inseamna ca unii profund ‘capitalisti’ de pe la noi, vor fi primii la lins bucile lui putin.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura