O vara scumpa

 

Anul trecut a fost unul scump la mancare, la fel si anul asta. Ma uit la preturile legumelor de prin piete si magazine (in medie cam ~1EU/Kg) si ma ia cu durere de cap cand ma gandesc ca se apropie perioada de pus cate ceva prin camara.

De vina … tot vremea … bineinteles ca vremea si nu faptul ca pietele sunt invadate de intermediari care vand legumele si cu de 10x mai mult decat le cumpara de la tarani, fara nici o fiscalizare bineinteles. De vina … tot vremea … si nu supermarketurile care desi au preturi mai mici ca in piete, dicteaza totusi o politica a acestor preturi ce nu sunt deloc mici dupa ce ne pun in carca taxe fara numar impotriva carora guvernanti s’au tot laudat ca vor lua masuri, dar doar au zis.

Vine toamna fratilor … la preturile care sunt acum prin piete, tare imi e ca la iarna multi dintre noi vom avea camari destul de goale.

8 comentarii la „O vara scumpa”

  1. Dom’le nu mai inteleg nimic, dupa ce am citit, pai nu e totul mai ieftin fata de anu’ trecut, ca doar s-a redus TVA-ul la 9%, la alimente, in prima faza de la 24% , apoi si ala de 24 la 20%, pai suntem dupa o epoca de reduceri de taxe?!?!, combustibili sunt la nivelul de acum 4 ani, nu mai inteleg nimic ?! Doar daca nu cumva suntem luati de fraieri si se merge pe principiul ca romanul are tinere de minte redusa , scuze!
    Pentru aceste preturi mari e doar vina noastra, facem risipa, cumparam aiurea si mentinem un nivel mare al cereri, artificial si nu absolut necesar.

    Cat despre piata de fructe si legume, la mine sunt chiar ieftine, 0,80 lei rosi de pus la bulion, 1,50 lei ardei capia, 1 leu vinete, etc. Nu stiu mai tarziu cum va fi, oricum asta a fost un an prost pentru gradinari locali; nopti reci, urmate de zile toride, umezeala multa, daunatori la greu, asta e!

    Pana la urma Ponta e de vina laugh

    Răspunde
  2. Da, bune observaţii, doar că la noi, scăderea tevea-ului de la 20 la 9, se traduce prin preţuri mai mari, preţu combustibilili-lilor o scăzut de asemenea, dar la noi se traduce taman invers. Pen’ caşai la noi – zici că sîntem făcuţi cu mîna stîngă !
    O fi poate din cauza vremii… mai ştii ?!

    Răspunde
  3. Radule, profitul in general se face pe prostia unora, care cumpara ceva in draci, ceva ce nu le trebuie, ceva pe care apoi nu-l folosesc, dar asta e un subiect diferit. In rest suntem un popor de „masochisti”, periodic facem alegeri gresite, ne dam cu „tesla in coaie”, apoi suspinam dupa ala de l-am ingropat, unii, ca mare parte habar nu au pe ce lume traiesc si ce-i asteapta, sunt „tineri si nelinisti” laugh , problema e ca astia din urma sunt cam majoritari in ultima vreme si asa o ducem toti prost conform principiului democratic. Asa ajungem la durerea de cap a lu’ ICE si nu numai a lui.
    Sorine am auzit ca a fost vreme proasta in Oceanul Indian, furtuni, asa ca au mers greu importurile pe ruta aia laugh

    Răspunde
  4. Pe la noi preturile sunt constante tot anul. Evident daca vrei capsuni in septembrie sau pepene in februarie atunci platesti aroganta asta, dar in rest legumele si fructele uzuale si comune nu variaza foarte mult de pret.

    Răspunde
  5. Vasile stiu si eu ca adevaratul comert este sa vinzi omului ce nu ii trebuie, dar beleaUa e ca la noi si ce ne trebuie este scump in draci, in conditiile in care multe component de pret, gen tva, taxe, energie, combustibili S-AU IEFTINIT SAU AU SCAZUT. Asta inseamna un singur lucru: statul este foooarte slab si suntem jecmaniti pe fata, fara ca nimeni sa reactioneze!!
    Poate un boicot ar ajuta, dar la cat de lene ne este….

    Răspunde
    • Radule, un boicot ar fi bun, poate nu chiar in sensul adevarat, dar o luna sa zicem sa fim atenti la ce cumparam, sa ne luam chiar doar ce ne trebuie, sa evitam mersul la hiper si incarcat carucioarele, eeee…. ar fi interesanta asa o luna a antirisipei

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura