I’m back, dupa o saptamana de iad la scarbici!
Va fi o postare lunga, va invit totusi sa o cititi!
Brexit….recunosc ca a fost pentru mine un soc! Dupa uciderea deputatei laburiste Jo Cox tabara Remin parea ca a luat un avans. Parea. Dar nu a fost asa. Prezenta la urna excelenta, tampeniile debitate prin media de diversi lideri europeni – britanicii sunt cam alergici la faze d-astea -, lungul sir de arogante al functionarimii bruxelleze, ascendenta din ce in ce mai vadita a Germaniei, gafele lui madam Merkel, criza samd, toate astea au creat un cocktail exploziv, care a detonat in cabina de vot. Yanis Varoufakis spune raspicat in The guardian de azi:
Tendintele de autoritarism si incercarile de subminare de la Bruxelles a democratiei constitutionale parlamentare din timpul crizei Grecia sunt o parte din motivele care au impins alegatorii sa voteze Leave. Si, evident, temerile clasei de mijloc si de jos ca interesele lor sunt calcite in picioare la Bruxelles in favoarea bancilor si a elitelor si a clasei bogatilor.
E da, domnule Varoufakis, ati pus punctul pe i: votul a fost si probritanic si antisystem . Lumea s-a cam saturat sa i se impuna aberatii si sacrificii fara vreun rezultat in conturi.
Traim un moment cu adevarat istoric, dar mi-e teama ca toti am cazut din lac in put.
Prima consecinta a fost economica: a urmat un Black Friday pe piete, iar lira si-a luat-o serios in barba, chiar daca predictiile lui George Soros nu s-au adeverit decat partial. Snapanul ala a pariat angro contra lirei , a lichidat mare parte din portofoliul de actiuni si a cumparat masiv aur. Din intamplare ieri a urcat aurul la cotatii nemaivazute de vreo 4 ani, semn ca investitorii au fugit din piete spre metalul galben. Pentru a stabiliza situatia Banca Angliei a aruncat in piete 250 miliarde de lire!!!. Economia UK va scadea, dar isi va reveni. UK tocmai a devenit un nou paradis fiscal! Fara supraveghere de la Bruxelles!!
A doua consecinta: politica. Cameron si-a anuntat retragerea, dand nastere unei lupte pentru putere intre liderii conservatori. Cu laburistii in reconstructie si conservatorii in lupte politice exact cand tara are nevoie de calmarea situatiei a venit bomba de la Bruxelles: nu mai tarziu, nu peste 3 luni, UK trebuie sa inceapa ACUM iesirea – toate discutiile daca este legal, daca Parlamentul, daca aia…sun IRELEVANTE.este prerogative premierului! de a activa articolul 50, nu a Parlamentului, deoarece este o prerogativa a executivului de a executa obligatii si drepturi deja asumate prin ratificarea Tratatului de baza al UE. Este evident ca liderii UE vor sa mute atentia de la cererile de referendum in diverse tari spre procesul de dezangajare a UK si cat de costisitor va fi pentru UK – deja este!.
Cat despre referendumuri…in Franta Parlamentul este inca dominat de proeuropeni. Nu cred ca Marine Le Pen va castiga alegerile. Frexit este doar o himera si oricum cam 60%-70% sunt contra iesirii. Euroscepticii olandezi sunt un partid mai degraba marginali. Tarile nordice…nu cred ca vor sa renunte taman cand le vin la greu subsidii de la UE. Italia este atat de in cacat, fara turisti si banii de la UE s-ar duce de rapa ca Grecia. Nu cred ca va mai urma un exit, mai ales cand se vor vedea belele aferente.Dar euroscepticii vor apasa pedala pana la fund pentru a ajunge in pozitii cat mai avantajoase in tarile lor. Aici si Rusia isi baga coada nu pentru a distruge UE, ci pentru a o slabi.
Disolutia UK. Asta e de discutat. Nu vom avea referendumuri in Irlanda si Irlanda de Nord. Unionistii sunt o forta marginala, iar loialistii din Irlanda de Nord, oricum majoritari, nici nu vor sa auda de secesiunea de UK. Irlanda nu cred ca are vreo dorinta sa aiba o minoritate protestanta. Cred ca liderii din Irlanda o vor da la pace si va fi totul ok. Nimeni nu mai vrea bum bum si se va face un aranjament politic.
Scotia e o alta discutie. Un motiv – mai mare decat s-a crezut atunci – pentru care scotienii nu au ales independent a fost teama de a pierde avantajele de cetateni europeni, deoarece independenta nu ar fi adus automat la ramanerea in UE ci ar fi trebuit ca Scotia sa adere la UE. Desi votul Remain a castigat in Scotia, desi cu o marja destul de mica, scotienii s-au trezit in afara UE, exact de ce se temeau la referendumul anterior. Premierul Nicola Sturgeon a reactionat ferm: va urma un nou referendum. Nu daca , nu poate. Scotia se va desprinde, cred eu, si va face cerere de aderare la UE, unde va fi primita cu bratele deschise, mai ales datorita resurselor energetice din Marea Nordului. Vor urma evolutii interesante.
Cat despre Rusia…britanicii vor ramane consecvent antirusi, pentru a pastra relatia cu SUA. Putin are nevoie de UE ca nu are unde sa vanda petrol si gaze, China e prea departe si nu sta pe roze economic. Nu cred ca rusii exulta, dar bogatanii rusi da.
Consecintele dramatice sunt in viitor. Odata activata optiunea de iesire, in termen de 2 ani se vor purta negocieri intense. Care ar fi urmarile, dupa mintea mea?
UE se bazeaza pe cateva principii: libertatea de circulatie, libertatea capitalurilor, spatiul Schengen – dar asta cred ca va dispare – samd.
Libertatea de circulatie – sigur se vor introduce vize spre si dinspre UK. Libertatea de circulatie nu mai exista pentru cetatenii britanici, deoarece sunt acum non-UE. De aici prevad ca vor urma mari certuri intre statele UE. Vedeti voi, britanicilor le place sa se plimbe. Spania singura primeste 11 milioane anual!! Multi britanici au proprietati si locuiesc ca expati mai ales in tarile PIGS. Un motiv al bulei imobiliare in anumite tari a fost tocmai faptul ca britanicii veneau sa isi cumpere case – libertatea de miscare a capitalurilor. De acum inainte insa va urma un cosmar: turistii britanici trebuie sa aibe vize, iar expatii permise de sedere, plus ca vor for fi taxati fiscal ca rezidenti straini. In plus, toti expatii vor trebui sa ceara premise de munca pentru a munci in UK si viceversa.Vor fi negocieri intense si neplacute pentru a regla aceste lucruri.
O mare belea sunt strainii care locuiesc in UK. Multi vor pleca. Economia UK va avea de suferit. Piata muncii din UK posibil ca va urma modelul Canadei. Dar nu cred ca romanasii vor da navala spre casa.
Libertatea de miscare a capitalurilor – Londra este centrul financiar al Europei. Este plin de investitii britanice, inclusiv la noi, dar si viceversa. Totul se va schimba, inclusive fiscal, si pretul banilor va creste, in timp ce investitiile si viteza de circulatie a banilor vor scadea. Economia Europei va inregistra un recul, taman cand nu trebuia. Dar lucrurile se vor regla, pentru ca interconectarea economica este deja prea mare. Este perfect posibil un acord complex de liber schimb cum exista cu Elvetia. Dar vor fi lupte grele. Un lucru e cert: accesul firmelor british la piata unica va fi dificil. Cei destepti vor profita. Nu noi, din pacate!
Imigratia, calul de bataie. Probabil va scadea. Multi straini vor parasi UK, deoarece nu vor mai primi acele beneficii din calitatea de cetateni UE. Viata de strain in UK va deveni scumpa. Vor fi multe belele.
Multe joburi vor fi oferite britanicilor. Dar nu atatea cat cred ei si oricum platite prost. La munca baieti! Daa, mai ales…
Banii catre UE si de la UE. UK a si dat dar a si primit la greu. Bugetul UE va scadea semnificativ, iar cearta pe tort se va accentua. La gradul de catastrofa a absorbtiei banilor de la UE pe care il inregistreaza Romania treaba asta e oricum frectie.
Per total britanicii vor iesi din Brexitul asta cam sifonati. Dar au resurse si potential. Noi daca am iesi ne-am duce de rapa rapid. Poate asta va tine restul UE la un loc. Trist, frica ne va tine impreuna.
O reforma profunda a UE este imperios necesara. Poate chiar o intoarcere la situatie de dinainte de 1992, fara euro si alte rahaturi. Ramane de vazut daca insa exista vointa politica pentru asta.
O analiza la obiect si pertinenta!
A tacut gagiu ca grohaitorul in papusoi … chiar ma miram ce face frate de trec evenimentele pe langa el. Da iote ca pana la urma o facut treaba olteanul nostru, desi … sa fie pe pace ca atunci cand imi gasesc ceva timp … ii atac cateva teorii.
Domnilor, va multumesc. Eu nu sunt insa…oltean!! Stau in Slatina, geographic suntem munteni. Familia mea se trage pe partea mamei din Sibiu, cu ceva posibile radacini aromane, pe partea tatalui din Muscel. Temperamental nu sunt oltean nici sa dai cu parul.
Am lasat timpul sa treaca ca sa vad incotro bate vantul , am cumpanit si apoi am cuvantat. Sunt multe de spus, Dezangajarea UK este un proces de durata si costisitor.
Sa speram ca viitorul va fi ok pentru toata lumea, dar ma indoiesc…
cand ne-am luat noi tara inapoi (adica nu noi, altii, da cica de-ai nostri ) a iesit naspa .. cand isi iau altii, tara lor inapoi .. e mult mai naspa .. ma repet, dar solutia corecta ( care nu cred ca se va intampla), e sa ne repliem rapid pe axa londra, washington, beijing .. altminteri trebe schimbata la fel de rapid programa scolara, si trecut pe studiul intensiv de germana/rusa ..