Pace în Ucraina și prăbușirea tuturor iluziilor ideologice europene

Știrea conform căreia președintele SUA, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au anunțat oficial că au pornit negocierile bilaterale de pace din Ucraina, a făcut înconjurul lumii, venind ca un trăsnet asupra Uniunii Europene, aceștia aflând că (deocamdată) nu sunt parte la masa discuțiilor, iar Ucraina urmând să fie doar informată asupra evoluției lor. Conform primelor informații, discuțiile au pornit de la premisa că Rusia urmează să își revendice o pace necondiționată și fără concesii teritoriale, în vreme ce SUA își va recupera datoria finanțării războiului, prin dreptul de exploatare a mineralelor rare din subsolul a ceea ce va rămâne din Ucraina după finalizarea negocierilor, în baza unor garanții de pace. Volodimir Zelenski s’a declarat deja de acord ca Ucraina să împartă cu SUA aceste zăcăminte, sperând să semneze acest acord economic cu reprezentanții Washingtonului în acest weekend în Germania, după Conferința de Securitate de la München.

Din negocieri sunt excluse „pretențiile nerealiste” ale Ucrainei, respectiv aderarea la NATO sau revenirea la granițele din 2014

„Recunoaștem angajamentul de ani de zile al Ucrainei și nicio țară nu a fost mai angajată față de Ucraina decât SUA. Nu e o trădare. Este o recunoaștere a faptului că toată lumea, și Statele Unite, este angajată pentru o pace negociată (…) consider ca nerealista aderarea Ucrainei la NATO și revenirea acestei țări la granițele de dinainte de 2014”

a declarat seful Pentagonului, Pete Hegseth, citat de Agerpres.

Europa nu este parte la aceste negocieri

„Orice acord pe la spatele nostru nu va funcționa, orice acord va avea de asemenea nevoie de participarea Ucrainei și a Europei”

a spus joi șefa diplomației UE, Kaja Kallas, la sosirea la sediul NATO la o reuniune a miniștrilor apărării ai Alianței. De asemenea, ea a promis că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina dacă aceasta refuză un acord de pace încheiat peste capul Kievului de către Donald Trump şi Vladimir Putin.

Zelensky o scalda intre respectarea deciziei de negocieri bilaterale luate de SUA si imaginea publica

Find prins la mijloc, Zelensky o scaldă între respectarea deciziei lui Trump de a deschide discuții bilaterale cu Putin și imaginea publică in care Ucraina nu trebuie să pară că a cedat necondiționat după sacrificiul a milioane de oameni într’un război al puterilor, pentru că așa cum am scris încă de la izbucnirea lui, războiul din Ucraina nu a fost despre Ucraina.

„Important acum este ca lucrurile să nu meargă conform planului lui Putin, în care el vrea să facă totul în așa fel încât să desfășoare negocieri bilaterale cu SUA. Noi, ca țară independentă, pur și simplu nu vom putea accepta vreun acord fără implicarea noastră. Întâlnirile între Ucraina și SUA sunt prioritare pentru noi. Și numai după aceste reuniuni, după elaborarea unui plan pentru a-l opri pe Putin, cred că va fi corect să vorbim și cu rușii.”

a declarat Zelenky in drumul lspre Conferința de Securitate de la München, preluat de Agerpress.

Rusia vorbește despre împărțirile teritoriale ale Ucrainei între țările vecine în baza unei „analize istorice”

„Este necesară o analiză istorică exactă a posibilității împărțirii teritoriale a Ucrainei între statele vecine  în Ucraina a avand loc un colaps al statalității. În aceste condiții, s-au pronunțat judecăți că, din cauza prăbușirii inevitabile a Ucrainei, pământurile sale vor merge inevitabil în țările vecine.”

a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, la o masă rotundă a Societății Istorice Ruse, preluat de TASS.

La noi, când vorbea Călin Georgescu de posibilitatea asta, eu intuind între cele două tururi că recuperarea teritoriilor României va fi misiunea lui dacă va ajunge președinte, au luat foc toți deontologii și idioții utili care, de frică schimbărilor ce vin, refuză încă să accepte că lumea în care au belferit moare încet și sigur. Triste este doar că suntem prinși cu brânci în vene și nu se întrevede nicio schimbare urgentă de agendă pentru a ne alinia la noua lume, băltind în infinitul unei lovituri de stat în urma căreia sistemul încearcă din răsputeri să se salveze pe el, îngropând țara in neant.

O surpriză pentru mulți, nici una pentru mine

Scriam  in urma cu vrei doi de zile că Vestul colectiv a pierdut războiul din Ucraina și că tot ce a urmat nu a fost decât o risipă suplimentară de vieți omenești și resurse, planul ca USA să pună mâna pe resursele Ucrainei după împărțirea cu Rusia, fiind devoalat ca reala miză de republicanul Lindsey Graham, în cadrul unei intervenții TV la CBS News. La ce asistăm astăzi este, de fapt, un plan pus de foarte multă vreme în mișcare, Rusia trasând linia cuceririlor teritoriale acolo unde încep cele ale Vanguard și BlackRock, cele două fonduri de investiții americane care au cumpărat datoria externă a Ucrainei în schimbul teritoriilor bogate în minerale încă înainte de război. Practic, ce vedem este o împărțire pragmatică a prăzii între marile puteri pe modelul clasic, respectiv după ce una din părți a recunoscut că nu mai are resurse să ducă acest război mai departe, USA căzând la înțelegere cu Rusia pentru o ieșire onorabilă și profitabilă în același timp. Odată cu sfârșitul acestui război, pe care îl putem considera ca pe cel de-al Treilea Război Mondial, se vor negocia și cerințele vechi ale Rusiei, respectiv revenirea la zonele de influență de la finalul Războiului Rece și împărțirea lumii în așa fel încât această pace să fie una „durabilă”. Cine a căzut între scaune este Uniunea Europeană și odată cu această cădere este vizibil și prabușirea iluziilor ideologice europene, alea în care niște lideri de carton aserviți unei elite emit pretenții ca să își proiecteze puterea ideologică într-o lume care moare sub ochii lor, în vreme ce se naște alta din care ei nu mai fac parte la masa puterii absolute, unde nu au ce să să pună ca valoarea de întrebuințare, Uniunea Europeană find un proiect complet eșuat cu vată în nas.

Lectura suplimentară

Bonus video

15 comentarii la „Pace în Ucraina și prăbușirea tuturor iluziilor ideologice europene”

    • Datoria aia uriasa de cateva zeci de trilioane de dolari a SUA, completata de restul datoriilor suverane din intreaga lume, nu vad unde ar putea sa duca intr’un final, de unde si eforturile unei paci fulger in Ucraina pentru a imparti resursele de acolo si rostogoli necazul, dar nu stiu daca toti or sa fie bucurosi de asta, mai ales ca unii au ramas fara felia de cascaval la care sperau.

      Răspunde
    • Teoria asta e prea simplistă, de altfel avem Terminator încă din anii 90. Și merge exclusiv pe premiza că mutrele alea sunt născute în garaje. Ceva mă face să înclin să cred că AI e noua vacă de muls împachetată în gogoși umflate precum altele recent înghițite pe fugă și la recomandarea/ presiunea miluiților. Ceea ce nu exclude inovațiile în materie de control și a căror implementare a început cu vechea admin, dar are toate datele că va continua și cu noua admin, desigur tot spre binele nostru…

      Răspunde
  1. Maitre e prea simplu! Democratii au pierdut alegerile, dar inca mai au parghii si vor face tot posibilul sa continue ce au inceput in Ucraina indiferent ce zice Trump acum. Cumva or sa-i dea de treaba acasa, cum au facut si in primul mandat. O sa treaca iarna si ceva se impute in America! Rahatul imputit din Ucraina trebuie acoperit cu un rahat si mai puturos, altfel cineva pica de prost si aia nu vor fi amerloci!

    Răspunde
    • Partea proasta este ca lucrurile incep sa o ia deja razna in Ucraina si avem un prim semn mai mult decat ingrijorator, iar cine crede ca Zelensky mai controleaza ceva acolo, e naiv …

      Răspunde
          • Citeam pe undeva ca impactul a avut loc pe partea de nord a sarcofagului! Spre nord e granita cu Belarus! cool

          • Deci nu le ajungea la astia necazurile cu partenerul strategic, mai vine si iarna taman cand Tianu nu stie cum sa mermeleasca faptul ca depozitele de gaze sunt goale dupa ce am pompat gaze in Moldova-Transnistria si cine stie pe mai unde?! Nasol, foarte nasol!

        • Când a vrut dragnia să retragă lingourile de aur ale statului de la banca Angliei, nu era coada de acum .. dar l-au băgat la pușcărie .. asta e, trebuie să stea tot BNR-ul și guvernul la coada aia, e și cam frig afară, nasol .. în vreo sută de ani ne vine rândul la coadă, cam in același timp când botoxata idioată fost ministru al ‘culturii’ va fi recuperat tezaurul de la holandeji ..

          Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura