Panama, ca Panama, dar sa vedem cum sta treaba in Romania

Pentru ca o vreme e ceva pita de mancat in presa cu „Hartiile din Panama” , dupa care totul va reveni la normal ca si cum nimic nu ar fi fost, ii voi lasa pe altii sa bata campii in vremea in care eu mi’as indrepta mai degraba atentia inspre ceea ce scrie un fost ministru al Finantelor din Romania cu privire la acest lucru, asadar sa ii dam cuvantul domnisoarei fost ministru de finante Ioana Petrescu …

Panama Papers, o investigatie jurnalistica de proportii dezvaluie ca in timp ce omul de rand plateste taxe, oamenii puternici si cu multi bani cred ca regulile nu sunt facute si pentru ei. Acestia folosesc firme inregistrate in paradisuri fiscale ca sa nu plateasca taxe, sa faca evaziune fiscala si sa spele bani, asta in timp ce conduc tari si cer bani de la populatie pentru pensii si salarii. Altii se prefac ca sustin mediul de afaceri si cer raspicat ca statul sa colecteze mai multi bani la buget.

Intotdeuana am crezut ca trebuie sa incepem cu starpirea marii evaziunii. La inceputul mandatului meu de ministru, am fost sfatuita foarte paternal de mai multi binevoitori sa nu incerc sa fac asta intrucat cei care au mai incercat sa faca au sfarsit-o foarte rau. Sa stau eu cuminte, mi s-a spus, si sa fac doar lucruri marunte, ca doar e an electoral (era 2014)! Nu i-am ascultat.

Un pas important in lupta impotriva evaziunii fiscale la nivel inalt a fost semnarea la Berlin in data de 30 octombrie 2014, a tratatului de liber schimb de date fiscale si financiare intre 52 de tari, inclusiv paradisuri fiscale, precum Anguilla, Insulele Bermude, Lichtenstein si Insulele Seychelles. Acest tratat va intra in vigoare in 2017 si va face ca tipul de activitati de genul celor din Panama Papers sa fie mult mai greu de ascuns.

As putea sa scriu o carte despre cat de greu a fost ca Romania sa ajunga parte a acestui acord. Am primit girul Guvernului de a semna acest tratat cu cateva minute inainte de ceremonia de semnare. La ultima sedinta de guvern in care participam in calitate de ministru al finantelor, unul dintre ministri a amanat semnarea ordonantei de urgenta care crea cadrul legal pentru derularea tratatului. O saptamana mai tarziu, indata ce a ocupat fotoliul de ministru al finantelor, a scos prevederea privind schimbul de informatii finaciare intre banci si ANAF din proiectul de ordonanta.

Pe de alta parte, mediul de afaceri s-a impotrivit vehement prevederii din codul de procedura fiscala care reglementa colectarea de date financiare, iar presa a acuzat ca, prin schimbul de informatii fiscale si fianciare, se doreste impozitarea diasporei.

…..

Cred ca inteleg de ce se tergiverseaza. E cam greu sa te declari luptator impotriva marii evaziuni cand ai chiar in conducerea ministerului oameni care au avut off-shoruri. Adica, atunci cand ai pus lupul paznic la oi!

 

Intreaga ei postare care suna mai degraba a spovedanie o puteti citi aici. In ciuda literelor mancate si a unor greseli gramaticale, marturisirea domnisoarei in cauza cred ca lamureste pe toata lumea, mai ales partea de concluzie a postarii! Fenomenul „Panama papers” nu este unul doar local ci planetar, iar coruptia nu am inventat’o noi ci doar ne’am straduit sa nu ramanem de caruta! O solutie foarte simpla era interzicerea desfasurari activitatii acelor offshore’uri pe la noi in vremea in care altii faceau acelasi lucru pe la ei, sau cel putin interzicerea secretelor activitatii acestor entitatii dubioase si povestea era incheiata! Dar cum spunea doamna fost ministru, cum dracu sa faci lucrul asta cand 90% din activitatea acelor offshore’uri are implicatii politice la cel mai inalt nivel?! Nu e nimeni nebun sa se impuste singur in picior si nici noi ca populatie nu suntem in stare sa le cerem interzicerea lor pe aici pe la noi, pentru ca offshore’urile astea nu sunt nimic altceva decat niste gauri negre pentru economia reala, toti banii scurgandu’se inspre societati infintate in te miri ce insulele lui peste prajit in vremea in care in tara nu ramane absolut nimic nici macar ca impozitele obligatorii pe care noi ca oameni de rand le platim ca vrem ca nu vrem.

Daca va intrebati ce se fac cu banii plimbati prin offshore’uri de marile companii ce au contracte grase cu guvernele lumii sub buna protectie a bancilor, probabil ca filmuletul de mai jos o sa va ajute sa va faceti o imagine mai bune …

Inchei aici pentru ca restul povestilor sunt inutile. Cum spuneam, cata vreme societatea civila nu va reactiona agresiv impotriva acestor offshore’uri, Panama Papers va ramane doar o furtuna intr’un pahar cu apa la fel cum au fost si restul dezvaluirilor de genul WikiLeaks de’a lungul anilor.

4 comentarii la „Panama, ca Panama, dar sa vedem cum sta treaba in Romania”

  1. Eu inteleg ca banii cistigati de pe spinarea mea, pentru care ma trezesc si ma duc la servici cite 9 ore pe zi, o parte din banii mei se duc in Panama ! Se duc in Panamea !!! Dami-as… asta suna tare aiurea, adica cei multi si prosti, vorba lui Motoc, cei multi si prosti muncesc ca prostii, pentru ca de aia sint prosti pentru ca muncesc, deci pentru ca nu au timp sa faca cursuri de mentenanta de destaptaciune, si deci ramine cu aceeasi cantitate de inteligenta dupe cum o fo darnica natura cu fiecare, si acuma deci daca sint angrenati in cimpul muncii, un lant perfid se stringe in jurul gitului, astfel ca sint nevoiti sa munceasca. Ca sa munceasca ca sa-i imbogateasca pe altii, care stau fain frumos in fotoliile lor caldute, si isi baga picioarele in toti ceilalti, pentru ca se merge dupa principiul „dupa mine potopul”. Si uite asa banii care ar trebui sa fie in tara, si cu care sa se mai poata constru cite ceva si prin nenorocita asta de tara, mai marii bogatasi isi baga picioarele si se duc in aia a masii cu bani cu tot, duca-se pe pustii. Si uite asa ramine in tara asta ca sa munceasca numai prostii, pentru ca asa se spune catre cei ce muncesc: cine-i harnic si munceste, ori e prost ori nu gindeste.
    Cel mai mult imi place o asta chestie, toata lumea prefera sa stea cu capul in pamint si sa spuna „daca asta este, asta este”, sa inghita in sec si sa-i lase pe toti sa-si faca damblaua. Acceptam neconditionat sa ni se fure pur si simplu banii. Ori asta ce inseamna ? Ca ne meritam soarta. Iar cei citiva rid fericiti in sinea lor, ce i-am mai fff si de data asta !!!

    Răspunde
  2. „Intotdeuana am crezut ca trebuie sa incepem cu starpirea marii evaziunii. La inceputul mandatului meu de ministru, am fost sfatuita foarte paternal de mai multi binevoitori sa nu incerc sa fac asta intrucat cei care au mai incercat sa faca au sfarsit-o foarte rau.”

    Cine sunt „binevoitori”? Asa sa arunci cu texte conspirationiste e usor si apoi cand incepi sa te prezinti cu „Sunt fost ministru de Finante al României….” , adica asta e cea mai mare realizare?!

    Cat despre chestia asta cu Panama….. . Pai tu sa fii un parlit de miliardar, acum….. dar…. cand aveai 20 si ceva de ani, traiai cu nevasta si un copil intr-o camera cu chirie, aveai 2 slujbe, incercai sa te realizezi sa-ti gasesti un job mai bun si pe STAT il durea in dos de tine apoi intr-o zi ai avut o revelatie si…. in alti 20 de ani ai ajuns miliardar. Eeee acum STATUL e prietenul tau, acelasi STAT cu dureri in dos de tine acum intinde mana, vrea impozite pe care nu stie sa le administreze eficient, vrea si iar vrea ca un nesimtit, intrebarea e… ce pana mea faci?

    Răspunde
  3. Sorine … eu m’am lasat de tras ca prostul cand mi’am dat seama ca vorba asta …
    „Cine’i harnic si munceste are tot ce vrea, cine ii lepra si’o beleste, tot asa!”
    … Ii una cat se poate de adavarata si de atunci am dat’o cu a doua evitand pe cat posibil sa mai muncesc pentru aia de imi trimit si banii mei odata cu ai lor in Panamaua ce e doar a lor ca daca o imparteam frateste nu avem nimic impotriva. laugh

    Vasile – partea proasta e ca Panama gen nu e pentru toata lumea! laugh Ca sa te doara in „Panata” tre sa fi mai mult decat bogat ca in general aia doar bogati si atat ca au avut ei nu stiu ce ideei geniale, sunt vacile principale de muls ale astora cu Panama. In rest … o inteleg pe domnisoara ca a fost si probabil ca este cea mai mare realizare a ei de pana acum … iar de vorbit probabil ca nu poate spune mai multe, eu vorbele ei le’am luat doar ca si confirmare a ce stiam nu ca ceva ce m’a surprins in vreun fel. Cine are impresia ca o asemenea functie implica doar ce ar trebui sa implice si nu datorii catre aia care te’au propulsat acolo … ori e prost ori e copil.

    Răspunde
  4. Ce este mai haios este faptul ca acele persoane care au participat la aceste scurgeri, cum a fost in Luxemburg, pot sa fie si sunt acuzate de dezvaluirea de informatii, deoarece tranzactiile cu off shoruri sunt considerate legale. Cautati LuxLeaks si veti vedea ca am dreptate.
    Oricum, WikiLeaks sunt zero barat ca volum fata de Panama Papers.
    Cat despre ai nostril, pai toti bogatanii si politicieni de la noi sunt banuiti sau au firme offshore si conturi in paradisuri fiscal-bancare, cum altfel ar spala banii negrii? Aia care cumpara tablouri sau bijuterii de aur or inventeza mosteniri si contracte fictive de vanzare-cumparare immobile sunt cam marginiti, adevaratii jmecheri lucreaza sofisticat, plimba banu’ in n jurisdictii pana vine inapoi curat ca lacrima si greu de dovedit provenienta.
    I-auzi pretentii, sa verificam daca nu s-au sustras de la plata taxelor!
    Atata timp cat anumite tipuri de tranzactii, in special transfer de preturi si/sau imprumuturi intre firme, sunt permise si legale, evitarea platirii taxelor prin astfel de tertipuri este legala; oricum, sunt mari interese sa nu se afle nimic sau sa se puna batista pe tambal….

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura