Panarama geopolitica: Din nou despre Grecia si restul de lume nebuna …

Criza Greciei pare a ajunge chiar in aceste ore la paroxism.Dupa indelungi negocieri soldate cu un mare zero premierul Tsipras s-a retras de la masa negocierilor si a lansat o propunere absolut naucitoare propriului popor: in referendum national pe 5 iulie care sa hotarasca in fapt daca Grecia mai ramane in zona euro, chiar daca referendumul se refera la propunerile creditorilor si nu expres la un Grexit. Caci ce altceva inseamna respingerea acestor cereri care ar insemna noi masuri dure de austeritate?

Practic, orice sansa ca Grecia sa evite marti neplata a 1.7 miliarde euro catre FMI si astfel sa dea default la plata, care default poate impinge tara in  faliment, s-a evaporat . O panica uriasa a cuprins pietele financiare si la ora asta euro deja scade in Asia in fata dolarului. Grecii fac cozi imense la ATM-uri si miliarde de euro parasesc grabite Grecia.

In the meantime, the Greek government is likely to run out of money to pay pensions and public sector salaries: it has already stopped paying suppliers, many of which are going bust, and businesses and individual taxpayers are withholding their dues.

„In other words, Grexit is inevitable even if the timing and mechanics are far from clear and it appears that the EuroGroup et al are decreasingly uncomfortable with that outcome. How long, however, before the domino theories of other exits start to circulate?

Alastair Winter, chief economist at City firm Daniel Stewart.

Guvernul grec se pare ca va ramane fara bani, deja nemaiputand plati furnizorii, care dau faliment; cetatenii si firmele nu isi mai platesc obligatiile. Cu alte cuvinte, Grexit este inevitabil si ne intrebam cand teoria dominoului altor iesiri din zona euro – Portugalia, Italia, Spania  – va incepe sa circule?”

Guvernul grec a anuntat deja ca va inchide bancile o saptamana pentru a preveni un asalt al depunatorilor, si va limita retragerile la 60 de euro zilnic.Iar bursa din Atena va fi suspendata si ea, nu se stie cat, pentru a preveni un crah bursier ca in 1929.

Cum ECB tocmai a anuntat ca nu va extinde dincolo de marti lichiditate catre sistemul bancar grec, acesta se indreapta rapid ori catre un faliment total ori spre reintroducerea drahmei.

Dar de ce s-a ajuns aici?

Mariana Mazzucato,RM Phillips professor in the economics of innovation in the Science Policy Research Unit (SPRU) at Sussex University a reusit sa puna o diagnoza excelenta:

„As Greece’s finance minister Yanis Varoufakis has been repeating from the beginning of this crisis, Greece did not have a liquidity crisis, but a solvency crisis. The latter was caused by a competitiveness crisis and made worse by the financial crisis. And this kind of crisis cannot be fixed by cuts and more cuts, but only by a serious investment strategy, accompanied by serious – not token – reforms (e.g. to how the state, and hence also taxation, is run) to bring back competitiveness.

Grecia nu a avut o criza de lichiditate ci de solvabilitate, cauzate de scaderea competitivitatii economiei si criza financiara. Iar Solutia nu erau taieri si iar taieri ci un program serios de investitii si reforme care sa faca economia iarasi competitiva .”

Grecia nu trebuia sa faca ce zice Germania, adica austeritate, ci ce face Germania, adica investitii. Fiti gata pentru un Italexit anul viitor.

In fine Paul Krugman:

OK, this is real: Greek banks closed, capital controls imposed. Grexit isn’t a hard stretch from here — the much feared mother of all bank runs has already happened, which means that the cost-benefit analysis starting from here is much more favorable to euro exit than it ever was before.

I would vote no, for two reasons. First, much as the prospect of euro exit frightens everyone — me included — the troika is now effectively demanding that the policy regime of the past five years be continued indefinitely. Where is the hope in that? Maybe, just maybe, the willingness to leave will inspire a rethink, although probably not. But even so, devaluation couldn’t create that much more chaos than already exists, and would pave the way for eventual recovery, just as it has in many other times and places. Greece is not that different.

Second, the political implications of a yes vote would be deeply troubling. The troika clearly did a reverse Corleone — they made Tsipras an offer he can’t accept, and presumably did this knowingly. So the ultimatum was, in effect, a move to replace the Greek government. And even if you don’t like Syriza, that has to be disturbing for anyone who believes in European ideals.”

Ca sa fac un rezumat: Krugman ar vota NU din doua motive:

1.Creditorii Greciei cer ca programul de austeritate sa continue dur, or unde este speranta de revenire? O Grecie cu moneda proprie are macar optinea de a devalue acesta moneda si de a reporni economia.

2. Creditorii Greciei au comis oferta a la Nasul pe invers au facut o oferta lui Tsipras care nu o putea accepta, incercand astfel sa provoace caderea lui de la putere. Practic, Troika FMI -ECB-UE tocmai a incercat sa schimbe un govern legitim si ales democratic.

Referendumul cred eu ca va da lui Tsipras un mandat absolut democratic pentru a scoate tara din impas.

Va urma o saptamana FOARTE interesanta, s-ar putea sa asistam la inceputul imploziei UE.

In lume :

Statul Islamic, care pierde teren in Siria, tocmai a comis o serie de atentate extreme de sangeroase, cautand simultan sa distruga surse de venit ale statelor care lupta contra sa, adica turismul, si sa bage cearta intre suniti si shiiti – Kuweit – si, bineinteles, sa tina Occidentul pe jar. Avand in vedere ca militiile kurde si aliatii acestora militiile crestine si rebelii sirieni prooccidentali se afla la doar 40 km de capitala Raqqa si cu fortele assadiste pe cale sa recucereasca Palmyra si alte orase strategice IS incearca din rasputeri sa disipeze Coalitia contra sa.

In SUA atacuri violente, multe cu tenta rasista. Land of opportunity, right?

La noi…bleah. In loc sa ne amintim de dictatul URSS si raptul Basarabiei, Bucovinei de Nord si al tinutului Herta si de soldatii cazuti in iunie 1941 pentru eliberarea de sub rusi a acestor regiuni noi….

Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei cazuti si sa dea ca intr-o buna zijertfa lor sa nu mai fie in zadar, cum pare acum!

10 comentarii la „Panarama geopolitica: Din nou despre Grecia si restul de lume nebuna …”

  1. Privita la modul superficial cam asa este … privita insa in asamblu dracu este mult mai negru de atat pentru ca de obicei il gasesti acuns in detalii. Masurile alea erau ok acum 20 de ani … intrebarea mea este de ce abia acum se cer?!

    Răspunde
  2. După cum am putut vedea și la propriul popor, este greu să te lași de anumite obiceiuri, la fel e și la greci. La ce turism au și la ce venituri încasează din turism, dacă ar renunța la evaziune sunt ferm convins că într-un an ar avea de unde să-și plătească cel puțin 10% din datoria externă.

    Răspunde
  3. Nu stiu daca chiar atat de mult ca totusi vorbim de miliarde grele … dar cu siguranta ca in 10-15 ani ar iesi din rahan … sau cel putin ar fi pe aproape. Problema este ca nu se vrea … la noi e mai simplu sa renuntam chiar daca nu avem atat de multe … ei bine la greci … dupa ce au trait in huzur pensionati cand ii taia capul … e al dracu de greu sa te inveti sa faci economii, sa te uiti la cat cheltuiesti si mai ales sa te pensionezi dupa 40 de ani de munca, varsta la care ei in general cam ieseau anticipat.
    Sincer … nu vad cum se va rezolva beleaua … ca nimeni nu e dispus sa renunte la pretentii desi nici unii nu isi permit situatia actuala.

    Răspunde
  4. Ca sa ne lamurim cum vad grecii treaba … preluat din alte parti …

    eva June 29, 2015 at 15:34

    Mă uit acum la o emisiune germană (Anne Will), cu un invitat grec, membru Syriza. Care tocmai a declarat, total scârbit:

    “Noi câștigăm acum aproximativ la fel ca nemții. Ce vreți, să ajungem să primim aceleași salarii ca românii, de exemplu?”See more.

    Răspunde
  5. Problema nu este ce se cere, ci cand. Daca aceste cereri erau facute acum 5 ani poate ca guvernul grec le accepta. Dar cu o economie scazuta cu 25%!! aceste masuri nu inseamna nu doar inasprirea austeritatii, ci distrugerea viitorului tarii.
    Cat despre cum au huzurit grecii si alte alea, poate ca este adevarat partial, dar sa fiu eu al darcu’ cum descoperiram noi ca grecii e rai si nemtalaii e buni:))).In acelasi timp!
    Pentru mine aceste imprumuturi au fost date Greciei nu pentru salvarea ei de la faliment. TOATE imprumuturile date de UE, FMI si BM au servit nu la salvarea tarilor in dificultate ci la salvarea creditorilor acestora, adica banci germane, franceze, spaniole, britanice,
    samd. Asa se face ca azi detinatorii cele mai mari parti a datoriei totale a tarilor PIIGS suntem NOI, deoarece UE, FMI si BM lucreaza cu bani publici contribuiti de la bugetele statelor membre. Iar o revenire a Greciei la vechea sa moneda ar face ca datoria sa sa devina sustenabila si nu imposibil de achitat ca acum.
    Beleaua mare nu este insa Grecia, ci urmatoarea piesa a dominoului, adica Italia, care se afla intr-o situatie grea si care daca ar ajunge in situatia Greciei ar provoca un imens cutremur finaciar sau, si mai rau, ar atrage atacarea speculativa a TUTUROR tarilor din zona euro aflate in rahat.

    Răspunde
  6. Da unde vezi tu mai Radule ca am zis eu ca imi sunt dragi nemtalaii in vreun fel?! Ba la mine o treaba e clara: ti’a placut cand ai luat’o in cur … acu’ nu te plange ca te doare! Au huzurit fratele meu alb si nu oricum si la un nivel la care noi nu visam. Ei si’au ales conducatorii care le’au ascus datoriile … ei au ales mereu populisti si i’au urat pe toti ce care de ani de zile trageau semnale clare de alarma … pai prietene … ei sa traga … bancile nu sunt institutii de binefacere … iar daca abia acum s’au prins cand sunt in cacat pana in gat … sa le fie de bine!

    In rest da … am scris mai sus ca masurile alea erau eficinte incepand de acum 20 de ani … acum e cam tardiv ca s’au invatat cam rau si le’a placut.

    Răspunde
  7. Sper ca v-ati dat cu toti seama ca argumentele neoliberale ma lasa rece. Ca sa clarific: sunt adeptul unui capitalism controlat, orientat catre dezvoltarea nu a unei oligarhii ci a unei puternice clase de mijloc, in care statul sa fie un actor si nu un spectator, in care legile sa fie ferme, clare stabile si predictibile iar fiscalitatea sa asigure finante care sa permita un stat social si al bunastarii generale. Sunt economist de moda veche Keynesian si adept al marelui FDR si, paradoxal, nationalist si patriot. Cred intr-o economie de piata controlata dar nu programata, care sa permita si imbogatire dar si bunastarea tuturor, adica economia valului care ridica toate barcile. Nu cred o iota din aberatii gen trickle down economics sau idiotenii austeriene, ci in middle class economics, caci o clasa de mijloc puternica si prospera asigura si crestere economica si democratie parlamentara pluripartinica. Nu sunt neaparat republican , dar daca ar fi ca in RO sa redevenim monarhie, fie prefer venirea unei noi dinastii fie ca actualii sa las locul odraslelor tinere, asa cum Juan 1 al Spaniei , pe care il admir ca om si ca prieten al Romaniei de multa vreme, a lasat locul fiului sau, asigurand Spaniei un rege tanar si charismatic.
    Psd: sunt adeptul unui sector public puternic in economia capitalista ASA CUM multe state din G20 au. Sector nu corupt si ineficient, ci profitabil si bine inchegat. Si imi repugna privatizarea acelor servicii esentiale si publice care niciodata nu trebuiau si nu trebuie sa ajunga in maini private. Cei care nu ma cred va recomand documentarele lui Francisco Solanas despre criza din Argentina. O alta victima a FMI…

    Răspunde
  8. Radule sa zice ca rezonam in ideei si concepte … insa situatia din Grecia este datorata nu neoliberalismului ci populismului abject a celor pe care i’au pus in fruntea lor, care din disperarea de a sta agatati de putere au inglodat tara aia in datorii pentru urmatoarele 10 generatii. Ma uit acum la populistul Tsipras care face ce a promis in campanie insa nu isi asuma raspunderea pe care o muta cu ajutorul unui referendum in spatele celor care l’au votat. Oricum ar iesi votul ala, Tsipras cade in picioare in vreme in care Grecia este in genunchi. E asta patriotism?

    In rest da … sunt perfect de acord … anumite ramuri esentiale de servicii publice cum ar fi de exemplu cele energetice trebuie sa ramana in mana statului sub un manageriat privat pentru a evita derapajele ce sa aiba implicatii politice. Am militat si militez pentru un stat puternic si un important jucator in piata. Pentru aia care mananca cacat cum ca statul este un prost administrator am sa ii rog sa arunce o privire inspre statele bogate pentru a vedea ce reprezinta statul in ecuatie si cat de puternic este ca jucator.

    Răspunde
  9. Si grecii au vina lor, nu-i bai, dar si dragutii lor de creditori le-au dat bani fara numar, cum au facut si in cazul altor state.Iar acum fac pe lupii moralisti, pretinzand ca ei sunt Alba ca Zapada si grecii sunt dracul gol. Sunt interese subterane tapene aici, dar s-au facut si greseli enorme din parte UE si a BCE, care desi criza venea nu gluma au dus o politica fiscal-monetara EXPANSIONISTA si nu restrictiva. Abia cand in 2012 Grecia s-a aflat aproape de colaps BCE a intervenit masiv pentru a stavili criza datoriilor suverane.
    Poate ca in cesul al 12 lea liderii Trikai se vor trezi din nesimtirea cruda fata de greci si vor propune o intelegere care poate fi acceptatat de greci, dar ma indoiesc. In repetate randuri Mekel si LAgarde s-au scapat ca grecii trebuie sa sufere pentru, chipurile, lenea si risipa lor, de parca altii erau mai breji.
    Beleaua cea mai mare este insa abandonarea mecanismelor democratice. Practic, liderii UE au lasat in mana unor institutii nedemocratice si nealese liber, precum BCE si FMI, sa decida in locul lor fortarea pe gatul grecilor – caci asta a fost – unei austeritati care a aruncat tara intr-o recesiune pe langa care criza din 29-33 pare o gluma.
    Nu stiu care fi votul duminica, dar stiu ca majoritatii grecilor li s-a cam luat de austeritate si UE, mai ales ca cei care propaga asemenea idei nu sunt fara pata. Juncker a condus Luxembourg, o tara taxata de toata lumea drept campiooana a evaziunii fiscale, Lagarde si FMI nu mai vorbim, iar madam Merkel…pai Germania nici acum nu este in stare sa ridice fosta RDG la nivelul RFG. Despre ce mama masii de oameni intregi la cap vorbim? Astia nu au habar despre cum oamenii obisnuitii traiesc.
    Domnule Robintel, va raspund: cititi statisticile saraciei din Grecia. Sunt parinte. A citi ca 40% din copii din Grecia traiesc sub limita saraciei si adesea nu au ce manca este cred un argument profund la refuzarea de catre Tsipras a acestor cereri.
    PS Li se cer grecilor sa vanda toate intreprinderile de stat. Germanii, care au distrus industria est-germana, au tupeu cu carul. Cautati TREUHAND pe net si veti vedea lucruri extrem de interesante despre cacatii care ne dau noua lectii de capitalism..Iar Juncker le zice grecilor sa nu se sinucida.Asta le zice el unora care au avut in 5 ani peste 11000 de sinucideri din cauza situatiei in care se afla. Sictir!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura