Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul Telegram, a fost arestat la Paris

Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul Telegram, a fost arestat la Paris, pe aeroportul Le Bourget. El a fost reținut la ieșirea din avionul său privat cu care sosise din Azerbaidjan. Pavel Durov a părăsit Rusia pentru USA atunci când guvernul rus a încercat să preia controlul companiei de socializare, plecând ulterior și din USA atunci când FBI a încercat să facă același lucru si a sfârșit arestat in Franța pentru refuzul său de a colabora cu serviciile secrete și guvernele occidentale.

Acuzatiile care i’se aduc

Potrivit presei franceze, acuzațiile care i’se aduc de catre anchetatorii de la ONAF (Oficiul Naţional de Luptă Antifraudă, ataşat Departamentului Vamal din Franţa) sunt unele foarte grave, pornind de la terorism, trafic de droguri, pedofilie, trafic de oameni, spălare de bani, etc.

Durov riscă 20 de ani de închisoare dacă nu cooperează, respectiv nu permite serviciilor secrete accesul la mesajele private de pe Telegram. După începerea razboiului din Ucraina in 2022, Telegram a devenit principala sursă de conţinut nefiltrat – şi uneori explicit şi înşelător – pentru ambele părţi din război şi pentru politica din jurul conflictului. Aplicaţia a devenit mijlocul preferat de comunicare pentru Volodimir Zelenski, şi pentru oficialii săi. De asemenea, Kremlinul şi guvernul rus o folosesc pentru a-şi disemina ştirile.

Cine este Pavel Durov

De origine rusa, Pavel Durov, a cărui avere este estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, este ex-fondatorul retelei VK ( varianta Youtube’ului rusesc) pe care a vandut’o la presiunile guvernului Rusiei iar ulterior a fondat Telegram. Acesta a declarat intr’un interviu acordat lui Tucker, că unele guverne au încercat să facă presiuni asupra sa, dar aplicația, care are acum 900 de milioane de utilizatori activi, ar trebui să rămână o „platformă neutră” și nu un „jucător în geopolitică”.

Reacția Rusiei dupa arestarea lui Pavel Durov

„In 2018, un grup de 26 de ONG-uri, inclusiv Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, Reporters Without Borders, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și alții, au condamnat decizia unei instanțe ruse de a bloca Telegram. Occidentul a făcut alte declarații similare. (…) Toate aceste ONG-uri occidentale au cerut guvernului rus să nu mai pună sub semnul întrebării activitatea Telegram. Aceștia au făcut apel la ONU, Consiliul Europei, OSCE, Uniunea Europeană, Statele Unite și alte guverne cu o cerere de a rezista acțiunilor Rusiei și de a proteja drepturile fundamentale ale libertății de exprimare și a vieții private. În plus, au cerut companiilor de internet să reziste cererilor nefondate și ilegale care încalcă drepturile utilizatorilor lor. (…) Ei au spus toate acestea deoarece de la 1 iulie 2018, Legea Yarovaya a început să funcționeze în Rusia, cerând operatorilor de telecomunicații să stocheze înregistrările mesajelor telefonice și ale traficului de internet al clienților lor timp de șase luni, precum și cheile pentru a decripta corespondența utilizatorilor pentru a fi monitorizate la cererea FSB (n.r. serviciul secret al Rusiei). Astfel, au existat întrebări legitime pentru Telegram în legătură cu parametrii tehnici ai sistemului său de criptare. (…) Public o captură de ecran cu toate organizațiile profesionale occidentale care au luat cuvântul atunci, inclusiv apelul lor colectiv. Crezi că de data aceasta vor apela la Paris și vor cere eliberarea lui Durov, sau vor înghiți limba în schimb?”

a transmis puratorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

UPDATE: Pavel Durov este incriminat de Franta pentru 12 capete de acuzare

UPDATE 2: Opinia unui celebru avocat francez dupa studierea acuzatiilor care i’se aduc lui Durov

Așa cum am promis…
În ceea ce privește Pavel Durov, avem acum un comunicat de presă de la Parchetul din Paris și cunoaștem acum cadrul legal în care se află în arestul poliției.
Deoarece am o inimă bună și așa cum am promis ieri, mă întorc să dau câteva explicații.
• Procuratura ne-a informat că pe 8 iulie a fost deschisă o anchetă judecătorească, adică de acum înainte „cercetarile” se fac de magistraţi de instrucţie care sunt judecători de fond. (Cine sunt imparțiali în teorie, dar bineînțeles că asta este în teorie…)
• Judecătorii de instrucție nu efectuează cercetările în mod direct, ci au încredințat-o poliției. Așadar, audierile sunt efectuate de polițiști. Este absurd.
• Lista considerabilă de acuzații împotriva „persoanelor fără nume” (ceea ce înseamnă că deocamdată nimeni nu a fost acuzat) este foarte interesantă din trei motive:
• În primul rând, acoperă toate activitățile unei aplicații de mesagerie precum Telegram, dar și WhatsApp, Signal, MSN etc etc. Obiectivul este, așadar, CRIMINALIZAREA oricărei activități de mesagerie la pofta puterii de stat. Pacea este garantată celor care se supun și cooperează.
• Atunci ceea ce este urmărit penal este „complicitate”. Înțelegem că este „complicitate prin asigurarea mijloacelor de mesagerie. Persoanele implicate sunt mai puțin autorii direcți ai infracțiunilor (traficanți, escroci, pedofili etc.) decât proprietarii rețelei acuzați că au pus-o la dispoziție infractorilor. De remarcat că „complicitatea” atrage aceleași pedepse ca și pentru principalii făptași Complotul este cu adevărat grosolan Durov nu este un pedofil, dar este complice… 😃
• În cele din urmă, calificarea de „bandă organizată” a fost adăugată aproape tuturor acuzațiilor de urmărire penală. Acesta este un truc oferit de Codul Penal magistraților și polițiștilor, care permite creșterea duratei arestului de poliție de la 24 de ore (reînnoibilă o singură dată) la 96 de ore! Adică 4 zile și 4 nopți la cheremul polițiștilor, eventual asistați la audieri de un avocat care nu are acces la dosar…
• Succes lui Pavel Durov în fața scurtei șederi care i s-a pregătit. La finalul acesteia, el va fi prezentat judecătorilor de instrucție care îl vor putea pune sub acuzare, acuzarea putând cere reținerea acestuia de la judecătorul de libertăți.
• Simpla litanie de acuzații din comunicatul de presă al procurorului (vezi mai jos) stabilește că aceasta este într-adevăr o ofensivă lansată împotriva libertății de exprimare. Solicitat probabil de americani și executat de Emmanuel Macron pe urmele servile ale predecesorului său François Hollande în afacerea moralului Evo.
La ce se gândea Pavel Durov când a ajuns la Paris?

Toate acestea sunt, evident, ceva de urmărit îndeaproape.

Sursa.

UPDATE 3: Mark Zukenberg, proprietarul META, recunoaste colaborarea cu autoritatile pentru cenzurarea platformelor

Dupa arestarea lui #PavelDurov si perspectiva tot mai probabila a venirii lui Trump la putere dupa ultimele evenimente, lui Mark Zuckerberg, fondatorul Meta, cunoscut oficial ca Facebook si Instagram, se pare ca i’a intrat atat de tare morcovul cu tot cu iepure, incat „recunoaste si regreta” ca a lucrat cu administratia Biden-Harris prin cenzurarea informatiilor online în timpul erei Covid si a cenzurarii afacerii „Laptopul lui Biden”, recunoscand si colaborarea cu FBI in acest sens.

Într-o scrisoare către președintele Jim Jordan și Comitetului Judiciar al Camerei, scrie că „regretă” că a lucrat cu administrația Biden-Harris, care „a făcut presiuni repetate” pe echipele lui Meta „de luni de zile” să cenzureze postările COVID, inclusiv satira și umorul:

„Cred că presiunea guvernului a fost greșită și regret că nu am fost mai sinceri în privința asta”.

 

Update 3: Franta a emis mandat de arestare si pe numele fratelui lui Pavel Durov

Adevaratul geniu al matematicii din spatele Telegram se numeste Nikolai Durov,fratele mai putin aratos al lui Pavel. El este cel care detine cheile de criptare si secretul algoritmului, francezii anuntand mandat de arestare a lui, dupa ce s’au prins de teapa luata cu Pavel Durov!

20 de comentarii la „Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul Telegram, a fost arestat la Paris”

  1. Mda, nu sunt un utilizator activ pe telegram, cum nu sunt nici pe X, dintr-o neîncredere adâncă în ceea ce numim generic guverne, în fapt grupuri infracționale organizate .. mai grav, unele se numesc însele regimuri democratice.. nu știu cum ieșim din fundătura asta, poate printr-un război mondial, că astfel ne vaccinăm toți până ne ia dracu, mâncăm gândaci și ne plimbăm între patru pereți ca să nu încălzim planeta .. când nu mai ai locuri in pușcării , faci casa fiecăruia o pușcărie.. gen frații Tate.. Cam așa vedem că se procedează.. iar Franța .. ferească Dumnezeu .. după olimpiadă, asta acum ..

    Răspunde
    • Eu le utilizez sporadic pe toate, (cu exceptia Google/META/Ticktok) dar nu dintr’o incredere in ceva, ci pentru ca pur si simplu am prieteni pe ici-colo si mai tinem legatura in felul asta, pana cand o sa ajungem la porumbeii aia calatori de tot facem noi misto, dar care cred ca in curand vor mai ramane singura posibilitate de a comunica in contextul descris de tine. Da, e groasa rau treaba si latul se tot strange, vorba cantecului …

      Răspunde
      • E tare că telegram-ul a fost izgonit întâi din Rusia, apoi din america, dar dictatorul Putin nu s-a încordat să-l aresteze sau anihileze .. uite că o face democraticul macron .. acuzațiile sunt de toată jena – justiție bolșevică .. îi băgăm la pușcărie și pe ăia cu opinii care nu plac guvernelor (UK), și pe ăia care oferă platforme pentru astfel de opinii .. bine că secretizăm plimbările cu avionul privat ale președinților, și îngropăm cazuri gen Epstein sau Pfizer.. e război deschis al guvernelor împotriva cetățenilor pe scară largă, iar asta nu are cum să se termine bine, deși rămân la părerea că guvernele nu au cum să câștige lupta asta..

        Răspunde
        • Cu fiecare cacat de asta pe care il pun in aplicare nu fac decat sa cada in derizoriul retoricii de propaganda rusesti! Care mai e acum diferenta, vorba Zakarovei, unde’s acum tarla de ONG’uri? Mda, mizeria se tot aduna peste tot din 2001 incoace, momentul ala cand sistemul a virat impotriva catateanului si de atunci a fost din rau in mai rau. Clar ca bine nu se va sfarsii, si opinia mea este ca in ciuda disperari de a isi mentine puterea prin teroare si restrictii, intr’un final nu fac decat sa alimenteze o bomba sociala care la un moment dat va duce la ceva de necontrolat si le exploda in fata. Nu fac previziuni, nu am date concrete, dar tensiunea se simte in aer si se aduna peste tot, probabil ca doar scanteia mai lipseste si aia poate sa sara din orice, oricand.

          Răspunde
          • Wishful thinking, da, se acumulează tensiune socială, garantat explozia nu va avea loc curând.

            În cazul Telegram ne aflăm în fața unei forme atipice a unui atac la un sistem informatic. Este interesant de urmărit evoluția căci vom afla dacă această variantă de atac a fost luată în considerație în faza de proiectare. Este posibil ca bagajul din copilăria într-un spațiu totalitar să fi dus la anticiparea acestui atac precum și a celor 2 soluții posibile, cea tragic eroică, puțin probabilă și cea negociabilă.
            La fel, reacția utilizatorilor va fi importantă, impactul arestării lui Pavel Durov putând avea un impact nesemnificativ.
            În final, ce contează este dacă vom avea un erou tragic, cazn în care serverele Telegram vor deveni inccesibile, ori va fi o soluție negociată și panopticonul va avea reprezentare în bordul administrativ al companiei.
            hi

          • Nu există niciun sistem sigur de comunicare extinsă – există o anonimizare relativă, ca și în cazul bitcoin, dar nimic nu este absolut .. câtă vreme datele circulă între mașini adresabile individual, asta e situația.. cu telegram sau fără, ăia de care guvernele se tem, vor comunica , se vor organiza cumva .. există soluții descentralizate p2p, există dark web, etc .. AI-ul poate disimula mesaje subversive în comunicare perfect inocentă, samd .. ce îngrijorează este tupeul celor care au putere, nu faptul că un mijloc de comunicare poate fi închis/compromis ..

          • Si de aici, incep intrebarile legitime, una lansata chiar de Musk, care probabil ca simte ca ii sufla astia in ceafa daca rateaza dealul cu Trump …

          • De vreme buna imi propun scriu un scurt articol in sinteza in care sa spulber legenda „baietilor din garaj” care au avut parte de „miracolul” succesului mondial pentru ca azi sa domine la nivel de monopol tehnologic lumea, dar n’am mai avut vreme. Drept e ca Zuku e o exceptie totusi, dincolo de originile sanatoase ce le intalnim si pe la altii, el a pornit dintr’o camera de camin studentesc. De inteles cumva, garajele nu mai erau la moda. hi

            P.S. Ca nici noi nu mai stim cati suntem …

          • Zuki o fi fost pe insula lui Epstein si acum il au la mana. smile
            Cat despre Pavel Durov, tare imi este ca v-a fi fortat sa cada la o invoiala precum Assange.

          • Nu stiu daca erau primiti si robotii prin lupanarele de acolo, dar cine stie …

          • Feisbucii au fost cultivați cu religiozitate, până la nivel producție de Hollywood.. ori deja știm toți care mai pricepem ceva, ce rol și ce hram poartă Hollywood..
            Același lucru se întâmplă cu openai.. dacă nu declară faliment în câteva luni de zile, așa cum arată evidențele financiare, devine clar cine finanțează și bucata asta .. e greu de găsit postaci alfabetizați, și sistemul își mai rezolvă o problemă privind ministerul propagandei..

          • Cam asa ceva! Intre timp, cum Franta e tara democratiei, dupa arestarea lui Durov, fondatorul Rumble s’a carat intempestiv si el din Europa, iar in Macronie, lucrurile arata tot mai bine …

  2. Moaaama ce i-a plesnit Zakarova! rofl

    Da, da tovarasi si pretini, la porumbei calatori ajungem, eu ma bucur ca am pastrat statia si antena lui tataie, mare radio amator, poate o reactivez! laugh

    Răspunde
    • Era si culmea sa rateze Rusia ocazia asta de a le da peste bot si arata cu degetul ca democratia nu este decat una mimata in occident si ba chiar o da in totalitarismul Korei de Nord! Penibil.

      Răspunde
      • Lasă tovarășe Ice, Putin s-a gândit și la noi prin decretul din 19 august .. cazier nu avem, conservatori suntem, suntem sătui de neomarxisti, avem unde ne retrage.. mișcarea e deșteaptă oricum pentru ruși.. estimez că vor atrage câteva milioane de vestici normali la cap, mai ales dacă trump pierde alegerile și ursula nu face vreun avc.. în ceea ce mă privește, mă gândesc serios – în românia, nici măcar pensii nu se vor mai plăti în câțiva ani, și prima mișcare va fi să confiște tot de la ăia care mai au câte ceva ..s-a mai întâmplat, bunicii securiștilor noștri de azi, știu cum se face .. nu știu rusă, dar nici nu trebuie știut.. decât într-un lockdown continuu, mai bine prin taiga – aer curat și viață sănătoasă..

        Răspunde
        • E prin draft un articol legat de treaba aia, nu stiu cand naiba am timp si de el, dar mai in gluma, mai in serios, cu legea aia Rusia va da lovitura pe termen mediu si lung! Desi in viata mea nu m’am gandit la o asemenea alternativa, mai in gluma dar mai mult in serios, sa nu zicem niciodata-niciodata la cum se arata treaba! hi

          O postare interesanta de citit, care ar mai lumina putin din lucruri, e asta.

          Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura