Asa cum scriam in urma cu cateva zile, mi s’a pus pata sa ma apuc de o colectie, domeniul ales fiind cel am monedelor de argint din motivele exprimate deja in articolul precedent, asa ca ieri am facut primul pas, respectiv o intalnire cu un bun prieten care e mare colectionar de numismatica si nu numai.
Prima moneda de argint, primul pas inspre o colectie
Dupa ce mi’a facut o cafea la ibric ca in vremurie bune, vreo doua ore si jumatate am discutat cu Puiu, prietenul meu colectionar, despre inceputurile unei colectii si tematica aleasa. Omul m’a asteptat corespunzator, cu cateva mici exemple din vasta lui colectie si cateva sfaturi pentru inceputurile unei colectii, in dar primind si o prima moneda ca sa am de unde sa incep, respectiv o moneda de argint 0.835 (6 g) cu valoare nominala de 200 de lei, care fost batuta si a circulat in Romania anilor 1942 intr’o serie de vreo ~30 milioane de exemplare, aceasta fiind si una dintre monedele destul de comune ce au stat la bazele inceputului multor colectii.
Despre ce am discutat si ce sfaturi am primit
Partea buna a fost ca m’a luat usurel si am plecat de la stadiul de habarnist, adica fix ala in care sunt, explicandu’mi in mare modul in care se apreciaza valoarea unei monede; care sunt diferentele dintre o moneda de circulatie si una omagiala; care sunt diferentele intre o moneda originala si cum o deosebesti de o replica; intre o replica autorizata si un fals; de ce unele falsuri au si ele valoarea lor pentru unii colectionari; de ce unele monede sunt mai scumpe decat altele chiar daca aparent sunt la fel; cum se manipuleaza si pastreaza o moneda de argint pentru a nu ii deprecia valoarea in urma pastrarii si manipularii improprii si multe alte informatii pe care inca le mai diger si incerc sa le pun in timp cap la cap ajutat si de niscaiva documentare personala.
Cel mai important sfat de baza pentru un incepator
Toate au fost interesante, insa cel mai important sfat dintre toate este sa iti infrangi entuziasmul de inceput si sa nu te arunci de la inceput la valori mari si nici sa nu cumperi monede din surse nesigure mai mult decat banii pe care iti permiti sa ii pierzi, pentru ca cel putin la inceput esti o victima sigura a teparilor. Pentru un inceput de colectie, fie cumperi monede foarte ieftine din surse nesigure (targuri/olx/facebook/etc) fie cumperi monede din surse sigure si care vin insotite de un certificat de autenticitate cum ar fi Banca Nationala, Casa de Monede sau chiar Emag unde periodic apar oferte foarte bune.
La final
Nu stiu unde voi ajunge cu colectia asta, insa cel putin deocamdata sunt hotarat sa o incerc ca un hobby la nivel mic, respectiv sa cumpar cate o moneda sau mai multe, din cand in cand, fara o ciclicitate anume si nici o alta tinta propusa. In timp si incetuc asa, dupa ce ma lamuresc mai bine cum se mananca treaba asta, o sa mai revin probabil si pe aici cu ceva noutati si probabile achizitii.
Frumos, Bravo! Dacă tot ai început cu regaliste, dă-i bătaie pe ele. Încă sunt destule și cu câteva excepții, încă pot fi achiziționate la preț decent. Aștept cu nerăbdare să ne prezinți un Ardealul Nostru :))
Altfel, monedele de pe emag nu sunt chiar de numismatică, sunt prea multe in lume pt a câștiga din aprecierea numismatică…si noi nu mai avem timp pt asta.
Cam pe directia aia m’am gandit si eu sa merg pentru inceput, sunt inca destul de la indemana si accesibile, o sa incep sa ma documentez pe tema asta si sa trec si la cautat de piese cu care sa incep usor sa construisc colectia. Pana la Ardealul Nostru, e cale lunga, dar cine stie …
E un Hobby bun dar e mult de munca pana inveti cum merge piata , pana gasesti de unde sa cumperi si sa vinzi la un pret rezonabil
Pai de aia ziceam ca inainte sa ma apuc de el, mai intai ma voi documenta serios. In practica, nu am de gand sa vand nimic, ci doar sa colectionez ca ceva ce sa fie in plus pentru batranete si un hobby intre timp.
Eu m-am gandit sa colectionez suluri de curpapier, ca vin niste vremuri…. Nu de alta da’ stau la bloc si n-am de unde lua coceni!