Prof. dr. univ. Andrei Marga a fost una dintre vocile academice care a fost atacat, pus la zidul infamiei si stigmatizat de toti sobolanii sinecuristi din Romania dupa ce a „indraznit” sa aiba o opinie contrara propagandei oficiale cu privire la razboiul din Ucraina, desi opinia sa a fost exprimata din pozitia de simplu cetatean si filosof contemporan, unul dintre portofoliile sale politice find cel de fost ministru al Afacerilor Externe, lucru ce il califica si ca un cunoscator al diplomatiei.
Primul interviu cu prof. Andrei Marga dupa scandalul declaratiilor despre razboiul din Ucraina
In primul interviu de dupa scandalul international care s’a creat in urma declaratiilor sale, prof. dr. univ. Andrei Marga raspunde atat la intrebarile legate de acest scandal, cat si cu privire la situatia actuala din Romania, clasa politica din Romania, solutii pentru Romania precum si la cele legate de o posibila revenire a sa pe scena politica din Romania.
UPDATE
Intre timp a aparut si intr’un interviu realizat de Ion Cristoiu, unul in care prof. Marga pare a isi contura un profil de prezidentiabil suveranist, „omul providential”.
Prof. Andrei Marga nu este la prima tentativa de compromitere, acum cativa ani sorosistii de la Revista 22 au incercat sa il mai compromita inca odata ca si colaborator al securitatii, CNSAS find ambigu in dovezi. A deranjat si atunci ca acum multa lume, probabil ca in spate e acelasi mecanism.
Multumesc de inregistrare, cand ajung acasa am sa o urmaresc, este o voce ce merita ascultata!
Din păcate pentru situație, Marga are carisma unui cartof fiert .. geaba ai ordine în idei dacă nu trezești din somn audiența.. războiul e cât se poate de concret, dezastrul economic la fel, ai suficient material didactic să faci audiența să înjure sănătos măcar .. avem politicieni imbecili ( dacă nu sunt doar niste slugi trădătoare și hoațe ) , și oameni cu carte placizi și fricoși..
Ca in toata istoria noastra dealtfel, in aia moderna find nevoie de un Garibaldi ca sa intelegem pasoptismul.
Degeaba ai oameni competenti. Si aici si afara. Si ma refer la politologi, ziaristi, fosti militari de top din US si alte tari NATO, care ofera o oglinda cu imagini nedistorsionate despre grozaviile lumii de azi. Banul e cel care stapaneste si se vede zilnic. Adica in termeni de realpolitik, cine plateste masa, comanda si muzica. Spalarea pe creier are deja o istorie indelungata, mai ales in vest. La noi doar de vreo 30 de ani, poate un pic mai putin. De ce credeti ca invatamantul de la noi s-a vrut a fi o copie fidela a celui occidental? Fiindca …mult detergent. Asta e, am furat-o, o s-o simtim pana in omusor, masurand de la coada la cap! (ca sa ma exprim eufemistic)
PS Cola a punctat corect, nexam carisma. Din pacate. Si chiar daca ar avea, tot acolo am ajunge. Pentru carismatici cu idei incorecte politic care ar putea face prozeliti, au bajetii suficiente metode de a le inchide apertura.
Intelectualii nu au carisma de felul lor, pentru ca in loc de circ populist si oratorie in general studiaza altceva, de unde si carisma bolovanoasa, rare find cazurile cand de intelectuali cu o carisma nativa. Din pacate cei mai multi prefera papagalii populisti care se pricep sa ii imbrobodeasca, iar lucrul asta nu este de ieri, de azi, ci dintotdeauna, exceptie facand cazurile cand in situatii de criza, e posibil ca oamenii sa se indrepte natural spre cei mai rasariti dintre ei care incep sa vorbeasca si despre solutii si speranta, cu sau fara carisma. Ceva se misca de la iesirea publica a profesorului Marga incoace si este posibil ca el doar sa deschida si sa batatoreasca drumul pentru altcineva, eventual un intelectual care sa vina si cu carisma necesara. Vom vedea.
Foarte interesant interviul si educastiv. Totuşi soluțiile pentru o pace durabila nu mi se par posibile in ziua de azi. Raspunsurile legate de Rusia au fost destul de vagi incat sa realizezi un pic de partinire faţa de marea putere. Ne putem imagina oare o renuntare a Ucrainei la teritorii fara un conflict permanent? Eu nu. Daca solutia ar fi incetarea inarmarii Ucrainei de catre vestici, garanteaza cineva ca Putin se opreşte? E un razboi pe mai multe planuri care nu poate fi redus la geopolitica de pe vremea Tarului, cand nu exista Ucraina. Pragmatismul din mine ar fi vrut solutii acum. DomnulMarga s-a exprimat si se exprima ca un om liber, neataşat politic. Mi-a placut ce a spus despre Zelensky si despre faptul ca nu a facut bine ca a desfiintati partidele. Foarte corect. Sa nu uitam totuşi ca se lupta cu un totalitar din punctul acesta de vedere. O opozitie interna pe vreme de razboi, nu l-ar fi ajutat. Sa speram ca revine la ganduri mai bune. Partea a doua a interviului a fost foarte interesanta si ,,spot on” despre politica de la noi. Da, bun interviu, bune intrebari, bune raspunsuri, pe alocuri nesatisfacătoare in ceea ce ma priveste, dar de inteles daca se gandeste sa revina in politica. ?
Pledoaria domnului profesor merge inspre o pace durabila si fara compromisurile istorice care pana acum au adus doar razboaie! Teza e cumva si una biblica, in Apocalipsa vorbindu’se de „Pacea de 1000 de ani” care va fi pe pamant pana la „Dreapta judecata”. Luand contextul actual in discutie si faptul ca lumea cumva a ajuns la capatul compromisurilor, este posibil ca teza biblica si ce zice contextul domnul Marga sa aiba totusi corespondenta in realitate, la cum se arata tavalugul pornit odata cu carabolul din Ucraina, intensificarea lui nu va mai lasa nimani loc de neutralitate, acea perversa metoda prin care unii au preferat sa stea in afara jocurilor pentru a le face mai tarziu. Practic asa ceva nu mai vad a fi posibil, va fi un razboi in care partile trebuie sa fie asumate, iar disputele teritoriale clarificate pentru ca orice armistitiu sau incetare cu o pace a compromisurilor (vezi Ialta) nu va aduce decat razboaie viitoare si aici domnul profesor are dreptate!
Legat de Ucraina, trebuie sa intelegem odata pentru totdeauana ca Ucraina e doar pretextul a ce trebuia sa se intample! Dl Marga a explicat foarte bine istoria creatiei bizare a acestui stat care niciodata nu a avut o indentitate proprie, cea pe care incearca acum sa si’o faureasca find una artificiala atata vreme cat nu au capacitatea de a oferi drepturi si libertati minoritatilor nationale care sunt in componenta Ucraineni, un lucru fundamental care sta la bazele constuirii unei natiuni! Imagineaza’ti cum s’ar fi putut oare construi Romania ca stat independent in 1918, daca romanii ca majoritari nu i’ar fi respectat, apreciat si acceptat ca cetateni cu drepturi egale pe multe minoritati nationale pe care le avem?! Cum s’ar fi putut oare face marea Unire? Cum am fi putut trai in liniste si pace? Atata vreme cat in Ucraina nu exista aceasta dorinta, acel stat e unul artificial care nu va putea exista niciodata si nici dorinta in sensul asta nu manifesta, extremismul lor find unul cunoscut in istoria lor!
Legat de partide si desfintarea lor, asa ceva intr’o democratie fie ea si minimala, NU exista si nu justifica nimic sa faci asa ceva ca stat care se pretinde democrat! Acelasi lucru l’a facut si cu presa si toate institutiile piloni ai democratiei! Opozitia e una absolut normala fie si in vremuri de razboi, uita’te putin la Churchil cu ce s’a confruntat in Parlamentul UK pe perioada WW2, acelasi opozitie brutala find si in USA si asa mai departe! Indiferent de situatie, democratia trebuie sa primeze, cand asa ceva nu mai exista, statul ala e unul compromis!
La final las si asta aici, cu promisiunea ca o sa incerc sa imi fac timp si de crearea unei dezbateri pe tema asta:
Deci, nu va fi niciodata pace?! In climatul actual nu văd o Polonie sa vrea teritorii, de noi nu mai zic, şi sa se alature acestui ,,demers” alături de Rusia. Poate pragmatismul meu mă impiedica să văd ,,the big picture”.
Cu Polonia e poveste cu cantec de unde si eforturile lor uriase de a se angrena in acest razboi, Polonia se vrea putere regionala (centrala si de Est) si VREA teritoriul ala macar sub forma unui teritoriu satelit prin care sa controleze in fapt intreaga Ucraina! Asta e promisiunea facuta de UK si USA polonezilor si tarilor baltice in spatele usilor inchise, cele doua puteri dorind acum sa impuna un asa zis „cordon sanitar” de la Baltica pana la Marea Neagra prin care se incearca izolarea Rusiei! Sa nu ignoram spiritul lesilor din ei, motiv pentru care nu le’au trecut niciodata pretentiile imperiale, in conceptia lor slava s’au considerat mereu un soi de egali ai rusilor! Cam asta e ceva din „the big picture” care iti scapa in momentul de fata!
Pace va fi … dar inainte trebuie sa fie razboi si nu orice fel de razboi, ci unul care sa stabileasca scorul pentru „Pacea de 1000 de ani”.
Cam asta este opinia mea, e posibil sa ma insel, posibil sa nu … Dumnezeu stie ce o fi iar timpul ne va spune!
Polonia e implicată direct in război, sunt destule surse care spun că există militari polonezi pe teritoriul Ucrainei .. din afacerea războiului Polonia vrea sa prindă o parte substanțială, alături de usa și uk .. posibil strategia să fie ca Polonia să securizeze Ucraina de Vest, dacă rușii se apropie de granita nato. Nu cred că se va întâmpla, dar bănuiesc că dacă nato pierde războiul ăsta ( foarte posibil dacă băgăm în ecuație și China, Iran și cine mai știe cine ), se va desființa de facto , iar următorul conflict posibil este intre polonia și nemți.. din punctul meu de vedere războiul e terminat, dar cum nu e ca la box să arunce careva prosopul, se va considera că e gata atunci când își vor lua bătaie și spectatorii, și sala se va fi golit .. să arunce careva prosopul deci…
„se va considera că e gata atunci când își vor lua bătaie și spectatorii, și sala se va fi golit .. să arunce careva prosopul deci…”. Exceptional, ai un 10+ pentru coment. Sa-i pui copyright!
Pozitia talibana anti minoritati (recte anti rusa) a fost impusa de americani dupa Maidan, cu scopul clar de a-i provoca pe acestia (pe rusi) si a-i aduce unde sunt azi. Scopul e clar pur economic si anume camara cu bunatati din imensa Rusie care dupa ce ar fi invinsa, va fi transformata intr-un fel de Romanie sau in cel mai bun caz o Rusie supusa occidentului de tipul celei conduse de Yeltsin. E elementar. Numai ca occidentul nu mai invata Istorie si poate e bine asa. Cineva tot trebuie sa dea cu capul in pragul de sus. In iarna asta occidentalii se pare ca vor face multe cucuie. Just my 2c!
M-au uns pe inima zbaterile occidentalilor contra Ursulei si a „luptei cu Putin” in materie de incalzire, combustibili si caldura (de pe twitteru lu matale). Precum niste puisori dusi la abator. Penibili. Le doresc cel putin o iarna de tip nea Nicu, cu multa dragoste si sper ca Ursula sa ne conduca multi ani de aici inainte, pana la victoria finala! Si mai sper ca un „telijent” din vest sa inventeze si vartelnitele de vant si panourile solare facute din stevie, ca hidrocarburile e cah! Salam de Paris!
PS Si stii ce, ar fi pacat sa nu avem al treilea deranj mondial si sa supravietuim ca specie. Nu de alta dar s-ar lungi pelteaua si omenirea ar trai aceeasi agonie a supravietuirii. Sunt prea multi prosti pe Terra si Dumnezeu ar trebui sa ne scape odata de chinul vietii tembele pe care ne-a pacalit s-o traim. Daca ar fi dupa mine, as apasa urgent pe butonul rosu si atunci am vedea cate izmene maro si cati deontologi sunt de-adevaratelea pe aceasta coaja. Alexandru Macedon a fost un geniu cand a taiat cu sabia Nodul Gordian. Atunci s-a vazut cine are sau nu Coaie. Parerea mea!