Razboiul din Siria a luat o intorsatura evidenta

O postare lunga, va rog sa aveti rabdare si va promit ca cel putin ceva tot o sa gasiti interesant sau poate de invatat. Asadar….despre cum a inceput si s-a desfasurat unul din cele mai violente conflicte din ultimii 30 de ani gasiti pe net informatii cu tona, eu va fac un scurt rezumat:

In fapt lumea musulmana se indrepta spre o criza majora mai demult. Traditional, aceste state din Maghreb si Orientul Mijlociu nu aveau populatii mari. Intrarea lor in epoca moderna a adus cu sine o bomba cu ceas: cresterea demografica. Atata timp cat despotii au putut beneficia de petrodolari populatia a fost tinuta sub control. Criza din 2007-2009 a dus insa treptat la disparitia in multe din aceste state a unor privilegii, dar si la cresterea preturilor si scaderea nivelului de trai. Primavara Araba a devenit inevitabila si internetul a fost un mijloc de propagare nemijlocit.

La 5 ani de atunci constatam cu amaraciune esecul total al acestei revolutii. In Africa doar Tunisia a suferit o schimbare de regim in sens democratic, Libia este un stat esuat, in Golful Persic tot despotii conduc. Insa rezultatul cel mai palpabil este razboiul care macina Siria si Irakul si care a dus la aparitia monstruozitatii numite ISIS. Iar lumea a devenit un loc tot mai nesigur, atacurile teroriste marca Al Qaeda si ISIS succedandu-se tot mai rapid.

Pana in 2013 razboiul sirian s-a desfasurat binar, in sensul ca fortele fidele lui Assad se confruntau cu rebelii sirieni. Aparitia ISIS si fragmentarea rebelilor in zeci de grupari, cea mai importanta fiind Frontul Nusra, sucursala Al Qaeda, a complicat imens lucrurile, mai ales ca razboiul a devenit si religios, suniti contra tuturor celorlalte confesiuni. Apoi a aparut draguta de Coalitie anti- ISIS, care, desi a slabit pe islamisti, nu i-a invins, nici macar dupa ce i-au sprijinit la greu de kurzii sirieni.

In fapt, multi comentatori vad mai mult conflicte: religios, sunniti contra shiiti, turci contra kurzi, irakieni si iranieni, Turcia , Arabia Saudita si sunnitii contra Iranului, toata lumea contra ISIS…te doare capul efectiv incercand sa intelegi!

Siria WarMap, sursa: wikipedia

Mai sus aveti harta la zi si e un mosaic greu de inteles. ISIS detine o gramada de teren, in mare parte cucerit de la rebeli si NU de la assadisti. Dar realitatea e alta: mare parte din acest teren este desert pustiu. Mult mai relevant este alt indicator: Assad si aliatii sai detin cam 70% din populatie, oponentii cam 30%.

Totusi, la 29 septembrie 2015 infrangerea lui Assad parea fait accompli, iar ISIS de neoprit. Atunci a intervenit COTITURA!

Cine credea ca Rusia a fost incoltita si izolata din cauza crizei ucrainene s-a inselat profund! Din 30 septembrie Rusia s-a implicat pe scara larga in conflict. Trupele lui Assad si aliatii lor au primit furnituri militare in cantitati imense. O impresionanta forta aero-navala a fost mobilizata. Mii de „voluntari” rusi, iranieni, afghani siiti si membri ai Hezbollah au venit sa lupte de partea fortelor assadiste. Personal, cred ca Assad a incheiat si intelegeri cu fortele kurde, deoarece militarii sai se simt ca acasa in mijlocul kurzilor, care, pe langa sprijin American, beneficiaza, se pare, si de instructori rusi.

 

In aceste conditii armata rusa a trecut la ofensiva din aer si de pe mare(folosind rachete de croaziera ultrasofisticate), iar fortele assadiste la sol, in mod sigur coordonandu-se cu fortele kurde. Desi declarate contra IS, in fapt bombardamentele au vizat slabirea celorlalte forte rebele. Rusia a mizat totul pe o carte: readucerea razboiului la modul binar, adica doar fortele assadiste contra IS. Acordul de armistitiu de la Geneva, care exclude afiliatii Al Qaeda si ISIS, a facut sa inchida o gramada de fronturi in Siria, adica fortele assadiste, rebelii acceptati de Occident si kurzii contra ISIS si Nusra( Care Nusra si ISIS se lupta intre ele cu inversunare din cauza dusmaniei intre ISIS si liderii Al Qaeda).In plus, fortele assadiste si aliate au recuperate numeroase pozitii strategice, fiind pe cale de a taia rebelilor si islamistilor rutele spre Turcia. Victoria cea mai categorical a apartinut insa fortelor kurde, care au reusit sa captureze peste 2500 km2 de la ISIS in februarie, inclusive orasul Al Shaddadi, nod de comunicatii cu Irakul in vestul Siriei, dupa ce anul trecut capturau un vast teritoriu la granite cu Turcia , inchizand numeroase rute de aprovizionare ale ISIS – asta ca sa va dati seama ce prietena este Turcia!

Dupa semnarea armistitiului luptele s-au mutat contra ISIS, si rebelii si Nusra cautand a recupera cat mai mult teritoriu de la IS. Insa rolul principal l-au avut fortele assadiste si Rusia.Chiar daca in 14 martie Putin a anuntat o retragere partiala a fortelor, ceea ce a urmat nu pare sa confirme vreo retragere „masiva”. In 9 martie 2016 fortele lui Assad, puternic sprijinite de fortele ruse din aer si cu mijloace de lupta sophisticate in sprijin au lansat in centrul Siriei  cea mai puternica ofensiva terestra contra ISIS de pana acum , urmarind recapturarea Palmyrei(Tadmur)

Batalie, care a implicat forte impresionante de ambele parti, a durat pana in 27 martie si a fost extrem de dura. Fortele assadiste au reusit insa sa infranga pentru prima data intr-o batalie majora fortele ISIS, peste 500 de islamisti fiind ucisi. Este atat o victorie siriana, majora, cat si o victorie a Rusiei. Pana si americanii s-au vazut nevoiti, cam fara chef, sa admita ca interventia Rusiei a deblocat razboiul si negocierile de pace. John Kerry si seful CIA s-au deplasat la Moscova pentru”convorbiri”, in realitate, zic eu, pentru coordonarea efortului necesar a infrange ata ISIS cat si pe afiliatii Al Qaida. Practica Putin a reusit, cu o lovitura de geniu, mai multe lucruri:

  • a schimbat soarta razboiului si a facut sa se prefigureze un conflict binar, in care restul lumii, de voie, de nevoie, il va accepta pe Assad ca o alegere mai putin rea decat islamistii.
  • a fortat lumea si mai ales SUA sa accepte Rusia ca un partener de neinlaturat in incheierea pacii; si-au luat-o americanii in mana, la inceput strigau Siria noul Afghanistan al Rusiei, iar acum s-au dezumflat ca un balon, ba chiar unii generali, se zice, pledeaza pe langa Obama s-o lase moale cu antirusismul.
  • a razbunat doborarea de catre Turcia a unui avion rus manevrand lucrurile in asa fel incat Erdogan si ai lui sa fie in mod repetat umiliti, in special prin sprijinul fatis dat de Rusia si Occident kurzilor si distrugerea sistematica a militiilor rebele sprijinite de Turcia si de alte state sunnite.
  • a scos din ecuatie statele arabe care sprijineau pe rebelii sirieni si a impus ca jucator regional puternic Iranul.
  • a aratat tuturor forta de care dispune si capacitatea de a proiecta putere si influenta pe vaste spatii.

Personal, cred ca Erdogan a iesit cel mai sifonat pentru ca s-a vazut in sfarsit faptul ca regimul lui este autoritar si antidemocratic, s-a vazut ca se foloseste de refugiati ca santaj la adresa UE pentru a primi bani si eventual aderarea, si-a stricat relatiile cu rusii si are o situatie interna deloc de invidiat datorita reluarii conflictului cu poporul kurd. Nu ar trebui sa se uite ca datorita regimului Erdogan rebelii sirieni si islamistii au primit recruti, bani si echipament militar, iar prin Turcia au trecut mii de islamisti europeni, printre care si autorii atentatelor teroriste din Paris si Bruxelles. O lovitura mare a suferit-o si industria turistica turca, care fara rusi va fi in cadere libera anul acesta.

 

Nici SUA si Occidentul nu au scapat ieftin: loviturile aeriene nu au avut chiar efectul scontat, iar rebelii pe care au cheltuit sume imense fie au trecut de partea Al Qaeda, fie s-au luptat intre ei, un esec extreme de rusinos.

De altfel, se pare ca SUA a schimbat strategia si a desfasurat in zona forte speciale si drone, fapt care s-a simtit imediat, in sensul ca jumatate din conducerea ISIS, inclusive cativa membri fondatori, au fost fie capturati , fie trimisi in raiul lui Allah.

Imi pare ca rusii si americanii si-au cam impartit treaba; rusii le dau islamistilor in cap pe front, iar americanii in adancime.

Un lucru este cert: ISIS bat in retragere pe toate fronturile, inclusiv in Irak, unde au pierdut teren in ultimele zile, fortele irakiene fiind tot mai aproape de Mosul, ultimul mare bastion ISIS.

La randul lor, trupele siriene au lansat operatiuni pentru a elibera mai multe orase , folosind Palmyra ca baza de plecare. Obiectivul principal pare a fi, momentan, jonctiunea cu trupele asediate de 4 ani in orasul Deir Ezzor; la fel de posibil insa este si dorinta de a se apropia de Raqqa, capitala ISIS.

Si, ca sa puna capac Vestului, Putin a anuntat ca Rusia va sponsoriza refacerea sitului Palmyra, inclusiv cu echipe complexe de deminori, restauratori si arheologi.

Intr-un final, ca in orice razboi din pacate toate partile din conflict au incalcat toate regulile purtarii razboiului, iar o parte dintre participanti au savarsit atrocitati oribile. De aia nu iau parte nimanui si nu cred in povesti cu aia buni si aia rai, dihotomia asta nu se poate aplica in acest caz.

Un lucru ramane insa cert: razboiul din Siria pare sa fi luat o intorsatura evidenta si decisiva.

Voi ce ganditi?

3 comentarii la „Razboiul din Siria a luat o intorsatura evidenta”

  1. Balamucul incepe de azi in ce privesc deportarile pe care Grecia le intentioneaza a le face inspre Turcia a emigrantilor ilegali. Ce a fost pana acum e parfum, sa vezi de acum incolo …
    Sincer nu vad in acest moment nici o solutie viabila in aceasta criza fara precedent. Mie unul mi’se pare ca masurile astea se iau mult prea tarziu iar de aici nu o sa iasa nimic bun, ba dimpotriva, pentru ca in Siria nimic nu este clar iar Turcia nu este deloc dispusa sa mai tina multa vreme emigranti pe teritoriul ei daca nu i’se vor da bani fara numar … cu care vor face ce anume?! Ii vor tine pe oamenii aia la infinit acolo, sau?!

    Răspunde
  2. Daca fortele lui Assad, care ieri au recucerit iarasi cateva orase de la ISIS, impreuna cu fortele kurde, reusesc sa infranga Statul Islamic, atunci conflictual se simplifica, dar Siria va fi ani de zile ca vai de ea ca si stat.
    Oricum, sunt interese mari la mijloc,asistam la o lupta clara pe sfere de influenta si putere.

    Răspunde
  3. Am un tataie care a lucrat in Siria cativa ani buni in vremurile ei de glorie. Lacrimeaza si sufletul in el cand vede ce e acolo, amintirile lui fiind legat de un Damasc infloritor si alte orase ale unei Sirii model de civilizatie milenara raman din pacate doar amintiri in (multi) anii ce vor urma. De ce?! D’aia … ca unii pot sa distruga de dragul distrugerii si a catorva arginti pentru care rad milenii nerecuperabile de cultura si destinele unor popoare. Astai tragedia reala maestre reflectata perfect de ura de acum cateva zile in care in Romania, o tara ferita de belele astea, unii s’au crezut interesanti cand au maltratat niste musulmance fara vina, gest pentru care nu vor platii ca nimanui nu ii pasa.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura