Asta o sa fie mai lunguta.
In Irak IS este in retragere. O uriasa coalitie – fortele irakiene regulate, fortele kurde peshmerga – poate cei mai experimentati, dupa 40 de ani de razboi -, militiile Shiite si fortele Coalitiei Internationale – peste 10000 de military americani, francezi si britanici – sprijinite de sute de avioane de lupta au declansat acum 5 zile „mama bataliilor – eliberarea orasului Mosul, al doilea ca marime. In ajutor, desi necerut, a venit si Turcia, mii de etnici turkmeni fiind inarmati si antrenati de militarii turci. Mai scartaind pe ici pe colo aceasta alianta intre forte care in mod normal s-at sfasiat intre ele a lansat poate cea mai mare batalie terestra de la Razboiul din Bosnia incoace.
Deocamdata peste 1000 de luptatori ISIS au fost eliminati cu pierderi minime, dar lupta va fi lunga, dura si sangeroasa, peste 1 million de civili fiind inca in Mosul. Se apreciaza ca peste 6000 de teroristi IS sunt inca in oras. Modul lor de lupta: atacuri cu vehicule sinucigase, campuri de mine, sniper si tunele. O uriasa retea de tunele a fost descoperita in timpul avansarii trupelor aliate.
Odata Mosul eliberat restul oraselor irakiene in mana IS vor fi eliberate cu usurinta.
Astazi in anunt a luat insa prin surprindere lumea: Pentagonul a anuntat ca in curand va lansa o puternica ofensiva contra capitalei IS in Syria, orasul Raqqa.
Si asa trecem la Siria. In fapt, razboiul din Siria este acum un complex de razboaie.Un conclifct opune fortele kurde siriene si militiile aliate lor – arab, crestini, Yazidi, arameeni – Statului Islamic. Acest front a fost relative static de ceva timp si aceste forte sunt aliatii SUA la sol. Probabil in ultimele luni aceste forte au fost reechipate si antrenate cu largul concurs al americanilor; aceeasi strategie a fost folosita cu success in razboaiele yugoslave.
Dupa lovitura de stat esuata din Turcia si atentale sangeroase comise de Statul Islamic pe teritoriu turtc Erdogan si-a activat, se pare, planurile de razboi, nu intotdeauna de acord cu Coalitia anti-ISIS. A echipat si inarmat mii de rebeli sirieni sunniti si etnici turkmeni si a mobilizat zeci de mii de soldati la frontier. Acum doua luni Turcia lansa in Sria operatiunea Scut pe Eufrat contra IS, folosindu-si artileria grea, tancurile si aviatia in sprijinul rebelilor sirieni. In scurt timp fortaretele IS Jarablus si Dabiq au cazut in mainile acestor rebeli, tinta ofensivei fiind insa strategicul oras Al Bab, nod de comunicatii in Nordul Siriei. Nu este clar daca aceste forte vor participa alaturi de kurzi si Coalitie la atacul final contra IS, mai ales ca pozitiile kurde au fost si ele lovite de aviatia turca, pe motiv ca sustin pe rebelii kurzi PKK din Turcia. Este de altfel posibil ca in curand rebelii sprijiniti de Turcia sa faca jonctiunea cu rebelii regrupati in FSA – armata libera siriana – si de fapt sa se lanseze contra trupelui lui Assad, pe care Erdogan, nu e secret, il vrea dat jos.
Armistitiul din vara din Siria s-a facut fum in septembrie, cand in convoy ONU a fost atacat de aviatie rusa – o crima de razboi. Razboiul intre Rusia, Iran si Assad, pe de o parte, si rebelii sirieni moderat – FSA – si islamisti – vreo 20 de militia – s-a reluat. Batalia cruciala este cea dusa de aproape 3 ani pentru controlul orasului Alep.
Anul acesta, folosindu-se de mai multe tactici – bombardamente criminale, infometare samd – mai multe enclave rebele s-au predate fortelor assadiste. Continua sa reziste in sud cateva enclave controlate de rebelii moderati, sprijiniti de Occident, precum si rebelii din Nord, unde sunt amestecat moderati si islamisti.Rezistau si rebelii din estul Alepului, asediati de fortele lui Assad – sirieni shiiti si mercenari Hezbollah, iranieni, irakieni si afghani.
Dupa colapsului armistitiului sute de raiduri nediscriminatorii, in special contra orasului Alep, au fost lansate de rusi si fortele lui Assad. Mii de personae, in special civili, au fost ucisi si raniti. De cateva zile, probabil datorita amenintarilor tot mai dure ca Rusia va devein complet izolata, raidurile aeriena contra Alep au incetat.
Personal, cred ca Occidentul, cu ajutorul Turciei, a furnizat armament rebelilor din Nordul Siriei, altfel nu se explica puternica ofensiva lansata in aceasta dimineta de acestia la Alep. Luptele sunt extreme de violente si in plina desfasurare; o victorie a rebelilor ar insemna o puternica lovitura psihologica pentru assadisti si sprijinitorii lor – stapanii lor ar fi mai corect.
Este extrem de suspect faptul ca, desi din 30 septembrie 2015 Rusia si assadistii au anuntat ca lupta contra IS, doar o singura operatiune majora – eliberarea Palmyrei – a vizat ISIS, restul operatiunilor ruso-assadiste vizand doar rebelii antiassadisti. Nici ISIS, cu toata retorica anti Assad, nu s-au agitat, frontal fiind si aici static.
Rusia nu cred ca urmareste neaparat Victoria lui Assad, lucru imposibil in teren, ci supravietuirea regimului si garantarea existentei bazelor ruse din Siria pe timp nedeterminat.
Din pacate cei care platesc din greu sunt civilii. Mii de civili sirieni, in special copii, au cazut victime bobardamentelor cu arme interzise – bombe cu fragmentatie, bombe cu fosfor si napalm, bombe cluster, bombe termobarice – lansate de rusi si assadisti. Sub ochii luptatorilor rebeli, ale caror pozitii sunt rareori vizate, civilii sirieni au fost supusi unei campanii deliberate de teroare prin bombardamente aeriene care au incalcat toate conventiile posibile.
Nu mai departe de miercuri un complex de cinci scoli din orasul Hass a fost atacat cu bombe termobarice, inregistrandu-se zeci de morti si raniti, foarte multi fiind copii si profesori.
ONU a anuntat o ancheta asupra atacului, o crima de razboi, iar UE au intarit sanctiunile cotra Rusiei si a regimului assadist. SUA insa a trecut la o schimbare de ton dramatica: considera Rusia direct vinovata de aceasta crima de razboi.
Atmosfera este extreme de incinsa, mai ales ca Rusia nu recunoaste nimic si considera toate imaginile ca fiind falsuri!
Personal, consider politica lui putin o fundatura. In cateva zile SUA, mai mult ca sigur, o vor avea ca presedinta pe Hillary Clinton. Care, sunt convins, va face din transformarea Rusiei intr-un stat paria o prioritate.
Politica rusa in Orientul Mijlociu, mai ales in contextul in care Arabia Saudita si aliatii ei din OPEC, vehement opusi Rusiei si Iranului, pot lovi masiv Iran si mai ales Rusia facand sa scada petrolul la un nivel in care ambele state pot intra in colaps economic, in timp ce arabii au vaste reserve financiare, va esua.
Ramane sa vedem rezultatul acestor zile ingrozitoare. In lucru e cert: rabdarea multor state a ajuns la final. O confruntare a lumii libere cu Rusia sta sa inceapa.
Mama, mi-a iesit typo dupa typo…sper ca se intelege ceva
Il poti edita daca vrei, eu nu am avut timp sa ma ocup foarte mult. 😛
Cu un mic amendament: că e destul de posibil să fie făcută vreo mânărie la alegeri şi să iasă Trumpetistul, care e omul lui Putin. De asta românul verde zice să nu spui hop până n-ai sărit şanțul.