Sedinta CSAT anunta intrarea Romania in razboiul din Ucraina in 2024? UPDATE: Romania anunta implicarea directa

Pe scurt revin la articol scris ca o analogie istorica, in 24.10.2022:

Se pregateste o interventie internationala in Ucraina de pe teritorul Romaniei

Potrivit opiniei fostului director al CIA si fost comandant al fortelor SUA si NATO din Afganistan, generalul in rezerva David Petraeus, acesta nu exclude ca un contingent militar multinational sub conducerea Statelor Unite, sa intervina de partea Ucrainei, fara a insa ca acest lucru sa fie asumat oficial de NATO.

„În primul rând, vreau să precizez că ceea ce descriu aici este doar o opţiune – una care presupun că se numără printre cele care ar fi luate în considerare dacă Putin ar lua decizia extrem de proastă de a folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. O astfel de acţiune ar avea ca rezultat faptul că Putin şi Rusia s-ar afla într-o groapă şi mai adâncă decât înainte. (…) Există, fără îndoială, multe opţiuni: diplomatice, financiare, economice, juridice şi militare; identificate ca posibile răspunsuri. Ceea ce am menţionat este doar una dintre ele. Dar având în vedere că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a declarat public – şi le-a spus omologilor săi ruşi – că răspunsul la utilizarea armelor nucleare ar fi «catastrofal», ne putem aştepta ca acesta să includă mai mult decât acţiuni diplomatice, financiare, economice şi juridice. (…)Cred că linia roşie pentru NATO este direct legată de angajamentul de autoapărare colectivă din articolul 5, adică un atac împotriva unei ţări membre NATO. Acestea fiind spuse, cred că este posibil ca Rusia să întreprindă o acţiune în Ucraina care ar fi atât de şocantă şi atât de oribilă încât Statele Unite şi alte ţări ar putea reacţiona într-un fel sau altul, dar ca forţă multinaţională condusă de Statele Unite şi nu ca forţă NATO”.

a declarat generalul Petraeus, articolul complet il gasiti aici.

Sedinta CSAT convocata de Klaus Iohannis in 6 iulie 2023

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 6 iulie, începând cu ora 17:00, la Palatul Cotroceni.

transmite Administratia Prezidențiala.

Pe ordinea de zi a Sedintei Consiliului

  • Obiectivele României pentru Summitul NATO de la Vilnius, Republica Lituania, din perioada 11-12 iulie 2023;
  • Forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2024.
  • În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

Si la final revin doar cu intrebarea:

Cum in tara asta totul e secret in ultimi 20 de ani, iar presa nu exista in Romania sa il intrebe pe Iohannis care e treaba cu punctul ala si sa se puna pe sapat sa afle mai multe legate de acest subiect de importanta nationala, va intreb pe voi: ce credeti, intra Romania in razboiul din Ucraina in 2024, conform planului dezvaluit in urma cu un an de generalul Petreus?

UPDATE: Kremlinul acuza Vestul ca transforma Moldova in „a doua Ucraina”

„Occidentul colectiv, prin mâinile regimului de la Kiev, trage în mod activ Moldova în conflictul din Ucraina și chiar mai mult – având grijă de ea pentru rolul celei de-a doua Ucraine”, a spus ea. „Din păcate, Chișinăul oficial cedează acestor trucuri, iar problema nu se mai limitează la zel în discutarea așa-numitei agresiuni neprovocate a Moscovei și îndemnuri în solidaritate nelimitată cu regimul de la Kiev. Autoritățile moldovenești sunt din ce în ce mai aproape de a deveni complice direct al autorităților criminale de la Kiev, în timp ce își pun propria populație ostatică”

a transmis Ministerul de Externe al Federatiei Ruse, prin purtatorul de cuvant Marina Zakharova, potrivit TASS.

UPDATE: Romania anunta implicarea directa in razboiul din Ucraina, pentru „vizibilitate internationala sporita a Romaniei”

Parlamentul a aprobat solicitarea președintelui Iohannis prin care România va participa, alături de doar 5 state din UE, la antrenarea soldaților ucraineni. În Hotărârea din Monitorul Oficial a Camerei Deputaților și a Senatului se arată că „oficializarea implicării directe în războiul din Ucraina” va da ”vizibilitate internațională sporită României, alături de beneficii importante în dezvoltarea parteneriatului cu Marea Britanie”.

”Participarea Armatei României la Operațiunea Interflex va contribui la menținerea profilului operațional al acesteia și va aduce vizibilitate internațională sporită României, alături de beneficii importante, cuantificabile politic și politico-militar, în dezvoltarea parteneriatului cu Marea Britanie”. Actul normativ prevede participarea Armatei Române cu un efectiv de până la 30 de militari, instructori și personal de stat major, iar fondurile financiare necesare pregătirii și executării acestei misiuni se vor asigura din bugetul Ministerului Apărării Naționale. Operațiunea Interflex este numele de cod operațional pentru operațiunea militară multinațională condusă de britanici de antrenare și sprijinire a Forțelor Armate ale Ucrainei. Până în prezent, aproximativ 17.000 de ucraineni au urmat pachetul de formare de cinci săptămâni, iar în perioada 2023-2024 Marea Britanie este pe cale să livreze încă 20.000. România se alătură altor 5 state UE participante la operațiunea britanică, Finlanda (20 instructori), Danemarca (130 instructori), Suedia (120 instructori), Lituania (25 instructori) și Olanda (90 instructori).”

Se pregateste ceva

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în 26 iunie, la o reuniune în format restrâns, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, organizată de prim-ministrul Olandei, Mark Rutte. La întâlnire au mai fost prezenți doar președinții Lituaniei și Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei și Norvegiei, precum și secretarul general al NATO. Scopul declarat al reuniunii a fost coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalitățile de abordare și realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius, care se va desfășura în perioada 11-12 iulie 2023. Poziția președintelui Iohannis a fost axată pe implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 și adoptarea de noi măsuri, dar și pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO. Totodată, Iohannis a reliefat angajamentul susținut al Alianței pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităților de apărare și a rezilienței sale, cât și al întăririi componentelor de fond ale relației politice NATO-Ucraina, potrivit Administrației Prezidențiale.

Sursa.

44 de comentarii la „Sedinta CSAT anunta intrarea Romania in razboiul din Ucraina in 2024? UPDATE: Romania anunta implicarea directa”

    • Apreciez optimismul dvs. tov. Cola, dar faptul ca Rusia anunta cumva ca vede Moldova ca „a doua Ucraina” (update in articol) incepe sa sune a cosmarul pe care nu il doream sa il vedem si tare imi e, ca in CSAT se va dezbate la „si alte probleme de securitate” viitorul mai apropiat decat credem, gasca de vasali tradatori semnand orice este necesar sa le fie recunoscute ambitiile. Dar, exista speranta … smile

      Răspunde
      • Aici exagerează rușii .. Moldova nu are cum sa fie Ucraina .. cu un plin de motorină tancurile rușilor sunt toate pe Prut.. nu probleme de logistică, nu linie a frontului lungă, nu nimic .. Iar noi ,ca stat, nu vom face nimic militar .. nu avem cu ce oricum . Trebuie doar sa avem grijă de etnicii noștri, că de ucraineni am avut destul..

        Răspunde
  1. Hmm, Romania, o tara care a durat cca 100 de ani. Nu ma refer la poporul roman. # Dacat cam atat, daca ne manca-n ciur! unknw

    Răspunde
    • In istoria aia de 100 de ani de o pomenesti matale, stii vreun moment in care capra asta raioasa de Romania (ca stat vorbesc) nu a fost vreodata cu coada pe sus, motiv pentru care mereu s’a ales de partea proasta a istoriei?! Unii ar zice ca in vremea lui Ceausescu .. e, cacat, pentru plimbatul ala cu caleasca in Anglia, ne’a venit nota de plata dupa 1989 … ca Rombac’urile alea, ce nu le mai vindea Anglia nimanui pentru ca nu mai corespundeau tot normele impuse de ei, nu le mai punem, alea a fost teapa ieftina. hi

      Răspunde
      • Coada in sus egal mancarime-n ciur. Asta ziceam. Poate o lasam dreaq in jos. Altfel iar o siujem intre barci direct de acolo de unde s-a scufundatatara aia care, culmea, tot cu coada sus stateau. Ca ei stie mai bine ce si cum, ca cam ca noi! drinks

        Răspunde
        • Băboieru` te înșeli, mâncărime-n ciur poate fi de la oxiuriază că la noi istoric, conducătorii e deștepți și culți în cap, curajoși și asumați, motiv pentru care nu se spală pe mâini nici măcar în public. Iată că totul are un preț, chiar și jegul liderilor.

          Răspunde
    • Am intrat inca dinaintea razboiului, am scris undeva pe aici inca de atunci, dar nah, putini sunt interesati pana sa inceapa sa le simta! laugh

      Răspunde
  2. Eu sincer sper ca intram, Romania merita un loc mai bun in istoria moderna?!
    Trebuie sa ne facem dreptate!
    Sper ca Iohannis sa dea cat mai curand comunicatul ca ne alaturam Ucrainei unilateral si independent de NATO!
    Alegerile sa fie suspendate pe termen nelimitat, Zelenski a anunțat că nu mai ține alegeri deloc până la câștigarea războiului!
    Iohannis trebuie sa ia exemplu!
    Am tot sperat ca Ciuca de aia a fost adus la guvernare, dar poate va fi Ministru de razboi?! pardon

    Răspunde
    • E prea devreme de anuntul asta tov. Vasile, pana in 2024 mai e un pic, acum Cimpalacu tre’ sa isi faca numarul de ales al partenerului strategic! Mai is contracte de semnat, fier vechi de cumparat, nationalizat fabrici de armament pentru productie de armament pentru Ucraina, de dat din profitul companiilor romanesti de energie, de privatizat companii romanesti (ce a mai ramas) … Ciolacu trebuie sa se creada alesul, in primavara 2024 probabil ca o sa vina si anuntul devastator „ca razboi” ca „pentru stabilitate”, ca „amanam alegerile pana dupa pace”, sa nu ne grabim, ca asa’i la Sighii, mai pe leoshon! laugh

      Răspunde
      • August e o luna buna, se aduna copii ca mustele la stup! hi

        „Pe bădiţa Vasile îl prinsese la oaste cu arcanul, îl cetluiau acum zdravăn şi-l puneau în cătuşe, să-l trimită la Piatra… Iaca pentru ce scosese atunci vornicul oamenii la clacă. Aşa, cu amăgele, se prindeau pe vremea aceea flăcăii la oaste… Afurisită privelişte mai fu şi asta!”

        Răspunde
  3. Un articol scris de dragul de a scrie ceva, nu contează ce. Se ia o frântură de discurs de acum vreo 9 luni și se face o legătură forțată cu ordinea de zi de la o ședință CSAT. Păi fraților, începând cu primul război din Golf (când încă nu eram membri NATO), România mereu a trimis trupe în unele zone fierbinți de pe planetă. E normal să se cunoască cerințele din 2024 încă de acum, nu credeți că trebuie previzionate? Nu doar NATO ne solicită, ci și ONU (căștile albastre). Ați auzit de forțele de menținere a păcii?

    Răspunde
    • Un articol scris de mine, sustinut de un citat al unui alt articol scris tot de mine ce l’am considerat concludent in context, pentru ca asa am avut eu chef sa scriu pe aici pe tarlaua mea, si, dah, fie si poate ca o fi fost scris de dragul de a scrie ceva, pentru ca imi arog dreptul asta. Probleme, Gogule?! smile

      In rest, ce campi bati matale pe aici cu o deosebita gratie dar niciodata argumentat, e sa ii bati pentru ca n’ai gasit alta rima, Romania nu este membru permanent al consiliului de securitate ONU, nu trimite „casti albastre” nicarii, iar dupa retragerea „triumfala” din Afganistan, nu a mai trimis trupe nicari, pentru ca NATO e angajat neoficial doar in Ucraina, desi Macron batea din pinteni, ca n’ar fi rau sa le trimitem prin mijlocul Africii, atat ca intre timp, le’a dat Wagner cu sughituri si un sut in cur de pe acolo, si nu mai avem nici pe alea unde sa le trimitem, desi sluga Iohannis se oferise cu toata complezenta.

      Ok, sa zicem ca ai dreptate si accept critica, #dacat ca n’ai venit cu nimic cat sa sa contrazica si sustina in concret ce am scris, ci doar o varianta a ta de speculatii emise fara semn de intrebare, ci cu certitudinea a totstiutorului absolut, spre deosebire de ale mele care cereau o opinie fara a emite aceleasi pretentii.

      Mno … Gogule, ca sa te citez in exact, dar pe adaptare la text:

      „Un comentariu scris de dragul de a comenta ceva, nu contează ce …”

      Considera, rogu’te, cu norma facuta, e ok! hi

      Răspunde
      • Aaa, spune așa, omule, că e tarlaua ta. Sincer, n-am știut. Dar dacă vrei ca „tarlaua” să fie identică cu ziarul „Scînteia” de pe vremuri, care era afișat între 2 foi de sticlă pe aleea de acces la Sfatul Popular Comunal și țăranii doar luau la cunoștință ce și cum, fiindcă pe autorii acelor articole îi durea undeva de părerile lor, n-ai decât să te bucuri de realizarea ta!
        PS. Ziarul Scînteia era sponsorizat de… cineva. Oare nu și…?

        Răspunde
        • Dacă tot suntem la analiză stilistică, mai șlefuiți și voi stilul măi băieți.. scânteia, cooperativizare, ONU, căști albastre.. minunată combinație de est și vest .. adică cărțile după care a studiat tăticul și cărțile de studiu ale feciorului.. doar meseria se păstreazălaugh..

          Răspunde
    • In sfarsit cineva cu coloana, sange proaspat! Ce pot sa zic… Bravooo?!
      Ardei pa ciocoi si chiaburi, ca e plin pe aici! victory

      Răspunde
  4. De facto suntem parte a acestui război prin acțiunile întreprinse. Formalizarea prin declarații oficiale făcute în public este probabilă, nu în mod neapărat și necesară.
    După cum înțeleg eu evoluția conflictului, pe teatrul de operațiuni, tabăra cu care ne-am asociat, reușește să consume mai multă muniție și echipament decât are capacitate de a produce. Mobilizarea economiei pentru război este dificilă spre imposibilă mai ales pe fondul dezindustrializării și externalizării producției impusă de dezideratul micșorării emisiilor de bioxid de carbon.
    O altă problemă este că efortul de a susține teatrul de război este pe departe a fi o prioritate. Teatrul de război este doar un pretext pentru a se impune măsuri anti democratice.
    Prima prioritate este micro managementul (de sorginte tehnocrată) dus până la controlul absolut al individului. Urmează în lista de priorități crearea unui nou narativ în jurul căruia se va face noua construcție a societății în paralel cu controlul asupra discursului individual în agora.
    Și da, pentru a se putea justifica noua construcție vor fi necesare morminte și eroi peste care să se clădească convenabil, nasterea din sânge și luptă a noii lumi.
    În cealaltă tabără, economia de război funcționează și există resurse și tehnologie.
    Este clar că își doresc un cordon non ostil și non militarizat la granița de Vest, cordon suficient de lat cât să ofere un timp confortabil de pregătire în cazul unui atac armat venit din această direcție.
    Vom avea “onoarea” de a fi printe tările desemnate să producă eroii și mormintele necesare noii construcții. Da! Suntem în locul potrivit, momentul potrivit, liserii potriviți.
    Vom face parte din cordonul de securitate a graniței de Vest a celeilate părți beligerante?
    Da! Ne impune poziționarea geografică.

    Răspunde
    • Corecte si pertinente observatii, despre asa zisul „Coridor sanitar”, pe care il dezvaluisera americanii inca de acum cativa ani, se tot discuta in ultima vreme si probabil ca ar fi in curs de implementare cu pornire de la tarile baltice inspre Polonia, Ungaria, Romania si Bulgaria, daca nu le’ar strica rau de tot planurile Ungaria si Bulgaria, cei din urma nefiind la fel de vocali si activi public ca ungurii, insa in total acord cu ei, find in siajul nemtii care zic ce zic restul, dar fac ce pot!

      Asadar, tari de sacrificiu raman balticii, Polonia si Romania. Luand prin excludere, baltici sunt cat 3 judete, poarta spre Marea Baltica si tarile nordice, exclus sa fie sacrificati. Polonia e bastionul USA in Europa, exclus sa fie sacrificati. Mai raman niste slugi penibile care, da, sunt la locul potrivit, in momentul potrivit cu liderii potriviti, ce primesc la nevoie chiar si o mica demonstratie cu o nuka tactica, pe motiv ca oricum in NATO sunt in baza unui parteneriat cu USA, care nu va gasi de cuvinta sa porneasca un razboi nuclear doar de dragul unei rezervatii, unde oricum au pus deja mana pe tot ce era mai valoros.

      Una peste alta, suntem bine, cel putin la fel de bine cum a fost cu toti „partenerii strategici” pe care i’am tot avut in istorie. hi Daca mai era de precizat, evident ca ce am scris pana aici, sunt doar speculatii, faptice pe ici pe colo.

      Răspunde
      • Înclin să dau șanse mai mari unui eveniment de tipul avarie la reactorul nuclear Zaporizhzhia, decât o loviturî tactică nucleară.
        Un eveniment la Zaporizhzhia ar da posibilitatea fiecărei părți să blameze partea adversă, cu șanse mari să nu se afle niciodată adevăratul vinovat.
        Prin efectele produse în funcție de direcția vântului, tipul de izotopi radioactivi răspîndiți, timpul de înjumătățire al acestora ar putea rezolva parțial , prin contaminare, “coridorul sanitar”, în partea de Sud .
        Plus că ambele părți beligerante ar putea specula propagandistic cu pedală pe escatologie. Când vei avea timp și chef, caută interpretarea dată Surah Ad-Dukhan, norul negru de fum care vine peste lumea arabă dinspre Marea Neagră. Iată un exemplu:

        https://www.youtube.com/watch?v=ph6N_DqMObE

        Răspunde
        • Zilele trecute un apropiat al Kremlinului, analist militar d’ala pe bune, intr’o analiza pragmatica a situatiei geopolitice de asezare a noii lumi multipolare, emitea o ipoteza care m’a pus pe ganduri, respectiv ca Rusia va fi obligata ca intr’un final sa foloseasca o lovitura nucleara tactica si nu pentru ca le’ar aduce vreun folos pe campul de lupta, ci pentru a aduce aminte lumii despre teroarea devastatoare a unei asemenea arme!

          De atunci am tot rumegat aceasta ipoteza si cu cat ma gandesc mai mult la ea, cu atat realizez ca este o teorie mai mult decat plauzibila si justificata ca expunere de motive, pentru ca pana la urma-urmei, armele nucleare nu sunt pentru distrugere, ci pentru intimidare, iar lumea se dovedeste tot mai putin intimidata de posibilitatea folosiri lor, odata ce generatiile care au fost martore la nenorocirea ce o pot produce, s’au dus si odata cu ele si amintirea din mentalul colectiv!

          Răspunde
          • E mai complicată povestea. Rusia are un document public care definește doctrina militară. În acest document există specificate condițiile în care se pot folosi arme nucleare, si linia de decizie ce este urmată pentru a se aproba executarea loviturii.
            Ai aici, pe scurt, o viziunea Moscovei.
            Până la lovitură e un lung lanț de decizie, inclusiv la loviturile tactice. In cazul loviturilor tactice la aliatul strategic decizia se ia mai repede, la nivel mai jos.
            Asta ca să stabilim cine are sansele cele mai mari să inaugureze cel de al III-lea bâlci planetar.

          • Pai vezi matale, punctul ala ultimul al unui razboi regional e ingrijorator, ala cu demonstratia nucleara strategica, ce se poate traduce cel mai bine printr’o mica lovitura tactica, demonstrativa, si noi fix despre ala vorbim pe aici pentru ca din cate se pare, suntem tot mai aproape de punctul ala si rusii sunt tot mai impinsi in masura in care sunt si tentati sa il faca! hi

          • Daca te uiti putin si pe la alte comentarii, o sa observi ca se speculeaza deja subiectul! victory

          • Ramstein exclus din cauza spitalului militar, Delta Dunarii exclusă fiindcă nu-și doresc contaminare radioactivă in bazinul Mării Negre.
            Eu am crezut că cele 2 posibile ținte menționate în alte posturi au fost sugerate la mișto, scuze, mea culpa.
            shock

          • Nu’s expert, nu ma pricep, dar banuiesc ca incarcatura poate sa fie foarte mica, strict demonstrativa cu o contaminare limitata. Oricum, sincer sa fiu, ma ca ia cu fiori ca am ajuns sa vorbim despre asta ca o varianta posibila din cauza ca unii o pot considera necesara, in vremea in care unii ii imping sa ajunga la concluzia asta. sorry

    • Câtă vreme rușii simt că au controlul războiului, nu văd niciun pericol să zboare nuclearele.. nu sunt așa convins de americani .. ce mi-e north stream, ce mi-e una mică, tactică, deasupra mării negre, între Sulina și Odessa.. mai ales dacă rușii își pun in cap sa ia Odessa.. pe de altă parte americanii s-au retras din exploatarea de gaze în marea neagră, și au vândut acțiuni din fondul proprietatea.. mai rămâne să vedem fluturând steagul lgbt pe ambasadă, și seamănă a Afganistan.. omv n-au nicio grijă, că oricum au cozile îmbârligate cu cine trebuie .. am o singură nedumerire, dacă ne va face bugetul Moscova în loc de Ursula, obținem vreo derogare să mai plătim pensii speciale ? Întreb pentru un prieten, atâtlaugh..

      Răspunde
      • Intre Sulina si Odessa, pe langa Bastroe pe undeva, atat cat sa atraga atentia si sa rezolve odata pentru totdeauna si disputa nedisputata, odata cu izolarea totala de iesire la mare a nomans land’ului ce va rezulta ulterior? No, daca zic ca tot pe acolo ma gandeam si eu ca ar „da bine”, ma crezi? crazy Inca e interes ca razboiul ala sa continue, ramane sa vedem ce o fi cand Rusia decide ca e momentul sa fie din nou recunoscuta ca cea mai mare putere nucleara a lumii, in contextul asezarii la masa de la Yalta v 2.0, in urma careia vedem si cine ramane cu pensiile speciale! laugh

        Răspunde
  5. Jur sa imi apar tara, incaodata daca e nevoie sa jur si o voi si face din spatele presedintelui, parlamentarilor, politicienilor si famililor lor, care trebuie sa serveasca de exemplu de sacrificiu si dragoste de tara, in prima linie a frontului! hi

    Răspunde
  6. V-am lasat bine sanatosi si acum voi ce faceti?!
    Planuri pentru o lovitura tactica! diablo
    Imi pare rau dar trebuie sa mai asteptati, nu e anotimpul potrivit!
    Circulatia maselor de aer la momentul asta e favorabila doar unei parti beligerante! wink
    Ca fapt divers o lovitura tactica o va da Japonia la Fukushima care se pregăteşte să deverseze în mare peste un milion de tone de apă radioactivă! #Revenge crazy

    Răspunde
    • Ete na, acuma, te’ai gasit sa te bagi in seama cu prostii de astea, manipulari si #conspiratii?! Tovarase, daca e radioactivitate d’aia japoneza, aia e d’aia buna domne, nu se pune! beach

      Răspunde
      • Daca e tot asa de fiabila ca masinile japoneze, imi iau si io fo doua bidoane cu radioactiva d-aia. Sa nu cumva sa se termene si io sa nu mai apuc. sarcastic

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura