Silicon Valley Bank, prabusire istorica ce prevesteste „mama tuturor crizelor economice”?

Infiinta in 1983, Silicon Valley Bank a venit ca o oportunitate pe fondul cresterilor spectaculoase de investitii in sectorul tehnologic, de’a lungul anilor devenind cea de a 16-a banca marime din SUA, avand active de 210 miliarde de dolari, devenind principala banca din USA care finanta investitiilor in startup’uri de tehnologie, portofoliul clienti ajungand sa includa unele dintre cele mai mari nume din domeniul tehnologiei printre care se numara Airbnb, Cisco, Fitbit, Pinterest, Square, etc.

Silicon Valley Bank, prabusire istorica pe fondul problemelor din sectorul tehnologic

2022 a fost anul prabusirii profiturilor in domeniul tehnologiei, toate marile companii anuntand atat concedieri masive cat si un plan major de reducere a investitiilor, multe dintre aceste companii trecand printr’un amplu proces de restructurare in speranta ca vor supravietuii si vor reusi sa se redreseze dupa decenii de crestere in care au inregistrat profituri record. Pe fondul acestor turbulente, Silicon Valley Bank s-a prabusit spectaculos vineri dimineata dupa doar 48 de ore in care o criza bancara si o criza de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei institutii financiare din istoria SUA. Decizia inchiderii SVB a provocat o vanzare ampla a actiunilor celor care incercau sa isi salveze ceva din capitalul investit in aceasta banca, dar, in acelasi timp, a starnit pe Wall Street uriase ingrijorari ca si alte banci ar putea fi expuse riscului de faliment. Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a anuntat in cursul zilei de vineri ca SVB a fost inchisa si plasata sub administrarea sa judiciară, acestia anuntand clientii bancii ca vor incerca sa vandă activele SVB, in tentativa de a despagubii prin dividente deponentii neasigurati.

Rezerva Federala a crescut ratele

Rezerva Federala a Statelor Unite ale Americii a majorat ratele dobanzilor de la nivelul minim record de anul trecut, in incercarea de a combate inflatia, fapt ce a dus la o schimbare de strategie a investitorilor care au mai putin apetit pentru risc atunci cand banii pe care le au la dispozitie devin scumpi din cauza ratelor mai mari. Acest lucru a afectat startup’urile din domeniul tehnologiei – principalii clienti ai Silicon Valley Bank – deoarece, pe fondul cresteri nivelui de referinta al ratelor si al reducerii apetitului acestora pentru risc, acestia au redus si nivelul de cashflow vital pentru asemenea startup’uri care sunt bazate doar pe un concept cu risc mare de investitie, potrivit Reuters.

Pe Wall Street exista uriase ingrijorari ca si alte banci ar putea fi expuse riscului de faliment

Temerile investitorilor cu privire la o majorare agresivă a ratei dobânzii la următoarea şedinţă a Fed, care va avea loc la sfârşitul acestei luni, au fost însă atenuate vineri de semnele de răcire a creşterii salariilor din raportul privind locurile de muncă din februarie.

Indicele băncilor S&P 500 (.SPXBK), care include toate băncile din indicele de referinţă, a scăzut cu 1% şi se îndrepta spre o pierdere de 12% pentru această săptămână, cea mai proastă săptămână de la prăbuşirea pieţei globale din martie 2020, după declanşarea pandemiei de coronavirus.

Există fisuri evidente în sistem, iar îngrijorarea este dacă Fed va creşte ratele în două săptămâni, se va rupe ceva în sistemul bancar? De aceea, băncile vând şi piaţa este nervoasă„, a declarat Jake Dollarhide, director executiv la Longbow Asset Management din Tulsa, Oklahoma.

Signature Bank (SBNY.O) a scăzut cu 22%, în timp ce First Republic Bank (FRC.N), cu sediul în San Francisco, a scăzut cu aproximativ 15%.

Printre alte bănci regionale care au fost afectate puternic vineri, acţiunile Western Alliance Bancorp (WAL.N) au scăzut cu aproximativ 38%, iar cele ale PacWest Bancorp (PACW.O) au scăzut cu 33%, după ce aceste acţiuni au fost oprite de mai multe ori din cauza volatilităţii.

Bank of America (BAC.N) a scăzut cu 0,8%. JPMorgan & Chase (JPM.N), cea mai valoroasă bancă americană, şi-a revenit cu 2,8%, dar era încă pe cale să închidă în scădere puternică pentru această săptămână.​

scrie zf.ro

Guvernul american transmite ca nu va salva SVB prin injectarea de bani publici

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen sustine ca FRS lucreaza indeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a raspunde la colapsul Silicon Valley Bank (SVB) si a ii proteja pe deponenti, dar a precizat totusi ca nu este avuta in vedere o salvare a bancii printr’o injecţie de fonduri publice cum s’a intamplat in 2008 cu alte banci, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele care sunt sănătoase”

a spus duminica ministrul american al Finantelor intr’un interviu pentru postul de televiziune CBS.

Yellen a adăugat ca a lucrat impreuna cu organismele de reglementare „pentru a pune la punct politici adecvate care să răspundă la situaţia” provocată de cel mai mare colaps al unei banci de după criza financiara din 2008, dar nu a dorit să ofere noi detalii.

„Vreau să fiu bine înţeleasă. În timpul crizei financiare au fost investitori şi proprietari ai unor bănci mari de importanţă sistemică care au fost salvaţi….iar reformele pe care le-am pus la punct înseamnă că nu vom mai face acest lucru”, a spus Janet Yellen pentru CBS. „Dar suntem îngrijoraţi cu privire la deponenţi şi suntem concentraţi pe acoperirea nevoilor lor”

a adăugat Yellen.

FDIC va proteja depozitele de pana la 250.000 de dolari insa depozitele peste aceasta suma, si care reprezinta 85% din conturile SVB, sunt in pericol de a mai putea fi recuperate. Intrebata daca deponenti acestor sume isi vor primi inapoi toti banii, Yellen a refuzat sa faca comentarii cu privire la acest aspect.

Haos pe pietele bursiere ale lumii

Cele mai mari banci din lume au fost lovite la bursa vineri, in conditiile in care problemele generate de falimentul SVB au starnit ingrijorari legitime cu privire la intregul sector bancar american, dupa ce cele mai mari patru banci americane au pierdut joi o valoare de piata de 52 de miliarde de dolari, relateaza AFP.

Pe bursele din Europa Germania a fost lovita dur

Pe piata europena Deutsche Bank a fost printre cei mai mari perdanti vineri, actiunile sale scazand in cateva ore cu aproape 10 procente dupa deschiderea bursei de la Frankfurt, recuperand ceva mai tarziu pentru a se tranzactiona cu aproximativ sapte procente mai putin.

La Londra, Barclays, Lloyds și NatWest au pierdut pana la cinci procente inainte de a reduce unele pierderi.

Societe Generale din Franta a scazut cu peste cinci procente, în timp ce BNP Paribas a scazut cu peste trei procente. UBS si Credit Suisse din Elvetia s-au scufundat cu peste patru procente.

Bursele din Asia au fost inregistrate pierderi importante

Mitsubishi UFJ Financial Group, listata la Tokyo, a cedat peste sase procente, in timp ce HSBC a pierdut aproximativ trei procente la Hong Kong, la fel ca si National Australia Bank la Sydney.

Mama tuturor crizelor economice bate la usa?

La ce asistam acum pe piata bancara americana este o furtuna perfecta ce vine pe fondul a ceea ce pare a fi mama tuturor crizelor economice” care arata semne inca prin 2018, find prococita in 2021 de mai multi analisti economici de renume, la care se adauga acum si prelungirea tot mai costisitoare a razboiului din Ucraina, care a slabit intregul sistem economic occidental bazat in mare parte pe consumul pe datorie, motorul industial al Europei find gripat deja.

După ani de politici fiscale, monetare și de creditare extrem de relaxate și după apariția unor șocuri negative majore ale ofertei, presiunile stagflaționiste pun acum presiune pe un munte masiv de datorii publice și private. Mama tuturor crizelor economice se profilează, iar factorii de decizie politică nu vor putea face mare lucru în această privință. Economia mondială se îndreaptă spre o confluență fără precedent de crize economice, financiare și de îndatorare, ca urmare a exploziei deficitelor, a împrumuturilor și a efectului de levier din ultimele decenii.”

prevestea Nouriel Roubini, in introducerea unui articol publicat in luna decembrie 2022.

Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat ca va organiza, luni, o sedinta a consiliului guvernatorilor cu usile inchise

Intalnirea cosiliului guvernatorilor va avea loc la 11:30 a.m. (17:30 ora Romaniei) si va analiza in primul rand nivelul pana la care dobanzile pentru avansuri si cu discount care vor fi percepute de bancile Rezervei Federale, a spus Fed într-un comunicat. Sedinta se va desfasura conform procedurilor accelerate, transmite Reuters.

Opinie persoanala

Nimeni nu cred ca poate sa prevada cu adevarat ce va urma, insa este cert ca odata cu aceasta prabusirea uneia dintre cele mai mari banci din USA in doar 48 de ore, a buna nu e si e posibil ca Nouriel Roubini, cel care a prezis si criza din 2008, sa nu se insele nici de aceasta data iar asta sa fie si inceputul unui tzunami al deficitelor datoriilor suverane care in multe state occidentate sunt de cel putin inca odata cat PIB’ul lor, datorii peste care se suprapun acum si cele din sectorul privat ce au fost in crestere in ultimi ani, aspecte ce nu fac decat sa confirme cele prorocite de Roubini. Nu vreau sa fiu apocaliptic in aprecieri, dar spre ceva mai mult prudenta si ceva stocuri de hartie igienica, v’as indemna!

UPDATE: Inca o banca americana a fost inchisa de autoritati

Signature Bank, o banca americana prin care tranzactionau cele mai multe din firmele de criptomonede, s’a prabusit si a fost inchisa in seara zilei de duminica de autoritatile din SUA, a anuntat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite. Acesta decizie a fost luata din cauza temerilor privind un efect de contagiune care ar putea sa ingenuncheze sistemul bancar american dupa falimentul SVB.

„Anunțăm, de asemenea, o excepție similară de risc sistemic pentru Signature Bank, New York, New York, care a fost închisă astăzi de către autoritatea sa de stat care a acordat autorizația”

au precizat Trezoreria, Federal Reserve si FDIC intr-o declaratie comuna duminica seara.

Signature Bank avea active totale de 110,4 miliarde de dolari si depozite totale de 88,6 miliarde de dolari, la finalul anului trecut.

UPDATE 2: Subsidiara Silicon Valley Bank din Marea Britanie a fost cumparata de HSBC pentru o lira sterlina

Pentru a preveni riscul de contagiune in sistemul bancar din Marea Britanie, in urma unor negocieri dure care au durat toata noaptea, HSBC a decis sa preia riscul si a cumparat subsidiara SVB UK din Marea Britanie, pentru simbolica suma de o lira sterlina (1,21 USD).

Activele și pasivele companiei mama a SVB UK sunt excluse din tranzactie. Conform declaratiilor ofiialilor:

„Achiziția întărește franciza noastră bancară comercială și ne îmbunătățește capacitatea de a servi firme inovatoare și cu creștere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei și științelor vieții, în Marea Britanie și la nivel internațional. Clienții SVB din Marea Britanie pot continua să efectueze activități bancare ca de obicei, știind că depozitele lor sunt susținute de forța, siguranța și securitatea HSBC!”

a declarat CEO-ul Grupului HSBC, Noel Quinn, potrivit Reuters.

UPDATE 3: „O criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-o criză europeană”

Prețul petrolului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril / Euro și lira sterlină se depreciază puternic!

Prețul petrolului brut a continuat să scadă miercuri, sortimentul WTI tranzacționându-se la cel mai mic preț de după decembrie 2021, din cauza îngrijorărilor legate de potențialul impact economic al dificultăților întâmpinate de Credit Suisse și alte bănci după prăbușirea Silicon Valley Bank, transmite AFP, citat de hotnews.citat de hotnews.

31 de comentarii la „Silicon Valley Bank, prabusire istorica ce prevesteste „mama tuturor crizelor economice”?”

  1. Probabil ca vor da drumul la imprimanta si vor incerca sa salveze din nou bancile, problema e insa inflatia existenta deja care de data asta se pare ca nu mai poate sa fie pasata prin alte locuri din lume, Europa e in cacat pana in gat, iar razboiul din Ucraina deocamdata doar toaca bani! Nasol moment, dar nu imi pot ascunde bucuria de a vedea cum cea mai mare banca a progresistilor sociopati si sursa de bani a tuturor startupurilor ideologice green s-a dus dracului odata cu bula in care traiau pe datorie toate putorile alea! laugh

    Răspunde
    • La nivel sistemului bancar din USA, e cam cat toate din Europa de Est la un loc, plus ca iti scapa esentialul, era principala banca de creditare a startup’urilor de tehnologie! smile Problema mare este falimentul in sine, ce poate avea efect de domino si ridica mari semne de intrebare cu privire la stabilitatea sistemului bancar, find al doilea cel mai mare faliment din istoria USA. Acum poate esti ceva mai lamurit.

      Răspunde
      • Daca OPEC plus altii renunta la petro$, Unchiu’ e-n buda si buda e-n aer. Sa inteleg ca AS, Iran si Mexic vor in BRICS? dash

        Răspunde
  2. Eu v-am zis ca singura investitie de viitor e curpapieru’! Obama a avut dreptate: „Don’t underestimate Joe’s ability to f… things up.”. Ca sa punem si un colac peste pupaza, o „coalitie” de tari NATO dar nu NATO, vor intra ca din intamplare in Ucraina. Ghici cine? Si cand te gandesti ca totul s-a facut pentru un biet laptop dus la reparat. Basca camara rusilor la care saliveaza muricanii din ’45 incoace. Hai zambiti, the future is bright and shiny! bomb
    Era o vorba prin gazetarie: No news bad news, bad news good news.

    Răspunde
    • Asta era Chief Risk Officer dash Nu ea e de vina ci a celor care au pus-o acolo. Ce valori credeti ca ies din universitatile din vest? Povestita de copiii mei: profesoara de management, incaltata cu cizme de cauciuc, a predat jumatate din curs vorbind despre egalitatea intre sexe, rolul femeii in management, sustenabilitate etc. Nu e nimic gresit sa vorbesti SI despre asta, dar cand iti ocupa jumatate din curs, ce asteptari sa mai ai?

      Răspunde
  3. Au mai fost crize financiare cauzate de banci, dar de data asta se suprapune inflatia. Inflatie nelimitata, minciuni nelimitate, razboaie nelimitate, subjugare nelimitata. Aveau de ales intre a anula increderea in sistemul bancar (bail-in) sau a anula increderea in dolar (bail-out). Din ce am inteles au ales deocamdata o cale de mijloc, un bail-out pentru depozitele private; printul Harry, Ophra si alti prieteni. Mai marii bancii si-au vandut din actiuni inainte de colaps. Deci nu ei, cei care ne-au amarat viata si indoctrinat copiii platesc nota de plata, ci probabil detinatorii de dolari, firmele americane si staine, fondurile de pensii americane si straine care au investit acolo, din cauza narativului „schimbari climatice”. Un sistem bancar pe care unii il numesc capitalist, dar de fapt e politizat, corupt si netransparent, nu numai in US, ci in vest in general. Cum scapam? Nu scapam cu actualii politicieni, pentru ca: ”Toate documentele au fost ori distruse, ori falsificate, toate cartile au fost rescrise, toate tablourile au fost pictate din nou, tuturor statuilor si strazilor si cladirilor li s-a schimbat numele, toate datele au fost modificate. Si procesul asta continua zi de zi ai clipa de clipa. Istoria s-a blocat. Nu mai exista nimic altceva decat un prezent fara inceput si fara sfarsit, in care Partidul are intotdeauna dreptate.” /1984

    Răspunde
  4. Am urmarit destul de atent subiectul. In plus de asta, consider ca am cunostinte peste medie in ceea ce priveste intelegerea sistemului bancar si interpretarea rapoartelor financiare ale companiilor.

    Avand in vedere aceste lucruri, pot zice urmatoarele:

    Toata aceasta situatie a fost cauzata de un cumul de factori, dintre care 2 cei mai mari sunt:
    – cresterea agresiva a dobanzilor de catre Fed
    – un management al riscului foarte prost din partea bancii, punand cea mai mare parte a activelor in titluri de stat cu durata mare respectiv MBS-uri.

    In mod ironic, ia ghici cine e (a fost) CFO la banca asta? Exact, fix acelasi care a fost si CFO la Lehman Brothers, o banca imensa care a intrat in colaps in criza din 2008. Fun stuff…

    Tipologia acestei banci este, la fel cum e specificat in postare, una a carei clienti erau startup-uri tehnologice si NU persoane fizice. Prin urmare, riscul unui bank-run este mult diminuat, in special daca FDIC face ce zice ca o sa faca azi (Luni 13 Martie) si anume sa puna la dispozitie deponentilor banii acestora (sau mare parte din ei). Cel mai probabil va urma o lichidare a activelor din care se va recupera totusi cate ceva.

    Daca se reuseste izolarea acestei situatii, si cred ca se va reusi ca nu e atat de greu, atunci problema se va „stinge”.

    Ca veste FOARTE buna as adauga faptul ca bancile foarte mari din SUA sunt mult mai bine manage-uite din perspectiva riscului si au o diversificare mult mai sanatoasa. Aceste aspecte le face mult mai rezistente comparativ cu precedenta mare criza (2007-2008). Din aceste motive nici nu am vazut corectii semnificative la bursa in cazul lor, ci doar in cazul bancilor mici.

    E foarte important sa ne uitam rece si calculat la astfel de situatii, la cifre, la situatii financiare etc. Altfel riscam sa intram in panica, ceea ce ne conduce la decizii gresite.

    Mersi celor care au citit.

    Răspunde
    • Mesajul tau e bine venit lamurind niste aspecte. Ramane sa vedem daca reusesc sa tempereze iuresul creat, deocamdata se fac eforturi in sensul asta, pentru ca mie unul imi pare evident faptul ca asistam la o tentativa de igienizare e sistemului,din care se incearca eliminarea vulnerabilitatilor din sistem in noua paradigma in care traim de un an incoace, paradigma in care nu prea mai e loc pentru risipa si iddologii woke. Vedem ce iasa.

      Răspunde
    • Sorry man da’ baiatu’ asta care locuieste p-in State e de alta parere: https://www.youtube.com/watch?v=Sq3lZzbxSB8
      Da’ ce stie el? unknw
      US are patru mijloace prin care mentine basmul: Imprimanta, bazele militare cu care a umplut planeta, schemele Ponzi ale burselor (luftgeld) si petrodolarul care, in ultima vreme are un pic de febra. Tataia va incerca sa „kick the can further down the road” da’ mi-e ca nu mai tine (bulgarele datoriei a ajuns cam maricel si nici drumul nu mai e la vale, acum urca). Naspa!

      Răspunde
    • @SoboLAN E bine venita o explicatie si mai ales o atitudine realista si pozitiva. Si eu cred ca sectorul bancar american nu va avea de suferit. Totul va reveni in curand la normal. Ce va fi peste cateva luni nu avem habar, pentru ca situatia e mult mai compleaxa decat in 2007-2008

      Răspunde
      • Crina, in UE balul abia incepe si o sa fie interesant cand se prind europienii unde au descarcat americanii trasnetul! laugh

        Răspunde
        • Credit Suisse arata cam ciudat. Dar parca era vorba sa darame sistemul bancar din Rusia, nu din vestul Europei. Sincer, nu ma pricep, am mai citit cate ceva, pentru ca mai fac ceva investitii, iar in rest sunt numai concluzii intuitive, fara mari cunostinte in domeniu. Probleme cu bancile din vest inseamna ca isi vad astia visul implinit si ne lasa chiar in chiloti.

          Răspunde
          • Nu pretind nici eu ca sunt vreun expert in economie, desi traim in epoca impostorilor, dar ne uitam la cifre, miscari pe burse, actiuni ale bancilor, mai citim pe ici, colo, opinii ale oamenilor pregatit in domeniul asta si din cate se pare, situatia nu e roza deloc, pierderile se acumuleaza deja de trei zile, iar bursele europene par cele mai afectate dintre toate …

            Bancile din Rusia nu preiau nimic din socul asta pentru ca au fost deconectate de la bursele europene, culmea ironiei, sanctiunile actionand ca un paratraznet! laugh In rest, Rusia are mai degraba ceva probleme cu excedentul urias de lichididati in sistemul bancar, decat cu lipsa lui ..

            In concluzie, nu stiu exact ce au vrut sefi la lume sa faca, dar din cate se pare, le’a cam iesit pe dos, desi usor ne luminam unde s’a tintit defapt dupa tot iuresul cu reincalzirea ciorbei „virusului chinezesc” din ultima vreme:

    • Pai e cam studiu de caz ce s-a întâmplat în cazul băncii ăsteia .. câtă vreme există un emitent de monedă care bagă oiștea in gard, falimentul paște pe oricine .. după ce-a tipărit bani fără număr, fed-ul s-a speriat de inflație și a crescut dobânzile.. tu ești bancă, și ești inundată de cash pe care trebuie să-l plasezi, că altfel mucegăiește în beci .. sunt atâția bani pe piață că nu prea unde să-i plasezi la un randament cât de cât acceptabil, altundeva decât în bonduri și instrumente cu scadență la termene lungi…
      Și vine același stat și crește dobânzile peste noapte .. clienții își retrag banii să îi plaseze mai convenabil .. și tu bancă trebuie sa vinzi bondurile alea, în pierdere , să faci rost de cash .. de aia zic, că nici noi nu suntem feriți, că avem același setup – inundație de cash in pandemie, urmată de creștere de dobânzi din motive de inflație.. e moartea economiei de piață în folosul unui stat gestionat de idioți, tâlhari și politruci..

      Răspunde
  5. Dupa umila mea parere, singura solutie ptr Murica sa iasa din cacao, riscanta rau, e sa declanseze WW3. Si sunt convins ca o vor face, doar e tara pokerului. Beleaua e ca de data asta n-au nimic in maneca si joaca la cacealma. Si e posibil ca dupa sa nici nu mai existe nimeni care sa tina scorul. #dacat atat s-a putut pe coaja!

    Răspunde
    • @cib Nu mai tin minte in ce ziar „de prestigiu” scria ceva de genul: o sa avem un razboi nuclear cu Rusia, dupa care unul cu China. Cam asta e nivelul de intelegere

      Răspunde
  6. Ultima veste: Fed i-a mai dat un sut la conserva. Sa vedem cand va pica in primul canal fara capac! victory
    Si cand te gandesti ca ai nostri tocmai scosesera imprimanta din priza si ridicasera preturile la energie la cer in disperare ca sa mai scada inflatia si sa stranga inapoi banii din piata. Pai ce facusi Bobitza? Asa ceva! O sti ceva ION si noua nu ne spune?
    Ramane cum am stabilit: mult curpapier si ochii pe valiza de lemn. Si-o sa fie, si-o sa fie, o sa fie-o veselie…!

    Răspunde
  7. O știți pe aia – cel mai mare pitic din lume este piticul sovietic . .. ei bine, cel mai de succes faliment din lume, este falimentul american .. să vă intre bine în cap, că Ministerul adevărului nu doarme..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura