Vrei sa alergi? Da. Vrei sa fii tonificat si plin de energei si in foma ? Da.
Pai, da-i drumul, stang, drept, mana iute, ca avem treaba, noi nu te mai retinem….
In realitate nu este asa usor. Am aflat pe pielea mea niste lucruri, am citit, am invatat, bla, bla…
Nutritia unui alergator, mai ales a unuia ca mine care sufera de guta si alte belele, este de o importanta majora. Ea trebuie sa fie in generala hipocalorica, dar sa aduca acel aport de vitamin, aminoacizi si electroliti care sa asigure performanta optima. Usor de spus, greu de atins.
Nu sunt nutritionist, prin incercare si eroare eu am ajuns la urmatoarele idei:
- bea apa, sucuri natural, ceaiuri, cel putin 3 l pe zi
- fara alcool – zero!
- fara paine sau paste fainoase din faina alba, fara dulciuri, fara prajeli – singura exceptie la mine sunt clatitele din faina de hrisca!
- nu mai manca dupa 6 seara; daca chiar iti vine baga un fruct
- in cazul meu, fara carne.
Mananc ovo-lactio-vegetarian si am dat jos 23 kg.
Incerc sa am carbohidrati in mine cand am competitii, dar nu tone.
Cand sunteti la competitii nu este rau sa folositi nutritive sportive gen Isostar, va vor scuti de multe belele.
Echipamentul …aici e poveste lunga. Gasiti pe emag tone, pe care le puteti cumpara chiar si in rate fara dobanda.
Gusturile nu discuta, va alegeti. Cateva sfaturi:
- nu alergati in haine de bumbac, hainele tehnice exista pentru un motiv; sa va ventileze si sa indepartaze transpiratia de piele; cu cat e mai scump, cu atat e mai bun, nu este banc! Si alegeti culori vii, stridente, sa va vada soferii!
- cumparati haine cat mai stranse pe corp, asa preveniti rosaturile.
- sosetele de alergare si hainele de compresie nu sunt un moft; primele nu va vor da rosaturi, ultimele previn problemele musculare.
- nu va zgarciti la bani, luati-va pantofi de alergare tehnici, dedicati scopului, care sa aiba cel putin un numar mai mare decat ce purtati acum; veti descoperi ca piciorul se dilata pe masura ce alergati tot mai mult.
- daca alergati trail, luati-va pantofi de trail, cu cei de sosea sau sala riscati o accidentare majora; folositi-va eventual de bete de trekking, din aluminiu!
- cumparati-va centura de alergare, bidon de apa si alte accesorii; par un lux, dar nu sunt.
- inscrieti-va intr-un grup de alergare si folositi un program gen Strava sau Runkeeper ca sa va monitorizati performantele; luati un telefon performant, echipat cu un gps de calitate.Eventual, daca aveti bani, un ceas gps cu monitor cardiac, gen Garmin sau Suunto.
- nu neglijati protectia contra cainilor vagabonzi!
- nu neglijati incalzirea inainte de antrenament si stretchingul dupa si hidratarea!
- aveti mare grija la marimi cand comandati online si nu va aruncati la obiecte second hand decat daca sunteti convinsi ca aveti nevoie de ele.
- Daca nu sunteti lamuriti, sunt site-uri cu tona pe net. Gasiti singuri un program adecvat de antrenament. Sunt planuri pentru incepatori. Nu ar fi rau sa va faceti un control medical complet din cand in cand.
- Si un ultim sfat: nu veti deveni peste noapte performer. Viteza, rezistenta, anduranta se construiesc in timp, cu migala.
Daca veti urma un program de pregatire correct, veti ajunge in 6 luni, ca mine, in pragul primului concurs oficial.
Voi lua parte la proba de stafeta 4X10,5 km din cadrul Maratonului International Bucuresti in data de 9 octombrie si sper sa fiu sanatos in continuare, deoarece tintesc in acest sezon inca doua curse: crosul de 10 km din cadrul Maratonului Reintregirii Neamului Romanesc, in 1 decembrie la Bucuresti, si crosul de 14 km din cadrul concursului Pe Arges in Jos din 18 decembrie la Pitesti.
Sanatate, spor si mai ales mult succes in ce ti’ai propus! Sfaturile tale sunt foarte bune pentru incepatorii care au de gand sa se apuce de asa ceva, amu speram sa le bage in seama sa nu treaca prin ce ai trecut tu!
In rest … iti recomand oja roz, te prinde mai bine ca aia rosie!
6 luni, 23 de km, 23 de kg vizavi de problemele de sanatate, guta…. e un succes, ar fi interesante mai multe detalii! Ce sa zic, sanatate in continuare si putere sa poti continua ce ti-ai propus!
Vasile, sanatatea vai de ea m-a impins pe mine. Apoi din aproape in aproape am ajuns la un program riguros de 4 antrenamente, 3 zile pauza – vorba vine, fac body core in 2 zile – , 30-40 km alergati saptamanal si am ajuns sa caut cu limba scoasa echipamentul adecvat, mai ales pantofi de alergare.
Sa stii ca multi se apuca haotic, ca si mine, dar nu se agita sa progreseze, alearga cand au chef, baga in ei in continuare, ba am vazut alergatori care mai trag si o tigare!
Eu insa am o alta abordare, logica, rationala, cu targeturi. De exemplu, acum ceva timp am alergat intr-o zi 23 km. Am vrut sa vad ca pot alerga, chit ca nu alergasem pana atunci mai mult de 10 km. Timpul nu a fost grozav, dar tb sa incerci si sa perseverezi si sa nu speri ca vei alerga 4 min pe km peste noapte.
Da, multumesc, sper sa fiu sanatos, sa ajung la 75 kg, mai ales ca la anul vreau sa fac tranzitia la trail montan, asfaltul e prea dur si nu imi place; si, in plus, concursurile de alergare de sosea sunt scumpe, mai bine ma duc sa il vizitez pe mister ICE in valea Jiului, locuri frumoase, concursuri de alergare super in Parang si Retezat, oameni faini, taxe de concurs omenesti.
Ce zici mister ICE? Banii pe mine sau pe cineva din zona la RSR?
Da, si eu cred ca aia roz e mai faina!