Spania democratica a primit o lovitura din care cu greu isi va reveni…

Spania, Barcelona. 01 Octombrie 2017.

 

Este o zi Trista pentru democratia spaniola, dar hai sa vedem din istorie cum s-a ajuns aici si mai ales de ce!

La ora la care scriu aceasta postare peste 800 de persoane sunt spitalizate, inclusive 11 ofiteri de politie, dupa incidentele violente din Catalonia. La ordinele Madridului – a se citi ordinele lui Rajoy, primul ministru al Partidului Popular – mii de politisti au lansat inca de acum o saptamana o operatiune concertata pentru a impiedica referendumul privind independenta Cataloniei, operatuine care a culminat azi cu descinderi extreme de brutale la sectiile de vot din Catalonia.

De ce s-a ajuns aici? De ce guvernul de dreapta a ales, din toate caile ce i se ofereau, calea represiunii? De ce calea dialogului a fost ignorata in favoarea batelor si a gloantelor de cauciuc?

E necesar, inainte de toate, a face o incursiune in trecut.

Catalonia a fost mai mereu o regiune distincta de restul Spaniei si care a avut pana la 1716 propriile sale institutii si legi. Cand monarhii francezi cand ce spanioli au stapanit aceste tinuturi pana cand coroana de Castilia si Aragon a cucerit Catalonia in cursul razboiului pentru succesiunea tronului spaniel, desfiintand privilegiile si institutiile catalane.

In cadrul Monarhiei  spaniole Catalonia a cunoscut totusi o perioada de inflorire, Barcelona devenind cel mai mare port si Catalonia cea mai dezvoltata regiune din punct de vedere industrial.

Proclamarea Republicii in 1931 aduce Cataloniei autonomie, un parlament si un govern numit Generalitat, ca si oficializarea limbii catalane. Este o perioada de fervent patriotism catalan.

Izbucnirea razboiului civil va aduce Spaniei in general si Cataloniei in particular mari nenorociri, distrugerii si pierderi de vieti omenesti, mai ales ca pana la final Catalonia a fost in bastion al Republicii. Barcelona in special a fost in repetate randuri supusa unor puternice atacuri aeriene, soldate cu peste 3000 de victime.

Barcelona bombing (1938).jpg
Raid aerian contra portului Barcelona, 1938.

Suferintele sunt amplificate de represiunea franchista, mii de catalani pro-republicani fiind executati sumar sau inchisi in lagare de munca, printre victime fiind si Luis Companys, primul ministru al Cataloniei, executat in Fortareata Montjuic.

Sub Franco institutiile catalane sunt desfiintate si catalana interzisa, abia in anii 60 fiind permis uzul ei in teatru si carti.

Dupa 1976 regiune redevine autonoma, Statutul de autonomie al Cataloniei din 1978 fiind depasit doar de cel al Tarii Bascilor ca si continut.

In fapt statul spaniel opteaza pentru un stat democratic al autonomiilor, regiunile autonome coguvernand cu guvernul de la Madrid. Treptat are loc un proces de devolutie, tot mai multe competente fiind date guvernului catalan, unul din putinele din Spania care dispun de puteri sporite, inclusiv de o forta de politie proprie, Mossos d’Esquadra – doar Navarra, cu Policia Foral, si Tara Bascilor, cu Ertzaintza, mai au asemenea puteri.

Catalonia cunoaste din 1975 o puternica expansiune economica, in special datorita industriei si a turismului, fiind cea mai bogata regiune a Spanie, responsabila in unii ani pentru 25% din PIB Spaniei.

In 2006 un nou statut de automie, indelung negociat cu Madridul, este accceptat de locuitorii regiunii. Insa Partdul Popular contesta statul la Tribunalul Constitutional.

Parti din statut, respective cele care vizau transferul justitiei la Catalonia, o organizare fiscala mai buna, o noua organizare a regiunii, statutul limbii catalane si,in special, declararea Cataloniei ca si tara a natiunii catalane, sunt anulate  in 2010 ca neconstitutionale.  Se declanseaza astfel criza politica independentista.

Pana in 2010, trebuie spus, miscarea de independenta catalana nu a avut un impact major in politica regiunii, cu exceptia anului 1931 cand Esquerra Republicana de Catalunyia, adica stanga republican catalana, castiga alegerile locale din Catalonia. Nici statutul de autonomie nou propus in 2006 nu entuziasma prea multi catalani.

Insa anularea unei mari parti din statut a galvanizat miscarea. Intre 2010 si 2012 au loc tot mai multe demonstratii pro independenta, iar in 2012 alegerile dau castig de cauza in Parlamentul Catalan proindependentistilor.

In 2013 Parlamentul catalan a votat Declaratia de suveranitate a Cataloniei si a stabilit un plan ferm pentru organizarea referendumului de ieri.

Guvernul de la Madrid, aka, Partidul Popular si aliatii sai, s-au opus din rasputeri.

Ce a lipsit major din 2010 pana azi este insa dialogul. Niciodata partidele politice spaniole majore, cu exceptia Podemos, nu au dorit sa angajeze negocieri serioase cu guvernul catalan pentru evitarea crizei. Continuu au apelat la tribunal si politie pentru a stopa ceea ce, cred multi, nu putea fi stopat.

Un factor care a agravat criza este si puternicul dezastru economico-financiar prin care a trecut Spania in ultima perioada, fapt ce a marit anxietatea catalanilor ca li se cere sa duca in spate regiunile mai sarace, mai ales ca Madridul refuza cu obstinatie sa ofere Cataloniei acelasi Pact economic pe care il are cu Navarra si Tara Bascilor.

Astazi asa zisul referendum a avut loc, dar, in fapt, rezultatul sau nu prea mai conteaza. Deconectarea politicienilor de la Madrid, cu exceptia liderilor opozitiei, adica Sanchez si Iglesias, care au cerut si cer imperios sa se angajeze negocieri cu guvernul catalan, fata de populatia catalana a dus la violentele de azi.

Primul ministru Rajoy – un imbecil, pararea mea- declara ca politia si-a facut treaba cu calm si serenitate. Ei bine, senor Mariano, ai cam dat-o in bara, chit ca politicienii catalani nu sunt niste ingerasi. Ai reusit cu brio, boule ce esti, sa unesti pe catalani contra guvernului spaniol si poate sa duci sprijinul pro-independenta spre procente niciodata visate. Se anunta o mare greva de o zi in toate Catalonia, cu urmari funeste in cuferele guvernului spaniol…

In acest moment toate puntile par a fi rupte intre Barcelona si Madrid, iar o negociere serioasa nu cred ca se poate antama daca guvernul Rajoy nu este demis.

Spania traverseaza  cea mai grava criza politica de la tentative de lovitura de stat din 1982 incoace, atunci cand regele Juan Carlos salva pe spanioli de o noua dictatura.

Ce este mai grav este lipsa de sprijin intern si extern pentru guvernul spaniol. Dupa incidentele de azi multi spanioli sunt realmente dezgustati de guvern si de politicieni, iar politicieni europeni de marca, precum Guy Verhofsttadt, Charles Michel, Nicola Sturgeon, se declara indignati de interventia brutala a politiei spaniole si cer angajarea unui dialog care sa salveze ce se mai poate salva.

Personal, cred ca Partidul Popular si Partidul Socialist poarta mare parte din vina pentru ce se intampla azi. socialistii au fost cei care au deschis cutia Pandorei cu statutul din 2006, iar popularii poarta o mare vina pentru ca au preluat situatia si, in loc sa aplaneze, au atatat conflictul, sfidand continuu pe politicienii catalane si refuzand calea compromisului.

In fapt, daca popularii ar fi renegociat statutul din 2006 si ar fi oferit catalanilor ce isi doreau nimic nu s-at mai fi intamplat. Acum ambele parti sunt pe pozitii total ireconciliabile: popularii nu pot oferi un referendum catalanilor pentru ca ar trebui sa ofere si bascilor acelasi lucru, in cele din urma, iar politicienii catalani nu pot renunta la ceea ce au promis electoratului, adica vot pentru independenta.

Urmeaza zile de foc in Spania…

Un agente de Policía Nacional dispara una bala de goma contra la gente que tratan de llegar a un centro de votación.

22 de comentarii la „Spania democratica a primit o lovitura din care cu greu isi va reveni…”

  1. Parca am un deja-vu legat si de scosul lumii in strada doar la comanda politica ( cum se practica pe la noi). Parca vad deja raspandacii de pe facebook care si-au facut treaba cu mult inainte de referendum. Iar cei ce nu au fost de acord cu secesiunea, or sa o suga acum, pentru ca au hotarat altii pentru ei. Acum, gandindu-ne la tarisoara noastra, daca ar fi avut ungurimea din ardeal autonomie administrativa, ar fi organizat si ei un referendum pentru a deveni stat independent. Nu a fost departe momentul cand administratia Basescu era aproape dispusa sa le-o acorde , numai sa aiba majoritate parlamentara, dar nici imposibil sa se intample in viitor…

    Răspunde
  2. @Radu: maestre, jos palaria!

    @Razvan: repercursiunile de la noi ar fi avut un mic efect in restul Europei, in schimb cele din Spania ar putea avea efect de domino in intreaga Europa unde exista numeroase asemenea framantari separatiste ce acum ar avea si apa la moara daca ar exista un precedent, Spania temandu’se de amenintarea asta inca de cand a venit vorba de Brexit, unde e doar o liniste aparenta, dar care o vad risipita odata cu Brexitul efectiv.

    In rest, ai facut o radiografie foarte buna a manipularilor! Vorba ta, noi trecand de atatea ori prin ele (cu bine deocamdata) avem un deja-vu! Nu e bine deloc ce se intampla … dar cumva firesc. Istoria isi cere tributul.

    In rest … extrem de ciudata lipsa totala de reactie a Europei! Pe la ei de ce nu urla ambasadele cand situatia este intr’un punct ce poate duce la insasi dezmebrarea subredei UE … sau ma rog, ce a mai ramas din ea?!

    Răspunde
  3. reactia UE e similara cu reactia fata de Grecia in timpul crizei – pumnul in gura sclavilor si mucles .. efectul pe termen scurt si mediu este ca toate miscarile separatiste vor fi mai violente, fiindca s-a prins lumea (cam tarziu e drept) ca nu se negociaza ci se dicteaza – si se va merge pe principiul – decat sa ne cafteasca ei fara motiv, mai bine le dam motiv .. ne putem astepta la violente etnice oriunde in europa, deci si la noi .. puteau sa lase draku referendumul si sa nu recunoasca rezultatul, ignorandu-l .. dar au preferat sa fie cu sange pe pereti, sa fie un exemplu pentru restul fraierilor, separatisti sau nu .. suprapunem criza asta peste criza imigrantilor si zicem pa europei asa cum o stiam (sau ne iluzionam ca o stim)..

    Răspunde
  4. Desi am vazut pareri ca de vina sunt X sau Y din clasa lor politica (din frustrari sau dorinta de a pune neaparat etichete, bag seama), ce nu pricepe lumea este ca ce se intampla acum in realitate in Spania este esecul intregii clase politice de la A la Z!

    TOATE mizeriile ce ii conduc sunt de vina pentru ca in loc sa creeze cale de dialog si negociere, au ales sa ignore problemele reale si doar sa isi urmareasca propriile interese fara a avea o viziune clara pentru tara aia! Si uite asa, in urma tensiunilor acumulate, a batjocurii si a durincurismului plus paie puse pe foc de niste iresponsabili extremisiti si oportunisti s’a ajuns intr’un punct in care nu pare a mai fi loc de negocieri si discutii pasnice, Catalunia/Catalonia sau cum i’o mai zice, este un stat ca si format in sufletul si constiinta oamenilor care s’au vazut prigoniti, chiar daca inca nu si la nivel oficial! Odata ce au aprins focul acolo in felul asta si oameni au avut de suferit, pace si liniste nu va mai fi acolo pana cand oamenii aia nu vor obtine ce vor!

    @Cola – nici eu nu inteleg de ce nu au ales sa ii lase pe oamenii aia sa isi exprime votul in mod pasnic, alegand dupa aia o cale de reconciliere! Daca ar fi stiut sa gestioneze politic situatia si ar fi aratat deschidere inspre ei, puteau amana la infinit o eventuala aplicare a rezultatului acelui referendum. Au ales sa foloseasca in schimb violenta … lucrurile astea nu se uita si nici iarta, in felul asta nefacand nimic altceva decat sa ii convinga si pe aia care pana mai ieri nu isi bateau capul cu problema asta ca e momentul sa se implice si sa ii sprijine pe cei de o seama cu ei, fara a mai conta daca e bine sau rau in rest.

    Si ca ziceai de ceva similar pe la noi: da, sunt de acord ca suntem pasibili si mai aproape decat oricand de framantari etnice, mai ales ca de ani si ani de zile nimeni nu a deschis calea dialogului, mizeriile de politicieni de pe la noi folosindu’se de ele pentru capitalul lor politic, durandu’i in cur ca se joaca cu focul!

    Răspunde
  5. Gresesti, n-au fost ordinele directe ale lui Rajoy chiar daca el a ajuns sa fie maxim responsabil. El si-a declinat de la bun inceput competenta in fata tribunalului constitutional, care tribunal a emis o rezolutie si a insarcinat tribunalul suprem autonomic cu aplicarea legii. O judecatoare de la tribunalul regional in sarcina careia a picat responsabilitatea pentru aplicarea legii a ignorat recomandarea procurorului general autonomic si a decis ca Mossos d’Esquadra, corpul autonomic de politie, sa inchida orice colegiu electoral pana duminica la ora 6. Cum Mossos d’Esquadra au tradat practic protocolul s-a activat cel de interventie in forta a celor doua corpuri de politie nationala.
    In opinia mea responsabilitatea politica exista de ambele tabere. Si ala care n-a intervenit sa opreasca interventia in forta e responsabil, dar si ala care a incurajat oamenii sa participe la un refendum de gherila poarta aceeasi vina.

    Răspunde
  6. S-a gresit masiv, trebuiau lasati sa voteze la plebiscit, daca inainte motivele pentru secesiune erau economice, culturale, chestii traditionale, acum totul a devenit parte in parte, Madridul a trimis politie, lupte de strada, imaginea generala e crunta si cale de intors nu exista, guvernul lor a gresit si e urat ce se intampla. Treaba va perpetua si in alte tari unde sunt situatii asemanatoare ce mocnesc de mult, semnalul a fost dat, motive exista peste tot, lumea sa saturat de dictatul de la centru, parti din politic speculeaza si aduna procente, se intampla peste tot, extremele castiga tot mai mult teren pe spatele unor formatiuni ce conduc de prea mult timp si care nu mai au legatura cu oamenii.
    Urmeaza vremuri tulburi, odata cu aceste incidente Spania a fost scoasa din joc, cine urmeaza, cine are de castigat, cine priveste de pe margine si se bucura de disolutia Europei pe multiple planuri, pe cine deranjeaza o Europa unita?!

    Răspunde
  7. Ce intrebare retorica pui, Vasile .. in primul rand , nu exista o europa unita .. putea sa existe cel mult una federativa .. s-au inmultit sobolanii de bruxel, asta e motivul .. functionarimea de acolo haleste o bucata mare din pib-ul cumulat al ‘europei unite’.. putem vedea cu ochii nostri aparatcikii nostri platiti monstruos din banii munciti de fraieri – ciolos, pruna, cretu, etc .. altii ii vad pe ai lor .. ne-am ales cu doua randuri de guverne si fonciiri, care isi dau mana doar la golanii, si se impiedica unele de altele cand e sa faca ceva bun pentru populatii .. ce europa unita vrei cand tu subventionezi dobanda pe euroiul platit de nemti, de exemplu .. un regim neocolonial, cu pretentii tehnocrate .. acesti birocrati transnationali prefera o europa a regiunilor, ca doar auzim termenii astia de ceva vreme – pe pricipiul imparte si stapaneste .. nici spania nu poate negocia in pace cu catalonia, ca trebe implicat bruxelu .. vrei sa faci un pod, trebe sa aprobe aia .. vrei sa tragi o basina, trebe reglementata tot de la centru .. normal ca in cele din urma iese lehamite si scandal ..

    Răspunde
  8. Cola ce zici tu e folosit ca sperietoare de politicul din opozitie, peste tot, parte din populatia aflata in saracie atat astepata, birocrati fac si dreg isi trag salarii si nu fac nimic, daca vrei capital politic arati spre ei, fie ca sunt parlamentari locali, fie ca sunt europeni, umbli la sentiment, o bagi pe aia cu independenta, ca ne e mai bine singuri de capu’ nostru si gata, mai nou e la moda sa-i bagi pe nemti si francezi in fata ca dirijeaza europa si trag malaiu pe turta lor, criza economica este, bantuie inca, se opropie curand, tot dinspre America si uite asa UE e la un pas de Exit general, inca odata zic, cine are de castigat?
    Toate sunt corecte, dar cum se poate rezolva asta, iesind si trantind usa, injurand din prag?!

    Răspunde
  9. Pai eu cred că în mintea unora de acolo e că trântesc ușa, și negociază apoi direct cu bruxelu, cu o poziție similară fiind Scotia, Irlanda de Nord, și ale regiuni . . Asta crează haos .. apare lipsa de autoritate a guvernelor naționale.. iar funcționărimea de bruxel nu e o sperietoare, e o realitate.. reglementează capacitatea vaselor de wc, puterea aspiratoarelor, strălucirea becurilor, lista e-urilor din salam, gustul micilor , durata de priveghi a morților.. e mișto să faci balet din ăsta pe multe mii de euro pe lună, plus casă, masă, transport .. și sunt mult mai mulți decât ne imaginăm.. nu ii alege nimeni.. acum vor și dna european, servicii secrete europene, stat major european..

    Răspunde
  10. …. armata europeana
    Totul trebuie reglementat Cola, standarde europene, made in CE, altfel ce rol mai au, sa asigure prosperitatea popoarelor ce le reprezinta, nu?!
    Negociaza cu Bruxelu, da Bruxelu cine e? Hm, ar fi misto sa iesim noi din UE, oare ne plange careva laugh , poate spanioli si italieni, fie catalani sau sicilieni!
    Oare Harcov-ul daca devine autonom, mai e in UE sau tre’ sa adere din nou, Catalani cred ca vor sa fie neutri, o elvetie ceva, paradis fiscal, paradis turistic sunt… de romani or sa tina ca daca pleaca astia le cade PIB-ul smile sad

    Răspunde
  11. pai aici vad eu problema .. reglementam totul, cum zici tu, de la bruxel .. atunci ce rost mai are guvernul national, de ce trebe sa mai am de-a face cu dragnea, iohannis, codruta si alte sute de mecle sinistre .. mie imi convine – aceleasi reguli la berlin si la bucuresti .. aceleasi taxe, aceleasi venituri, aceleasi dobanzi .. numai ca nu e deloc asa – vine bruxelu’ sa-mi spuna care e pretul minim la gaz natural, pretul minim al medicamentelor, dar nu-mi reglementeaza pensia minima , conditii de munca, conditii de servicii de sanatate la nivel european.. hai sa o luam pe scurtatura Vasile .. bogatii mai ciordesc ceva de la saraci .. seamana a menaj a trois .. tu pui la bataie nevasta, iar bruxelul in schimb iti dicteaza care e modelul de prezervativ care trebe folosit ..

    Răspunde
  12. Malin, eu acuz politicienii ambelor partide maxime ca s-au folosit de criza asta, dupa ce au participat la declansarea ei, pentru capital politic. Iar Rajoy este puternic contestat tocmai datorita pasarii raspunderii unei crize POLITICE catre tribunale si politie, adica catre o solutie represiva.
    Popularii spanioli, un partid profund infectat de coruptie si mai mereu suspectat de francoism, trebuie sa se hotarasca – ei sunt la putere – daca continua cu aceeasi politica paguboasa sau daca schimba premierul si angajeaza negocieri nu doar cu Catalonia, ci cu TOATE comunitatile autonome pentru salvarea statului spaniol si a proiectului federal.
    Ai contestat aspectul economic, dar el este real. Navarra si Tara Bascilor, regiuni cu majoritate basca, au un statut economic aparte, datorita pactului economic – CONCIERTO – cu Madridul, care le lasa mare parte din bani, pe cand restul comunitatilor nu au acest privilegiu. Incercarea lui Mas de a obtine acest pact a esuat si asta l-a costat locul, care a fost apoi preluat de Carles Puigdemont – casatorit cu o romanca, apropo, este fluent in limba romana – care, spre deosebire de alti lideri catalani, nu este deloc prospaniol.
    Da, exista o vina a Generalitatului ca a organizat un referendum declarat ilegal, referendum care , avand in vedere belele de ieri, pare mai mult o consultare populara. Dar cine i-a impins pe catalani in directia asta? Nu cumva senor Rajoy si altii ca el, prin atitudinea lor aproape dispretuitoare?
    Nici opozitia nu e mai breaza, oricum. Doar Podemos a cerut in trecut dialog. Azi opozitia s-a unit in a cere dialog, iar o parte cere direct demisia lui Rajoy si alegeri anticipatte.
    Evident, Rajoy nu va demisiona, ar fi sinucidere politica, opozitia ar putea castiga alegerile.
    Un alt pericol major pentru Madrid: alegeri anticipate in Catalonia, care, mai mult ca sigur, ar putea avea ca efect un parlament dominat de pro independenti, fapt ce ar da lui Puigdemont munitie suplimentara.
    Mare pacat ca guvernul Spaniei nu a dorit deloc sa urmeze calea deschisa de Londra in privinta Scotiei si, parerea mea, referendumul s-ar fi terminat cu infrangerea categorica a proindependentistilor. Dar aceasta cutie a Pandorei se doreste a fi inchisa, ca sa nu cumva bascii sa ceara la fel…
    Personal, cred in independenta Cataloniei si in faptul ca ea va deveni inevitabila.
    Depinde insa de politicieni daca vom avea o separare amiabila….

    Răspunde
  13. Vezi tu Cola vorbim de Bruxel ca de o tabara, dar acea tabara este a tuturor, e formata din reprezentanti tuturor, alesi sau propusi de tarile ce compun UE. E normal daca participi la o uniune economica sa existe reglementari unitare, standarde unitare, ceva preturi oarecum unitare, e un aspect si o politica spre care se tinde demult si teoretic asta ajuta sa dispara concurenta bazata pe pret si sa incurajeze competitivitatea. Exemplul tau cu nevasta si prezervativul este interesant dar sa nu uitam ca de aceea exista fondurile europene pe diverse proiecte, pe care noi nu suntem capabili sa le accesam, astea au rolul sa echilibreze balanta si sa ne aduca „in randul lumii”, ca infrastructura, servicii si alte chestii numite pe ansamblu integrare europeana adica ce zici tu; pensia minima , conditii de munca, conditii de servicii de sanatate la nivel european.
    Anul asta s-au implinit 10 ani de UE pentru noi, eu zic ca am facut ceva pasi inainte fata de perioada de 2007, din pacate lumea uita si e vina noastra ca tara ca nu profitam indeajuns de aderare, care pentru noi e un avantaj.
    Desigur alte popoare sau „plictisit” de UE, de propriile lor state, politicieni abili le promit lapte si miere din idependenta, oare asa sa fie. Oare le explica cineva ce inseamna sa fii independent, ce cheltuieli sunt sa ai propriile sisteme administrative. Multi au facut greseala asta si o fac, bani nostri se duc la Capitala, care o fi aia; Madrid, Londra… Bucuresti, toti zic ca duc tara in spate, chiar si ardeleni nostri, daca-i intrebi considera ca Bucurestiul i trage inapoi si-i duc in spate pe betivi de moldoveni, pe olteni smecheri…. candva astea erau diferende culturale, de traditie, acum nu mai intereseaza pe nimeni, principalul motiv invocat este cel economic, cineva duce in spate pe altcineva si singuri ne-ar fi mai bine.

    Răspunde
  14. Ma, super tari replici pe aici, jos palaria, asa da! smile

    Ca sa va raspund cumva la toti, din punctul meu de vedere totul se rezuma la atat: asa se intampla cand ai o clasa politica slaba, corupta, oportunista si fara coloana vertebrala! Si la ei, si la noi si cam peste tot!

    Urat ce se intampla in Spania, o tara care pana mai ieri era linistita si in plina dezvoltare, o tara frumoasa care ar merita un alt viitor. Au rezolvat’o niste gunoaie de politicieni lasi si infecti indiferent de culoarea lor politica, cel mai bun exemplu fiind mizeria aia a lor de prim-ministru care tot ce a stiut sa faca a fost sa fuga de responsabilitate in loc sa si’o asume si sa se implice activ in rezolvarea pasnica a situatiei. A dat’o cotita aruncand mai bine matza moarta in curtea altora si iote asa tot circul din care tot omul de rand are de suferit! Ptiiuuuuuuuuuu … parca am un deja-vu cu fugitul asta cu jalba in bat pe la CCR si Justitie …

    Cu groaza ma gandesc ce ar putea fi si la noi …

    Răspunde
  15. Vasile, tovarășe , să ne trăiască ue și prietenia intre popoare.. un soi de caer, dar cu mertzan in loc de trabant .. aștept planul cincinal și invazia cataluniei de către armata europeană, pentru potolirea rebeliunii reacționare.. aș fi nedrept să nu amintesc un avantaj de necontestat al apartenenței noastre la UE – calitatea net superioară a berii după aderare laugh..

    Răspunde
  16. Replici tari pe naiba Stimabile, doar eu cu Mister Cola, ca la sedinta de celula de partid, daca se lasa cu ceva atacuri la persoana cred ca devenea mai palpitant, asa am scris mult si dupa primele 3 randuri s-a pierdut interesul, despre Radu ce sa mai zic, era nevoie de o planseta cu ceva scheme cu sageti si note explicative de subsol, ar trebui un sondaj cu cati au ajuns la ultimul paragraf…. da bine ce sai faci, pas cu pas cum zicea un distins om politic de pe la noi
    Oricum ne-am insusit autocritica, stam prost la informarea politica, pe viitor promit sa fac o calatorie de documentare in Spania, am o invitatie in alb, poate la anu’ ca de acum ajunge, vine iarna la noi, ferice de cei ce stau in insule sunt si mai feriti, clima mai blanda…

    Răspunde
  17. Vasile, amu no, fiecare scrie daca are ce sa scrie si mai ales chef sa o faca. De citit, citesc multi un lucru ce pot sa ti’l confirm din ce vad prin trafic, ieri postarea asta a stat in top, cateva sute de vizitatori accesand’o si petrecand ceva vreme sa o si citeasca! smile Din pacate, de multi ani pe multi ii sperie dezbaterile care nu au la final vreun like sau alta modalitate de promovare. smile Eu am preferat sa nu introduc genul asta de sistem ca este unul cat se poate de cretin! Decat sa se bage unii in seama doar pentru un like desi nu zic nimic, mai bine prefer cele cateva opinii … asa putine cum sunt ele, din care poate am ceva de invatat si eu!
    Va multumesc la toti pentru ele! smile

    Răspunde
    • Pai de ce sa te bagi in discutie daca nu e nimic de primit, fie si macar un Like?! Zilele astea lumea e interesata de Spania, toti au interese acolo, lucreaza, au neamuri, alti planuri de concediu, cauta informatii, la multi li s-au stricat ploile Crezi ca cei de acolo au vrut circul ala, o sa simta la buzunar, azi am citit de ceva greve in Barcelona, aeroport inchis, cata paguba si pentru ce, pentru ca niste politicieni vor sa fie ei buricul targului, sa conduca regiunea, sa trega malai pe turta lor, nu cred ca omul de rand a gandit ca va fi asa. Da bine asta e alta discutie, o discutie despre promisiuni desarte, amagiri si dezamagiri sad

      Răspunde
  18. Excelent punctat ceva ce multora le’a sarit din vedere!

    Or sa plateasca si ei oalele sparte de gunoaiele lor din politica destul de curand si cam la fel cum le tot platim si noi; desi multi nu se prind nici acum, luati de diverse avanturi revolutionare in care se ofera voluntari ca si carne de tun in razboiul altora, ce intr’un final vor face imparteala malaiului tot intre ei, in vrema in care la pulime le vin facturile.

    Va fi trista treaba in Spania in urmatoarea perioada, pierderile fiind uriase atat ca imagine de destinatie sigura si linistita de vacanta cat si ca incredere a investitorilor. Pacat.

    Răspunde
  19. Stit ce scrie in NY Times? Ca UE nu se baga ca sa nu se imflameze separatistii flamanzi din Belgia, separatistii lombarzi din Italia si separatistii transivaneni din Romania!!!!
    Hai sa nu o dam in tragic, Catalonia e mai tzapana ca multe tari europene, inclusiv noi, poate sa o duca bine mersi, Spania e in cacat daca Catalonia pleaca…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura