SRI intr’o campanie disperata de refacere a imaginii

Nu stiu daca a remarcat careva, insa in ultima perioada SRI duce o campanie disperata de refacere a imaginii sifonate crunt dupa dezvaluirile compromitatoare ale lui Ghita care denunta un soi de stat in stat al acestei entitatii ce teoretic ar trebui sa fie in slujba statului si nu un stat paralel. Dupa demisia celebrului ghinaral Coldea, SRI a iesit din conul de umbra prin diverse actiuni care sa le justifice faraonicul buget, ultima dintre ele fiind implicarea directa in campania de lupta impotriva ultimelor amenintari cibernetice, ba chiar anunta in premiera exercitiu national de securitate cibernetica – CyDEx17.Potrivit agerpress.ro care citeaza un comunicat SRI …

 

„CyDEx17 se va desfasura in cadrul poligonului cibernetic al Centrului National Cyberint, creat si personalizat special pentru acest exercitiu, si are ca obiective exersarea si evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, raspunsul la acestea la nivel operational, tactic si strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzator la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum si optimizarea procesului de cooperare intre institutii in vederea identificarii si limitarii impactului unor incidente de acest tip”

Tot potrivit comunicatului, la acest exercitiu national vor participa 60 de institutii de stat care …

„… isi vor testa si antrena modalitati de raspuns la incidente cibernetice, vor partaja informatii cu privire la acestea, intr-o maniera rapida si eficienta, coordonandu-si capacitatile de aparare”

….

„In conformitate cu competentele SRI in domeniul securitatii nationale, Centrul National Cyberint actioneaza pentru cunoasterea, prevenirea si contracararea vulnerabilitatilor, riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale a Romaniei din perspectiva securitatii cibernetice. Principala sa misiune consta in identificarea si furnizarea, catre beneficiarii legali, de date si informatii necesare prevenirii, limitarii si/ sau stoparii consecintelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informatiei si comunicatii care reprezinta infrastructuri critice”

Asadar sa intelegem ca in sfarsit SRI face ce trebuia sa faca de la infintarea lui si a renuntat la echipele mixte de fabricat dosare politice, sau e doar praf in ochii celor care in ultima vreme au adus critici acestui serviciu care nu isi justifica sub nici o forma faraonicul buget de care a beneficiat an de an fara a explica niciodata nimanui la ce dracului ai nevoie de mai multi bani an de an?

Sa fie doar o campanie de spalare a imaginii … si cam atat, sau o schimbare de viziune si o intelegere ca treaba lor e alta decat cea prin care sa serveasca diverselor interese meschine si obscure ale unor indivizi?

Intreb si eu, ca sincer, mie unul mi’se pare mai degraba un soi de schimbare a parului, dar mai putin a naravului, iar banii aia bugetati tot fabulosi mi’se par oricate artificii ar face ei de acum inainte, cum si acel Cyberint mai mult decat vor sa ne arate acum.

6 comentarii la „SRI intr’o campanie disperata de refacere a imaginii”

  1. Nu cred ca treaba asta are legatura directa cu politica. Exista niste presiuni de pe la centru (a se citi Bruxelles) pentru ca toate tarile UE sa urmeze aceleasi standarde si reguli in ceea ce priveste securitatea cibernetica, iar „actorul” principal in discutie e serviciul de inteligenta aferent oricarei tari. In ziua de azi serviciu secret e impropriu spus…

    Răspunde
  2. Din cele scrise de tine sa inteleg ca pana si serviciile de securitate au uitat care este rostul lor in Europa asta cretina si trebuia sa vina Bruxelles si sa le spuna ce dracu au de facut in loc de ceea ce faceau, aka nimic legat de interes national/comunitar real? Le trebuaiu niste atentate teroriste si acum cibernetice de natura terorista ca sa faca si ce trebuie sa faca prin natura lor?

    Or fi presiuni de sus in cazul dat, insa si SRI face pe dracu in patru pe la noi in ultima vreme sa isi spele izmenele si sa isi justifice bugetele faraonice de care a tot avut parte in ultimii ani fara a da socoteala nimanui.

    Răspunde
  3. Nu-i spală nici toată apa Dunării, dar macar de și-ar baga mințile în capete.. cu securitatea cibernetică e mai greu, și nu stau în nădejdea lor..

    Răspunde
  4. Cel mai mare rau pentru serviciile de informatii este sa se vorbeasca
    despre ele.De bine sau de rau,nu conteaza.Singurul lucru pe care il putea
    face SRI era sa fie reorganizat si sa fie aruncate citva capete ale lui
    Motoc,multimii.Si apoi liniste.A ales sa nu o faca si pentru asta,SRI va
    rasmine in mintea romanilor ca un jucator pe scena politica.Atunci cind
    serviciile se intrepatrund cu politica devin ele insasi un pericol pentru
    stat.Sint mai usor de penetrat de „agenturile straine”,mai usor de intoxicat
    cu informatii false si mult mai usor de exclus din interior,oamenii capabili.
    Pe linga asta informatorii devin circumspecti si cu greu se poate rula o operatiune.
    Situatia imi aminteste de serviciul italian de informatii,restructurat de trei
    ori in 20 de ani din motive mult mai grave.Implicare in viata politica,asociere
    cu Mafia si spionarea magistratilor.Dupa a doua restructurare cind toate pareau
    trecute,a aparut bomba,operatiunea Gladio.In anii 80,roma era un fel de Casablanca,
    raiul spionilor.De ce?
    La fel si CIA in anii 70 cind din cauza unui singur om(nu-l compar pe Coldea cu
    Angleton,doar efectul) divizia Rusia a fost paralizata si in rezidenta din Moscova,
    spionii se temeau sa bata la usa si nu din cauza KGB-ului ci pentru ca ar fi fost
    considerati ca trimisi de KGB.
    Cum SIE a suferit doua socuri in aproape 10 ani(Pacepa si Revolutia) putem spune ca
    sursele noastre externe se limiteaza la birfe si agentii de presa.Ramane de vazut daca
    avem un serviciu de contrainformatii intern care sa poata acoperii lipsa de informatii
    externe.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura