32 de trilioane de USD manageriaza o serie de capitalisti, reprezentand companii din toate domeniile, inclusiv mari companii High Tech si IT, fonduri de pensii, companii de asigurare, precum Aviva, agentia Standard and Poor’s sau fonduri de investitii, capitalisti care s-au revoltat ieri la Katowice contra inactiunii guvernelor vizavi de poluarea globala; lor li s-au alaturat sute de oameni de stiinta si ziaristi.
In esenta se cer urmatoarele:
- sa se taie agresiv emisiile poluante
- sa se renunte la carbune ca si combustibil ptr centrale electrice
- sa se renunte la subsidii, ajutoare de stat si orice alt stimulent fiscal pentru industriile extractive si orice industrie generetoare de emisii poluante, subsidii estimate la…5 trilioane de USD, aceste fonduri sa fie redirijate spre cercetare dezvoltare, inverzirea economiei samd
- introducerea de taxe de poluare
- realizarea unei tranzitii juste pentru lucratorii din aceste industrii poluatoare spre alte joburi
- trecerea la economia verde, defosilizata.
Toti acesti influenceri si lideri de business reitereaza ca in curand crizele financiare vor fi provocate de poluare si factorii de mediu si, adaugati altor probleme, ar putea provoca o supercriza financiara care ar depsai de 4 ori ca si pagube criza din 2007-2009, adica spre 25 de trilioane de dolari!
Este ironic faptul ca tocmai oamenii de afaceri fac presiuni mari asupra guvernelor; cu exceptia celor din industriile extractive si poluatoare, evident!
De altfel, partea financiara se anunta problema cea mai spinoasa, in special finantarea pentru statele sarace, pentru ca acestea sa renunte la industriile poluatoare.
O alte problema grava este si problema natiunilor insulare, in special din Pacific, care sunt pe cale, datorita ridicarii nivelul Oceanului Planetar, sa isi piarda ad literam tarile, devenind primii refugiati oficiali din cauza poluarii, existand proiectul de a li se oferi teren in cateva state din zona, contra cost, pentru a muta aceste populatii.
Lucrurile par a se misca, dar sa asteptam finalul acestui summit istoric, pentru ca suntem, literalmente, in ceasul al 11 lea, mai ales ca dupa 4 ani de stagnare 2018 a inregistrat o noua crestere a emisiilor poluante si noi recorduri negative vizavi de temperaturi extreme, uragane destructive si nivelul pagubelor!
In timp ce lumea se misca spre secolul 21 SUA propune „carbunele curat”; este evident marota lui Trump…omul e dus cu pluta, cum sa rezolvi probleme contemporane cu solutii de secolul 19, iar asta in timp ce China este liderul mondial necontestat in domeniul energiei verzi?!
Din ce stiam China era cea mai poluata si poluanta tara din lume, asa ca degeaba esti „liderul mondial necontestat in domeniul energiei verzi”
Paradoxal…este lider peste tot… o situatie f contradictorie
Eu până nu văd linia litoralului undeva prin Pantelimon, nu cred in încălzire globală .. adică nu că nu există, dar nu cred că depinde de omenire să schimbe mare lucru .. o erupție vulcanică mai de doamne ajută, și intrăm prompt într-o mini era glaciară .. altele sunt problemele mai grave ale planetei .. de exemplu, cantitatea de nebuni în libertate ..
Nu e timpul trecut, pe 21 cica se alinieaza niste planete fix pe directia noastra…
Paradoxal , mister Cola, dar incalzirea globala se poate transforma in epoca glaciara. Temperatura globala depinde mult de curentii heliomarini si de fenomenul numit heliotermie, adica de circulatia apei si temperatura apei in Oceanul Planetar….noi inca nu simtim dar efectelel cele mai drastice sunt in Arctica si Antarctica…ultimele 5 ierni nu prea au fost ierni…anul asta cred ca a scazut el nino si au scazut si eruptiile solare, de aia avem o iarna mai aspra…dar daca in ocean se va deversa prea multa apa dulce si circulatia curentilor va fi perturbata, mai ales Gulfstreamul…suntem mancati, deoarece odata afectati curenti se va afecta si atmosfera…daca curentii calzi tip jetstream nu se mai produc iarna aerul rece de la poli va incepe sa coboare…incetul cu incetul clima va deveni tot mai rece pana cand va deveni o epoca glaciara de-a binelea… e un film Day after Tomorrow…bine, ala e prea rapid, dar stiinta e destul de exacta in film.
Incalzirea globala exista, se manifesta si nu va disparea decat daca emisiile noastre se vor diminua drastic…iar faptul ca industria asigurarilor se agita…astia sunt barometru pentru orice criza dura…pentru ca ei sunt cei care suporta plata daunelor si nu prea le convine sa se produca riscul asigurat…bine, nu incalzirea e problema lor, ci efectelel…furtuni tot mai violente, inundatii, distrugeri…anul asta care tocmai se duce i-a costat enorm si daca se merge asa pana la urma nu vor mai asigura riscuri pentru ca nu va mai exista capital…iti dai sema ce efect va avea asta in economia mondiala, nu?
Tot sceptic sunt .. sa inteleg ca tot noi suntem de vina pentru deriva polilor magnetici si a continentelor ? .. sau de micro glaciatiunea de acum niste secole ? .. sau de efectul de sera de acum niste sute de milioane de ani ? sau de transformarea Saharei din mare in padure tropicala si apoi in desert ? sa-i intrebam pe martieni, ca acum vedem cu totii in ce hal au putut sa-si distruga planeta .. cel mai bine ne-a explicat savantul basescu, cu expresia ‘iarna nu-i ca vara’ ..
Aici sunt de acord maxim cu tine, si in dezacord total cu Radu, pe subiectul asta avand in trecut si alte contre! Da, sunt de acord ca poluarea accelereaza niste schimbari naturale, insa in nici un caz nu este cauza principala ci doar evolutia normala a planetei, care are propriul sistem de resetare periodica. Eh … de treaba asta s’au prins niste unii isteti acum cativa ani si au zis ca e momentul ala bun sa scuture prostimea de niste bani si sa le dicteze o politica in baza asta. Si iote asa … de atunci, au inventat diverse pseudo-stiinte la care acum s’au aliniat si aia mari de care zicea Radu, ca e de stors niste bani in numele cretinismului.
In ce priveste asa zisa marota a lui Trump cu carbunele … taica, omul gandeste pragmatic! Cacaturile alea de moristi si panouri solare sunt povesti in cazul unui razbel, in care carbunele poate produce energie indiferent de conditii, singura lui nevoie fiind un banal chibrit/cremene …
Că tot ai pomenit de Trump .. ultima modă a deceniului, e să-i etichetezi pe unii ca fiind proști, gen Trump, dancila, etc, pe motiv că spun adevăruri incomode simplu și direct, fiindcă adevărul e cam simplu de obicei, spre deosebire de tot soiul de ticăloși neo-orice care mint cu vorbe multe și aiuritoare .. dar nu toți vor și pot să treacă dincolo de vorbe, la adevăr .. de ce mint ăia care-i acuză pe alții de prostie ? Simplu iar – banii, că sunt atât de adecvați social, că altfel ar face foamea .. înainte ne mințeau doar policienii .. acum ne mint și cohorte de ONG-uri …
Asa stimabile, ia-te de panouri si moristi in loc sa devii prosumator si sa reduci emisiile!
In Romania nu putem vorbi de asa ceva in urmatoarea suta de ani si nici in rest nu sunt convins ca or sa fie multa vreme fericiti cu prosumatorii astia cand se vor inmultii si devina o amenintare a profiturilor marilor companii.
Pai ce mare lucru sa-ti pui 6 panouri pe casa, legea exista din iulie?!
Pai stiu si eu, cateva mii de EU pe care mi recuperez like never, ca si de ar fi din bruma aia produsa ceva in retea, te alegi cu vreo 20 de bani/kw, sau pe acolo. Fratie, eficienta ar fi daca panourile alea ar avea 0 mentenanta si sa tina o casa cu tot ce inseamna consum, de la lumina la incalzire iarna, plus restul de consumatori normali, ca de cateva becuri si un tv …ma descurc si fara sa dau gramada miile ale de euroi.
Ai si tu dreptate, fara 3000 de euro nu-ti faci un sistem de 2 kw bun, sa zicem, dar e o investitie, se amortizeaza in timp, 10 -15 ani, poate mai repede, on-grid nu mai ai nevoie de acumulatori pentru stocare, astia fiind partea cea mai sensibila dintr-un sistem fotovoltaic
Sar și eu în barca băieților. După ce am văzut un documentar cu niște ani în urmă și am priceput că există o ciclicitate a Terrei cu privire la climă, pentru mine a fost subiect închis. Vorba cântecului, ce vedem acum ” it’s all about the money, money”… când corpo fac bussinesuri cu statele, să mai crezi că ceva e coșer acolo și că nu miroase ca în Danemarca, e nașpa, asta în vreme ce în China fac dezmăț acești lupi moraliști.
Dar asta nu înseamnă să ne batem joc de pâmântul acesta, normal că nu au ce căuta peturile în ape, normal că defrișările masive sunt criminale.