Suntem ceea ce mancam, adica chimicale….

legume fructe

Frumose de …pesticizate!

Peste 2,5 tone de caise și nectarine provenite din Turcia au prezentat depășiri a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl, în urma controalelor derulate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada 5 – 11 mai, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorității arată că, în perioada menționată, au fost înregistrate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise și nectarine, provenite din Turcia. În prima situație, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care buletinul de analiză a arătat o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantității de fructe, care a fost găsit în depozitul unității, în stare avansată de depreciere, a fost distrus. În ceea ce privește nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depășire a limitei maxime admise pentru același fungicid’, notează ANSVSA.

Sursa: dcnews.ro

Si daca ar fi numai atat!

În România, intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

„25 de tiruri cu pâine congelată intră în fiecare zi în România, adică 875.000 de tone pe an. Deci, orice pâine proaspătă din aceste magazine este de fapt pâine congelată adusă din import”

Sursa: radu-tudor.ro

Cum am mai spus-o, globalizarea cu al ei sistem de logistica just in time ne-au adus la botul calului orice! Dar in goana dupa profit s-a ajuns la niste situatii…. de greata e putin spus! Paine de import!! Si granele made in Ro pleaca la export nici macar ca materie prima ci ca furaje!

Romania a fost o tara eminamente agricola si are capacitatea de a produce – inca! – mancare. Doar ca toata productia este exportata! Pentru ca noi, romanii, nu mai detinem lantul productiei agricole! Securitatea alimentara a Romaniei sta in importuri, ieftine si de o calitate mai mult decat indoielnica.

Sa ne mai miram de valul de obezitate si boli nutritionale, vizibil peste tot in Romania?

Sa ne miram ca nu mai avem capacitatea de a produce mancare pentru ca a fost distrusa in mare parte productia de alimente sau a fost data strainilor? Sa ne miram ca industriile care construiau tot felul de utilaje pentru agricultura si industria prelucratoare de produse agricole abia mai supravietuiesc, sufocate de importuri?

Citesc ca deputatii, dupa un val de lobby scarbos, au respins solicitarea de a fi respinsa legea cu 51% produse romanesti in supermarketuri! Dar, chiar de se adopta, era fix frectie, deoarece productia e in mana strainilor, iar astia vor fabrica tot chimicale, ca sa nu piarda marketurile, pentru ca, in caz ca nu stiati, retetarul e in mana supermarketurilor, producatorii sunt doar sclavii lor care muncesc pe o marja minima de profit!

Chimicale producem si importam, chimicale mancam. Suntem o colonie piata de desfacere. O tara bananiera, ca doar consumam banana la greu. La propriu si la figurat.

Voi ce parere aveti?

8 comentarii la „Suntem ceea ce mancam, adica chimicale….”

  1. chimicale mananca si aia de unde ne vine haleala .. numai ca ale lor e mai gustoase un pic laugh stiu, rosiile noastre cu nitriti (de la budele din curte) au gustul mai familiar noua , romanilor, da ne obisnuim noi cu progresul, usor usor – rosia cu gust de plastic e mai versatila – se pot petici cu ea anvelope sparte de exemplu – n-am incercat, dar sunt convins ca merge smile

    Răspunde
  2. La noi fungicidele pe baza de kresoxim-metil sunt foarte raspandite datorita eficientei lor in tratarea unor boli la mar, par si vita de vie; fainare si rapan ce pot distruge integral plantatii de pomi fructiferi daca nu sunt tratate corespunzator. Produsul e foarte persistent si timpul recomandat de pauza pana la recoltare este de 40 – 50 de zile care nu prea cred ca-l respecta nimeni din cauza frici de pagubele produse de aceste boli extrem de pagubitoare.
    Acum toata lumea trebuie sa fie constienta in a face alegeri corecte atunci cand cumpara un fruct si sa caute produse mai putin aratoase dar care paradoxal pentru unii, sunt si mai sanatoase. Acel vierme sau acea mica pata de rugina nu sunt deloc toxice, pot fi usor indepartate si avem un fruct perfect curat, fara chimicale. Un fruct ce arata impecabil este extrem de tratat cu fungicide si insecticide. Intr-o exploatatie industriala, de mere sa zicem se fac minim 12 tratamente obligatori pe sezon, plus cele la avertizare datorate unor conditii deosebite ce favorizeaza un atac gen calamitate, cum a fost primavara extrem de rece si umeda din acest an.
    Poate o sa vi se para ciudat dar fructele viermanoase sunt cele mai sanatoase, la fel si cele cu un mic defect, o pata ca de rugina sau o mica gaurica, pentru ca acestea nu au fost stropite cu fungicide sau insecticide sistemice si cel mult cu unele de contact care se spala la prima ploaie sau atunci cand facem noi asta inainte de a le manca.
    Asadar daca vreti sa mancati fructe mai sanatoase nu alegeti cel mai mare, cel mai perfect, cel mai colorat fruct sau leguma.
    Tot ce vine de import arata impecabi si este super tratat, super modificat. Incercati sa cumparati fructe si legume de la producatori locali cat mai mici, evitati supermarketurile, pietele stiute ca sunt bantuite de samsari care vand tot marfa de import si nu uitati vechiul proverb „nu tot ce e frumos e si sanatos”

    Răspunde
  3. Vasile – ar trebui sa invete din natura unde cu cat o planta este mai frumos colorata cu atat mai otravitoare, deci de evitat. Lumea a uitat asta, iar omul modern alege doar si numai cu ochiul ignorand restul. Eu unul cand cumpar ceva, prefer sa cumpar un mar gaunos sau o rosie cat mai imperfecta vizual dar cu restul de calitati. Vorba mea, de unde mananca viermele pot manca si eu linistit. laugh

    Răspunde
  4. ICE, de ani de zile am prin gradina niste rosii urate, crete, strambe dar destul de mari si in primul rand rezistente la mana si alte boli specifice, nefiind necesare tratamente chimice deosebite, o piatra vanata stinsa cu var, chestii subtiri nedaunatoare, problema e ca sunt urate si daca as lasa un cos la poarta, mi-ar fura cosul si rosiile le-ar lasa jos laugh …de altfel toti vor sa ma ajute in privinta asta si sa ma scape de soi. Vorba ta, viermele ar trebui sa fie „stolnicul sau paharnicul” nostru si cel mai sigur mod in a verifica daca fructul sau leguma sunt poluate chimic.
    Multi vor in gradina lor fructe si legume ca prin market, GRESEALA si multa dezamagire, timp pierdut pentru ca acei pomi sau legume necesita intretinere speciala, produse chimice fara de care nu rezista. De aceea trebuie sa ne multumim cu o planta autohtona mai putin productiva dar mai rezistenta si care sa nu necesite decat tratamente cat mai bio.

    Răspunde
  5. Vasile ca ma inciti hai sa iti povestesc una tare …
    Eram la baute cu un bun prieten … eu am dat’o pe palinca de cazan, el a dat’o pe un uischean „bun” adus de el. Eu ma cam feresc de bauturi de astea … prefer o palinca de prune la cazan oricand in fata a orice … no si dand noi pahar cu pahar ma ia prietenul asta al meu de bracinari ca nu prea e bine sa trag din palinca aia ca ii facuta in cazan de arama ca ii otrava ca bla bla bla bla … pana cand il opresc si ii zic:
    „Pretene … hai sa facem un experiment, punem in doua pahare palinca mea otravita si uischeanul tau. No sa vedem maine dimineata cate muste bete gasim in ele si aia ii mai curata.” laugh … Zis si facut … a doua zi rezultatul … paharul meu plin de muste bete si furnici, al lui pauza … a dracu ca nici macar curioase nu au fost de ce ii acolo. laugh No concluzia o trage fiecare, ca pretenul meu o tacut malc. laugh

    Răspunde
  6. ICE, aici m-ai prins, e chestie de mentalitate, apoi lipsa de cultura generala sau informatii isi spune cuvantul. Intradevar cazanul de tuica de cupru si serpentina se cam albastresc, dar… eu as fi imbecil sa nu le curat, destul de simplu cu putin otet sau solutie de soda si multa apa si problema prietenului tau dispare si la o adica un cazan de inox alimentar rezolva si problema asta.
    Uischeanul, poate nu si ala original dar nu cred ca a baut vreunul in mod curent asa ceva, asta de duzina contine alcool industrial si aditivi, coloranti, desigur lasati la macerat laugh . Nu recomand nimanui o bautura tare, colorata decat daca e din butoiul personal si a prins culoarea de la lemn, de preferat dud sau stejar si vinul sa fie fara sulfiti, doar butoiul afumat inainte cu sulf si iarasi clatit cu multa apa. Posibil ca tuica mea sau vinul meu sa nu fie prea comerciale dar ce conteaza la anul fac din nou ca doar nu le tin pentru muzeu laugh
    Din pacate e greu si nu e timp, nu toti se pricep asa ca uischeanul si alte minuni de import raman singura alternativa, din pacate!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura