Televiziunea pierde tot mai mult teren in Romania

Desi candva, televiziunea era una dintre principalele distractii ieftine ale romanilor, asa cum prognozam inca de acum cativa ani, aceasta incepe sa piarda tot mai mult teren in ce priveste divertismentul la romani, vanzarile in crestere de televizoare smart, platformele online de streaming si informatiile mult mai facil de accesat online fiind principalele motive pentru care tot mai multi romani incep sa renunte incet si sigur la a mai urmari un program TV in prim-time, multi incepand sa renunte deja chiar la plata unui abonament CATV.

Astfel, potrivit pagimademedia.ro, daca in 2016 numarul romanilor in fata televizoarelor in prime-time era undeva in jurul a 9,3 milioane, in ianuarie 2020, diferenta este una notabila: in prima luna din acest an, numarul acestora a scazut la 8,2 milioane de romani, adica cu un milion mai putini decat in urma cu patru ani, aproape jumatate din acestia, adica aproape 500.000, renuntand sa se mai uite la TV in prime-time din ianuarie 2019 -> ianuarie 2020. Cifra nu ma mira, mai ales ca si eu sunt unul dintre aia 500.000 din ultimul an, care a redus treptat vizionarea programelor TV undeva la o maxim o treime fata de acum cativa ani si treimea aia este reprezentata in cea mai mare parte de programele televiziunilor de documentare.

Sursa: paginademedia.ro

Acest lucru a fost resimtit in ultimi ani de industria audio-vizualului in primul rand prin inchiderea a tot mai multe televiziuni regionale, Digi24 fiind cei care au redus cel mai mult numarul lor, investitind tot mai mult in platforma online. Acelasi lucru s’a vazut si pe la trusturi mari, cum ar fi PRO-TV sau Intact, care la randul lor au redus mult activitatea din teritoriu in favoarea platformelor online unde incerca, fara prea mult succes deocamdata, sa recupereze din pierderi.

Daca ar fi sa fac o paralela in timp, imi aduc aminte ca acelasi lucru s’a intamplat cand lucram in radio pe la inceputurile anilor 2k, radioul intrand in declin fix in favoarea televiziunilor care incepusera sa fie mult mai ofertante la acea vreme odata cu maturizarea televiziunilor comerciale. Dupa perioada de glorie a radioului din anii ’90 cand televiziunile abia se nasteau, anii 2k au venit ca un tavalug peste radiouri, multe dintre ele, chiar fanion in randul ascultatorilor disparand peste noapte, Radio Contact sau Radio21 fiind poate ca cele mai sonore nume, ce a mai ramas din ele fiind acum preluate de alte concerne internationale care au intrat pe piata de la noi ce intre timp devenise din nou avida de programe radio pe care sa le asculte oriunde, inclusiv online, unde radioul se adaptase foarte bine si facuse deja pasi necesari, invatand inclusiv din experienta podcast. De ziarele in format print nu cred ca are rost sa mai vorbim, multe din ziarele ce candva se vindeau cu tiraje de milioane de exemplare/zi, azi nici macar nu mai exista, iar cele care au supravietuit, au facut de ceva vreme pasul inspre online, zona de print ramanand in mare parte rezervata acum nisei de can-can.

Care va fi soarta televiziunilor clasice in urmatori ani? De murit nu vor muri prea curand, insa in mod cert, in industria asta va urma o perioada dura de tranzitie in care vor supravietui doar cei care se vor adapta pietei si noilor pretentii ale ei. Se va duce incet si sigur vremea talk-show’urilor interminabile si sterile, filmelor de umplutura, show’urilor penibile si costisitoare, stirilor OTV-Based, propagandei politice la care moare, la propriu, tot mai mult din audienta dedicata, si multe din tampeniile care sunt mai degraba balast decat continut, viitorul apartinad creatorilor de continut online care odata cu cresterea calitatii productiilor proprii, vor musca tot mai mult din felia asta groasa lasata de televiziunile care nu vor reusi sa se adapteze.

Asadar, ce se intampla acum cu televiziunile nu este nimic anormal, ci doar evolutie, acestea fiind cam singurul exponent al presei care a ramas destul de multa vreme prins in timp. Pe dincolo tranzitia si evolutia asta a inceput deja de ceva vreme, era doar o chestiune de timp pana sa inceapa si pe la noi si odata inceputa nu o mai poate opri nimeni, vremea marilor moguli de televiziuni fiind la apus, chiar daca probabil ca multi inca nu accepta asta cata vreme inca (mai) exista sustinere politica si financiara din partea unor partide la fel de prinse in timp, ce vor cadea insa odata cu aceste televiziuni.

Voi cat alocati din timpul vostru liber televiziunilor/zi? Va bate gandul sa renuntati la CATV?

7 comentarii la „Televiziunea pierde tot mai mult teren in Romania”

  1. Televiziunea ruleaza fin…jim jam, duck tv, cartoon, bomerang…nu te uiti tu unde trebuie. Latrinele s-au reinventat putin, in weekend au filme Disney…ehe…

    Răspunde
    • Televiziunile de nisa inca ruleaza fin, dar nici alea de zici tu nu multa vreme ca eu de exemplu stiu o gramada de tzanci de astia nascuti cu nasul in tablete/telefoane/laptopuri. In rest, artificiile de care vorbeai nu le salveaza la infinit, astia mici care sunt acum cu nasul in tablete/telefoane cresc si asa raman.

      Răspunde
  2. Eu consum din ce în ce mai puțin conținut TV. Chiar am zis, la un moment dat, ca-l scot si ai sarit la gat, ca e bun laugh

    Talk show-urile am inceput sa le consum pe net, sub forma de podcast. E drept, n-au regim de breaking news, nu aflam noutatile.

    TV-ul nu moare, se transforma. Oricum, bugetele mari inca sunt acolo, asa ca online-ul n-are inca suficient $ de rulat.

    Distributiile mari, de genul Romanii au talent inca vor fi la tv. Asta daca nu vor cumpara streamurile drepturile. Deja fotbalul e online in alte tari, daca se muta si talent show-urile…

    Răspunde
    • N’am sarit la gat, am zis doar ca DEOCAMDATA au mare parte din exclusivitatea informatiilor, breking news, ala. In rest, nici eu nu am zis nicaieri ca moare ci doar ca vine o perioada dura de transformare cum a fost in radio si presa scrisa. Mor aia care nu se vor adapta.

      Răspunde
  3. Eu inca am cablu-TV si il platesc in fiecare luna, desi frecventa cu care consum astfel de continut este foarte redusa. De la UPC am abonamentul.

    Ma batea gandul de cateva ori sa renunt, dar inca mai e util pentru mine. In special in ceea ce priveste turneele de tenis si, mai rar, dau drumul la ceva stiri dimineata in timp ce ma pregatesc pentru munca.

    Poate candva tot o sa renunt, daca gasesc o alternativa cu adevarat buna si de calitate prin care sa vad in direct turneele de tenis.

    Răspunde
    • Transmisiunile sportive vor ramane multa vreme prin ograda televiziunilor, aici concurenta fiind una dintre cele mai acerbe de pe piata. Streaming’ul LIVE online de calitate probabil ca va mai avea ceva vreme de asteptat.

      Răspunde
  4. Ducă- se! Sunt unii care ne vâră telecomanda între ochi dacă le spui ” de bine” la ce ” emisiuni” ne servesc. Ba, pardon! Cu adevărat la alegerea noastră a rămas doar netul. Și acolo și- au vârât coada clickurile lui pește, dar totuși… ai de unde alege ce să vezi, dacă e cu filme, vezi ce vrei, când vrei, cu zero reclame care să te scoată de nșpe ori din starea indusă de povestea urmărită. Bașca pui pe pauză la nevoie. La noi media e un balamuc total, o goană după bani într- un dispreț absolut la adresa noastră.

    LE: am avut nenorocul ca să fiu sechestrată în fața unui tv în timp ce rula Românii au talent. Bre! Am zis că dau în icter de cât de libidinos și de vulgar este Călinescu! Nu mai spun că are o vârstă…Andra e pe același calapod cu ambasadoarea lui Brâncuși…A venit unul mic și le- a făcut niște adunări, toată lumea a căzut pe spate de admirație…unul nu a întrebat ce sunt calculele japoneze.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura