Internetul WiFI (fara fir) pentru acasa nu mai este de multa vreme ceva neobisnuit ci chiar o necesitate intr’o lume in care prezenta unui smartphone, tableta sau laptop este ceva obisnuit la tot mai multi utilizatori. Pentru ca foarte multa lume imi pune intrebari legate de acest lucru, am decis sa scriu acest post ce sper sa vina in ajutorul celor care nu se pricep foarte bine si nu prea stiu ce au de facut daca vor sa aiba asa ceva acasa.
In teorie:
De ce am nevoie pentru o retea WiFI (fara fir) acasa?
Primul lucru: achizitionarea unui router WiFi din ofertele pe care le gasesti →aici.
Ce inseamna router si ce face el?
Pe scurt un router este un dispozitiv hardware sau software care conectează două sau mai multe rețele de calculatoare bazate pe „comutarea de pachete” (packet switching). Funcția îndeplinită de rutere se numește rutare.
Ce tip de router sa aleg?
Ar fi bine ca atunci cand va hotarati sa achizionati un router, sa il alegeti astfel incat sa corespunda pe cat posibil tuturor standardelor WiFi actuale despre care puteti citi aici. Avantajul acestui lucru este garantarea utilizarii tuturor dispozitivelor mobile pe care le aveti deja indiferent de standardul lor: B/G/N/AC
→Verifica aici PROMOTIILE la routere Wi-FI!
Cate dispozitive pot sa conectez la un router WiFi?
Cam tot ce aveti prin casa sau prin buzunare.
In practica:
Achizitionarea unui router poate sa para destul de complicata mai ales daca nu ai idee despre ce este vorba. Parcurgand informatiile de mai sus, oricine isi poate da seama ca nu este un soi de voodoo like ci mai degraba o conexiune bazata pe unde radio. Pentru a avea performante cat mai bune, trebuie sa respectati doar regulile de baza ale emisiei de unde radio cum ar fi ecranarea semnalului, aglomerarea canalelor de emisie si asa mai departe.
Ce router sa aleg pana la urma?
Pentru o conexiune intr’o casa sau apartament, nu trebuie sa alegeti un router scump si cu setari de care nu aveti nevoie niciodata. Voi incerca sa va recomand patru tipuri de routere, cu preturi diferite in baza experientei mele personale.
Cu preturi cuprinse intre 40 -100 lei, eu am lucrat foarte bine →cu routere de la TP-Link si Tenda. Avantajul lor fiind in primul rand pretul in raport cu calitatea si in al doilea rand faptul ca sunt foarte usor de configurat indiferent de tipul de conexiune pe care il aveti. Practic, folosindu’va de manualul care le insoteste, aproape oricine poate sa realizeze o conexiune la internet in maxim 5 minute. Din punct de vedere al calitatii si durabilitatii in timp, ambele modele s’au dovedit atat stabile cat si foarte fiabile. Am montat o multime de asemenea routere care merg foarte bine si dupa 2-3 ani de utilizare intensiva. Mie unul mi’au dovedit ca pentru o casa/apartament sunt o alegere mai mult decat corecta din punctul de vedere al pretului in raport cu calitatea si fiabilitatea. Dintre cele doua branduri, am ales mereu care era la promotie sau in functie de bugetul celui caruia i l’am montat. In principiu am incercat sa aleg pe cat posibil standarul →N 300Mbps pentru a acoperii toata aria de necesitati actuale sau viitoare ale unui utilizator cu o conexiune broadband de mare viteza. La momentul scrieri acestui post, →gasiti in promotie Wireless-N Tenda F300, 300Mbps, un router excelent mai ales la bani astia dar chiar si la pret normal!
→Verifica pretul aici!
Cu preturi cuprinse intre 100 – 200 lei, am ales sa merg pe Asus, Edimax, Linksys sau Trendnet. iar intre 200 – 500 lei am ales sa merg pe ZyXEL, Edimax, NetGEAR sau D-link, cele din urma avand un design cilindric destul de interesant. Cui a ales sa mearga pe mana mea, le’am recomandat acest modele de la ZyXEL care pe langa faptul ca ofera si conexiune de tip AC de pana la 867Mbps, mai ofera si port USB. Avantajul acestor routere fata de cele entry-level este legat de faptul ca in principiu sunt dual-band (nu toate modele) si permit setari mai avansate ale retelei, plus ca unele modele, →cum ar fi acesta ofera antene cu o putere de emisie de pana la 9dBi ceia ce ii confera o acoperire mai mare de semnal, util pentru casele mansardate sau acoperirea unui suprafete mari cum ar fi curtile mari, gradinile de vara, cluburi, restaurante si asa mai departe. Nu trebuie ignorat si aspectul estetic al acestora, modele de la Asus de exemplu aratand destul de bine, iar unele persoane tin la asta.
→Verifica pretul aici!
sunt pentru pretentiosi sau profesionisti, principalul lor avantaj fiind datorat vitezei foarte mari de transmisie a datelor care poate ajunge pana la 1900Mbps. Un alt avantaj este securizarea avansata completata de gestionarea de la distanta. Din punctul meu de vedere asemenea routere sunt inutile pentru acasa, destinatia lor este pentru firme care au nevoie de transmiterea rapida si constanta a unor pachete mari de date. Daca ar fi sa fac o recomandare, cel mai ok din punctul de vedere al pretului in raport cu performanta va recomand Router Wireless TP-LINK ARCHER C7, Dual Band, AC 1750Mbps, are un pret mediu, este foarte fiabil se destul de usor de configurat pentru viteze de pana la 1300Mbps.
→Verifica pretul aici!
Denumirea lor spune totul … acest tip de routere pornesc cu preturi de la 1000 lei si de aici in sus numai cerul este limita. Fata de restul, aceste tipuri de routere beneficiaza de standardul AC de peste 2000Mbps, permitand setari avansate de securitate a conexiunii, a datelor transmise si multe alte setari pentru o gestionare personalizata in functie de necesitatile clientilor cu pretentii. Este de inteles faptul ca aceste tipuri de routere nu sunt destinate utilizarii lor acasa pentru ca nu se justifica in nici un fel achizitionarea lor pentru asa ceva.
→Verifica pretul aici!
Am cumparat un router WiFi si nu acopera intreaga zona, ce sa fac?
In acest caz aveti varianta cumparari unui →WiFi range extender de preferinta →universal. Aceasta solutie este utila oricui vrea ori un semnal foarte bun pe toata zona acoperita, ori extinderea lui pe o suprafata cat mai mare.
→Verifica pretul aici!
Alte recomandari:
Cand va hotarati sa cumparati un router, nu ezitati sa aruncati un ochi si pe la resigilate, unde puteti gasi routere foarte bune la preturi reduse doar pentru ca in principiu au fost desfacute de altii inaintea voastra. Am cumparat cateva routere de acolo si pana acum nu pot sa spun ca am avut vreo problema chiar daca la unele cutia a venit mai jerpelita, produsul era in stare buna si beneficia de aceiasi garantie ca si unul nou.
→Verifica pretul resigilatelor aici!
Cu astea fiind spuse, va doresc sa aveti parte de o alegere usoara la cumparaturi, daca aveti alte intrebari sau doriti alte recomandari, sectiunea comentarii va sta la dispozitie!
n’Joy freedom!
În primul rând mulțumesc pentru menționare. În al doilea rând, foarte tare articolul, cu siguranță va veni în ajutorul multor oameni care nu știu ce router să-și aleagă.
Că veni vorba de routere Tenda, când m-am mutat în București mi-am cumpărat și eu unul de 150Mbps și după 1 an și jumătate nu pot decât să mă declar mulțumit de prestația lui. Chiar nu am vrut ceva scump, pentru că atunci când plec de aici sunt sigur că-l voi arunca/dona. Nu am vrut să mai fac greșeala din Spania. Acolo mi-am cumpărat două routere faine, le găsisem la un super preț, iar când m-am întors în țară am mai luat doar antena unuia dintre el, era made by Cisco. Asta se întâmplă când bagajul e prea plin și prețurile foarte mici, nu ca la noi.
Multumesc Stefane … am incercat … sper sa ajute cat mai multa lume, pana si eu o sa ma folosesc de acum de acest post spre care o sa ii indrum pe toti cei ce ma freaca la ridiche cu diverse intrebari despre acest subiect.
In acelasi timp si eu iti multumesc pentru acel articol pentru ca a fost foarte bine scris si uite ca impreuna cu al meu a iesit ceva ok pentru cei care isi doresc informatii legate de acest subiect. 
Tenda sunt chiar ok … am cumparat pentru prima oara unul cand nu am gasit TP-Link la bani putini, fara a avea prea mare incredere. Au reusit sa ma convinga insa, din cele cateva zeci montate pana acum, nu s’a intors absolut nici unul pana acum in garantie si nici clienti nu mi s’au plans ca ar avea probleme de vreun fel cu ele. Din punctul meu de vedere, pentru casa, un router ieftin este mai mult decat suficient.