Totul despre WikiLeaks

Odata cu telegramele ce priveau diverse dezvaluiri despre personaje politice de pe la noi, toata lumea a auzit tot mai des de WikiLeaks. Nu stiu cati dintre voi au habar despre ce este vorba, sau pe cata lume intereseaza, dar pentru cei care isi pun intrebari legate despre acest subiect, am cules cateva informatii pe care le vor gasi mai jos.

WikiLeaks este o organizație fără scop lucrativ internațională care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime. Situl său web, lansat în 2006, aparține The Sunshine Press. La un an de la înființarea sa în decembrie 2006, WikiLeaks declara că baza sa de date conținea peste 1,2 milioane de documente.

Istoric

Situl și proiectul au fost secrete până cînd existența lor a devenit publică într-un articol din ianuarie 2007 cînd WikiLeaks a invitat editorul Secrecy News să facă parte din comitetul de decizie.

Potrivit Wikipedia, organizatia s-a autodescris ca fiind una fondata de disidenti chinezi, precum si de jurnalisti, matematicieni si start-up-uri din domeniul IT&C din Statele Unite, Taiwan, Europa, Australia si Africa de Sud, echipa WikiLeaks ar fi formata din cinci persoane care lucreaza full-time si circa 800 de colaboratori. Nici o persoana din echipa nu este recompensata din punct de vedere material.

In plus, nu exista nici un sediu central al organizatiei, iar cheltuielile anuale, in principal cele de intretinere a serverelor si de birocratie, ating 200.000 euro, dar ar ajunge la 600.000 euro daca cei care lucreaza pentru WikiLeaks ar fi platiti pentru serviciile prestate.

Singura sursa de venit a organizatiei o reprezinta donatiile (Associated Press, The Los Angeles Times si National Newspaper Publishers Association cheltuiesc sute de mii de dolari pentru a asigura suportul legal al WikiLeaks), insa se urmareste ca, in curand, sa se introduca un sistem de plata care sa ofere acces la viitoarele documente secrete.

În prezent guvernul chinez încearcă să cenzureze orice sit cu o adresă ce conține wikileaks, inclusiv situl principal .org și variațiile regionale .cn și .uk.

Principalele informații publicate

Procesul cu banca Julius Baer

În februarie 2008 domeniul de internet wikileaks.org a fost oprit după ce Wikileaks și autoritatea pentru domenii internet Dynadot au fost date în judecată de banca Julius Baer care a obținut un mandat judecătoresc de oprire a domeniului. Wikileaks a publicat documente ce acuzau banca de operațiuni ilegale în sucursala din Insulele Cayman. Situl a rămas accesibil prin adresa IP numerică. American Civil Liberties Union și Electronic Frontier Foundation au depus o moținune protestând la cenzura Wikileaks. Judecătorul care a emis mandatul l-a retras pe 29 februarie, iar Wikileaks a putut să-și redobândeasca domeniul. Banca a renunțat la proces pe 5 martie.

Procedurile din Guantánamo Bay

O copie a documentului Operating Procedures for Camp Delta a fost publicată pe websitul Wikileaks pe 7 noiembrie 2007. Documentul, a cărui copie se găsește și pe situl The Guardian, dezvăluie unele restricții impuse deținuților, pe care armata SUA le-a negat în repetate rânduri.

Osama Bin Laden

Wikileaks a republicat mesajele și interviurile cu Osama bin Laden pe o durată de 10 ani. Unul dintre mesaje include negarea de către bin Laden a implicării în atacurile din 11 septembrie.

Rapoarte interne ale ONU

În ianuarie 2009, peste șase sute de rapoarte interne ale ONU, dintre care 60 marcate „strict secret” au fost publicate.

Corespondența Departamentului de Stat

În 28 noiembrie 2010, Wikileaks a început publicarea a 251 287 de documente reprezentând corespondența dintre Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și ambasade ale Statelor Unite din toată lumea. Dintre acestea, aproximativ 100 000 sunt confidențiale și 15 000 secrete, dar nici una nu este marcată „strict secret” (engleză top secret). Majoritatea se referă la relațiile diplomatice dintre SUA și țările din Orientul Mijlociu. Wikileaks urmează să publice toate documentele treptat, într-o perioadă de câteva luni.

În paralel au apărut articole în: New York Times, The Guardian, El Pais, Le Monde și Der Spiegel, publicații care au avut posibilitatea de a studia documentele în avans (astfel la revista Der Spiegel 50 de redactori au evaluat materialul timp de 5 luni.
Sursa:wikipedia.org

Asadar avem de’a face cu o organizatie destul de obscura, a carei finantare, alcatuire si sustinere raman invaluite in mister. In principiu, poate sa fie considerata ca si o organizatie care demonstreaza ca nici un secret nu ramane secret atata vreme cat este cunoscut de mai multe persoane. Pe de alta parte, credibilitatea informatiilor oferite este mai mult sau mai putin credibila, avand in vedere faptul ca multe din informatiile oferite pot ca sa fie lansate si spre manipularea celor la care ajung. Pana una alta, ultima informatie semnata WikiLeaks, este cea conform careia, o bomba nucleara ascunsa în Europa va fi detonata de teroristi daca Bin Laden va fi omorat. Declaratia apartine unuia dintre cei mai importanti membrii ai miscarii Al Qaeda, torturat la Guantanamo Bay.

Cam asta este totul despre acest WikiLeaks, despre care am tot auzit in ultima vreme. Daca va puneati intrebari ca si mine si nu aveati un raspuns, acum probabil ca aveti unul la toate, iar daca nu ati stiut acum stiti! laugh

Cateva link’uri spre WikiLeaks:

http://www.wikileaks.ch
http://wikileaks.dd19.de/
http://www.wikileaks.pl
http://www.wikileaks.fi
http://www.wikileaks.nl
http://www.wikileaks.de
http://www.wikileaks.at
http://213.251.145.96/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura