Trump intre victorie si gafe uriase

Trump a avut noroc cat caru si a ajuns presedinte-ales. O gramada de lume spera ca promisiunile din campanie sa nu fi fost decat niste petarde electorale. Electoratul lui spera exact contrariul. Atmosfera din tabara lui este de triumf si frenezie.

Dar gafele din ultima vreme si turneul sau de „multumire” din ultima saptamana ma fac sa fiu deosebit de sceptic cu privire la viitorul SUA si al lumii.

Relatia cu Mexicul. Trump vrea sa construiasca un zid – s-a laudat ca se pricepe la constructii – , ca va pune Mexicul sa il achite, ca va deporta de urgenta o gramada de mexicani si alti latino americani, ca va renegocia NAFTA, adica tratatul care a eliminate taxele si tarifele in zona Americii de Nord, asta pentru ca vezi Doamne au fugit joburile la mexicani.

Mexicul este al treilea partener comercial al SUA, dupa China si UE. Nu este o tara inapoiata, e ani lumina in fata noastra. Este beneficiarul nr. 1 al gazelor de sist americane si consumul Mexicului, care vrea sa treaca de la carbune la gaz natural, creste de la an la an – asa ca cine vrea sa importe gaze natural din SUA poata s-o suga – , si gazduieste mii de companii americane. Balbaielile lui Trump vizavi de Mexic nu cred ca mai merita comentate.

Relatia cu China. Acum cateva zile Trump a fost sunat, chipurile din senin, de presedinta Taiwanului pentru a primi calde felicitari. Trebuie mentionat ca, desi relatia cu Taiwanul inseamna miliarde de dolari anual, inclusive in armament, din 1979 incoace SUA a urmat declarativ o politica numita”One China”, refuzand de atunci contacte oficiale cu Taiwanul. In realitate, telefonul nu a fost intamplator. China a reactionat imediat, echipa lui Trump a intervenit impaciuitor, dar Trumpy pe twitter le-a dat in bot chinezilor, aducand aminte lumii de politica monetara a Chinei in dauna SUA si de prezenta militara crescanda a Chinei in Marea Chinei de Sud, in detrimentul tarilor vecine. Conducatorii chinezi sunt revoltati si asta va avea urmari, mai ales ca SUA si China sunt parteneri comerciali reciproc nr 1, iar China detine destul de mult din datoria publica a SUA.

Relatia cu Rusia si Iranul si razboiul din Siria. Trump se declara un admirator al lui Putin, nu vrea sa ii mai sprijine pe rebelii sirieni si vrea sa faca praf ISIS, apoi sa le dea iar flit iranienilor. Dar in acelasi timp se inconjoara de consilieri si membri de cabinet care numai prieteni cu Rusia nu sunt, ba dimpotriva. Iar sanctiunile contra Iranului nu au disparut, Congresul si Senatul votand rezolutii de prelungire a lor.

In aceste conditii iranienii ameninta ca se vor retage din acordul nuclear, iar Putin pare ajuns la capatul rabdarilor, in sensul ca el asteapta ridicarea sanctiunilor. Or asta pare o chestie cam improbabila in acest moment!

Urmeaza timpuri extreme de tulburi, parerea mea!

De UE si NATO ce sa mai zicem, cand ne iubeste, cand ne da un sut in fund!

Puneti-va centurile de siguranta, urmeaza un drum plin de trumpisme, fratilor!

3 comentarii la „Trump intre victorie si gafe uriase”

  1. cred ca judecam prea mult pe sabloane .. putin e rau, trump e nebun, merkel e cumsecade, grecii sunt lenesi, romanii sunt hotzi, samd .. sa ne fereasca dumnezeu sa se imprieteneasca astia mari intre ei, ca de noi astia mici, se alege praful .. exemplele le gasim in cartile de istorie si in istoria recenta .. cel putin in ceea ce ne priveste pe noi .. de la mihai viteazu la cuza si de la iasi la alba iulia .. trecand prin epoca ceausescu si terminand cu primirea noastra de mila/sila in ue si nato.. poate daca se iau de gat franta cu germania pe tema hegemoniei europene (nu ma refer la razboi), poate avem si noi o sansa sa ne aparam interesele.

    Răspunde
  2. in loc sa ne frece grija despre trump si altii, mai bine am constata ca tot soiul de tehnocrati ne (re)invata semantica limbii romane .. genial ciolos cu aia – nu am vandut nimic, doar am semnat sa privatizam un pachet minoritar de actiuni si vanzarea inseamna schimbarea proprietarului majoritar, daca nu se schimba nu e vanzare .. io propun altceva – pe semantica asta nimeni sa nu mai plateasca nimeni niciun impozit – cel putin pe salarii – in fond nu iti vinzi forta de munca, doar privatizezi un pic din ea – un pic azi, un pic maine .. nu e vanzare, nu e act comercial, si nu e impozabil .. suntem vai de mama noastra.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura