De mai bine de doi ani auzim despre Brexit zilnic. Deja e plictis si saturatie. Premierul Theresa May si alti idioti utili au incercat din rasputeri sa obtina un tratat favorabil de iesire din UE, dar nu prea le-a iesit.
De cateva zile insa criza Brexit s-a acutizat in asa hal incat ameninta sa doboare guvernul May si sa arunce Marea Britanie intr-o profunda criza politica.
Pe scurt, Camera Comunelor a votat o rezolutie prin care a gasit guvernul vinovat de dispretuirea Parlamentului, deoarece guvernul nu a publicat in totalitate textul acordului preliminar cu UE privind Brexitul. Apoi, ca sa adauge sare pe rana, parlamentarii au votat o motiune prin care isi afirma vointa de decide asupra acordului si de a decide asupra conduitei de urmat a guvernului, deoarece Parlamentul este expresia suveranitatii, nu guvernul, deoarece parlamentarii sunt alesi popoarelor constituente ale Marii Britanii.
Ambele motiuni au fost votate cu o larga majoritate de parlamentari din tot spectrul politic, semn ca rabdarea lor fata de Theresa May a cam ajuns la final, fapt ce poate oricand sa duca la o motiune de neincredere si la demiterea guvernului , cel mai devreme chiar martea viitoare, fapt ce ar duce la alegeri generale anticipate.
Desi tot acordul este greu de inghitit, cea mai contencioasa problema ramane frontiera dintre cele doua Irlande, mai ales ca exista acum o serie de institutii comune stabilite prin acordurile de pace din 1997 care au pus capat violentelor si au dus la dezarmarea paramilitarilor catolici si protestanti. Un esec ar putea revitaliza lupta armata, mai ales ca exista indicii ca o serie de paramilitari , chiar fara arme, raman activi si gata de actiune.
Marea bataie de cap ramane insa Scotia. Daca politicienii englezi au crezut ca esecul referendumului de independenta va calma lucrurile…ei bine, lucrurile nu se vor calma. Premierul Nicola Sturgeon, doamna de fier a Scotiei, abia asteapta alegerile, pentru ca Partidul National Scotian poate castiga categoric alegerile; un bloc unit si puternic al parlamentarilor scotieni poate deveni extrem de influent in Parlamenul britanic; or asta poate da un nou impuls fie pentru o devolutie extinsa a puterii fie, mult mai sigur, pentru un nou referendum pentru independenta scotiana, care este posibil sa nu mai esueze,
Una peste alta, britanicii si-au tras una singuri in picior si acum au pus mana pe mitraliera, sa fie siguri ca nimeresc…
Disclaimer: știți ce se spune despre armamentul nuclear al Israelului? Că trebuie ținut ”secret al lui Polichinelle” fiindcă toți dușmanii naturali ai israelienilor au nevoie de un motiv (o scuza) ca să NU se confrunte cu ei ca la 1973 si 1967. Dacă ar deveni public faptul că Israel deține armament nuclear, clasa conducătoare din fiecare țară inamică ar face presiuni să își fabrice și ei așa ceva, treabă costisitoare, periculoasă și neprofitabilă.
Știți ce se spunea despre Brexit? (Printre niște români verzi, familiști, votanți și tradiționali?) Că trebuie ca UK să părăsească UE, dar să aibă în continuare toate privilegiile unui stat UE, fără obligații. Că așa sunt ei, mai cu moț, ei scuipă și alții ling.
Uite că nu merge așa. Nepoții mătușii Elizaveta vor avea de suportat consecințele prostiei lor până la capăt. Niște consecințe costisitoare, periculoase și neprofitabile.
Foarte bine spus!