USA – SYSTEM FAIL: Democracy not found, please reboot!

Cum scriam mai ieri, Obama lasa o dupa el o America mai dezbinata ca oricand, alegerea lui Trump fiind un semnal destul de clar al faptului ca avem de a face cu un vot antisistem al unor oameni care nu se mai simt reprezentati de sistem. Ascultam azi dimineata o relatare dintr’un mare centru universitar american al unei profesoare de origine romana care incerca sa explice cumva faptul ca aceasta alegere nu este una dorita, dar totusi inteleasa, daca e si prin prisma impunerii de acum ceva vreme a unei metode de predare prin care nimeni sa nu mai fie ofensat, lucru ce a dus la frustrari chiar si din partea cadrelor didactice (democrate in mare parte) care se vedeau limitate din punctul de vedere al predarii unei materii cu gandul ca spusele lor ar putea ofensa un anumit grup de persoane ajungandu’se la o prudenta mai mult decat absurda de multe ori, lucru destul de grav, perceput de foarte multi ca un atentat la primul amendament al constitutiei americane ce prevede libertatea de exprimare, ajunganduse chiar la ridicole situatii in care profesorii vorbeau cu studentii in soapta.

Cazul de mai sus e doar un exemplu pentru ca in USA’ul ultimilor ani, restrangerea libertatilor individuale mai ales dupa 9/11 a dus la frustrarea multora. In acelasi timp, contextul economic este unul dezastruos, multe orase mari din USA fiind in pragul colapusului economic in vremea in care altele au intrat in faliment, Detroit aka Motor City fiind un exemplu graitor. Lucrul asta s’a si vazut dealtfel prin cele doua anuntate default’uri economice pe care cel putin deocamdata USA a reusit sa le ocoleasca pe muchie de cutit.

Imi e greu sa cred, dar totusi in USA s’ar putea sa asistam intr’un final la un razboi civil de toata frumusetea, ura fiind adanc sadita si mai ales hranita in astia ultimi doi ani de campanie electorala virulenta, dezbinarea mergand pana acolo incat se vehiculeaza ideei fara precedent cum ar fi exitul unor state bogate (California de exemplu) din federatie. Desi pot parea aberatii, ideei de genul asta pot fi extrem de periculoase mai ales daca sunt preluate de unii care stiu ce sa faca cu ele.

Partea interesanta si faina in acelasi timp e ca si alora din UE a inceput sa le tzatzaie curul ca nici pe aici dragostea de sistem nu e prea mare, exemplu Brexit fiind doar unul concret.

Ne asteapta vremuri tulburi si in acelasi timp interesante. Parerea mea e ca in USA democratia a suferit cea mai crunta lovitura antisistem. Voi ce ziceti?

8 comentarii la „USA – SYSTEM FAIL: Democracy not found, please reboot!”

  1. depinde ce intelegem prin ‘sistem’ .. daca intelegem atotputernicia corporatiilor globale, a sistemelor oculte de ‘securitate’, a birocratiei absurde care impinge lozinci in numele ‘corectitudinii politice’, atunci da .. noi ne-am pricopsit deja cu cel putin doua lovituri antidemocratice ale ‘sistemului’ – asta in ultimii ani (mineriadele au fost produsul unui altui sistem) – referendumul marlanit de cc, laolalta cu sistemele de forta (catuse si interceptari), sprijinite de sistemul ‘master’ occidental; caderea guvernului ponta, in care au fost implicate si niste marionete ale sistemului scoase in strada (vedem ca astfel de specimene exista si in usa – studenti si corporatisti). N-am dovezi directe , dar ceva indirecte am, ca si inscaunarea lui iohannis a fost o lovitura de acest gen. Afirmatia ca democratia a suferit o lovitura presupune ca ‘sistemul’ e esenta democratiei – pai … daca ajungem sa spunem ca serviciile, institutiile de forta si multinationalele sunt parte din definitia democratiei, e cam grav .. esenta democratiei este votul si respectarea lui – ori tocmai partea asta este subminata de ‘sistem’..

    Răspunde
  2. Cam la asta se ruzuma si titlul postului. laugh In USA democratia a fost sufocata de un sistem paralel dezvoltate pe bazele a ce ai scris tu prietene Cola. Treptat lucrul asta a trecut de etapa economica si a ajuns la libertatile individuale care au suferit si sufera atacuri tot mai grave la insasi bazele democratiei care este constitutia. Daca la noi, democratia a suferit loviturile unui sistem ale carei caracatite si’a intins tentaculele pana la sufocare, in USA mai exista o sansa pentru ca daca noi habar nu avem cum e sa traim liberi intr’o tara democrata, oameni de acolo doar asa au trait iar pentru ei libertatea este singura cale pe care o inteleg. Desi aparent sunt doar niste goimi, in realitate nu e chiar asa iar votul Trump dovedeste asta. Nu sunt mare iubitor de americani dar trebuie sa recunosc ca ii respect. Daca, candva din Europa au pornit revolutiile, ei bine s’ar putea ca de data asta sa porneasca din alta parte, pantalonii maroniti ai alora de la Bruxelles dupa aflarea rezultatului de peste ocean spunand mai multe decat vorbele. laugh

    Răspunde
  3. „Parerea mea e ca in USA democratia a suferit cea mai crunta lovitura antisistem.”

    Sistemul lor e bun, functioneaza, asta se vede, Trump a fost ales, toti au fost de acord ca au pierdut, la noi s-ar fi dat toti cu curu’ de pamant ca au fost fraudate alegerile, democratiile occidentale ieseau repede si ne luau la palme, ca extremism, ca nationalism, ca diaspora , etc.

    Ca peste tot omu’ vrea schimbare, incearca marea cu degetu’, de ce nu si americani, plus ca AMERICA nu mai e „il numero uno”, de asta trebuie sa fim constienti, pentru ca ei deja simt asta, exista o anumita frustrare in „sistem” si chiar in societate. Toti incearca sa dea vina pe imigranti, arabi islamisti teroristi, se prinde cine poate

    Peste tot Trump-ii, au fost alesi si votati asta ar trebui sa dea de gandit chiar si celor din umbra daca e sa ne luam dupa teoriile conspirationiste, reteta trebuie schimbata!! Degeaba eu prosper daca la toti in jurul meu le curg zdrentele pe ei , asta duce la frustrari si cel ce va iesi si va zice ca e „haiducul zilei” va castiga in mod sigur. Trump a fost ales de toti „amarati” din America.
    America nu inseamna numai Los Angeles, Hollywood sau New York si Washington, da inseamna metropole falimentare, inseamna orase fantoma, asta noi nu vedem si de aia nu intelegem victoria lui TRUMP, e jale la ei, visul american s-a dus dracului!

    Răspunde
  4. Gresit, mr. ICE, Revolutia americana a fost prima – 1775-1776 – , Revolutiile europene vin ceva mai tarziu, incepand cu cea franceza de la 1789.
    Sa nu ne imbatam cu apa rece. In victoria lui Trump se impletesc nostalgie, frustrare, ura, xenofobie, intoleranta si rasism. Promisiunile lui sunt imposibile. Revitalizarea visului american, al privilegiilor albilor fata de ceilalti si alte blabla, razboi comercial cu China si Mexic?
    Da si porcii au sa zboare candva…
    Bineinteles, exista posibilitatea ca acest clown ajuns president sa incerce sa faca ce a zis ca sa isis pastreze alegatorii pentru alegerile din 2020. Asa ca s-ar putea sa vedem in premiera un presedinte american dezavuat de propriul partid.
    Demografia insa nu este in favoarea celor care l-au ales. In 4 ani milioane de minoritari vor avea drept de vot. Va fi extrem de distractiv sa il vezi de marele mogul patind exact ce facea el la tv: you’re fired!

    Răspunde
  5. Mr Radu, Trump a dovedit in istoria lui de „clovn” faptul ca stie sa construiasca si sa conduca un imperiu chiar daca a avut chiar si un mare fail. Nu imi e drag omul, insa s’ar putea ca milioanele alea de oameni de care vorbesti care ar face parte din anumite comunitati sa il perceapa altfel fata de campanie pentru ca sunt absolut sigur ca discursul lui se va schimba in functie de situatie. Daca propriul partid va fi impotriva lui in continuare sunt convins ca va stii sa foloseasca asta ca avantaj in ce priveste popularitatea unuia care se pisa contra vantului. In plus de asta, a recunoscut deja ca a promis multe si marunte pentru a isi atrage voturile anumitor grupuri, nu e deloc idiot omul sa nu mai creada in tampenii care nu au nici o relevanta in contextul actual, dar a stiut sa cante dupa urechile ce il ascultau si de aia multi americani s’au regasit in discursurile lui. Deocamdata putem discuta strict la nivel teoretic fara a cunoaste dedesupturile care sunt multe si adanci. Nu stiu de ce … dar eu unul, parca vad ca binevenita schimbarea asta din USA mai ales cand vad ingrijorarea crescanda mai ales prin Europa laugh Cand sunt astia ingrijorati de ceva, e de bine pentru noi, cand sunt multumiti e nasol ca interesele noastre nu coincid deloc cu agenda lor. laugh In final cred ca o treaba e clara … lucrurile nu vor mai fi deloc la fel si afirmand asta iau in calcul imaginea in ansamblul ei.

    P.S. Scuze … inversasem anii revolutiilor in mintea mea

    Răspunde
  6. de unde ura si frustrare ca motor al votului pentru trump ? toate analizele arata ca l-au votat albii, cu venituri medii/mari, majoritar cu studii superioare – nu afro-americani, nu hispanici , nu musulmani .. e un vot perfect rational din partea unora care au vazut ca n-a raspuns nimeni pentru dezastrul economic din 2008, ca globalismul mananca locurile de munca din tara lor, ca se cheltuie bani fara numar pentru combaterea terorismului, dar nimeni nu-i intreaba pe sauditi de sanatate, etc etc .. campania lui trump s-a bazat la greu pe twitter, si nu pe facebook , nu pe televiziuni .. l-au votat la greu militarii, care vad cu ochii lor cum si pentru ce lupta.. nu l-a votat zona de high tech (cand produci ifoane in china e greu sa digeri mesajele lui trump pe tema asta), zona media si entertainment (presupun ca i-a deranjat vedetismul personajului).. l-a votat chiar middle class-ul, nu savantii, nu vedetele din hollywood, nu silicon valley .. nu e nicio revolutie, e o intoarcere la normal intr-un fel ..

    Răspunde
  7. Mr. Cola (daca tot am inceput in nota asta laugh ) intr’o singura privinta as aduce lamuriri:

    Intoarecerea la normalitate in ziua de azi presupune o revolutie si orice pas inspre normalitate este o revolutie in sine! smile

    In rest +1 si de la mine, rezonam pe aceiasi lungime de unda!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura