Viitorul atacurilor cybernetice

Vulnerabilitatea descoperita la procesoarele Intel acum cateva zile, nu este una de ieri-de azi, ea a existat inca de la stramosul PentiumPRO, lansat in 1995, platforma pe care s’au dezvoltat ulterior toate procesoarele moderne.

De ce nu s’a vorbit pana acum de aceasta vulnerabilitate si nici nu a fost corectata problema?

Raspunsul este dat de amenintarile cybernetice ale ultimilor ani, in care protectia software a inceput sa devina insuficienta, hakeri zilelor noastre evoluand la un alt nivel dupa ce au inceput sa se concentreze pe vulnerabilitati hardware prin care sa porneasca o serie de atacuri fara precedent pentru care se gasesc din ce in ce mai greu solutii de prevenire si protectie.

Cum va arata viitorul din punctul asta de vedere?

Parerea mea e ca odata cu tehnologizarea din ce in ce mai agresiva a tot ce ne inconjoara si introducerea functiilor SMART in tot si toate, problemele vor fi din ce in ce mai mari, pentru ca mereu vor fi gasite asemenea vulnerabilitati in ciuda eforturilor depuse de catre producatorii de tehnologie din toate domeniile, demonstratiile cu masinile asupra carora poate fi luat oricand controlul de catre un haker ceva mai exprimentat …

Sau de aparitia unor malware care pot oricand pune in cap intregul sistem energetic al unei anume zone dintr’o tara, sau chiar al intregii tari vizate, Ukrania fiind cel mai recent exemplu in acest sens …

Sunt lucruri care ne dau serios de gandit cand vine vorba de viitor.

Revenind la problema celor de la Intel, pe final eu zic ca e doar inceputul daca e sa luam in socoteala faptul ca asemenea vulnerabilitati ce pot fi exploatate le poate avea orice component dintr’un PC, lucru ce oricand o il va face vulnerabil mai ales datorita diversitatii componentelor de pe piata, acelasi lucru putand fi spus si legat de piata mobile.

Asadar … avem doua variante:

  • ne intoarcem preventiv in epoca de piatra;
  • ne asumam riscurile tehnologiei pana o da kix si tot in epoca de piatra ne intoarcem! laugh

Voi ce ziceti?

7 comentarii la „Viitorul atacurilor cybernetice”

  1. E naspa in epoca de piatra Stimabile, nimic smart, socializare gen io Jane tu Tarzan, nu mai zic ca nici nu exista hartia igienica si aftershave-ul, duhoare nu gluma in pestera, lasa asa cu tehnologie pana o da kix, oricum noi nu apucam finalul adevarat, sa fie bine cat mai traim laugh

    Răspunde
  2. Eu zic că software-ul a luat-o pe cărări greșite, sub presiunea marketingului de hardware, și nu numai.. rezolvăm in mod concret doar probleme cu un ordin de mărime mai complicate, folosind de mii de ori mai multă memorie și frecvența de bus.. in loc de programatori avem plagiatori de stackoverflow.. se consumă resurse uriașe de creativitate să iasă jocurile mai adictive , să jucăm poker in timp real online, și să avem pornache 4k pe orice cm pătrat de display.. consumăm gigawatts să dăm cu zarul pentru cryptocurrency .. timp in care banii dispar din conturi mult mai ușor decât pe vremea diligențelor și carabinei winchester.. specie inteligentă, ce să zic..

    Răspunde
  3. @Vasile – sincer tovarase, eu nu cred ca va mai trece chiar atat de multa vreme cat zici matale ca sa avem parte de schimbarile ce se zaresc! Proviziile de hartie igienica cred ca or sa fie cea mai buna investitie a viitorului. laugh

    @Cola – adevarul e ca daca am fi citit acum vreo 20 de ani in cartile lu’Asimov despre vremurile de acum, cu siguranta ca ne cracanam de ras!

    Răspunde
  4. Pui gresit problema pentru ca in domeniul asta, la fel ca si in medicina se aplica ideea „What doesn’t kill you makes you stronger”.
    Orice vulnerabilitate trebuie sa fie descoperita inainte sa fie securizata, iar descoperirea unor astfel de vulnerabilitati nu fac decat sa sporeasca nivelul de siguranta. E ca si la masini pana la urma, unde de-a lungul anilor s-a perfectionat siguranta prin impunerea de noi standarde, iar GDPR-ul e un exemplu in acest sens.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura