Avem crestere economica, yay! Ce facem?

Dadada, m-am intors! /lapte si miere! Cea mai tare crestere economica, recolte bogate, romanasii in vacanta cheltuie, vanzarile cresc, beton, manca-v-as!

Sa ne revenim, totusi. Acesta crestere de 5,8 la suta e un mar deosebit de otravit. Si, ca de obicei, imi pare rau sa va iau etnobotanicele si sa va trag una-n intre felinare, dar, de, trebuie sa fie unul mic si rau care va baga pe dracu-n casa….

Exista mai multe indicii ca lucruri nu sunt chiar roz bon ton:

  • aceaste crestere este strict alimentata de consum, consum bazat pe cresterile salariale din sectorul bugetar si pensionar, cresteri care au pus presiune si in restul economiei tot in sensul cresterii salariilor
  • sectoarele cu cresteri mari sunt serviciile si cel agricol, nu cel industrial
  • investitiile atat in sectorul public cat mai ales in mediul privat aproape au disparut
  • continua taierile de costurile la toate companiile private
  • se iau din nou credite cu nemiluita, numai in luna mai peste 800 de milioane de ron, bani care se cheltuie pe tot felul de bunuri; in schimb, creditele pentru investitii sunt debile si a crescut factorizarea economiei; adica companiile intra din ce in ce mai des in contracte de factoring cu bancile pentru a isi asigura rapida incasare a banilor
  • a scazut consumul de energie electrica, desi productia de energie electrica a ramas cam aceeasi; surplusul de energie electrica se exporta; scaderea consumului de energie electrica e prea mare pentru a se justifica pe baza sezoniera sau pe scaderea, e adevarat semnificativa, a consumului casnic si a iluminatului public; scaderea vine din sectorul industrial
  • deviatia PIB este aproape dubla, adica cresterea e de aproape doua ori mai mare decat prognoza, denotand o crestere nesustenabila in lipsa unor ID-uri masive in economie

Nu stiu daca in urmatoarele luni componentele acestei cresteri se vor echilibra, adica sectorul industrial va egaliza ca si pondere in PIB sectorul serviciilor si cel agricol, dar banuiala este ca nu, mai ales ca lipsesc investitiile si dainuie incertitudinea cu privire la fiscalitate si legislatie, nemaivorbind de calitatea actului de guvernare si haosul politic, iar accesarea fondurilor eurpene este pe zi ce trece o lupta cu morile de vant. Acest dezechilibru calitativ din PIB se va reverbera negative in ansamblul economiei, deoarece fara plusvaloarea adusa de bunurile industrial economia este vulnerabila la socuri externe.

In aceste conditii economia romaneasca poate capota sau, urmare a unor previzibile masuri ale BNR, euphoria aceasta va trece repede, in special daca vor creste dobanzile si daca BNR va cere bancilor sa isi mareasca rezervele minime obligatorii, scotand o cantitate imensa de cash de pe piata; adica, mai pe romaneste, banul ar deveni scump si prohibitive, descurajand consumul, ca investitiile oricum sunt pe linie moarta.

Este adevarat ca premierul pare constient de anumite lucruri si se straduie sa aduca investitori, din pacate cam mici. Ne trebuie investitori de anvergura, ne trebuie viziune, ne trebuie curaj; dar astea cam sunt lipsa….

Am reformat administratia, am modernizat parte din economie, dar e nevoie de mai mult. adica de cresterea nivelului de trai al populatiei. A face acest lucru in baza consumului este o amanetare meschina a viitorului.

10 comentarii la „Avem crestere economica, yay! Ce facem?”

  1. No da bravo! Ai inviat maestre?! Nu ti’a luat mult, numai cateva luni! laugh

    Scriai tu ca ….

    „investitiile atat in sectorul public cat mai ales in mediul privat aproape au disparut”

    Pai hai sa iti dau eu o veste si mai proasta: nu numai investitiile au disparut in mediul privat, ci IMM’uri fara numar, capitalul romanesc trece prin cea mai neagra perioada din toata istoria de dupa ’89, multe firme romanesti mici si mijlocii alegand sa traga pur si simplu obloanele, sau sa isi reduca activitatea pana la limita minima de subzistenta ca si asa oricum nu le era deloc roz de ceva vreme! E groasa maestre, aculta tu la mine! Efectele se vor vedea in urmatoarele 6 luni in care se vor intampla trei lucruri:

    – un nou exod de mana de munca din ce a mai ramas pe aici inspre alte zari;
    – scaderi masiva de incasari la buget pe toate ramurile;
    – munca la negru va reinflori ca in anii ’90!

    Repercusiunile vor fi drastice, nu stiu pe unde or sa scoata baietii astia camasa!

    Răspunde
  2. Exod forta de munca? Care dracului? La mine in oras sunt anunturi cat casa ca se ofera casa masa salar si transport spre vestul tarii, pleaca angro oltenasii, in timp ce dinspre alte orase vin la noi profesionisti tineri, adusi de multinationale. Catre alte zari tot cei mai amaresteni vor pleca, cine vrea sa ramana in tara va ramane.
    Problema cu firmele e groasa de multi ani, vad tot mai multa factorizare in economie, adica firmele vand contra comisioane grase facturile emise bancilor, doar sa aiba cash cat mai mult, am zilnic corespondenta angro cu bancile pe tema asta, e foame mare sa se miste banul cat mai repede, daca nu, intra in insolventa rapid si fara menajamente.
    Munca la negru nu a scazut, ba dimpotriva, cunosc o gramada de lume care o practica fara jena.
    Pe la iarna zic eu ca va incepe sa se umfle tarata….

    Răspunde
  3. Eu vb de investitii mari, gen greenfielduri sau investitii in echipamente sau in extindere de capacitate, astea au stagnat sau au disparut.

    Răspunde
  4. @Radu – multi din oltenasii aia care se duc prin vestul tarii la munca, se intorc inapoi, isi fac bagajul si merg ceva mai la vest cand vad ca la sfarsit de luna e cam tanda pe manda in vremea in care daca s’ar duce ceva mai la vest teoretic s’ar si alege cu ceva mai mult de atat. Au incercat si pe aici vrajala o vreme, pana cand au inceput ca firmele alea sa deschida si pe aici unitati de productie, partea proasta este ca in afara de aia care munceau deja la ei prin vestul tarii, altii sa se angajeze nu prea gasesc, sau si care o fac mai mult de o luna, doua nu stau preferand sa se care pe dincolo si crede’ma ca multi dintre ei nu sunt amarasteni deloc ci fac parte din ceea ce era odata patura de mijloc. Cel putin in zona noastra, incep sa ramana numai pensionarii de pe la CNH care au pensii bunicele, tineri vezi tot mai rar pe strada. Si apropo de asta, din cele 6 licee care le avem in oras, pana in 2020 se vorbeste de o comasare ce le va reduce la maxim 3 din lipsa de elevi, si sunt licee mari care acum cativa anii aveau clase de la A si pana la G, licee cu vechime si renume in judet, doua dintre ele fiind si acum an de an in fruntea clasamentului la Bacalaureat. Acelasi lucru e si pe la Universitate (UPET) care era candva un centru universitar cu renume national si international la care se intra nu greu, ci foarte greu, caminele alea din campus fiind doldora de studenti, multi straini. Acum se zbat sa ocupe macar locurile subventionate de stat, la multe facultati nereusiind nici macar asta!

    @Vasile – radem, glumim, da e jalnica treaba si tare imi e ca ma dau cu #rezist. laugh

    @Marius – corect!

    Răspunde
  5. Stimabile imi cer scuze pentru abordarea neserioasa pe un subiect atat de fierbinte
    Acum ce sa zic daca ai prins si tu vreo „bursa” ca Marius de dai cu #rezist, asa se face
    Cat despre lipsa de elevi,… asa un exemplu, la scoala mea de cartier, unde am invatat in anii de avant comunist, o scoala noua pe atunci cu 3 nivele, erau 1500 de elevi in doua schimburi, acum daca mai sunt 300, un etaj e dezafectat si desigur profesori se plang ca nu fac fata sad chiar ca e jale, depopulare… in ritmul asta Romania devine o tara fantoma, de unde economie, cresteri economice, etc. cu ce oameni, cu ce tineri, la clasa 5-a copii deja viseaza sa plece la munca in lumea larga, populam alte tari si le aducem plus valoare din nimic si ne mai fac si de rahat ca le stricam civilizatia. Suntem un popor de mana a doua, daca vrei o sluga la americani angajezi un mexican care a trecut ilegal frontiera, in europa daca vrei o sluga angajezi un roman, smecheri europeni ne-au primit in UE
    La ce sa mai #rezist Stimabile, de 20 de ani lucrez pe afara cu mici pauze si acum imi pare rau ca nu am ramas naibi pe acolo. La toti le-a venit mintea la cap, noi nu am avut niciodata si nici nu o sa avem, doar !basini! ca suntem destepti, ca avem valori, ca romanu’ se descurca…. sa fie o sluga buna, oriunde stie sa pupe un cur la momentul oportun, are viziune laugh

    Răspunde
  6. Marius, oh, da, mai ales in turism, din 100 de unitati de cazare cred ca una e pe bune si restul sunt pe neve, nu mai zic de reparatori, servicuri samd
    Vasile, ca om care am slugarit prin Vest iti cam dau dreptate, of!
    ICE, fratie, cunosc oameni care nu se dau dusi, ptr ca in afara tot tandi pa mandi ies, beleaua e ca e foamea mare de forta de munca supercalificata mai nou, apar oameni din toate colturile tarii prin firmele locale, oameni cu n studii, experienta samd, ii cauta cu limba scoasa, avantaje, gen tel, laptop, masina, casa, salariu baban.
    Cine stie sa se invarta sta acasa nu mai pleaca…

    Răspunde
  7. HAi sa va povestesc o faza: la mare, tov salvamar. Il intreb cum e frate, cum te platesc astia, merita? Omul: nu se merita, dar invart si ma scot la 2000-3000 pe luna 5 luni, si apoi ma duc la un alt job 6 luni.
    Timp de cateva zile l-am urmari sa vad ce invarte. Avea omul barca de plimbat turistii, vreo 10-15 vanzatori de diverse, plus ca alti vanzatori ii lasau in fiecare zi cate ceva ca treceau prin zona lui. La final de sejur il intreb: ron sau euro? Omul, calm: euroi, fratie, daca erau ron eram demult la ciordit afara.
    Cam atat….

    Răspunde
  8. Vasile … niciodata nu am regretat ca nu am plecat pana de curand. Prin ’99 am avut viza de Belgia lipita pe pasaport si un nene la care sa ma duc, tatal unui bun prieten de al meu care m’ar fi angajat la hotelul lui ca … habar n’am, da ideea e ca treaba era aranjata cu romanii inca neplecati pe dincolo, o Belgia in floare, salar frumusel, cazare si masa asigurata ca stateam acolo pana ma invarteam de altele. M’a mancat pe mine in cur sa zic ca e ok si pe aici, incepusem sa pun bazele firmei la care ii curand ii pun si cruce … viitorul se arata luminos si eu ambitios nevoie mare ca se poate munci si face ceva si aici daca vrei. Si adevarat a fost ca s’a putut, pana cand incet si sigur nu s’a mai putut, dar anii au trecut mi’am facut de toate pe aici, amu sa ma duc sluga la altii sa imi las aici munca de o viata si sa visezi la cai verzi pe pereti pe la altii de unde sa o iau de la 0 chiar nu vreau, asa ca … o trag pe aici pe dreapta cat de mult pot, fericit ca mi’am facut din copilul meu om pe picioarele lui ca intr’un final ea e cea mai mare realizare a mea.

    @Radu – eu nu vorbesc de aia, ci de oamenii care muncesc munca de om de rand cu carca, care trag sa aiba cate ceva. Aia super calificati sunt o minoritate.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura