Escrocheria de prin centrele comerciale|Casting pe banii tai

Nu stiu daca voi stiati de o aparent noua forma de escrocare a romanului, eu am aflat zilele astea. O forma rafinata si aparent legala, dar in realitate extreme de abjecta.

sursa foto: oradesibiu.ro

De ceva timp in mijlocul orasului nostru niste tinerei impart niste pliante, promitand o cariera in modeling….

Ai un copil vioi si prezentabil? Poftiti! Esti tinerica si sexy? Hai cu noi sa iti prezentam o oferta de nerefuzat!

Buni de gura, prezentabili, bine imbracati, te conving si te conduc intr-un birou. Mobilier Mobexpert, camera foto, reflectoare samd totul te convinge: esti intr-o agentie de casting! Unde cateva fatuci bune de gura incep sa turuie…Marea Oferta! Semnezi niste hartii – un asa zis acord de cedare a drepturilor de imagine – , DAI ~100 lei( suma este mai mare daca esti mai in varsta), iti fac o poza doua, iti da un bon fiscal – servicii de prezentare –  si te programeaza la un interviu cu SEFA, iar daca nu esti multumit , poti sa te retragi din „proiect”, banii inapoi! Care proiect este o prezentare de moda, urmand sa primesti bani si sa iti ramana hainele! Vorbim in 30 de zile!

Sursa foto: oradesibiu.ro

O cunostiinta a muscat si si-a dus copilul, cu promisiunile astea desarte! Cand a citit pe net – astfel de scheme abunda in orasele mari si pe litoral – s-a dus sa se retraga, escrocii nu voiau sa ii dea banii si numai amenintarea ca se cheama politia i-a facut sa se razgandeasca.

Aviz amatorilor: nu este nicio afacere, dupa ceva timp escrocii pleaca cu banii, nu mai raspund la telefoanele indicate, sediul firmei e intr-un apartament din Bucuresti unde nimeni nu stie nimic, nu este nicio prezentare de moda, iar firma creata special pentru a da o aparenta de legalitate se desfiinteaza si pagubitii fluiera a paguba.

Am inteles ca in alte orase tzeapa a fost mai mare, gen 100-200 de euro, si s-au facut plangeri penale, dar nu am reusit sa aflu daca a fost prins vreunul din sutele de escroci.

Beleaua e ca pana nu dispar nu prea poti sa le faci mare lucru, abia cand dispar se produce practic infractiunea, care se numeste „inselaciune”, sa ii acuzi doar de tentative este destul de greu de dovedit.

Nu inteleg cum pun romanii botul la asa ceva. O agentie serioasa de casting modele pentru cataloage si prezentari de moda nu te agata pe strada, ci au altfel de metode de recrutare. NICIODATA nu iti vor cere bani. Se semneaza un CONTRACT, care are prevederi clare, inclusive in ceea ce priveste partea financiara. Si , evident, o firma de casting nu este infiintata in anul in curs si are conturi in banci!

Ati intalnit asemenea escroci? Aveti cunostiinte care si-au luat-o?

2 comentarii la „Escrocheria de prin centrele comerciale|Casting pe banii tai”

  1. Prin Bucuresti, mai exact galeriile din Obor m’am trezit cu fiica’mea ca este abordata de o domnisorica draguta, frumos imbracata si mai ales foarte, foarte, foarte insistenta care turuia tot soiul de lucruri cum ca e frumoasa, ca au nevoie de modele pentru prezentare produs si hostes la diverse expozitii … bla bla bla bla … I’a dat un pliant … si cum eu sunt destul de reticient la abordari de astea i’am facut vant … dar nu am facut 10 pasi ca am fost abordati din nou de alte doua domnisoare. Fiica’mea incepuse sa imi faca un cap mare, am cedat nervos si am zis hai domne sa vedem cum se desfasoara si escrocheria asta. Am mers cu ei, aveau ceva ce semana foarte bine cu un studio foto, un mic birou, si cateva fete care se ocupau de pretendentele la casting care erau destul de multe! Nu te iau de la inceput cu bani si contracte, dar te intreaba tot soiul de lucruri, dupa care isi construiesc cu istetime povestea in functie de ce afla de la tine. Intr’un final … iti propun sa lucrezi cu ei si povestea cu bani de albumul de portofoliu si toate alea merge mai departe. Eu nu am muscat’o pentru ca m’am prins din start ca este vorba de o schema ceva, ideea e ca nici autoritati nu aveam de ce sa chem acolo pentru ca totul era cat se poate de legal pana la momentul in care nu mai dai de ei, plus ca sunt convins ca au toate actele in regula pentru ca altfel nu ar putea inchiria un mic spatiu dintr’un centru comercial daca acesta nu este cumva cu acordul vreunui magazin care functioneaza deja acolo si automat este partas la escrocherie!

    Mare atentie! Isi fac veacul prin centrele comerciale aglomerate, sunt foarte insistenti si isteti, au o schema foarte bine pusa la punct! Nu cedati cand vine vorba de bani, anuntati Politia!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura