Lectia de educatie civica: spiritul civic nu e tot una cu ala de turma

Nimeni si nimic nu a cultivat vreodata mai bine manipularea spiritului de turma ca experiment psihosocial decat facebook’ul! Experimentul a inceput prin aparent banalul „Like” si a continuat prin tot soiul de asa zise „provocari”, de la un soi de miscari frenetice pe o melodie tampa in loop, pana la turnarea unor galeti cu apa in cap. Inceputul fost simplu si promitator … experimentul spiritului de turma a mers mai departe ajungand pana la o manipulare a turmelor care au dat foc unei tari si chiar rasturnat guverne. Avem destule cazuri prin orientul mijlociu si nu numai, unele state mergand pana la solutia extrema de a interzice accesul public, total sau partial, la platformele sociale.

Lectia de educatie civica: spiritul civic nu e tot una cu ala de turma

Un astfel de experiment de manipulare sociala al efectului spiritului de turma folosind tehnologiile la moda, l’am experimentat cu un oarecare succes si noi pentru prima oara in 2004, cand toata lumea probabil ca isi aminteste bombardamentul cu SMS’urile mai mult sau mai putin inspirate, printre care cel mai celebru fiind „decat sa iasa Bombo, mai bine plec in Congo” … Bombo fiind „numele de cod” al candidatului Adrian Nastase, Congo o tara cu care nu inteleg ce aveau, dar cred ca nu gasisera alta rima. A urmat 2009, anul de apogeu al blogging’ului care prin popularitate si diverse „lepase” aparent inofensive isi facuse deja dovedita eficienta spiritului de turma, deci automat acest fenomen a fost folosit ca principala sursa de manipulare in social-media, trambite ca Zoso&CO fiind turate la maxim pe toate canalele posibile. 2012, anul suspendarii vesnicului Traian Basescu a fost anul in care s’a experimentat pentru prima oara manipularea efectului de turma cu ajutorul Facebook, care s’a dovedit unul dintre cele mai reusite experimente psihosociale de pana acum, anul 2014, dovedind asta din plin atat prin numarul participantilor la vot cat mai ales prin numarul celor care au iesit in strada sub forma unei armate a clonelor care a impresionat atat prin numarul mare cat mai ales prin faptul ca functionau la comanda, urmand un traseu prestabilit, folosind acelasi discurs, fara a avea prea multe (inspre deloc) initiative personale. Pentru orice nespalat pe creier a fost destul de simplu sa observe ca totul s’a desfasurat dupa un scenariu bine stabilit: adunarea intr’un punct fix, fluturarea de steaguri si pancarde completate de cateva sloganuri, deplasarea inspre locul unde s’a tinut traditionala hora, plecat toata lumea acasa pana la urmatorul episod. A doua zi, unii, printre putinii care saraci participasera dintr’o oarecare convingere. s’au trezit singuri intr’un numar de cateva persoane, abandonand lupta cu frigul dupa vreo ora. Armata clonelor isi facusera treaba, fiindu’le probabil reactivat spiritul civic din nou prin februarie 2015. (Update: iar povestea a continuat si in anii urmatori cu un succes fara precedent si care a culminat in anii 2017-2019, pentru ca mai apoi, pandemia sa ofere terenul perfect aplicarii psihozei de masa.)

Toata aceasta miscare a fost perceputa de foarte multi ca a fi spirit civic

Un soi de trezire a natiei care s’a saturat, bla bla bla bla bla. Dragii mei, am vesti proaste pentru voi, spiritul de turma nu are nimic in comun cu spiritul civic, la fel cum a vota nu e tot una cu like’le ce il dai doar ca e cool si mai putin responsabil pe facebook! Strigarea la unison al unor lozinci implantate (expl. Ne’am luat tara inapoi) ce va servesc orgoliile de a va simti importanti si nu manipulati, nu e tot una cu prezenta ta acolo pentru ca esti satul si militezi cu argumente pentru o schimbare ce sa nu fie rezultata in urma unui vot negativ dat la comanda.

  • Sprit civic inseamna ca esti constient de votul dat votul dat si dovedesti ca iti pasa cand ceri socoteala pentru el!
  • Spirit civic inseamna sa fi constient in fiecare zi de destinul tau si sa le dai peste genunchi celor responsabili prin votul tau de el!
  • Spirit civic inseamna sa iti iubesti tara, familia, prietenii si sa lupti din initiativa personala pentru prezervarea valorilor nationale si viitorul celor care vin dupa tine!
  • Spirit civic inseamna ca iti pasa si azi si maine si poimaine … si in fiecare zi din viata ta de ce se intampla in jurul tau cultivandu’ti intelectul pentru a evita pe cat posibil sa cazi in plasa manipulatorilor ce cauta mase usor de manipulat, knowledge is power!
  • Spirit civic inseamna sa participi cu argumente la orice tip de dezbateri iar cand acestea iti lipsesc sa incerci sa le cauti inainte de a pretinde ca d’aia este suficient!
  • Spirit civic inseamna sa faci ceva pentru tara ta, familia ta si cei de langa tine indiferent de forma in care acest ceva se manifesta pentru a avea de ce sa ceri socoteala celor care nu fac nimic.
  • Spirit civic inseamna sa fi tu, un individ cu ideei proprii, cuget liber si argumente solide ce sa le supui in discutia majoritatii pentru a construi impreuna cu restul un fundament civic solid si nu unul manipulat.

Am putea face asta inca …

Daca am lasa deoparte ura si i’am scoate din ecuatie pe instigatori la ura care se folosesc de ea ca principal instrument al dezbinarii! O natie unita de principii trainice care nu isi pierd stralucirea in timp (iubire de neam si tara, iubire de familie, iubire de valori sociale sanatoase, iubirea de Dumnezeu) nu poate fi nici manipulata si nici dezbinata de artificii care hranesc orgolii idioate din care unii se trezesc mahmuri a doua zi ca dintr’o betie crunta, vorba aia cu „mintea romanului cea de pe urma” fiind din pacate mereu actuala.

As vrea sa ma alatur intr’o zi unora care inteleg ca si mine spiritul civic in aceiasi masura cu care voi refuza sa ma alatur celor care il confunda cu spiritul de turma.

Desteapta’te romane … culca’te Romanie trezita!

9 comentarii la „Lectia de educatie civica: spiritul civic nu e tot una cu ala de turma”

  1. Micule padawan … vad ca tu spre deosebire de cei mai multi care le iau cum sunt date, ai inteles perfect finalul povestii incepute prin 2004! laugh Bravo … sunt mandru de tine! laugh laugh Lasand gluma la o parte … ziua in care va disparea si minima responsabilitate de a iti misca curul pana la o sectie de vot unde sa posibilitatea fizica de a simti acel vot, aceia este ziua in care va muri democratia odata cu acest prim simbol al ei care este votul LIBER exprimat! 😉 Nu mai este mult … probabil prin 2016. 😉

    Răspunde
  2. Cata vreme cei care au crescut si au perfectionat ”spiritul de turma” vor ramane la putere, nu va exista nici o sansa ca spiritul civic sa se manifeste asa cum l-ai descris. Din pacate, 10 ani de ura si spalare de creier, la care se vor aduga inca 5, au distrus si vor inmormanta ideea de civism. Daca in 2004 pot crede ca inca mai exista un spirit civic, cavalerii urii au suprapus mesajele care au infierbantat ( prin originalitatea transmiterii si plezneala rimata ) mintile celor care votau. Plus un candidat care avea carisma necesara sa atraga mase (suna ca naiba, dar e crudul adevar…tineti minte cum era prezentat ”de-al nostru, din popor”, ”la tepe in Piata Victoriei”..) si care nu avea nimic de prezentat ca program, decat ura, manipularea, acuzatii mincinoase si dezbinarea. De atunci incoace, cei din spatele lui au creat aceasta uriasa masina de propagare a dezbinarii, a impartirii grupurilor sociale in 2, a antagonizarii lor si, lucrul cel mai grav, de creare a unei mase de manevra care raspunde doar la stimulii ei si doar la momente bine alese. Niciodata aceasta masa nu a aparut la alegeri locale, parlamentare sau europarlamentare. Aceasta masa apare doar atunci cand trebuie aparate cuceririle din 2004. Si n-are nimic de a face cu spiritul civic. E o armata indoctrinata cu ura, nesimtire si amenintatoare. Raspandirea fricii, etichetarea de catre ei a categoriilor de votanti, tipic nazista, inhibarea dezbaterilor pe teme politice si de programe, constituie principalul lor mijloc de actiune. Si numarul acestei armate ramane constant, pentru ca cei care dupa un timp isi dau seama de greselile lor (odata cu maturizarea si datul cu capul de grinda de sus, ca urmare a trezirii la realitatea faptica) sunt inlocuiti de noii veniti in peisaj, care sunt imediat acaparati si mentinuti in linia de lupta. Asa ca, am mari dubii ca peste 5 ani se va schimba ceva. Singura sansa ar fi ca cei iesiti din ”sistemul turmei” sa fie mai multi decat nou-venitii. Dar si ei tot cu ochii in telefoane si tablete vor sta…..
    Sau poate ”valul” celor care s-au saturat de ura si minciuna va fi mai mare, in sfarsit, decat ”armata ascunsa”…..

    Răspunde
  3. Nu avem mult de asteptat alegerile e uite colea hop in 2016.
    Personal cred ca am asistat in fapt la un plan foarte bine pus la punct (desi nu a fost treaba vizibila pana in 16) . Angrenajul s-a pus in miscare mediatic din vara, cand Ponta nu a dorit sa stearga datoriile unor trusturi de presa. Crescendo-ul propagandei s-ar fi stins insa daca nu ar fi urmat o masiva sponsorizare, cine baga vrajeala aia ca e free pa faisbuci e un manipulator, pai cum sa tii frate instigatori si manipulatori sa stea nonstop online, sa cotropesti spatii si platforme online samd, plus afise, bannere si timp de antena…
    ICE frate, subscriu, cu exceptia lu februarie 2015, Ponta tocmai s-a sinucis in direct ca si PSD-ul de altfel, asa ca vom avea guvern „de dreapta”. Fara agitatii. Pica para malaiata in gura lu natafleata….
    PS Unul din trusturile pretine cu Klaus tocmai ce isi dadu obsteasca insolventa…Am un dispret etern pentru toti pupincuristii astia, duca-se….

    Răspunde
  4. Radule … e intre ciocan si nicovala … unde a intrat ca prostul cand l’a mancat in cur sa faca pact cu diavolul in diverse forme. Curatenia trebuia sa inceapa intr’o forma sau alta …. beleaua este ca alora care le’a dat eject au inceput deja o ofensiva destul de interesanta impotriva partidului de unde au fost scosi cu o talpa in cur pe usa din dos. Mai interesanta mi’se pare anuntul de posibila retragere a nenorocitului de Sebastian Ghita care a acaparat toata piata IT din RO, ruinand rand pe rand o intreaga industrie pentru ca mai apoi sa o monopilizeze. FAC PARIU ca in curand se va muta in ailalta barca pentru ca daca se apuca cineva sa sape tot ce a ingropat omul asta pana acuma … povestile cu Microsoft sunt povesti de adormit copii mici. Sunt curios ce se va intampla … deja, asa cum prognoza neamtul cel pragmatic, sobolanii incep sa paraseasca tabara pierzatoare … oare … cum va ramane cu traseistii ce se jurau ca nu ii vor primi? laugh

    Răspunde
  5. Fi-mi-ar iarasi gura sa IMI FIE, cand ti-am zis eu ICE ca PSD se sinucide in direct.
    http://www.dcnews.ro/sebastian-ghi-a-demisioneaza-din-psd_460893.html
    Mama, iar imi vine sa pun piese aia cu Payback…..b,,,,f,,,,da-le-as m…..da prosti care dau tara pe mana ranjitilor alora din spatele neamtului, sa vezi cum o sa fie toti albalux ca la nufaru, nici tara n-au jefuit, nici usturoi n-au mancat….
    Steagu la balcon urgent tine mai are chef de lupta, ca de nu ne f… astia cum vor…
    Hai sa va vedem partidu lu faisbuci: in picioare sau capra?
    Eu unul nu ma dau din pozitia picioare.
    Frate nu mai pot cu perioada asta din an, din 2007 de sarbatori am fost mereu in berna….

    Răspunde
  6. Pai Vanghelion era deja in barca lor ca se intalnea cu activu lu Klaus inca de la ziua lu Raresicade la irealitatea….Sa vezi schimbare de directie la trustu lu Ghita, acu ca ai lu Sarbu dau faliment si ii crescu cota de piata…Sa vezi bocete si urlete in prime-time…Panem et circum…

    Răspunde
  7. OffTopic: Radule … ca un om declarat de stanga cu carnet de partid te invit sa scrii la fel de liber aici, un post legat de subiect iar la acest post sa pastram tema pe care am dat’o celor care ne citesc pentru ca eu unul consider ca asemenea lectii civice ajuta constiintele libere. Te voi ajuta in demersul tau ca si pana acum … asa ca … baga mare … probabil ca venit timpul ca cei esaloanele inferioare sa preia fraiele unei stangi reformate care sa militeze pentru o democratie europeana aducand echilibrul din vidul politic in care se scalda tara asta de atatia ani. A inceput schimbarea … profita si nu te limita doar la vorbe … eu iti acord sprijinul meu de independent. 😉

    OnTopic: Gerula … speranta mea merge inspre cei ca tine si putinii care s’au adunat aici … ca de stanga, ca de dreapta ca independenti … lucrul asta conteaza mai putin daca spiritul civic este comun si valorile aceleasi. Sa pornim de aici si cine stie … poate ca nu vom fi singurii! Multam ca esti continuare alaturi de acest blog pentru ca personal pretuiesc opinia ta, mai ales pentru demonstratia ca desi virulenta uneori datorite probabil multelor frustrari, este una care exprima ceva si nu doar este exprimata! 😉

    Răspunde
  8. http://www.dcnews.ro/tudor-gheorghe-atacat-de-genera-ia-facebook-dupa-o-declara-ie-facuta-despre-iohannis-replica-lui-ciutacu_460909.html
    Maretu parti are alte trebi. O sa scriu ceva dar momentan sunt dadaca si nu am timp. E clar ca PSD s-a rupt in figure si va urma o perioada f naspa. Probabil ma voi vedea/veti vedea la congres in 2015, este o echipa aici loco care vrea sa trimita dinozaurii acasa.
    Tare Ilici, e mai om politic ca multi, omu este consecvent si gandeste frate…nu imi vine sa cred ca sunt de acord cu el in mare parte

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura