3 ani de la #colectiv ne invata ca nu am invatat nimic

Anul trecut dupa ce am fost la slujba de comemorare a victimelor de la #colectiv imi aduc aminte ca am venit acasa cu sentimente amestecate si mai ales un gust amar. Desi fericirea face ca nici unul dintre cei cunoscuti sa nu fi fost printre victime, tragedia unei generatii din care fiica’mea face parte m’a marcat profund. Nu mi’a trecut nici azi, mai ales ca dincolo de o durere surda, razbate furia alimentata permanent de cei care s’au catarat pe cadavrele inca fumegand ale acelor copii pentru a isi urmari interesele meschine si prin clasice tactici de manipulare sa le fure si ultima farama de demnitate in numele unui hastag si slogane ce nu le apartin, cum nici viitorul de care multora din cei luati de valul manipularii nu le pasa atunci cand aleg #boicot #stauacasa #mapispevot.

Au trecut 3 ani de la acel moment dureros, 3 ani fara raspunsuri, 3 ani de suferinta a victimelor aruncate in uitarea colectiva.

Ce s’a schimbat si mai ales ce am invatat pentru a evita o posibila viitoare tragedie?

Raspunsul este unul dureros si se rezuma la un singur cuvant: NIMIC!

 

15 comentarii la „3 ani de la #colectiv ne invata ca nu am invatat nimic”

    • Stiu articolul am comentat acolo, totusi se zice ca repetitia e mama invataturii, bine acum cei mai tineri vor zice ca asta e o chestie comunista, cu toate ca fac asta fara sa-si dea seama, repetand slogane pana la imbecilizare gen; coruptia ucide, uitand altfel un slogan esential #prostiaucide

      Răspunde
      • Vasile, daca e de repetat ceva poate ca as repeta faptul ca cel mai furios sunt pe faptul ca spitalele din Romania sunt reale lagare de exterminare in cea mai mare parte a lor in primul rand datorita conditiilor dezastruoase in care se afla in continuare multe dintre ele … fara Hexi Pharma, situatia nu s’a imbunatatit deloc, ba dimpotriva, in ultimul an infectiile de genul celor nosocomiale au explodat, iar sectia de arsi e tot inchisa in vremea in care Romania are cu chiu cu vai la ora actuala vreo 16 paturi pentru marii arsi si alea departe de ce ar trebui! Ma distreaza ca toti vorbesc de spitale noi, spitale noi … dar nici dracu nu isi bate capul cu alea care exista deja si care ar avea nevoie doar de modernizare si un management eficient … dar cine plm sa isi bata capul cu d’astea?! Noi ne batem capul cu justitia pulii si ne luptam ca niste chiori intre noi sa le punem la guoaiele astea de ne conduc oamenii unde au nevoie de ei, dar de faptul ca zilnic se moare pe capete in tara asta atat pe drumurile lipsa cat si in spitale sau in buzile din fundul curtii scolilor … cui sa ii pese daca nu e direct afectat si mai ales nu are un hastag de lipit pe frunte sa dea bine la selfie?!

        Răspunde
        • Management, modernizare… dar cu ce oameni?!
          Zici de infectii , am avut „norocul” sa petrec ceva timp prin spitale si intodeauna am fost uimit de lejeritatea cu care se poate circula prin spitale, de cabinetele doctorilor care primeau la consult pe acelasi palier cu saloanele bolnavilor, de asistentele care veneau de acasa gata imbracate pe sub hainele de strada cu echipamentul de lucru din spital, de desagile infirmierelor puse zilnic in porbagaj negative , peste tot spitalele sunt o vaca de muls, toti subtie, toti dilueaza, toti „scurteaza” si nimeni nu respecta vreo regula, se lucreaza pe o lege a hazardului, scapi daca ai noroc si tu zici de management, e vorba de mentalitatea romanului, daca nu curge, pica si in domeniul asta se aplica cel mai bine. Desigur sunt si exceptii, dar alea sunt izolate si eliminate, desigur am exagerat…Dragnea e de vina! laugh

          Răspunde
        • Subiectul e lung si discutabil, cu toate ca sunt de acord cu tine cam in toate privintele! Din nefericire anul asta am avut parte de spitale de mi’ai iesit si pe ochii … efectiv vreau sa uit capitolul asta ca mi’se ridica parul pe mine cand imi aduc aminte!

          Răspunde
  1. Și nici nu se va schimba nimic.
    E total greșită perspectiva din care se discută această tragedie. Personal am o singură certitudine, aceea că ce s-a întâmplat acolo a fost o tragedie.
    Restul, ei bine, restul ține de…un fel al nostru de a fi care nu ne face cinste. Toată lumea e interesată să pună batista pe țambal din motive întemeiate ori absurde, de la primele la ultimele nu se pierde nicio nuanță din paleta griurilor.
    Amintește Vasile de felul în care circulă civilii prin spitale, doar spun, păi cam câți dintre ei nu s-ar ofusca grav să li se impună niște reguli, să li se interzică ” dreptul la circulație liberă”- vânturatul oricum și oricând și oriunde (ATI ) după cum îi taie capul?
    După Apuseni, când am văzut cum se fac eroii pe tărâmul mioritic, zău că am multe semne de întrebare și cu privire la unii de prin cărțile de istorie de pe băncile școlilor.
    De’ 89 nu mai zic.
    E un fel de „las-o așa că merge „.
    Suntem capabili să ne asumăm greșelile? Când vom binevoi să acceptăm să ocupăm și acestă incomodă și Doamne ferește! dezonorantă poziție fiecare pe măsura contribuției la dezastru, se va schimba ” ceva”, eu cred că am putea fi surprinși chiar.

    Răspunde
    • Pai si care ar trebui sa fie perspectiva? De ce trebuie sa fie altcineva vinovat pentru actiunile noastre personale, in acest caz statul care nu a verificat, scormonit prin toate cocioabele dupa pub-uri obscure si insalubre si tot tacamul?! Citeam undeva „oamenii își vad de treburile lor în continuare, intră, ies din Pionierul, nu le pasă, pentru că știu că autoritățile veghează” shock

      Răspunde
      • Pâna la stat, ne mănâncă sfinții.
        Statul trebuie să închidă astfel de locații indiferent de activitățile care se desfășoară acolo. Să le demoleze, să facă orice e necesar ca ele să nu mai existe, nu să dea amenzi că nu au autorizații și ele să își continue mersul.
        Sunt afaceri ale unor privați. Dacă avea loc un dezastru într- una dintre clădirile școlilor sau ale spitalelor gen, unde statul prin diverse instituții ( primării etc ) este cu totul răspunzător/ administratorul acelor clădiri, da, puteam spune că ” #corupțiaucide „. Și nu văd să moară careva de grija lor, mai apare câte o știre, de obicei la început de an școlar și gata. Cam majoritatea școlilor sunt varză la acest capitol.
        Niște tipi au decis să își facă un club într- o speluncă. Mi- a urcat tensiunea instant când l- am auzit pe unul dintre ei la protv aseară că ofițerii ISU…constructorul…că dacă patronii ” e proști”, gata, s- a spălat pe mâini.
        Niște artiști decid să organizeze concerte închiriind astfel de spelunci.
        Și nu în ultimul rând sunt oameni, nu toți au fost copii, Ice, care decid să participe la concertele respective frecventând acele spelunci, mulți dintre ei nu erau pentru prima oară acolo. Pentru mine „copil ” înseamnă undeva până în 20 și un pic de ani. Pe a dreaptă au capacitate de răspundere deplină.
        Patronii o ard cu pasiunea pentru muzică, mvai cum s- au dedicat ei cu totul ” upgradării” locației! Curat filantropi!
        Nu vorbește nimeni despre vina organizatorilor pentru că din păcate și ei au pierit sad Și asta „nu se face”, nu?
        Așa că ne rămâne să ne reorientăm, Piedone, Ponta, Banicioiu, ISU, medicii și spitalele și…BOR. Să nu uităm că BOR și acum e porcăit pentru Colectiv. Știm cine are interes să o servească in acest mod. Dar nu pot să nu mă întreb de ce răniții ori aparținătorii victimelor s- au alăturat din primul moment acestor crunt de cinici oportuniști? Se dorește adevărul sau mai bine o scăldăm că s- ar putea ca nimeni să nu scape neciufulit din ceea ce s- a întâmplat acolo? Eu la acest aspect făceam referire, nu am spus că statul nu ar fi deloc de vină și că toate- s roze prin spitale. La modul concret însă singurul care a plătit și încă mai plătește oalele sparte este „statul „.
        Zilele trecute am văzut lipită de ușa unui magazin ( mare, occidental ) o țidulă că nu au autorizație de securitate la incendiu. Cu alte cuvinte statul nu a eliberat o astfel de autorizație, magazinul te- a avertizat la intrare ca să știi în ce te bagi, e problema ta dacă intri și nu știi cum mai ieși de acolo. Foarte tare, ce să mai!

        Răspunde
      • Am citit și celălalt topic și comentariile voastre mai vechi. Aici ați comentat de spitale, iar în cazul Colectiv, eu nu mai pot, fac alergie, e singura legătură cu ” penalii” tocată de către #rezist. Pă aia cu ISU o vâră cât să îl bumbăcească pe Arafat, dar nu îi coafează, dacă se închid speluncile, le rămâne izlazul de clubingit laugh
        Știu trei spitale partial insalubre. Restul au reușit să fie decente. Pot să fac o comparație între cum erau și cum sunt acum, pot să compar și felul în care personalul interacționează acum cu pacienții și aparținătorii lor și flituiala grobiană din trecut. Sunt schimbări în bine. Eu una sincer mă minunez că mai avem spitale, ca mai avem un sistem de sănătate la cât a fost de jumulit si la ce interese mari de a- l pune pe butuci există. Sunt uscături dar și Oameni cu totul speciali, care se încăpățânează să își exercite meseria din dragoste pentru semenii lor, pentru copii…. Nici dincolo nu e totul o miere. Mi ții călește asiguratorii pe toți, medici și pacienți, cu termene lungi de programare pentru investigații mai amănunțite , scurtatul zilelor de spitalizare; paracetamol scrie pe toți, indiferent de afecțiune si vârsta. crazy

        Răspunde
  2. ce sa invatam tovarase Ice ? ca prostia NU are leac ? ca devenim din ce in ce mai tembeli , si avem pretentii de genii ? chiar ma uitam pe idioteniile debitate de ‘prezicatorii’ de cutremure .. cand n-ai invatat nici tabla inmultirii la scoala, tragi pe nas si faci pe desteptul, sunt toate sansele sa mori in vreun incendiu de club insalubru, cutremur in centrul vechi sau accident de masina cu creierii fierti de iarba .. sa belim un ochi aici – https://www.dcnews.ro/cutremur-romania-seismic-center-este-cam-bizar_620851.html .. astia n-au auzit de birthday paradox si se dau savanti de nobel .. https://betterexplained.com/articles/understanding-the-birthday-paradox/ – puteti rula singuri un exemplu, la 2200 de persoane (cutremure) si 86400 items (secunde pe zi) .. si vedeti ca nu e nicio coincidenta .. astia sunt geniile de prezic cutremurele, dar nu au habar de elemente de statistica elementare .. grav ca tefelimea de pe feisbuci pune botul la asa ceva, desi una ca dancila NU ar pune botul .. asta e tara .. eu unul am invatat ca nu putem avea atatea incendii sa putem repopula tara asta cu oameni decenti si IQ mai ridicat decat al gibonilor ..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura