La 7 decembrie 1941, fara declaratie de razboi, Imperiul Japoniei ataca baze americane in Oceanul Pcific, in special pe cea de la Pearl Harbour, in scopul anihilarii a cat mai multor unitati navale si forte aeriene americane, si invada Indochina, Tailanda, Malaezia, Indiile Olandeze – Indonezia de azi – si, ulterior, Hong Kong si Arhipelagul filipinez, aflat atunci sub protectorat SUA.
Pregatirile de razboi japoneze au fost minutioase. Trupele lor,formate din veterani ale razboiului purtat inca din 1932 cu China nationalista, fusesera bine antrenate si echipate, dispuneau de harti detaliate si erau sprijinite de o consistenta coloana a 5 a, formata din expati japonezi si chiar englezi recrutati ca spioni. In plus, dispuneau de tancuri, artilerie si sprijin aerian consistent.
In fata lor, desi pe hartie dispuneau de forte superioare, aliatii erau profund divizati, iar fortele lor erau in realitate inferioare calitativ; in plus, nu dispuneau de blindate, iar sprijinul aerian era slab.
In aceste conditii inaintarea japonezilor a fost fulgeratoare. Pe rand, pozitiile britanice au cazut in fata lor, cu tot eroismul militarilor occidentali. La 30 ianuarie intreaga Malaezie, Hong Kong, parte a Thailandei, Indochina franceza si parti din Indonezia erau deja ocupate. La 31 ianuarie 1942 incepea o batalie decisiva, Batalia pentru Singapore.
.
Marea Britanie investise enorm in asa zisa Fortarea Singapore: 3 aerodroame, sute de buncare, o baza navala enorme, fortificatii samd construite insa nu spre Malaezia , de unde au venit japonezii, ci spre Mare!!, o eroare cu consecinte tragice. Mitul invincibilitatii albilor asupra asiaticilor era alimentat de propaganda antebelica britanica, dar realitatea era ca guvernul engleze nu alocase suficiente fonduri pentru completarea dotarilor, adica pentru crearea unor forte armate locale echipate cu armament modern si a unei forte aeriene eficiente si mai ales moderna, sprijinita de o retea radar si bazata pe aerodromuri cu piste betonate si echipata cu cele mai noi modele de avioane de lupta.
In aceste conditii trupele engleze, australiene, indiene si locale, malaezieni si chinezi, au fost nevoite sa lupte in conditii de egalitate cu atacatorii japonezi, fara a isi putea valorifica superioritatea numerica; in plus, mii de militari aliati erau, de fapt, trupe administrative si nu luptatori.
La 8 februarie japonezii reusesc sa creeze un cap de pod pe insula , declansandu-se lupte extreme de violente chiar in orasul Singapore.
Desi inferiori 1 la 3, soldatii japonezi vor provoca grave pierderi trupelor aliate. In plus, Singapore va fi atacat nonstop de aviatia japoneza; la 14 februarie cad in mainile japonezilor depozitele de munitii si rezervoarele de apa.
In aceste conditii inevitabilul umilitor s-a produs: la 15 februarie 1942 peste 90.000 de militari aliati se predau japonezilor, cea mai mare capitulare britanica din istorie.
Ulterior, japonezii vor desavarsi capturarea Indiilor Olandeze si a Filipinelor, luand in captivitate sute mii de soldati si civili aliati. Pierderile material si umane ale aliatilor sunt imense.
Pentru cei captivi urmau 3 ani si jumatate de iad, foarte multi fiind utilizati drept sclavi la constructia de cai ferate, aerodromuri si drumuri sau la extragerea de minereuri din mine. Pe langa albi milioane de asiatici vor fi luati in sclavie de japonezi; nici azi nu se poate da un numar exact al mortilor si disparutilor in timpul sclaviei la japonezi, care s-au purtat abominabil cu acesti oameni.
De trista amintire ramane Calea ferata a mortii Tailanda-Birmania, unde peste 130.000 de prizonieri occidentali si asiatici vor pieri de boli, extenuare, foamete, batai si executii sumare.
Trecatoarea Iadului, o „taietura” in munte, care a costat viata a mii de prizonieri.
Un punct negru ramane si fortarea a mii de femei sa devina prostituate pentru bordelurile de campanie ale armatei japoneze.
Pierderea prestigiului albilor va avea drept consecinta prabusirea intre 1945-1975 a tuturor regimurilor coloniale din Asia, doar cateva insule ramanand sub controlul fostelor puteri coloniale, care paraseau Asia cu coada intre picioare.
In acelasi timp razboiul va pregati terenul pentru ridicarea Chinei si exportul de comunism in intreaga regiune, fapt care a condus dupa 1949 la declansarea mai multor razboaie extrem de sangeroase.
Cu toate sfortarile comunistilor insa doar China, Coreea de Nord, Vietnam si Laos au ramas in spatele „cortinei de bambus”, adica state comuniste.
La finele razboiului mii de militari japonezi au fost judecati si ulterior spanzurati sau impuscati pentru crime de razboi si crime contra umanitatii. Insa, discret, mii de criminali japonezi care prezentau interes, datorita experimentelor facute de oameni cu arme chimice, bacteriologice si alte asemenea arme – peste 100000 de victime – , au fost facuti scapati de aliati.
Japonia era invinsa in 1945 si fortele sale armate demantelate, abia in ultimul deceniu fortele sale de autoaparare primind acceptul de la SUA sa se doteze cu armament modern, desi numeric sunt abia cateva zeci de mii militari.
Nici azi insa Japonia nu isi poate infrunta trecutul sau criminal. Mai fortat, mai cu jumatate de gura s-au prezentata”scuze si regret” si s-au platit reparatii de razboi, dar niciodata nu au cerut iertare. Iar premierul de azi, recent vizitatorul nostru Shinzo Abe, este recunoscut pentru ambitiile sale revizioniste si pentru glorificarea militaristilor japonezi, fapt pentru care este persona non grata la Beijing.
Si totul din cauza zgarceniei unor ministri de finante care nu au alocat Ministerului de Razboi de la Londra banii necesari…dupa buget, coane Fanica!!
Nu exista nicio garantie asupra faptului ca bugetul respectiv urma sa schimbe soarta razboiului. E discutabil aspectul asta.
Pasionat fiind de istorie, am citit ceva carti despre subiect.Absolut toti istoricii sunt de acord ca insuficienta finantare a condus la lipsa unor parti esentiale din reteaua de aparare. Desi dispuneau de superioritate numerica Aliatii nu dispuneau si de una tehnica si calitativa. Aviatia dispunea de modele din anii 20, iar trupele nu erau antrenate pentru jungla deoarece…era de netrecut!! Asa era gandirea tactica atunci, o prostie evidenta, de care japonezii au profitat din plin. In plus, nu aveau blindate, or japonezii au debarcat 300. Si nici armament antitanc. Cum Dumnezeu sa te bati contra unui inamic care dispune de armament modern fara acoperire aeriana, fara tancuri si fara artilerie adecvata….Bani fusesera bagati in forturi si buncare construite taman pe unde nu au venit japonezii. In plus, japonezii cunosteau perfect toate detaliile zonelor, avand o retea de spionaj foarte eficienta. Iar planificatorii lor erau de mana intai, inca din 1937 stabilisera planurile de invazie, pe unde vor fi construite drumuri, cai ferate, aerodromuri, portuti dupa ocupatie. Tragedia a fost ca le-au construit pe baza muncii prizonierilor si a asiaticilor, deveniti sclavi. Se apreciaza ca o treime din cei dusi la munca au pierit, iar restul au ramas cu sechele pe viata…
Occidentul mai mereu a fost prins nepregatit si in prima faza a luat-o urat, s-a intamplat atunci in nenumarate situatii, se intampla si acum.
Foarte bun articolul, cateodata e bine sa mai citim si despre trecut ca sa intelegem ce naiba se intampla cu noi in prezent.