75 de ani in aceste zile de la evenimente care au schimbat soarta lumii!

You may also like...

3 Responses

 1. Malin says:

  Nu exista nicio garantie asupra faptului ca bugetul respectiv urma sa schimbe soarta razboiului. E discutabil aspectul asta.

 2. Radu says:

  Pasionat fiind de istorie, am citit ceva carti despre subiect.Absolut toti istoricii sunt de acord ca insuficienta finantare a condus la lipsa unor parti esentiale din reteaua de aparare. Desi dispuneau de superioritate numerica Aliatii nu dispuneau si de una tehnica si calitativa. Aviatia dispunea de modele din anii 20, iar trupele nu erau antrenate pentru jungla deoarece…era de netrecut!! Asa era gandirea tactica atunci, o prostie evidenta, de care japonezii au profitat din plin. In plus, nu aveau blindate, or japonezii au debarcat 300. Si nici armament antitanc. Cum Dumnezeu sa te bati contra unui inamic care dispune de armament modern fara acoperire aeriana, fara tancuri si fara artilerie adecvata….Bani fusesera bagati in forturi si buncare construite taman pe unde nu au venit japonezii. In plus, japonezii cunosteau perfect toate detaliile zonelor, avand o retea de spionaj foarte eficienta. Iar planificatorii lor erau de mana intai, inca din 1937 stabilisera planurile de invazie, pe unde vor fi construite drumuri, cai ferate, aerodromuri, portuti dupa ocupatie. Tragedia a fost ca le-au construit pe baza muncii prizonierilor si a asiaticilor, deveniti sclavi. Se apreciaza ca o treime din cei dusi la munca au pierit, iar restul au ramas cu sechele pe viata…

 3. vasile says:

  Occidentul mai mereu a fost prins nepregatit si in prima faza a luat-o urat, s-a intamplat atunci in nenumarate situatii, se intampla si acum.
  Foarte bun articolul, cateodata e bine sa mai citim si despre trecut ca sa intelegem ce naiba se intampla cu noi in prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.