Nu m’am mai pricopsit de multa vreme cu un virus

Multam lui Dumnezeu, nu era un virus de ala fiziologic, ci de ala virtual, de care si uitasem ca exista dupa ani de zile in care nu m’am mai pricopsit cu asa ceva, avand ceva mai multa grija ca in vremurile alea bune, cand virusii informatici coabitau destul de bine cu datele de pe hard si pe care il dadeai cu generoziate si la altii pe CD’uri.

Ok, era un exploit/trojan/malware

In general nu umblu pe site’uri dubioase si nici nu descarc pachete dubioase, pe PC’ul de lucru avand activat Windows Defender, care de’a lungul timpului s’a dovedit suficient de eficient. Nu stiu de pe unde m’am pricopsit cu exploitul asta, dar in mod cert a fost vina mea, pentru ca avand in test cateva chestii acum ceva vreme, n’am mai fost atat de atent la ce descarc. Si uite asa, de vreo doua luni am observat eu ca nici Defenderul nu mai scaneaza si ca PC’ul parca incepuse sa se miste mai greu, dar am dat vina pe aia cinci ani de cand am Windowsul instalat pe PC’ul de lucru si cu ignoranta aia romaneasca, am zis ca se poate si mai rau, neavand nici un chef de vreo reinstalare, eventual cel mult sa imi gasesc ceva timp candva sa vad cum pot remedia problemele aparute. Semnalul de alarma a fost dat de faptul ca placa video de la nVidia incepuse sa se incinga inexplicabil, desi in aplicatiile usuale nu este activa, find folosita cea de la Intel. Ma gandeam ca o fi din cauza prafului adunat si pana imi fac timp sa il curat si pe ala, am zis ca o dezactivez si facand asta, m’am trezit cu o eroare ce mi’a aprins in sfarsit beculetul ala ca ceva nu e cusher.

Tot rusii m’au scapat

Nereusind sa pornesc nicicum Defenderul ca sa fac o scanare, am zis sa incerc o scanare online pe la vreun dezvoltator de antivirusi, ma gandeam la Bitdefender, dar era nevoie de o descarcare/instalare, lucruri de care chiar nu aveam chef, plus ca l’am urat mereu pentru falsurile pozitive in exces pe care le da. Am zis sa ii dau o sansa hulitului Kaspersky, unul dintre cei mai buni antivirusi pe care ii stiam din vremurile cand instalam asa ceva, si … da, inca din primele secunde a detectat ca find rezident in memorie o mizerie de exploit/trojan, care pe langa faptul ca mina se mai ocupa si cu ceva randari, de unde si explicatia de ce mi’se inchingea mie placa aia video ce o folosesc doar din cand in cand. Am mai lucrat vreo doua ore dupa, ca sa remediez erorile provocate de dezinfectie, dar intr’un final, ma declar castigator, PC’ul revenind la forma aia pe care o stiam eu si in felul asta scapand si de o chinuitoare reinstalare de sistem de operare.

Concluzie

Nu lasa pe maine ce trebuie sa faci azi, gen. Ca ma si umfla rasul …

6 comentarii la „Nu m’am mai pricopsit de multa vreme cu un virus”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura