A inceput scoala cu o schimbare binevenita. Copii care nu vor sa puna mana pe carte, sa invete o meserie. Banderole negre?

In ultimi 30 de ani invatamantul din Romania a fost supus la numeroase experimente progresiste care mai de care mai fistichii. Atat de bine a mers treaba, ca invatamantul din Romania a dat an de an generatii de someri cu diplome care intr-un final au ajuns sa mearga sa stearga babe la cur pe la altii sau sa munceasca ca sclaveti necalificati pe plantatiile altora, pentru ca una dintre cele mai mari greseli care s’au facut a fost desfintarea unui barem clar de intrare la licee prin introducerea repartizarii aleatorii si desfintarea scolilor profesionale si de meserii care macar ii invatau o meserie pe aia care nu vroiau sa puna mana pe carte, un lucru absolut normal care a oferit societatii ani la randul muncitori pregatiti din toate clasele sociale.

Eh, cineva, cumva, a avut cumva geniala idee ca toti astia micii care nu au nici in clin si nici in maneca cu scoala si iau note de sub 5 la examenele nationale, in loc sa ingroase radurile alora care nu vor lua oricum bacalaureatul, sa mearga la scoli profesionale si de meserii, iar in aia 4 ani de zile in loc sa fie niste ratati fara viitor cu 12 clase facute la umplutura macar sa invete o meserie ce sa le asigure un viitor.

Au sarit de cur in sus atat partidele de orientare progresist userist neomarxiste cat si alea de orientare perogresit penelist neonazista si bineinteles ca in ton cu ei, rezistacii, cum ar fi si obscura aia asociatie a elevilor, un soi e ONG alimentat la teava de bani a statului, care azi, la debutul noului an scolar ii indemnau pe aia mici sa poarte banderole negre. Pai de ce nu rosii, sau verzi?

‘ti’ai draculului sa fiti de neomarxisti cu progresismul vostru cu tot! Dupa ce ca in scoli e dezastrul care este, si dupa ce ca Romania produce de ani de zile pe banda rulanta generatii fara viitor in cea mai mare parte a lor, si cand e vorba sa educam oameni care sa puna mana pe munca, nu e bine? Pai cretinilor sugatori de progresism retard, o meserie inseamna viitor, dintr’o meserie si calificare un om de rand poate ajunge sa castige mult mai bine si isi poate gasi mult mai rapid un loc de munca intr’o tara in care criza fortei de munca este la apogeu si unde zeci de firme dar faliment in fiecare an, sau isi retrag operatiunile din Romania pentru ca nu gasesc mana de munca calificata desi salariile sunt aproape de ce ar castiga pe dincolo.

Sper ca cine a avut idea asta buna sa nu dea inapoi in fata haitelor progresiste care usor, usor au inceput sa ii tampeasca si manipuleze pe astia mici cu propoaganda extremista inca de pe bancile scolilor si sa mearga inainte cu idea asta care e una dintre cele mai bune idei din ultimi 30 de ani. Revenirea la scolile profesionale si de meserii este o obligatie daca mai vrem sa facem ceva din tara asta si problemele ei sociale si demografice care se adancesc de la un an la altul.

28 de comentarii la „A inceput scoala cu o schimbare binevenita. Copii care nu vor sa puna mana pe carte, sa invete o meserie. Banderole negre?”

  1. Tot n-o sa meargă smile înainte școlile profesionale asigurau din start un loc de munca, contractele se făceau pe timpul școlii, și se făcea practica la locul de munca, acum nici practica n-au unde sa facă sunt puține locuri si meserii care mai au unde sa facă practica.
    Si chiar dacă învață o meserie la ce venituri sunt tot la fel de putini o sa rămână în țara, poate chiar mai putini ca un meseriaș cu atestat de calificare e si mai căutat afara decât un necalificat „priceput”, are trecere mai mare.
    Doar cu contracte pentru cei din școlile profesionale sunt șanse sa se mai remedieze ceva

    Răspunde
    • Xtall – planul ar fi si atragerea de firme private in treaba asta astfel incat, astia micii sa faca practica la ei in urma semnarii unui contract … adica tot la fel cum era pe vremuri. Ideea nu e deloc noua, se practic asa ceva foarte bine pana prin anii 2k cand cineva a avut „geniala” idee de a desfinta scolile astea profesionale si de meseri.

      In rest, sa fim seriosi, salariile din tara in zona de meserii sunt foarte bune! Un sudor porneste cu salar de la 3-4000 lei in sus; in constructii tot la fel, dealtfel este si 3000 de lei este minimul pe economie; un mecanic auto porneste cu un salar de la 2500-3000 lei plus bonusuri; un brutar castiga de la 3000 lei lejer; un bucatar tot de pe la 4000 lei in sus; un sofer profesionist pe intern ia de la 4000 lei in sus iar pe extern trece lejer de 1700EURO … si exemplele pot continua … vorbim de salarii net, plus transport si cazare daca vi de prin alte zone. Mie unul nu mi’se par salarii deloc mici, nici daca mergi pe dincolo nu ramai cu mai multi bani in mana dupa ce iti platesti toate hanganalele, cum ar fi chirie, transport, utilitati si alte alea, iar asta se vede deja in constructii unde au inceput sa se intoarca destul de multi de pe dincolo pe santierele de pe la noi. smile

      Deci … daca se vrea, se poate si s’ar putea face mai ales ca sunt o gramada de orase prin Vestul tarii unde e jale mare cu mana de munca.

      Răspunde
      • Nu stiu unde se plătește atat dar la mine in zona mai mult de 1000 .. 1600 net nu se ia, poate doar în construcții unde au scos impozitul dar in rest nu se ia, si aia din vest au oferte aici si tot atât oferă, doar super meseriașii cu vechime si cunoștințe mari la baza au oferte de alea.
        Si mai e o chestie, dacă sunt copii capabili proveniți din medii care material n-au putut sa-i susțină? si vor undeva unde se cere bac-ul ?
        Trebuie sa o ia de la capăt sa piardă iar ani de zile ?
        La moldoveni e o chestie mult mai inteligent făcuta cu școlile astea profesionale, ei pot sa dea bacul și la școlile profesionale, si din cauza asta chiar a crescut cererea pentru școlile astea ca nu pierd nimic, din start au și bac și o meserie, la noi ii plafonează, ii obliga sa rămână asa, ca sunt ani multi sa o ia iar de la capăt

        Răspunde
        • Nu stiu exact de care zona vorbesti, insa in Bucuresti, Cluj, Oradea, Arad … ca exemple cam asta este situatia, locuri de munca sunt la greu, in orasele alea cam nimeni nu mai accepta sa lucreze pentru bani de care vorbesti. Pe langa asta, ca nou angajat cu 0 experienta e normal sa o iei de jos … din pacate pe la noi s’a uitat complet ideea asta si mai ales, noile generatii nu mai sunt dispuse sa munceasca, alergand dupa cai verzi pe pereti, desi ei nu stiu sa faca mai nimic.
          Treaba cu Bac-ul se poate rezolva cu studiile la Seral, asa cum era si pe vremuri. Practic, dupa primi doi ani in care inveti generalist, in urmatori doi ani intri pe meserie mai mult … la finalul acestor doi ani, nu te tine nimeni sa nu iti continui studiile la seral, si in paralel sa si muncesti ceva. Cam cum e pe la facultate, fii’mea, a bagat si facultate si munca in parelel, sa se invete cu amandoua si nu a crapat, dupa trei ani avea gata si facultatea si 3 ani de experienta adunati.
          Ideea e ca daca vrei sa muncesti si sa faci ceva in viata asta, de tine depinde si chiar poti face asta. Scolile profesionale sunt bune pentru aia care nu vor mai mult decat atat, eu zic si aia sa aiba o sansa ca macar o meserie sa aiba si sa stie dupa anii aia, decat nimic …

          Răspunde
  2. Părerea mea: dacă se vrea, se va face. Idee nu e nouă, bașca noi am avut așa ceva care a și avut bune rezultate. smile Altfel, se vor găsi ” motive”( ca și până acum ) , cât despre contriști tembeli care sunt paraleli cu noțiunea de opoziție, se vor găsi mereu… Nici iarba nu ar mai crește dacă s- ar uita DD în gurile lor.
    Unde, cine spuneai că s- au dus cu banderole? laugh Ca să vezi „câta efectul „. laugh ( hmmmm, noi ne- am fi dorit mai o săptămână, nu au plecat nici rândunicile pardon )

    Răspunde
    • Exact! Am avut cu bune rezultate treaba asta si s’ar putea oricand sa mai avem.

      In rest … m’am bucurat sa vad ca inca mai sunt oameni intregi la creieri capului.

      Răspunde
  3. uite asa se naste o noua generatie cu bratări de aur…Acu, stau si ma gandesc câti vor sări de qur în sus că loazele lor, analfabete de altfel, #meritamaimult și ca la valoarea lor va fi nedem să mearga la profesionala…macar o facultate sa faca și el…să vina banii!! că si așa cică profesorii au salarii mici. În fine, mă gandesc că din unu prost sarmale, cat ai vrea sa scoti un instalator bun, n-o să-ți iasă.

    Răspunde
    • Bine ar fi sa se nasca Mareane, dar teama imi e ca nu la cum ii vad pe astia de porniti impotriva proiectului astuia, o sa avem doar inca o generatie cu bratari de cluburi si nici o pofta de munca.
      In rest … da, stiu eu destui care fratie cand aud sa isi bage loazele la munca iau foc: „pai ce’a facut frate, am bagat bani sa il tin la facultate ca acuma sa munceasca ca neica nimeni?!” … nu bro, tine’l mai bine acasa, e mai ok.

      Răspunde
      • Decât un instalator prost care se crede deștept și vrea să devină ministru eventual, mai bine un instalator prost care știe că e prost .. la asta ar trebui să ajute școala, fie ea și profesională .. ne-am umplut de idioți care au impresia că pământul (plat) se învârte în jurul lor ..

        Răspunde
    • O sa crească șpaga sau abandonul smile ca oricum mare sfârâiala nu e, la majoritatea locurilor de munca mărunte acum se cere bac-ul, gestiune, vânzare, facturare, operatori.. nu se accepta fără.
      E foarte limitata piața pentru cei cu meserie fără liceu si nu prea se merita.

      Răspunde
      • Aici nu sunt de acord deloc! In manufactura cererea este uriasa! Uita’te putin te rog peste oferta locurilor de munca si o sa intelegi mai bine situatia. Iti dau doar cateva exemple pe care le am la indemana:
        1. Acum putin vreme m’a sunat un prieten daca stiu ceva sudori prin zona, avea nevoie ca sa ia un contract de 50 de oameni, cu ceva experienta pentru a lua o lucrare la niste conducte de gaz. Omul accepta inclusiv incepatori care sa invete meserie din mers. Salar? 4500 – 7000 lei, cazare si masa. Nu am gasit pe nimeni dispus.
        2. In Arad sta fratele meu. Soacra’sa lucreaza la o fabrica de cablaje si alte balarii. Patronul ofera 700 lei recompensa, oricui duce oameni sa se angajeze, iar aia stau minim 3 luni de zile. Nu cere scoala, nu cere nimic, doar sa vrea sa munceasca. Salar 2500 lei, plus bonusuri, cazare, masa sau transport daca vrei sa faci naveta.
        3. Unchiul meu e sofer de TIR la o firma din Arad/Oradea, firma romaneasca. Patronul ofera 150EU recompensa daca duce oameni sa se angajeze. Are de munca cacalau (490 de camioane doar in tara plus vreo 250 in afara) atat pe intern cat si pe extern. Nu cere decat sa ai permis de profesionist si atestatele luate, in rest, nimic. Salar? Pe intern intre 3000 si 4500 lei (in functie de cursele pe care le ai), extern de la 1500EU in sus, in functie de cursele pe care le ai, plus prime de diurna, prima la kilometri, prima la descarcare/incarcare si alte alea;
        4. Am un prieten care are o brutarie. Cauta oameni care sa lucreze in brutarie, cu 0 experienta si scoala cata o fi, ofera de la 2500 lei in sus.
        5. Patron service auto, cauta de cateva luni bune mecanici, e dispus sa ii ia si sa ii invete meserie daca vor asta, doar sa munceasca. Ofera 2500 lei pe carte de munca, o masa pe zi, plus 10% din manopera pentru fiecare masina la care lucreaza.
        6. Patron in Bucuresti, prieten bun, are atelier de polish auto. Ofera 3000 lei in mana, plus 50 lei pentru fiecare masina lucrata plus bacisisul pe care si’l ia de la client. Scoala nu il intereseaza, doar sa fie dispusi sa munceasca.
        7. Firma de instalatii electrice in Oradea. Cauta electricieni cu o calificare de scoala profesionala sau de meserii, 0 experienta, dar dispusi sa munceasca. Salariul porneste de la 2500 lei, prime la lucrare, diurna, cazare, transport daca e sa mearga in deplasari.
        8 Firma de constructii in Bucuresti, lucrari de termoizolatie blocuri, intretinere cladiri. Salar de la 3500 lei in sus, in mana, scoala inspre deloc, dar dorinta de munca sa fie. Asigura cazare, masa, transport.

        Sunt doar cateva exemple pe care doar eu le am la indemana si le stiu eu! Tu pui problema doar de oameni care sa frece pe la vreun birou sau prin comert, pai dude, tara asta mai are nevoie si de oameni care sa lucreze in productie si servicii, nu doar in frecatul de scaune prin vreun birou sau statul dupa vreo tejghea, ca asa nu facem nimic, dimpotriva. Cum ziceam, oamenii nu mai vor sa puna mana pe munca deloc, doar bani multi iesiti din munca cat mai lejera si putina, dar nu cumva sa se murdareasca pe maini. Nu mai merge tata, de mancat o sa mai manance doar aia care constientizeaza ca „meseria e bratara de aur” … dar stiu, suna mai comunist asa, dar e o realitate indiferent de regimul in care traim.

        Răspunde
  4. In orasele mari totdeauna s-a plătit mai bine si s-a cautat mana de lucru.
    In orasele mici si fără industrie e cu totul alta poveste, cum ti-am zis mai mult de 1600 aici nu se plătește, se cauta si aici muncitori în special în confecții dar nu se duce nimeni la 1200 net.
    Ca sa faci o scoală profesionala pentru a pleca în țara nu e convenabil ca remunerație, cu chirie și alte alea n-ai cum sa strângi bani, trăiești temporar bine e o chestie dar nu poți realiza nimic, casa și alte alea, doar pentru a găsi afara un loc de munca e rentabil o profesionala, în țara nu

    Răspunde
    • Să nu mai deplângem lipsa de ‘rentabilitate’ a ‘profesionalei’ .. din două motive – unu la mână – orice prost știe că munca, în general vorbind, e nerentabilă – e mult mai rentabil sa furi, să vinzi droguri, să fii pește – facem calculul pe câștig per ore muncă și studii necesare .. este exact teoria care ți-o ține orice interlop când este amabil .. doi la mână, orice criză duce la progres – care va să zică , robotizăm tot ce mișcă (chiar ce-am vizitat o astfel de fabrică, nu la noi, în Germania, dar dacă trebuie să plătești un zidar cât pe Messi, îți faci draku un robot pentru zidăreală ).. finalul e cu război civil – o armată de leneși slabi de minte care cer drepturi, și niște alții, care cu poliția robotizată bat la ei ca la fasole .. ați văzut deja multe filme de Hollywood pe tema asta .. eu zic să fim mai realiști, să stea fiecare în pătrățica lui, că vine bau bau ..

      Răspunde
    • @Xtall: din ce scrii tu se indentifica trei probleme:

      1. Nenorocirea tarii asteia e faptul ca a fost dezvoltata ca mono-industrie in cea mai mare parte a ei. Cu toate astea, daca acea mono-industrie ar fi fost pastrata si dezvoltata/modernizata (unde era cazul) si nu distrusa fara nici un discernamant prin anii ’96-‘2k fara a se creea nici o alternativa, tot ar fi fost o treaba. Pe de alta parte, treptat in jurul marilor metropole in tot acest timp s’a dezvoltat o supraaglomerare, marile investitii fiind concetrate in acele zone lucru ce automat a dus la migratia naturala inspre acele zone, in vremea in care orasele mici au inceput sa „moara” rand pe rand, vina fiind in cea mai mare parte a administratiilor locale care nu au facut absolut nimic pentru a dezvolta si atrage investitii desi programe guvernamentale si fonduri europene regionale au tot fost din 2007 incoace. Pe nimeni nu a interesat, consiliile judetene si locale fiind populate de nulitati alese fie pe principiul darniciei ajutoarelor sociale, fie pe principiul influentelor locale (indiferent de culoarea politica) si asa am ajuns de avem zone in tara controlate ca feudele de diversele culori politice care folosesc acele zone doar din 4 in 5 ani ca si capital electoral, dar cam atat. Cel mai vizibil exemplu sunt zonele unde se voteaza etnic, pe unde daca ajungi ai impresia ca te’ai intors in timp, nu ca ar fi mai buna situatia in rest. Nu s’a mai pretuit nimic, lenea si indolenta ducand in multe cazuri la situatii dramatice care in timp a dus la depopulari masive, mai ales dupa 2007 cand tot romanul a putut migra prin alte tari in cautarea unui trai mai decent, desi pentru cei mai mult s’a dovedit in timp a fi doar iluzii in care continua sa creada ca asta e tot ce au.
      2. Problema mentalitatii este inca una cu reminescente comuniste. In ciuda migratiei masive, oamenii care au ramas in zonele defavorizate sunt greu de convins ca traim intr’o epoca in care trebuie sa fi dispus sa faci faci sacrificii ceva mai mari pentru a avea un trai decent! A trecut vremea cand iti gaseai un loc de munca bine platit pe langa casa sau orasul in care traiesti, acum traim in vremea in care pentru asta trebuie sa fi dispus sa faci o naveta de cateva ore/zi sau sa fi dispus sa vi acasa doar prin weekend, traind cu diurna prin alte locuri. Pe dincolo mentalitatea asta este obisnuinta, si pe la noi de ani buni a intrat in mentalitatea colectiva in orasele mari, unde oricum, si in oras sa lucrezi, tot faci cateva ore/zi naveta, iti dau ca exemplu Bucuresti unde faci cateva ore bune/zi drumul intre casa si locul de munca, chiar daca tot in Bucuresti lucrezi. Cam la fel incepe sa fie si prin alte orase mari unde aglomerarea urbana creaza tot mai multe probleme de infrastructura care in cea mai mare parte este net depasita de ani buni de zile, motivele fiind descrise la punctul 1.
      3. Tot datorita mentalitatii rezulta problema adatabilitatii si dorintei de a te reorienta profesional indiferent de studiile pe care le’ai avut la baza. Problema cea mai mare este a cea carora nu au nici un soi de calificare, practic dupa 12 ani de scoala pur teoretica, stiu sa faca din toate cate nimic si eu greu sa isi gaseasca drumul. Aici ar fi benefice scolile profesionale care macar le’ar da o oarecare orientare basica, iar ulterior ar fi dispusi sa invete sa faca si altceva daca vor un trai ceva mai decent. Pe la noi inca se poarta meteahna aia in care toti isi cauta de lucru bazat strict pe ce stiu sa faca, scotand din calcul varianta in care ar fi momentul sa faca si altceva si sa mai adauge ceva la bagajul de cunostiinte care ulterior le mareste plaja de oportunitati. De ani si ani de zile se fac numeroase cursuri de recalificare, nu foarte multi insa sunt si interesati de ele, considerand ca scoala aia de baza este suficienta si in ultima instanta iau in brate ideea mirajului strainatatii, desi, nici pe acolo nu mai e demult ce a fost odata, iar daca pun cap la cap cheltuielile si greutatile muncii prin straini, plus inca o casa de tinut pe aici, ar ajunge la concluzia ca sunt tot in aceiasi paradigma, dar colorata altfel.
      In concluzie, daca stai si iti cauti loc de munca mai bine platit doar si numai in arealul tau de confort, atunci ai doar varianta in care te multumesti cu ce gasesti si cam aia e tot. Nu e corect sa faci aceiasi munca (sau mai multa) pe jumatate din banii pe care ii iei intr’un oras mare facand aceiasi lucru, dar cam asta e capitalismul la care trebuie sa ne adaptam, alte variante nu prea sunt si probabil ca ne mai trebuie un ciclu de inca minim 30 de ani pana cand o sa reusim sa ne adaptam la mersul lucrurilor.

      @Cola: de acord cu tine cu automatizarea insa mie unul mi’se pare a fi doar un miraj pe termen lung, care da, va duce intr’un final la un soi de razboi civil si framantari sociale fara precedent.

      Răspunde
      • Cursurile alea de recalificări s-au făcut sa facă unii niște bani nu pe cererea de piață.

        La noi s-a creat mentalitatea ca trebuie sa faci de toate, în țara nici profesionala nu e de ajuns, pentru un job de doamne ajuta trebuie sa ai minim doua calificări și sa le prestezi pe amândouă.

        Iar cand cineva care cauta de munca si are de ales in a face o profesionala si a pleca in orașele mari din țara, sau a pleca ca necalificat afara căci, cu foarte mici excepții in țara plata tot aia este si pentru necalificați si pentru începători, ghici ce o sa aleagă si unde o sa se ducă smile

        La mine in zona exact asta s-a întâmplat, nu mai e țipenie de tineret, in scara la mine nu mai e nici unul, vecinul de sub mine Italia, calificat la cuca macai smile la locul de munca acolo, baiat serios l-au tinut aia si l-au invatat meserie fac instalatii de racire si climatizare pentru vapoare, fabrici mari etc, a lucrat si la Bayer in Germania, peste tot in lume, luat cetățenie anul trecut, cumpărat casa mașină, papa, a si zis ca nu mai vine.

        Ceilalti vecini la fel, 1 Italia, 1 Islanda, 2 Spania, 2 Anglia, aia din Anglia la fel calificat la locul de munca, conduce niște mastodonți cară ceva pe la niște cariere, idem, neam sa mai vina acasă, n-are la ce, realizat casa si de toate acolo.
        Aia din spania construcții, la fel nici o calificare, calificați acolo, mai vin o data la 3 – 5 ani dar din ce în ce mai rar, in concedii se duc prin Europa.
        Ala din Islanda la fel, lucrează într-o turnătorie calificare din părți, tot acolo ceva.

        Cine pana mea sa se ducă la munca în orașele din vestul tarii ? la ce ?
        Numai dacă ai interesul sa ramai in țara te duci, dar trebuie sa pleci pe ideea ca o sa te muti acolo, altfel nu reușești sa realizezi nimic

        Răspunde
        • Xtall, din ce scrii imi pari prins un pic in micul tau univers si mai putin conectat la ce se intampla in afara lui si nu o lua ca un lucru rau, sau critica, este o gandire comuna daca traiesti intr’un oras mic si o zic din propria experienta! smile Da, este o chestie foarte comuna (din pacate) prin toate orasele mici ale tarii asteia, insa ce pot sa iti spun este ca sunt orase si zone in tara asta care se dezvolta iar lucrul asta se vede din ce in ce mai mult! Eu traiesc jumatate din timp intr’un mic orasel de munte si jumate in Bucuresti … frate, dupa alea cateva luni cat sunt plecat in oraselul meu mic, cand ma intorc in capitala raman socat de cat de mult s’a dezvoltat doar in alea cateva luni lipsa, cati tineri sunt pe strada si peste tot, cata bataie e pe un loc la gradinita sau in orice scoala, in vremea in care in oraselul meu mic, nu s’a intamplat/schimbat mai nimic (lucru care imi si place dealtfel) si parca tineri sunt tot mai putini si an de an, liceele bune de altadata, pierd cate o clasa, in vremea in care unele scoli chiar s’au inchis.
          Eh, in capitala se cauta oameni pentru orice. Piata locurilor de munca este uriasa, oferte si proaste, oferte si bune, oferte si pentru aia cu scoala multa si aia cu scoala putina … bani destui si pentru unii si pentru altii … maestre, crede’ma, lucurile chiar se misca si in Romania atat pe orizontala cat si pe verticala, iar in orasele astea mari oameni care au o meserie sau macar pofta de munca sunt platiti si tin de ei cu dintii aia care au dezvoltat afaceri cu potential si cifre de afaceri cu mai multe zerouri pentru ca au devenit constienti ca daca nu au grija de oamenii aia, nici afacerile lor nu mai merg nicariei mai ales in situatia asta crancena a mainii de munca calificata! smile

          Răspunde
          • Am zis ce as face eu smile raportat la situația din zona mea.
            Daca ar fi sa fac o scoală profesionala sa muncesc aici, mi-as rata tot restul vieții, crima și pedeapsa, nu exista nici un viitor, exclus.

            Sunt si aici afaceri (ca peste tot probabil) dar mici gen 5-10, maxim 15 angajați, afacerile astea sunt mai mult un soi de mentenanță nu de producție si vânzare în masa (când ii mai trebuie câte unuia ceva), ele vor avea tot timpul același nivel de salarizare, cu șanse chiar sa scadă dacă avem in vedere ca si populația scade constant, deci e clar exclusa orice idee de .. „dacă merge firma mai bine” . (n-are cum sa meargă mai bine din moment ce asta e și va fi cererea locala)

            Cea mai viabila varianta cu șanse de reușita pentru mine e varianta cu plecatul. De preferat solo, fără nici o obligație, unde merg și plecările spre orașele mari dezvoltate din țara, dar părerea mea e ca neapărat trebuie sa te muti definitiv indiferent unde te decizi sa pleci.
            Nu reușești sa faci nimic altfel, am și prieteni care au plecat asa si n-au rezistat 1 an, unul s-a dus ca director i-au dat si mașina de servici sa vina acasă la săptămână și tot n-a reușit sa facă nimic. S-a întors la familie si-a făcut un II si o scârțâie pe aici cu 2 3 angajați, când are când nu are, asta e, nici nu da înainte nici nu intra în gaura.

            Am fost si prin jumate din țara într-un circuit acum vreo câteva săptămâni (de sus pana jos) și nu mi sa părut cine știe ce roz nici acolo, bătea și pe acolo vântul prin multe locuri, iar viata e clar mai scumpa, am avut un soc la cât costa mâncarea, cu salariul de aici faci foame crunta, nici o săptămână nu reziști, chiar sunt curios cu venitul de acolo, îmi cam da cu semnul întrebării la multe chestii de astea.
            Culmea în schimb, cazările (4 – 5 *) floare la ureche, mi s-au părut ultra ieftine, poate se compensează una cu alta smile dar… hmm, de aia încă am dubii cu rentabilitatea plecatului în țara, mult mai preferabil mi se pare afara, venitul mai mare iți da din start o siguranță ca n-o dai în bara.

  5. instalatori, sudori, electricieni, mecanici… scoala de… laugh
    Oricum am ajuns rau si putem zice ca suntem in randul lumii spre care am aspirat ani de zile si ne-a primit cu bratele deschise, oare de ce?
    Pe vremuri era un banc, de cati militieni e nevoie ca sa schimbe un bec? Raspunsul era diferit de la o regiune la alta laugh
    Acum de cand cu noul trend, ce face un roman cand i se arde becu? Suna la 112!
    Asa ca scoala nu e buna, o stie orice copil pe care-l intrebi. Oameni educati nu pot fi masa de manevra, rezistaci si alte specii feisbuciste…
    Schimbare zici Stimabile? E greu sa mai stergi din capu’ poporului ultimi 15 ani!

    Răspunde
    • „Oameni educati nu pot fi masa de manevra, rezistaci si alte specii feisbuciste…”
      Ce spui tu , străine? Ete ca ajunseram vremile s-o vedem si p-asta ! De fapt , concluzia actuala ar putea fi ca nu mai conteaza cine/ce/de unde esti ci cat de informat esti si asta nu mai tine de educatie ci mai mult de … instinct de conservare 😉

      Răspunde
        • Pff… 30 zici, sa dea sanatate la toata lumea sa-i apuce, eu sincer nu-mi doresc, da tare cred ca aia care colectineaza azi chibrite o sa conduca lumea atunci crazy

          Răspunde
          • Mie mila mi de copilul asta al meu … ca noi pana atunci om fi ori oale si ulcele, ori nu o sa mai stim/nu o sa conteze. laugh

      • Nu poti sa fii si prost si informat, mda.. instinct de conservare… ceafa groasa, o bata… merge?! Poate ca educat e prea extins pretentios, sa zicem preocupat de o cultura generala, un termen comunist zic unii, care sa te ajute sa ai habar de una alta, fara sa te poata prosti nimeni din orice maruntis. „vremile s-o vedem si p-asta ” la noi?!

        Răspunde
        • Scoala cauzeaza tovarase, cauzeaza! Important e sa sti sa iscalesti/stampilezi, ca de acolo inainte iti spun ei unde/cum/ce.

          Răspunde
  6. @ice ,
    Mai dezamagit profund . Ma asteptam sa citesc despre cat de enervat ai fost de discursul talambului joianisim care nu s-a putut abtine nici chiar in fata elevilor de la a-si face campanie electorala.

    Bă , cât de prost să fii , să faci asta , sa vii in fata unor copii cu un asemenea speech?! Căt de dobitoc să fii , ca tocmai tu , ex-prof , ex-inspector scolar , sa spui ca o asemenea masura este una segregationista , cand , de fapt , are la baza un principiu al meritocratiei : nota/media la un examen national. Bă , plăvane rânjit , cum vrei sa existe o ierarhizare , daca dupa un examen care ar trebui sa fie prima delimitare a puturosilor de restul lumii , tu vrei iar sa-i amesteci ?Oare in mintea elevului bun, ce ciclon de frustrare declansezi ? Dupa ce , ani la rand a trebuit sa vada ca nulitatea x-lescu era scos in fata de o invatatoare spagara , dupa ce trage cu dintii de o materie la care a avut ca profesor un prostalau ca tine , sa vina un examen pe care il trece cu brio dar in urma caruia x-lescu e repartizat aleator doar o clasa mai incolo cand , de fapt , n-ar trebui sa aiba dreptul sa vada liceul ala nici pe dinafara.

    Maine-poimaine o sa aud ca se interzic selectiile pentru locuri de munca. Locurile disponibile se vor ocupa dupa principiul : primul venit , primul servit. Iti poti asigura „prezenta” in mai multe locuri deodata simultan , plasand in locul persoanei tale fizice , echivalentul in IQ : un bolovan (cu cat mai mare , cu atat mai bine)

    MAKE ROMANIA KAKA AGAIN !

    Răspunde
    • Ai dreptate, dar se întâmplă deja – de la ideea că trebuie să ai un procent egal de femei și bărbați în funcțiile de conducere – indiferent de tipul de activitate, la discriminarea pozitivă pe temei de orientare sexuală, religie, culoare a pielii, etc .. astea toate exclud meritocrația și competența în mediul economic, academic, social .. Iohannis e doar un soldat în armata globaliștilor care ne bagă în balamucul ăsta .. partea mișto este că proștii nu sunt nicidecum minoritari, dar sunt ocrotiți pe principii aplicabile minorității .. sau o fi vreo măsură legată de diversitate, gen ‘fără prostie viața e pustiu’ ? laugh

      Răspunde
    • @Fane: Pffff … maestre, imi pare sincer rau … revolta a fost, dar din pacate sunt atat de prins cu ce fac, incat nu am mai avut efectiv timp sa reactionez la aberatiile robotului care pare de neoprit si e doar inceputul … urmatoarele doua luni or sa fie un cosmar de prostie si aberatie! laugh Revin, promit! laugh

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura