Pentru a nu transforma totul in ceva greu de digerat, am incercat sa impart acest post mamut in doua parti. Prima parte o puteti citi aici, cu ceva rabdare si indulgenta va rog sa cititi si aceasta a doua parte pentru ca discutia este una destul de complexa si am vrut sa acopar pe cat posibil ceea ce doar pareau a fi niste banale alegeri in USA cu consecinte insa la nivel mondial. Asa a fost de fiecare data, asa va fi si acum.
Va multumsc …sa purcedem …
Nota bene: sa nu mai prezici alegeri!
Cam asta era starea electoratului American inainte de inceputul campanieie electorale 2015-2016: furios, dezamagit, simtindu-se abandonat de politicieni si nereprezentat. In special electoratul democrat traditional din asa-numita Rust Belt – adica acele state din Nord puternic industrializate in secolul trecut si care, datorita delocalizarii si globalizarii, au pierdut imens de multe joburi. Trei state au decis in fapt alegerile: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania. Toate trei bastioane democrate.
Trebuie insa sa spunem ca, desi s-au pregatit fervent pentru aceste alegeri, Republicanii nu au castigat alegerile. Democratii au pierdut si au pierdut copios. O multitudine de greseli au condus la un dezastru electoral.
- Desemnarea lui Hilary Clinton , retrospectiv, a fost o greseala;
- Lipsa unor promisiuni ferme pentru clasa de mijloc si cei saraci;
- Lipsa de conexiune cu America rurala, profunda, nostalgica;
- Promisiunea de creste imigratia, in timp ce multi americani vor mai putini imigranti;
- Inadecvarea sloganelor electorale si ignorarea dorintei de schimbare a electoratului, ca si a majoritatii doleantelor acestuia, in special combaterea dura a injustitiei socio-economice;
- Concentrarea doar pe negativism, adica ce rau e Trump!
- Tot retrospectiv, mai radicalul si combativul Bernie Sanders , chit ca in varsta, pare a fi fost candidatul cu mai multe sanse de castig;
- Concentrarea prea tare pe state care , teoretic, nu ar fi adus prea multe voturi, gen Arizona, Florida, Texas – paradoxal, chiar au adus, iar in Arizona democratii au reusit cateva victorii locale – si nu pe statele cheie din Nord.
In aceste conditii alegerile interne la democrati pentru presedentia partidului se anunta extrem de disputate. Deja se prefigureaza un asalt al aripii mai radicale a partidului, condusa de fostul inalt demnitar clintonian Robert Reich, senatoarea de Massachusetts, Elizabeth Warren si senatorul de Vermont Bernie Sanders. Obiectivul sunt alegerile din 2018 – americanii se duc la vot atat de des de parca merg la mall – cand exista sansa unui comeback care s-ar putea sa il lase pe Trump in offsaid in Congres si Senat.
In partea republicana Trump a castigat cu o usurinta dezarmanta nominalizarea. Programul sau s-a adresat tintit unei mase critice de alegatori, de toate orientarile, dar cu un profil identic: alb, crestin, sarac, furios, satul de smecherii din Washington. Umimitor a fost insa cat de multi alegatori democrati l-au votat si mai uimitor , dupa toate jignirile, accesele rasiste, xenofobice si misogine, cat de multi membri ai unor minoritati si cate femei l-au votat. In fapt, votantii democrati fie nu au iesit la vot, nefiind convinsi de calitatile dnei Clinton, fie l-au votat pe Trump.
Chiar daca dna Clinton a castigat la mustata votul popular, nu a fost suficient.
Un alt factor, unanim observat, a fost prezenta la vot, tot in favoarea lui Trump. In nota ultimilor ani, putin peste jumatate din alegatorii inregistrati s-au prezentat la vot. Acest fapt l-a favorizat pe Trump; daca cel putin inca 10-15% at fi iesit la vot, la cum a recuperat dna Clinton in ultima parte a zilei, ea ar fi castigat alegerile, dar la mare lupta.
A castigat asadar acel candidat care a sesizat corect ca oamenii vor o schimbare si care a vorbit mai pe direct, dand dracului corectitudinea politica. Din pacate, acest tip de discurs nu este deloc incurajator pentru cei care nu l-au votat. Frica unora de gay, imigranti, teroristi, distrugerea valorilor americane, blabla se traduce acum in frica altora de excludere, injosire, negarea unor drepturi, pierdera unor facilitate, discriminare, deportare.
Aceasta realitate face ca in zeci de orase americane Trump sa fie puternic contestat inca dinainte de inaugurare, lucru exceptional. In acelasi timp, discursul sau puternic rasist , xenofob si antiimagratie a dat deja nastere la zeci de incidente rasiste care pana si pe multi republicani, inclusiv din varful partidului, ii deranjeaza vadit. Unul din liderii partidului, senatorul John McCaine, l-a avertizat de altfel ferm pe Trump ca nu va avea carte blanche in Congres si Senat si ca republicanii nu vor accepta derapaje de la democratie. Extrem de deranjati sunt multi oameni si de caldele felicitari venite de la Ku Klux Klan!
Desi Obama a indemnat la o tranzitie pasnica, toata lumea este extrem de ingrijorata de asa zisul Project Day One. Mai pe scurt, odata inaugurat, Trump doreste sa anuleze in DAY One o gramada de legislatie Obama si sa nominalizeze un judecator antiavort la Curtea Suprema. Nu-i de mirare ca democratii au anuntat ca nu va fi niciun honeymoon si ca vor trece la atac contra lui Trump inca de acum.
O alta problema pentru echipa lui Trump este influenta lobbystilor. Deja multi republicani, care l-au votat pe Trump pentru a asana mlastina din Washington, sunt indignati ca multi lobbysti se pregatesc sa vina cu Trump la putere, adica exact pe dos fata de cum promisese. Virajele lui Trump din Campania electorala continua neabatut.
Un alt lucru care deranjeaza vadit este vicepresedintele Pence, fost senator si guvernator, adica un operator politic, care face si desface, a carui statura este deja foarte puternica, a la Dick Cheney, dar mai rigid, reprezentantul aripii ultraconservatoare a partidului.
Multi comentatori se intreaba daca Trump chiar va trece la deportarea ilegalilor, construirea zidului la granite cu Mexicul, America first, interzicerea imigratiei musulmane, interzicerea avorturilor samd. Daca o va face cu siguranta vom asista la o presedentie de 4 ani. Musulmanii in SUA sunt cam 4 milioane si voturile lor vor merge la democrati. Deportarile vor lovi comunitatile de latino si centro-americani, voturile lor vor merge in mare parte tot la democrati. Minoritatile sexuale, o mare parte din femei, electoratul de culoare vor vota contra lui Trump. Adoptarea acestor masuri, personal, cred ca at ingropa toate progresele republicanilor.
Liderii lumii s-au aratat in general retinuti. Putin chiar a transmis ca nu se bucura, dar ca doreste negocieri. Traditional, republicanii au facut zile fripte rusilor si nu cred ca Trump va fi diferit.
O declaratie insa a dat fiori la Washington. Cancelarul Angela Merkel a anuntat ca colaborarea cu Trump si SuA vor fi conditionate. O premiera absoluta! Cancelarul german a reliefat ca relatia reciproca se bazeaza pe un anumit set de valori; atata timp cat aceste valori sunt respectate, relatia va continua.
De asemenea, inalti responsabili europeni au tinut sa reaminteasca ritos americanilor ca nu ei au activat articolul 5 din Tratatul NATO si nu ei au declansat razboaiele din Irak si Afghanistan; de asemenea, ca actuala coalitie anti-ISIS nu este doar o afacere SUA. Iar Canada si Mexicul au anuntat ca o renegociere a tratatului NAFTA, exact ce a promis Trump, nu este dorita si fezabila!
In fine, China nu este deloc incantata si a anuntat ca impunerea oricarui tarif protectionist va fi tratata ca atare, adica, mai direct, noi suntem creditorii vostrii, nu invers, asa ca ciocu mic! Iar Iranul a anuntat ca tratatul nuclear si alte intelegeri sunt batute in cuie si nenegociabile, daca companiile americane vor vrea sa aiba acces la imensa piata interna a Teheranului.
Nici nu a fost inaugurat si tampeniile contradictorii spuse in Campania electorala incep sa il cam macine pe Trump. Iar clasica iesire ca democratii sunt de vina nu exista, avand in vedere dominatia republicana.
In aceste conditii, m-as incumeta sa prezic ca presedentia lui Trump va fi un dezastru. Idilismele si utopiile promise – America first, joburile inapoi, samd – sunt complet irealizabile. America nu se poate intoarce 50 de ani in timp, nici nu are cum. Deconectarea ei de la lume – ca asta se vrea – este imposibila. Alegatorii care l-au votat, imi pare sincer rau de ei, dar si-au tras-o singuri. Si, cum am mai spus-o, demografia este nemiloasa. In cativa ani acesta masa de albi se va imputina, in timp ce adeptii democrati vor creste numeric. Iar tineretul American e prea putin inclinat spre republicani si extremismele lor. Democratii vor echilibra, ba chiar s-ar putea sa devina ei ceea ce au fost in vremea lui Roosevelt.
Pe langa toate astea, peste patru ani, cred ca democratii vor avea un candidat de neatins de republicani. Cred ca peste 4 ani domna Michelle Obama va candida. ea se bucura de pe acum de o popularitate necontestata, inclusive printre alegatorii republicani, as zice ca o presedinta democrata este un lucru previzibil in 4 ani. De altfel, doamnele democrate au fost in prim-planul alegerilor, reusind victorii spectacuoase in fiefuri pana acum republicane. Vom asista peste 4 ani la schimbarea paradigmei electorale in America.
In final extrapoland la nivel international: razboiul din Siria, din pacate, se indreapta spre un deznodamant deloc dorit de foarte multi. Trump va retrage sprijinul acordat rebelilor. In aceste conditii toti rebelii secularisti, cati mai exista inca, vor migra la jihadistii moderati. Conflictul se va polariza exact cum sperau Rusia si Assad: alawitii si minoritatile”moderate” contra railor sunniti „extremisti”.
Daca rebelii nu vor mai fi sprijiniti de Turcia si celalalte state Sunnite infrangerea lor va deveni certitudine.
Assad va ramane astfel la putere pe un munte de morti, mutilati si exilati, dar nu va mai avea practic niciun control asupra Siriei; Siria va deveni un protectorat ruso-iranian. Razboiul sunnito-shiit e de abia la inceput si statele Sunnite nu vor uita deloc implicarea Rusiei. Asa ca uitati ca vom cunoaste vreun moment de pace in viata asta. Cat de bou a fost Obama!!
Va multumesc ca m-ati citit pana aici, astept opinii la comentarii!
nu pot sa spun decat atat – daca as fi trait in anglia as fi votat brexit, daca as fi trait in sua , as fi votat trump .. macar atata sa-mi fi iesit din vot, daca orice vot aici in romania, mi-a fost anulat de popularii europeni si misitii lor din bucuresti. poate sunt subiectiv, desi detest politica lor de la bucuresti in ultimii 10 ani, chiar am o simpatie pentru americani si felul lor de-a fi .. poate fiindca am trait cativa ani printre ei, si am incercat sa inteleg ce-si doresc de la viata .. in ciuda imaginii noastre despre ei, acolo chiar se munceste , au mai putine basini in cap decat majoritatea europenilor, si patriotismul nu e vorba goala.. daca trump au vrut, in ciuda propagandei imense impotriva lui, inseamna ca trump e ok.
Imi aduc aminte cand a iesit Obama presedinte, aproape ca era asemanat cu noul Mesia pentru umanitate, din pacate…. singur nu faci nimic sau mai nimic, a fost izolat nu a avut sprijin in Congres, a picat intr-o perioada proasta dupa porcariile facute de familia Bush. Obama si-a facut treaba in stilul democrat, a avut o pozitie de mijloc, din pacate asta nu aduce voturi. Constiinta publica te retine cand faci „valuri”, nu poti sa impaci pe toata lumea, in politica daca vrei voturi, trebuie sa-i multumesti cumva pe cei multi sa starnesti empatii, sa creiezi nostalgii sa dai impresia ca e posibil sa reinvii gloria trecutului si la americani sunt destule momente de glorie de reinviat 😉 . La fel procedeaza si Putin, are sprijin in patura nostalgica ce viseaza la fosta Uniune Sovietica chiar daca media occidentala ne prezinta altceva, la fel cum o parte din media americana a facut din Trump un diavol. Cand diabolizezi excesiv un om, rezultatele pot fi inverse si chiar au fost.
Spre deosebire de noi care habar nu avem in ziua votului cu cine votam, americani trateaza treaba asta foarte serios, patriotismul la ei e pe bune si steagul american inseamna ceva chiar daca si-l pun pe bikini si sutiene, la ei inseamna altceva.
Mai departe ‘om vedea, poate Trump a facut un pact cu diavolul pana a trecut puntea, poate asta a fost visul lui sa fie presedinte odata in viata, poate doar asta la interesat sa demonstreze si a vrut cu orice pret, folosind ca ultima sansa retorica lui consacrata, nu il vad sa merga pe aceiasi linie sau… poate va fi pentru USA ce a fost Gorbaciov pentru URSS
In ce il priveste pe Obama, cam aia am scris si eu la prima parte a postarii. Poate ca ar fi bine sa intelegem si noi ca un presedinte ales care nu are suport politic e degeaba oricate ar incerca el sa faca. Pe la noi se practica treaba cu partidul meu, la unii le’a iesit la altii nu, iar de fluierat in degete am fluierat si fluieram tot noi. Si da stimate Cola, si eu am zis ca imi plac americanii ca abordare.