Anul acesta se fac 9 ani de cand mi’am reamenajat un mic acvariu, pe care l’am intretinut cat de bine am putut si recunosc ca ma bucur de el in fiecare zi, chiar daca implica si putina munca. In ciuda numeroaselor sfaturi care le gasesti pe internet in ce priveste amenajarea si intretinerea unui acvariu la nivel de incepator, eu unul recunosc ca cel putin la inceput am fost foarte buimacit, deoarece in mare parte aceste sfaturi sunt pe cat de amestecate si exprimate la modul „savant” pe atat de contradictorii, astfel ca am reusit performanta sa condamn la moarte cateva serii de pesti pana cand am reusit sa cern ce este bine si ce este rau.
In baza acestei experiente si pentru ca am vazut ca sunt destul de multe persoane interesate de a isi cumpara un acvariu dar nu o fac de frica lipsei de cunostiinte sau mai sunt cei care si’au cumparat unul si l’au abandonat dupa maxim cateva luni pentru ca le mureau mereu pestii, voi incerca in continuare sa vin cu cateva sfaturi simple si la obiect pentru incepatori.
- Alegerea acvariului:
Pe piata exista numeroase modele de acvarii pentru apa dulce care se diferentiaza atat prin capacitate cat si prin forma. Exista acvarii dreptunghiulare, ovale si sub forma de bol. Forma lor este de luat in considerare pentru tipul de pesti pe care urmeaza sa le tineti, deoarece sunt pesti care au nevoie atat de un microclimat specific cat si de o anumita forma a respectivului acvariu. Cele mai comune si des intalnite sunt cele de forma dreptunghiulara pentru ca sunt cel mai usor de amenajat si intretinut, permitandu’va ulterior sa tineti o gama foarte variata de pesti.
→Verifica aici oferta si preturile la toata gama de acvarii!
De asemenea exista si acvarii pentru apa sarata, insa cel putin pentru inceput nu va recomand sa mergeti pe aceasta varianta pentru ca in primul rand este una mult mai scumpa si in al doilea rand presupune sa aveti cunostiinte mult mai avansate despre acvaristica!
Una din regulile de baza in acvaristica pentru alegerea unui acvariu este dimensiunea acestuia exprimata in litri de apa, care cu cat este mai mare cu atat intretinerea respectivului acvariu este mai usoara, deoarece o cantitate mare de apa se murdareste mult mai greu decat una mica. In baza acestui principiu ideal pentru inceput ar fi alegerea unui acvariu cu o capacitate de 100 litri ca →acesta, insa cum acestea sunt destul de scumpe si ocupa destul de mult spatiu, nici alegerea unui acvariu cu o capacitate de 50-60L ca →acesta pentru inceput nu este o alegere gresita. De preferat ar fi sa mergeti pe variantele „kit pentru incepatori” ca cel de →aici care contine pe langa acvariu si toate componentele de baza necesare cum ar fi:
- Sistemul de filtrare/reciculare/oxigenare ce are la baza o pompa submersibila dotata cu filtru din burete si filtru cu carbune activ;
- Sistemul de incalzire care are la baza un incalzitor submersibil;
- Sistem de iluminare montat pe capac;
- Un termometru autoadeziv pentru monitoziarea temperaturii;
- Un mic minciog
Practic este un kit de start suficient de util pentru un incepator si va recomand sa il cumparati in aceasta forma deoarece achizitonate separat sunt mult mai scumpe.
In cazul in care nu aveti suficienti bani sau doriti sa construiti treptat un acvariu, →aici gasiti cateva modele foarte accesibile cu care puteti incepe constructia unui acvariu.
Daca va doriti un mic acvariu pentru camera copilului, sau sa ii faceti o bucurie de sarbatori, va recomand →acest kit complet, care contine tot ce are nevoie pentru a il initia in aceasta frumoasa pasiune!
- Decoratiuni si accesorii:
Dupa ce v’ati ales acvariul potrivit dorintelor voastre, urmatorul pas este alegerea unor decoratiuni si accesorii ca cele de →aici cu care sa il imbunatatiti vizual si nu numai. Aici aveti de luat o decizie importanta pentru ca acest lucru se poate face in doua feluri:
- decoratiuni naturale;
- decoratiuni artificiale;
Pentru un incepator nu recomand sa porneasca cu decoratiuni naturale, pentru ca asta presupune achizitionarea unor plante a caror intretinere ulterioara necesita cunostinte mai avansate! O alegere proasta a plantelor, poate duce fie la o dezvoltare haotica a acestora, fie la moartea acestora sau si mai grav la moartea pestilor din acvariu! Din punctul meu de vedere, pentru inceput alegerea unor decoratiuni artificiale este mult mai potrivita, acestea avand o varietate foarte mare de imitatii destul de reusite ale diverselor plante care iti permit amenajarea acvariului dupa orice dorinta fara a influenta in nici un fel calitatea apei!
→Verifica aici oferta si preturi la accesorii si decoruri de acvariu!
Asadar pentru inceput aveti nevoie de:
-
- Pietris pentru fund: va recomand aici alegerea unuia cu aspect cat mai natural si cu o granulatie ceva mai mare, pentru ca este mult mai usor de curatat ulterior, →aici gasiti ceva potrivit din punctul meu de vedere. Pentru un acvariu de 50-60 de litri, 2 pungi sunt mai mult decat suficiente!
- Decoratiuni care imita plantele: la fel ca si in cazul nisipului v’as recomanda sa cautati modele care imita cat mai mult naturalul ca de exemplu →aceste modele. Gasiti si cu culori mai mult sau mai putin naturale, sfatul meu este sa va feriti de aceste alegeri, mergeti cat se poate de mult pe modele verzi.
- Decoratiuni diverse: aici puteti opta pentru cele care →imita formatiunile de piatra, sau →diverse radacini, evitati pe cat posibil accesorii de genul unui →Panda in acvariu, deoarece nu prea are ce cauta acolo chiar daca este dragut! 😉
- Folie decorativa: se gaseste la orice Petshop, pe suprafata ei sunt printate diverse fotografii din mediul acvatic si se vinde la metru. Este utila pentru lipirea ei in spatele acvariului ajutand la un impact vizual mult imbunatatit. Unele acvarii au in kit o astfel de folie.
- Pestii:
Ultimii dar nu cei din urma, acestia sunt extrem de variati, impartindu’se in numeroase specii si subspecii, unele mai pretentioase altele mai putin pretentioase, unele mai scumpe altele mai putin scumpe si tot asa.
Pentru un incepator care habar nu are despre nimic, exista cateva specii pe care le voi recomanda in continuare, deoarece sunt pesti foarte ieftini, nu foarte pretentiosi si implicit usor de intretinut:
Guppy (Poecilia reticulata) – Sunt unii dintre cei mai raspanditi si indragiti pesti de acvariu! Faptul ca beneficiaza de o coloristica extrem de variata, ca sunt prietenosi, usor de intretinut si deloc pretentiosi ii califica ca o prima optiune foarte buna pentru cineva care se afla la inceput. Pentru ca sunt pesti carora le place compania speciei din care fac parte, este recomandat sa va cumparati minim 4.
Xifo/Xipho(Xiphophorus Helleri) – cunoscut si sub numele de „Pestele cu spada” datorita cozii care are aceasta forma, face parte dintr’o familie de pesti pasnici si prietenosi, sunt usor de intretinut si deloc pretentiosi. Datorita caracterului sau poate fi in acvarii cu mai multe specii de pesti dar nu chiar cu toate.
Scalar (Pterophyllum scalare) – sau Angel Fish sunt caracterizati prin frumusetea aparte pe care o au tocmai de aceia la fel cum pesti Discus sunt maximul pentru un avansat tot asa pesti Scalar sunt maximul pentru un incepator! Sunt pesti ceva mai sensibili decat cei enumerati pana acum insa nu deosebit de pretentiosi. In general datorita faptului ca sunt niste pesti ceva mai lenesi nu se recomanda asocierea lor cu alte specii vioaie, dar daca totusi se ajunge aici, puteti fi siguri ca isi vor gasi un coltisor al lor pe care il vor apara cu strasnicie.
Pesti sanitari (Corydoras) – sunt asa numitii „Pesti de fund”, care se intalnesc cam in orice acvariu. Raspandirea lor atat de larga este datorata in primul rand faptului ca sunt niste pesti cu cel mai redus grad de intretinere, sunt prietenosi si perfect adaptabili cu mai toate restul raselor de pesti. Sunt utili intr’un acvariu pentru ca preferand adancimea consuma mancarea care ajunge pe fundul acvariului de aceia poarta si numele de „Sanitari”.
Alte specii pe care le recomand la inceput: Zebre, Jandarmi, Molly si mai ales specia Tetra care sunt intr’o varietate foarte mare de subspecii.
- Amenajarea efectiva a unui acvariu:
Primul sfat este sa nu cumparati odata cu acvariul si pesti, deoarece pana la punerea pestilor in acvariu sunt necesare niste etape care sa le asigure vietuirea ulterioara in bune conditii, dupa cum urmeaza:
Inainte de a face orice asigurati’va ca ati spalat totul foarte foarte bine, cu multa apa calduta fara a folosi nici un fel de solutie de curatare! Pietrisul trebuie curatat foarte foarte bine in mai multe ape pana cand apa ce rezulta este limpede! Dupa ce ati facut toate acestea treceti la montarea efectiva care consta in punerea pietrisului pe fundul acvariului, nu neaparat intr’o forma perfect regulata.
Atentie mare sa nu il turnati de la inaltime pentru ca riscati sa fisurati/spargeti fundul acvariului!
Dupa asezarea pietrisului, treceti la montarea restului de accesorii in functie de dorintele si imaginatia voastra astfel incat dupa ce terminati acvariul sa arate cat se poate de apropiat de un mediu natural.
Montati si pompa submersibila, incalzitorul si termomentrul, insa nu le porniti decat dupa ce umpleti acvariul cu apa!
Si ca tot am adus aminte de apa, aceasta este ultima etapa, umpleti acvariul cu apa de la robinet pana la nivelul maxim. Pentru ca in unele zone apa nu este suficient de filtrata si poate avea un continut ridicat de clor, va recomand sa va cumparati →Tetra Aqua Safe care are ca principal rol de a neutralizeaza substantele toxice, metalele grele si de a elimina clorul.
O sticluta din aceasta substanta va ajunge pentru cateva luni bune, atentia mare la dozaj, sa il respectati cu strictete!
Pentru dezinfectia ulterioara a apei va mai recomand ⇒Metifish, solutie ce are la baza „Albastru de Metil”. Din nou … atentie mare la dozajul descris pe flacon!
Nu va recomand alte solutii … pentru ca nu stiu cat de sigure sunt, iar din experientele prietenilor mei am aflat ca nu e bine sa faci un coctail inutil si periculos de chimicale! Ganditi’va ca apa pentru ei este ca si aerul pentru noi … cu cat mai poluat cu atat mai rau!
Dupa turnarea apei si tratarea ei cu solutiile de mai sus, va recomand ca inainte de a baga pestii in acvariu sa lasati pompa de reciculare pornita minim 48 de ore, pentru ca apa sa se cicleze si in acelasi timp, clorul si alte substante ce pot fi prezente in apa sa fie neutralizate!
→Verifica aici oferta si preturile pentru pompe de aer si accesorii de acvariu!
Dupa ce va asigurati ca apa este pregatita sa primeasca pestii, treceti la cumpararea lor si introducerea in acvariu. Temperatura apei trebuie sa fie undeva intre minim 23 si maxim 27 de grade pentru ca sa fie potrivita pentru cam toti pesti enumerati pana aici. Pentru un acvariu de 50-60 de litri numarul pestilor este recomandat sa fie de maxim 10 pesti daca este sa luam in considerare cei 5l de apa pentru fiecare peste in parte. Evitati supraaglomerarea acvariului deoarece intr’un final aceasta va duce la moartea pestilor datorita nivelului ridicat de nitriti din apa si nu numai!
- Intretinere ulterioara:
Asa cum am spus la inceput, un acvariu mare necesita o intretinere mult mai usoara decat unul mai mic, dar nici aceasta nu necesita cine stie ce mare lucru daca respectati niste conditii de baza cum ar fi:
- odata pe saptamana este recomandata schimbarea a o treime din cantitatea de apa, pentru acest lucru asigurati’va ca aveti in permanenta o asemenea rezerva de apa pusa intr’un recipient cu minim 48 de ore inainte de introducerea ei in acvariu! Temperatura acesteia trebuie sa fie apropiata de cea din acvariu, nu introduceti apa rece si nici fiebinte! Inainte de introducerea apei curate, scoateti din acvariu accesoriile si curatatile bine cu multa apa calda, fara a folosi nici o alta substanta de curatare! De asemenea, cu ajutorul unui burete de vase care are si o suprafata dura si ulterior al unei lavete curate, curatati bine sticla acvariului pe toate laturile pentru a indeparta depunerile care se fac in timp. Acest lucru se poate face si la 2-3 saptamani, in functie de depunerile care se pot observa cu ochiul liber. Dupa ce ati introdus apa curata, folositi din nou substrantele de mai sus facand raportul la cantitatea de apa introdusa si nu cantitatea totala!
- murdaria care se aduna pe fundul acvariului intre pietre se curata cu ajutorul →acestui mic aspirator.
- pompa se curata temeinic odata la cateva zile. Se scoate afara, se demonteaza (foarte usor) se curata bine buretele cu apa calda (nu fierbinte), se curata bine atata carbunii cat si interiorul pompei iar apoi se monteaza la loc.
- carbunele activ se schimba odata la 30-60 de zile.
- NU introduceti in acvariu alte decoratiuni decat cele pe care le gasiti in magazinele specializate! Acelea sunt fabricate dintr’un plastic special si acoperite cu o vopsea care nu afecteaza apa! Cand le cumparati, asigurati’va ca nu au un miros puternic de plastic sau vopsea, iar inainte de a le baga in acvariu, spalati’le cu multa apa calda fara a folosi substrante de curatare de nici un fel. Si aici puteti avea de a face cu decoratiuni contrafacute, de aceia trebuie sa fiti atenti la ce cumparati, evitatile pe cele care au un miros puternic de plastic sau vopsea, si verificati cu unghia daca vopseaua cu care sunt acoperite se desprinde usor. Evitati sa introduceti scoicile aduse de la mare, pietrele gasite prin rauri, decoratiuni din lemn si orice altceva deoarece acestea influenteaza negativ formula chimica a apei!
- noaptea este recomandat ca lumina sa fie stinsa pentru ca si pesti la randul lor sunt obisnuiti cu un cilcu zi/noapte, plus ca in acest fel evitati cresterea algelor care in general denota un bun PH in acvariu dar au un aspect urat.
- apa nu se schimba niciodata in totalitate decat in cazurile foarte grave cand exista o boala in acvariu sau o invazire de alge de care nu puteti scapa altfel!
- aveti grija la cumpararea pestilor, pe acestia sa ii inspectati cu atentie, un peste sanatos are toti solzi intacti, nu are depuneri la gura sau branhii si este vioi. Daca observati ceva in neregula, refuzati pestele si alegeti un altul, de preferat dintr’un alt acvariu deoarece este posibil ca boala sa se fi raspandit in acel acvariu si la altii pesti chiar daca nu este vizibil acest lucru in prima faza.
- daca observati ca in timp, unul sau mai multi pesti din acvariul vostru se comporta sau arata ciudat, este recomandat sa ii izolati pentru cateva zile intr’un alt recipient, fie el si un borcan mare, in care sa turnati cateva picaturi de Metifish. Daca isi revine il introduceti inapoi, daca nu mai aveti rabdare pana cand sunteti siguri ca nu este bolnav iar boala lui o transmite si la restul pestilor!
- nu faceti greseala sa combinati alti peste cu specia Ciclide africane, deoarece acestia in mare parte sunt pesti carnivori!
- hranirea pestilor se face de maxim 2 ori pe zi in cantitati aproximativ egale. Nu exagerati cu mancarea pentru ca aceasta in exces, datorita descompuneri va otravi in cele din urma apa! Pentru hranirea lor, folositi doar mancarea pe care o gasiti in magazinele specializate, eu am preferat si prefer fulgi →TetraMin Clean Water Formula. Nu zic ca este cea mai buna, insa nu am avut probleme niciodata iar pestii sunt sanatosi manancand’o cu mare placere.
- nu exagerati cu grija excesiva deoarece le veti face mai mult rau decat bine!
→Verifica aici oferta si preturile pentru produse de igienizat si intretinere acvarii!
Ma opresc aici. Am incercat sa concentrez totul in acest post pentru ca informatiile sa fie toate la un loc si in acelasi timp mai usor de retinut, fara a fi nevoie sa cautati in zeci de locuri si sa aflati zeci de pareri. Pentru alte sfaturi, informatii sau completari va stau la dispozitie in sectiunea comentarii!
In final va doresc sa aveti apa limpede in acvarii si pesti sanatosi de care sa va bucurati in momentele in care cautati relaxarea!
- Update: foarte multe alte sfaturi utile gasiti in sectiunea de comentarii unde s’au purtat destule discutii interesante si s’au pus destul de multe intrebari! In concluzie, va rog sa le urmariti si discutiile de acolo chiar daca sunt destul de multe!
Salut…vreau si eu putin ajutor de la tine cu ceva sfaturi…. Vreau sa.mi iau acest acvariu
Si sa.mi spui cam ce nr de pesti trebuie sa am si cam ce…eu deocamdată am un bol in care am un beta si un gup….știu ca imi trebuie neaparat un sanitar si restul cred ca tot guppy? Aștept un răsp de al tau pe mail. Sa te mai întreb si de decor
Salut!
Voi prefera sa purtam discutia aici pentru ca este posibil sa ajute si pe altcineva! 😉
Acel acvariu este unul ok insa foarte mic in care vei putea tine maxim 5-6 pesti de dimensiuni reduse. In teorie calculul se face cam asa: 5L de apa/peste. Din punct de vedere al decoratiunilor nu ai foarte mult loc pentru asta insa se gasesc cateva care s’ar potrivi. Recomandarea mea ar fi sa alegi aceasta varianta:
Nu costa cu mult in plus si gandeste’te si la faptul ca este o investie pe termen lung.
Acelasi acvariu il am si eu, este un acvariu de dimensiune medie care indeplineste cel mai bine solutiile de compromis! Vei avea loc suficient pentru 10-12 pesti de dimensiune redusa si in acelasi timp sa il decorezi. Pentru mine a reprezentat si reprezinta solutia ideala.
In ce privesc pestii, guppy pentru inceput sunt alegerea ideala din cauza diversitatii foarte mari si a faptului ca se intretin foarte usor. Ii poti combina cam cu tot ce am recomandat eu in acest articol … in principiu ia in condiderare faptul ca popularea ar trebui sa fie pe cele 3 nivele: suprafata, mijloc si fund. In cazul dat pentru suprafata o alegere buna ar fi zebrele, pentru mijloc guppy, xifo etc si pentru fund sanitari.
Te astept cu alte intrebari.
Bafta! 😉
Ok ms mult. Da.mi te rog niste linkuri cu decorațiuni artificiale pt acest acvariu,nici sa fie încărcat.
…pietris il iau pe care l.ai postat tu.
Ce părere ai de covoras,se merita ?
Gasesti aici o serie de asemenea elemente de decorare.
In principiu alege ce iti place tie dar sa fie cu culori cat mai naturale. Fiecare are trecuta o dimensiune, in functie de aceasta fa un mic calcul raportat la dimensiunile acvariului si iti poti face o idee. Incearca sa nu il aglomerezi, 2-3 asemenea „plante” combinate cu o mica bucata de radacina ca aceasta … asezate pe un pat de pietris sunt suficiente. Nu iti recomand covorase, sunt destul de greu de curatat ulterior si nu au un aspect foarte natural.
Ti’as recomanda sa iti iei si un aspirator. Costa foarte putin si iti este foarte util la intretinerea ulterioara.
Te astept si cu alte intrebari daca mai ai si cand te’ai decis sa faci comanda te rog sa mai citesti odata atent care sunt pasii de pregatire a unui acvariu! 😉
Bafta!
P.S. Al meu arata cam asa: https://ingerisidemoni.ro/blog/ocupatii-de-weekend/ Este o fotografie de la inceput cand … am gresit cu piatra aia albastra care numai a natural nu aduce … incearca sa iei doar ca o baza de decorare. Pentru moment acvariul meu se afla in „reorganizare generala” sper sa imi fac timp sa il termin si sa fac si niste fotografii.
Gta..mi.am luat acvariul cu tot ce mi.ai zis inafara de aspiratorul acela pt curatare..nu mai era pe emag .
cateva intrebari :
1) cand scot saptamanal 30% din apa,si fac curatenie pe fundul apei..pestii ii las in acvariu?
2) substantele pt dezinfectie o pun cu pestii in acvariu?
3) am un termometru lipit pe afara,cum imi dau seama ce temp are?ce culoare tre sa arate?
alte sfaturi din experienta ta,mici secrete,de ingrijire?!
Sa ai parte!
La toate intrebarile tale ai deja raspuns in post! 😉
1. Da pesti raman in acvariu.
2. Da
3. In principiu verde daca e acelasi ca la mine.
Daca pe langa alea din post crezi ca ai nevoie de alte sfaturi spune’mi … desi eu am scris o saptamana postul asta si am incercat sa dau toate sfaturile de inceput!
Salut,am primit cadou un acvariu Diversa 40 de 25L si as dori sa imi recomanzi cu cate plante artificiale sa-l decorez sau ce fel de plante acvatice imi recomanzi.Referitor la pesti am inteles ca nu pot popula acvariul cu mai mult de 6 dar poate imi poti oferi o configurare a speciilor ca nr. (nu am deloc experienta ). Multumesc!
Salut!
Nu iti recomand sa il plantezi natural. Detalii gasesti in ceia ce am scris deja si tot acolo gasesti toate informatiile necesare despre ce iti recomand sa alegi ca decor si ca pesti. Acestia recomandat ar fi sa fie ori cat 2 din fiecare specie ori maxim 6-7 din aceiasi specie.
Bafta si astept poze! 😉
Buna,
Am de gand sa imi iau si eu un acvariu ca cel de aici
Ideea este ca mie imi plac pestii mari si colorati. Initial am vrut carasi aurii despre care am citit ca sunt prea mari pt acest acvariu. Acum m-am hotarat sa iau o pereche de beta si 3 scalari. Ar fi mult? Am inteles ca si scalarii se fac destul de mari. Ce parere ai?
Ideea e ca eu pot face tot ceea ce este necesar, adica sa respect regulile mai sus mentionate, insa am o problema ca ma atasez de pesti. E posibil sa respect regulile in totalitate si sa moara? Sa incerc mai intai cu scalarii? Presupun ca sunt mai ieftini ca beta.
Hello!
IN NICI UN CAZ sa nu bagi doi BETA intr’un acvariu, deoarece sunt extrem de teritoriali si cu siguranta ca se vor omora inca de la prima intalnire!! In rest cu alti pesti sunt destul de ok, fiind niste pesti care traiesc in general destul de izolati. In rest, da, poti sa iti cumperi 2-3 scalari, in general sunt niste pesti destul de rezistenti si usor de intretinut.
De garantat nu iti poate garanta nimeni si nimic ca nu vor murii … indifierent de care pesti iei si oricate conditii ai respecta … se poate intampla, nu poti elimina aceasta posibilitate … insa, eu de exemplu am 2 scalari de cand mi’am luat acvariul si sunt ok. Sa fi sigur de reusita, incearca sa nu ii iei foarte mici, ci medii!
Succes!
Chiar citisem peste tot ca beta se bat doar daca sunt 2 masculi; daca ar fi pereche, mascul/femela, ar fi ok. Atunci raman la varianta un beta si 3-4 scalari. Mai stii vreun peste colorat, rezistent, sa se potriveasca cu beta si scalar si tot asa mai maricel? Sa pun 1 beta 3 scalari si 1….
Am nevoie de sanitari?
Nu iti poate nimeni garanta ca nu se vor bate indiferent de ce sex sunt, pentru ca in primul rand acestia isi pot schimba sexul in timp si in al doilea rand pana si imperecherea acestora este o treaba extrem de complicata tocmai pentru ca exista marele risc sa se ucida intre ei.
In afara de aceste doua specii, ar mai fi specia Gurami, in principiu destul de ok cu restul pestilor. Iti recomand insa sa iei o pereche nu doar unul.
In rest, da … ti’as recomanda 2 sanitari pentru ca iti memtin fundul apei curat, consumand mancarea ce ajunge printre pietre.
salut….vroiam sa te intreb ca de vreo 2 saptamani unele pietre sau ingalbenit..spre ruginit?! oare dc?
Salut!
Posibil sa le dai prea multa mancare si aceia se depune pe fund. Oricum … in timp, in acvariu se va crea un mic ecosistem care va duce si la o microfauna. Acele pietre nu vor ramane albe ci vor avea tot soiul de depuneri care nu sunt insa periculoase pentru pesti. Cumparati cu ajutorul link’ului de mai sus un aspirator cu care sa cureti fundul acvariului atunci cand faci schimbul de apa.
Salut !! Vreau sa imi I.au doi pesti ingeri ( mascul si femela ) ce fel de acvariu e potrivit ?
Banuiesc ca prin pesti inger te referi la Scalari.
Pentru doar acesti 2 pesti acest model iti este suficient.
Scalarii sunt foarte delicati sunt curios ce soarta vor avea.
salutare.ce plante si pestisori(scalari,guppy,xipho,zebre…)recomanzi pt un acvariu 180L-juwel vision?am luat aqua basis si manado,e bine?ceva sfaturi pt ciclare,apa care o pun in el,o pun de la un purificator de apa cu 6 trepte de filtrare cu osmoza inversa si uv,este bine?cineva ma sfatuit sa nu o trec si prin uv,recomanzi pe cineva din galati sa ma ajutecu sfaturi?mentionez ca sint super incepator.multumesc anticipat.o zi buna
Salut!
Nu prea inteleg la ce te’ai inhamat la asa acvariu fiind la inceput?! Pentru ce ai tu acolo cateva sfaturi nu sunt suficiente, ai nevoie de cineva cat de cat priceput, pe care sa il gasesti in orasul tau si eventual sa vina pana la tine acasa sa vada exact ce ai tu acolo.
Ciclarea apei dureaza 2-3 zile in functie de duritatea ei.
Nu prea recomand nici eu trecerea acelei ape prin UV pentru ca in timp in apa se creaza o microflora benefica pestilor. Filtrarea normala este suficienta.
Ca si pesti la un asemena acvariu poti sa alegi o varietate destul de diversa. Cum spuneam pentru pesti si plantarea acvariului ai nevoie de cineva priceput prin orasul tau care sa vina la tine sa vada despre ce este vorba si sa te ajute sa il montezi.
Succes!
Salut,ai idee ce granulatie de nisip imi trebuie pt a forma niste dune in acvariu?
vreau sa urc cu nisipul inspre laterale acvariului,dar nu stiu ce granulatie sa aleg ca sa stea
mersi
Alege unul cu granulatie mai mare si ai grija ce pesti iti iei, de exemplu rechinii, carasii sau ciclidele sunt destul de nelinistite si iti pot da de lucru.
Buna!! Postarea ta e foarte buna pentru noi, astia mici, incepatorii! Multumim!
Pe aceasta cale vin si eu cu cateva intrebari pertinente!
Tocmai am dat comanda de acest acvariu: http://bit.ly/1xO1Ci4 si http://bit.ly/1xT2nH6
Intentionez sa mai cumpar pietris deschis la culoare. Intrebarea 1 ar fi: Ce granulatie si ce cantatitate ar trebui pentru 50 l daca vreau sa formez si cateva denivelari?
2. Cred ca 4 perechi de guppy si o pereche de sanitari ar fi suficienti. Asa e?
3. Ar mai trebui sa achizitionez ceva?
Multumirile curg, anticipat!
Ma bucur sa va pot fi de folos!
Sa luam pe rand intrebarile tale:
1. Pentru oricare dintre cazuri am recomandat granulatia ceva mai mare pentru ca este usor de curatat si in acelasi timp usor de modelat. 2 pungi sunt in principiu suficiente, daca doriti mai mult, ulterior se poate completa.
2. Pestii sunt suficienti, alegerea este foarte buna pentru inceput.
3. In principiu 2-3 plante decorative din plastic, incercati sa alegeti ceva cat mai aproape de natural.
Sa aveti parte si sa va bucurati de achizitia voastra! 😉
Buna ziua. Am un acvariu de 20 litri cu Claro 200, termostat, pietris, plante artificiale si o mica pestiuca Molly pe care o iubesc enorm. As vrea tare mult sa stiu la cate zile ar trebui sa schimb apa, tinand cont ca golesc acvariul de tot si spal decoratiunile si pietrisul cu atentie. Apa o tin la declorinare 3-4 zile, adaug biotopol si sare neiodata in acvariu. Multumesc anticipat.
Buna ziua!
Teorectic, apa se schimba complet doar daca apare o boala in acvariu sau este imposibil sa mai fie doar inlocuita o treime din ea in urma neglijentei. In rest, recomandat este ca odata la 1-2 saptamani sa schimbi doar o treime din apa si sa cureti acvariul + decoratiunile interioare. Pentru molly este ok sa se adauge maxim o lingurita de sare neiodata.
Am inteles. Mersi tare tare mult
Sa ai parte! 😉
Multumesc pt acest blog care e foarte util,dar incerc sa gasesc cum sa aranjez filtrul de apa si nu gasesc,Am primit din Italia un acvariul de 26l si are 2 bureti negri ,2 bureti albastri,un saculet de inele ceramice ,1 saculet carbune .Am 4 locasuri ,in primul am pompa ( are locul ei stabilit) pe urma are 2locuri pt filtrele de mai sus si in al patrulea sistemul de incalzire.Inca nu am cumparat pesti 3 ar fii de ajuns?
acesta e acvariu
http://www.aquariumline.com/catalog/bios-cubino-nero-acquario-panoramico-cm31x32x37h-completo-lampade-filtro-interno-pompa-264lh-p-16924.html
Multumesc si eu pentru aprecieri si bun venit! 😉
Avand in vedere ca este un acvariu de adancime (vertical) ti’as recomanda sa achizitionezi doi Scalari (Angel Fish) si doi sanitari. Ambii pesti ii gasesti descrisi cadrul postului. De asemenea, daca ai nevoie de decoratiuni, cauta pentru fund genul asta de piatra, iar cateva plante din plastic de genul asta, pozitionate pe fundul lui sunt mai mult decat suficiente.
Succes si iti doresc sa te bucuri de el. Poate revi cu o fotografie cand este gata.
multumesc mult,dar te rog zi-mi cum aranjez filtrele(ti-am scris mai sus)
Nu cunosc acel model, insa in link’ul dat de tine ai o fotografie in care iti explica cum se monteaza sistemul de filtrare. Din cate reusesc sa vad in aceea fotografie si neavand in fata sistemul de filtrare ordinea este cam asa:
– incepi de la admisia de apa din acvariu cu bureti albastrii pentru prefiltrare, urmati de buretii negri dupa ei si carbunele activ ultimul spre partea de evacure.
Cam asa este ordinea la orice filtru pentru acvariu, desi rostul acelor bureti pentru prefiltrare nu prea l’am inteles, dar ma rog.
Imi pare rau, dar cu mai mult de atat nu pot sa te ajut pentru ca informatiile oferite de producator sunt foarte succinte iar acel model de acvariu nu este unul foarte comun.
oricum mai ajutat,sper sa fie bine,incao intrebare ,bureti sunt exact pe dimensiunea locasului ,trebuie sa-i apas pana jos(ma gandeam la mijloc) sau sa las liber locul apei sa circule?pot sa-ti trimit o poza cu schita care am gandit-o?
Buretii ii pui in acel locas, nu conteaza daca se preseaza putin, apa va circula suficient de bine pentru ca este actionata de pompa de apa.
Ti-am trimis schita pe adresa de la contact .Multumesc ca esti aici si ma ajuti
Salut ! Chiar ca esti extrem de priceput in acest domeniu si faci o treaba excelenta pentru profani .
Si eu sunt la inceput si intentionez sa imi iau un acvariu de 50 litri complet echipat . Ce buget mi-ar trebui ?
Salut!
Nu stiu cat de priceput dar incer sa ajut pe cat ma pricep!
Pai, hai sa vedem:
– Acvariul cu toate accesoriile necesare -> 480 lei
– O punga de pietris pentru fund, 5Kg: -> 70 lei
– Decoruri, dupa gust, 50-100 lei;
– Pesti, 5-6 buc. , in functie de ce alegi 50-100 lei.
Total aproximativ: ~750 lei (+-100 lei)
Poate parea multisor, dar este o investitie pe care o faci o singura data si aia e. Daca mergi pe varianta naturala, costurile se ridica putin, insa daca esti incepator iti recomand sa pornesti cu varianta asta si in timp daca vrei si mai capeti experienta si cunostiinte poti oricand sa il reamenajezi, desi pentru un acvariu de 50L nu prea merita efortul, iasa foarte misto si cu varianta artificiala!
Bafta!
Din schema trimisa de tine pare a fi ok organizarea sistemului de filtrare. Inele de ceramica si carbuni pune in asa fel incat nici sa nu umpli spatiul dintre bureti dar nici sa lasi prea gol. Un lucru trebuie sa intelegi … rostul acelor bureti este de a retine mizeria din apa iar al carbunilor de a o purifica. Nu este mare scofala si nici vreo stiinta exacta … daca apa circula prin acel sistem de filtrare este ok, isi va face treaba. Oricum … acel tip de sistem de filtrare este unul foarte complicat pentru un incepator. Nu inteleg de ce nu au inclus in set o banala pompa submersibila cu burete si filtru pe baza de carbune activ .. pentru modelul tau de acvariu era mai mult decat suficient … dar … nu e mare scofala nici asta care il ai.
Succes!
Am terminat acvariu , pana in martie ramane asa ( pt ca atunci voi primi alti pesti) am tratat apa.
Multumesc pt tot ,mi-ai fost de mare ajutor
Cu respect , Alina Ursan
Sa ai parte de pesti si sa te bucuri de acvariul pentru care vad ca ai ales xifo pana la urma si nu este o alegere rea!
Ma bucur ca te’am putut ajuta!
Salut , se merita sa cumpar un acvariu ca asta sau sa fac unul si sa cumpar eu echipamente mai bune ?
Salut!
Acvariul asta il am eu acasa. Din punctul meu de vedere, este un acvariu potrivit mai ales daca esti la inceput. Are tot ce ai nevoie pentru un startup decent, este de buna calitate si contine cam tot ce este necesar. Daca vrei mai mult de atat, trebuie sa cheltui mult mai mult de atat, pentru ca un acvariu de 100L (si de aici in sus) care sa faca diferenta. costa facutul lui cam cat costa asta gata echipat. In plus de asta trebuie sa iti cumperi restul de elemente necesare pentru dotarea lui.
Nu stiu cat vrei tu sa cheltuiesti si mai ales ce vrei sa faci. Daca este vorba despre un acvariu ieftin si usor de intretinut mergi pe varianta asta, daca consideri ca vrei mai mult de atat si ai de gand sa te ocupi serios, atunci trebuie sa iti faci alte socoteli si eventual sa te gandesti la unul ca acesta, pe care mai bine il cumperi in configuratia existenta aici. Iesi si mai ieftin si este chiar ok … am comandat unui prieten de al meu, se preteaza perfect atat pentru plantare naturala cat si artificiala, plus ca ai la dispozitie o diversitate mult mai mare de pesti pe care o poti pune in el.
Cu acvariile facute e poveste mai lunga si din punctul meu de vedere, necesita timp si cunostiinte mult mai avansate.
Bafta!
Salut.
Astazi mi-am luat si eu un acvariu cu sticla curbata in fata de 120 de L fabricat de diversa..L-am dotat cu un termometru,incalzitor,aerator,in spate i-m facut si o perdea de aer..Momentan il pregatesc pentru a putea baga pesti in el(ii fac decantarea)..i-am pus si 3 muschi din aceia rotunzi,are o corabie mare pe mijloc,si diverse plnte artificiale prin spate si fata….Acum aveam mici nelamuriri referitoare la varietatea si nr de pesti care ar trebuii sa il bag in el..ce combinatii mi-ai recomanda?Ma gandeam sa iau 2 sanitari(am vazut unii mai mari la un magazin de animale,fooarte draguti) vreu 10 neoni(5 colorati intr-un fel,5 altfel) si ce sa mai pun in el?Nu tin neeparat combinatia asta,daca ai alte idei..vroiam niste pesti mai activi si totodata as vrea sa am cat mai multe specii posibil..O sa revin cu o poza sa vedeti cum arata acum.De asemenea,filtrul ala are un debit destul de mare (1000l/h)si face multe bule,deranjandu-mi efectul ala de „cascada de aer” din spatele acvariului care am vrut sa il obtin,cum as putea sa il pozitionez altfel?sau sa cumpar alt tip de filtru?ce sa fac?este pus in dreapta spate si bate cam puternic in geamul din fata,nu se vede asa cum mi-as dori.Si inca ceva,eu sunt din constanta,un magazin mai rasarit de unde sa imi cumpar pestii?Am vazut ca la magazinul de animale de la Maritimo aveau destul de multi..acuma nu stiu ce sa zic..
Multumesc aniticipat!
P.s.frumos blogul,am invatat lucruri noi despre pesti prin intermediul lui,keep up the good work.
Salut si bun venit!
Prima chestie, daca ai deja un filtru separat de aer, atunci poti renunta la admisia de aer care o ai la pompa stoc si sa o folosesti doar pentru recirculare si filtrarea apei. Tot ce trebuie sa faci este sa ii scoti acel furtun de aer care iasa in exterior, iar pompa va functiona esclusiv pentru a recircula si filtra apa.
In ce priveste combinatia de pesti, poti sa alegi si pesti de talie mai mare cum ar fi carasii pe care ii poti combina cu sanitarii de care oricum ai nevoie in orice combinatie. Nu alege pesti mari pentru ca de obicei sunt destul de batrani, durata lor de viata nefiind oricum foarte lunga. Alege pesti mai mici pe care sa ii cresti tu in timp. Personal as merge pe acvariul ala pe o combinatie de Gurami + zebre (pentru partea de sus a acvariului) + scalari (pentru zona de mijloc) + sanitari pentru fund. Intre ei poti sa pui si cativa neoni, minim 5 buc pentru ca sunt pesti de banc. Nu exagera insa cu numarul lor, calculand acest numar ca la 5l apa/peste.
Pentru fotografii, acestea poti sa le trimiti pe adresa de email de la contact si le voi pune eu aici.
Ma bucur ca ti’am fost de ajutor si multumesc pentru aprecieri! 😉
Toate cele bune si sa ai parte!
Am anulat furtunul acela de aer si e mult mai bine acum,si am inteles de la baiatul de la care am cumparat acvariul ca ar ajuta la oxigenarea apei destul de mult dar nu e musai sa functioneze daca nu suprapopulez acvariul,de asemenea mi-a spus ca pot cumpara un filtru exterior si rezolv problema daca vreau si oxigen pe viitor..Cu pestii nu m-am decis inca..cert e ca nu as vrea carasi ca nu ma atrag in mod special si am inteles ca nu se impaca prea bine cu alte specii + ca sunt cam mari(eu avand epava aia acolo,mi-e frica sa nu intre prin ea si sa se raneasca)..Vazand acvariu,aveti ceva sugestii?sa schimb ceva,sa mai adaug etc pana cand il populez?Ce parere aveti despre hranitoarele automate?
Eu maine seara vreau sa ma duc sa cumpar pesti..Sa incep cu mai multi de.odata sau sa iau unu doi de proba sa vad daca le prieste apa?
Si mai aveam o nelamurire,cam ce temperatura ar trebuii sa aibe apa cand bag prima data pestii?momentan are 28-29.
Pesti suporta temperaturi diferite, unora le place apa mai calda, altora mai rece … ca sa faci o medie pentru pestii usuali recomandat ar fi sa fie intre 23-25 de grade. Ce ai tu acolo este prea mult.
In rest cumpara cativa pentru inceput sa vezi cum se adapteaza iar ulterior iti iei si altii.
Salut din nou mi`am comandat acvariul acela de 60 de la emag , a venit azi ambalat frumos , intreg .. astept sa mi aduca cineva niste pietris ca sa pun apa in el si sa-l montez. Intrebarea mea este … spal cu cv acvariu asta nou ( cu ce ? ) , si cat timp trebuie sa las pana sa cumpar pesti..? Mersi frumos Radu eu tot din cta sunt , la ce magazin te-ai dus sa-ti iei ce-ti mai trebuie pt acvariu ?
Il speli cu apa calduta si atat … scrie destul de clar in post! Pentru restul informatiilor te rog citeste cu rabdare postul in care este descrisa in amanunt toata procedura de pregatire a acvariului!
Sa ai parte si te rog doar sa trimiti o fotografie ca multumire pentru a vedea ii inspira si pe restul userilor.
Deus,mi-am dedicat toata ziua aproape pestilor astazi,am luat toate magazinele la rand(city,carrefour,maritimo centru,brick etc…) am vizitat vreo 11 magazine cred,scopul meu a fost in principal achizitionarea unui filtru extern si un bazin secundar pentru carantina cu filtru si tot ce.i trebuie,pestii m-am decis sa-i bag maine(sa mai las o zii la ciclare) mi-am mai cumparat si 3saci de pietris ca de..16 nu erau de ajuns :)) si da..pesti..nu prea sunt pesti in acest oras..decat sa iei din mai multe locuri,la maritimo am inteles de ex ca aduce sapt asta pesti mai multi(acolo am observat ca fata de alte locuri au mai multi pesti)..poti lua o parte din carrefour,o alta parte din maritimo si mai aveau si cativa la city..in rest e crima si pedeapsa!Vezi ca la carrefour duc lipsa de sanitar,ii poti gasii la maritimo(9 lei erau aia mici,30 medii si avea unu mare mare la 150 de lei,dar nu cred ca e cazul tau) .. cam atat,daca gasesti tu alt magazin pana maine sau auzi ceva zi-mi si mie ca maine mai pe seara asa vreau sa ii cumpar. O seara buna!
La Icil la kaufland aveau cativa.. dar n-am intrat sa ma uit ca ma grabeam.. si abia spre sfarsitul saptamanii ma axez pe pesti.. abia a venit acvariul asta mic … sa vad ce iese din el.. pietris trebuie sa iau si eu sa vad unde gasesc.. ca la emag pe site numai era .. si pt pesti multi laudau site-u ala nevertebrate.. dar cica acu iarna nu trimit din cauza frigului.. si la brick duminica nu ai gasit nmc la baietii cu acvariile de afara?
Da..bun am achizitionat toti pestii de la city,5 zebre,inca 5 pesti de banc,imi scapa acum denumirea lor,au ca un fel de triungi spre coada,8 gupi 1 sanitar si 1 beta..(2 femele gupi daca nu chiar 3 sunt gestante deja..) ..acum am o mica nelamurire cu gupi,stau toti la suprafataa intr-un colt,restul isi vad de treaba..masculul beta si-a revendicat corabia din prima…vad ca se inteleg bn pana acum..ce ziceti de gupi?Zilele astea voi mai achizitiona vreo 10 15 neoni..
Deus,n.am fost duminica la brick.poate merg duminica viitoare.
Editare ulterioara:
pai pune si tu o poza sa vdm vietatile o sa merg si eu la City sa vad ce are.. daca nu astept pana duminica sa vedem ce are la Brick.. nu ma grabesc..
Cum am spus, pentru fotografii va sta la dispozitie adresa de email din sectiunea contact. Maxim 2 fotografii sunt mai mult decat suficiente.
@Radu: goppy la inceput sunt mai speriosi pana cand se adapteaza cu mediul, plus ca daca acele femele sunt gestante nu sunt foarte active in perioada asta iar masculi au obiceiul sa le pazeasca.
Ce sa zic , eram si eu bucuros azi ca imi montez acvariu , spal pietrele tot , ma chinui sa pun apa in el si dupa juma de ora observ ca imi curge apa prin toate colturile .. frumoasa zi .. tin sa multumesc Emag`ului pt aceasta treaba… ne auzim cand rezolv treburile .
Cred ca nu este Emag de vina cat curierii … acvariile sunt destul de sensibile la fortele de torsiune si vibratii din cauza carora poate ceda siliconul cu care sunt lipite la colturi. O alta cauza poate fi datorata si schimbarilor bruste de temperatura de la cald la rece, iar aceste acvarii pana ajung la destinatie trec prim multe astfel de momente mai ales iarna.
Daca esti inca in perioada celor 15 zile de gratie cel mai simplu este sa ceri inlocuirea lui pe loc la un showroom dupa ce ai completat pe site fisa de retur. Cel mai bine ar fi sa vorbesti la telefon inainte, sunt obligati sa iti rezolve rapid si fara discutii orice problema aparuta in cele 15 zile.
Da Bro , am sunat in secunda 2 la ei … am vazut dupa ce am golit und e buba.. sa mi bag picioru.. asta e trimit curieru dupa el ..
Cred ca am si eu niste probleme de genul..-_- nici nu stiu ce dracu ca sa fac,la mine curge jos cate putina apa si nu e de pe margini…sper sa fie de apa cazuta pe langa dar nu cred..o sa vad..mi-a nascut si o molly(cred,pt ca sunt negrii)dar nu am apucat sa o bag in maternitate deoarece nu stiam cand trebuie sa nasca si nu am vrut sa o stresez cu maternitatea, drept urmare m-am chinuit 2 ore sa ii prind prin bazin, am reusit sa prind numai 4, desi cred ca mai sunt cativa(am mai vazut unul) ..Sper sa nu fie cu probleme acvariul ca ma apuca dracii :)).. Cum sa procedez cu aia de la care am luat acvariul?Daca intradevar este o problema de genul,mi s-ar parea normal sa vina la mine acasa cu alt acvariu si sa faca toata mutarea cu tot ce include( nisip,decoratiuni apa pesti etc) ca doar nu e vina mea ca e acvariul fisurat..nu?voi ce ziceti?
ohoho , scz ca-ti zic dar traiesti in Romania nu cred ca or sa vina aia cu alt acvariu si etc…. ar fi bine dar nu cred… ca problema.. o fi de la silicon? .. mai verifica si tu amanuntit
@Radu – daca nu l’ai mutat, miscat … nu prea vad cu sa apara fisuri dupa cateva zile. La ce spui tu mai degraba este vorba de ceva condens … sper sa fie atat. De venit nu o sa vina nimeni nicaieri … daca esti sigur ca ar curge, trebuie sa te duci cu el la ei.
Eu am Diversa de 3 ani … pana acum multumesc lui Dumnezeu, cu exceptia zilei cand mi’a refulat pompa pe furtun de admisie a aerului nu am avut belele si nici prieteni de ai mei care mai au.
Se pare ca in rest iti merge bine cu pestii … ma bucur ca ai deja o noua generatie. Viviparii sunt usor de inmultit si crescut, pentru hranirea lor ca sa creasca rapid incearca sa le faci si sa le dai galbenus de ou fier si uscat.
Tind sa cred ca ai dreptate cu condensul..am observat aseara ca curge incet incet cate o picatura prin spatele acvariului,am anulat perdeaua aia de aer din spatele acvariului (am crezut ca in momentul in care se lovesc bulele de suprafata apei sare apa pe capac) si am pornit aeratorul filtrului ( ) dar acum in dimineata asta tot am gasit apa..Daca ar fi condens ce mi-ai recomanda ice?Inca nu imi dau seama daca e condens sau nu..ca au facut si astia marginile alea la capac intr-un mare stil . Referitor la puiuti,le dau sa manance hrana pentru bebei de la jbl de vreo 3 ori pe zii apuc.Daca le dau hrana asta nu e ok?SI cand zici galbenus de ou „uscat”, ce inseamna uscat?Sa aveti o zii placuta! Cu toate ca vremea de afara este putin apocaliptica..:))
Cred ca am rezolvat problema cu acvariul..acum insa o femela guppy e bolnava, se exfoliaza solzii de pe ea, am pus.o intr.un pahar ca nu am bazin de carantina -_- ce sa fac??:(:(
Posibil sa fi pus prea multa apa in acvariu. Acesta nu trebuie sa fie pana la buza acvariului!
In ce priveste galbenusul in cauza, fierbe un ou tare, scoate galbenusul sfaramal si lasal sa se usuce. Le dai cate putin in fiecare zi. Ii ajuta la crestere.
Pestele bolnav izoleaza’l intr’un recipient in care sa pui si niste albastru de metil. Tine’l cateva zile, aceea boala se datoreaza unor paraziti care se pun pe piele apestelui. Ai bagat albastru de metil in apa inainte sa bagi pestii sau dupa aia?
Nu am bagat deloc niciun albastru demetil in apa.Eu il tin intr-un pahar de 330 ml,cat albastru de metil sa ii pun in paharul ala?
Am scris in post cum se trateaza apa printre care si despre acel albastru de metil care are darul de a curata apa de bacterii. Citeste pe sticluta cat se baga si fa raportul atat la acvariu cat si la paharul ala.
Cichlide de Malawi / Victoria , pot convietuii cu pestii comuni de inceput? sau trebuiesc separati , fiecare cu rasa lor ?
Daca te hotarasti sa faci un acvariu cu cichlide ramai la chiclide.
Da bro , intrebam pt viitor , daca ma descurc bn cu asta micu pe care inca nu lam inceput , in toamna imi fac unu de 200-300l cu ciclide mie mi plac astia viu colorati si am vazut ca aia sunt cei mai cei … Noi sa fim sanatosi pana atunci !
Help!!Un guppy numai avea echilibru,acum e cu burta in sus,traieste dar nu are echilibru,la fel si un neon..i-am separat,ce naiba sa fac ? guppy ala cu solzii a murit saracutu,de ieri bag albastru de metil in bazin..Cred ca si melcii au murit dar nu stiu sigur(oricum era de asteptat sa moara melcii..) :-s ce naiba fac?
Probabil ca unul dintre pesti a fost bolnav si a transmis boala mai ales ca nu ai tratat apa asa cum am scris aici. Scoate’i afara pe cei bolnavi in carantina si roaga’te! Nu vor fi primi pesti pe care ii omori din nefericire la inceput … pana inveti sa ai grija de ei mai dureaza ceva.
Am pierdut 6 pesti pana acum,inclusiv sanitarul si de la tratamentul acela mi-au murit si melcii in rest cred ca s-a remediat problema….Aveam cateva intrebari : 1)Care e cea mai buna/usoara metoda de a sterge acvariul pe interior?Buretii aia magnetici sunt buni de ceva?Zgarie geamul?Cu mana in apa cu burete de vase cred ca stresez prea tare pestii.. 2 ) voi cum prindeti pestii noi nascuti?Deabia ii vad,de prins nici numai spun..exista vreun dispozitiv ceva?vreo capcana?
Acum mai nou e o spuma alba deasupra apei :)).. Mai bine imi luam un cameleon cum am vrut din prima .. Anyway,cred ca hranesc cam des pestii nu ? am citit pe un forum ca asta ar putea fii cauza,eu le dau de 2 ori sa manance pe zii,si la pui de 4 ori..Mai aveam o intrebare referitoare la lumina,cate ore pe zi sa o las sa mearga?Am programat-o sa se stinga la 00 00 si sa porneasca la 10 00 .. e ok ?
Spuma aia este de la mancare in exces sau mancare de proasta calitate cum ar fi „pureci de balta”. Am recomandat in post ce sa le dai sa manance si cum, la fel si cum e treaba cu lumina.
Da..eu cu lumina intrebam numarul de ore(10 ore pe zi ar trebuii sa functioneze neoanele).Azi au venit baietii de la zoomania si i-au facut schimbul de apa tratamente,curatat geamuri,spalat decoratiuni etc..maine imi aduc alt filtru,mai bun..era problema si de mancare in exces cat si de tipul mancarii(mancare super calitativ dar prea mare pt pestii astia) de-aia mi-au tot murit..avem ph-ul mare la apa etc..acum o sa fie bine sper, stiu ce am de facut + ca o sa apelez la ei odata la ceva timp sa vina sa se ocupe de el.Multumesc pentru sfaturi ice ! sa ai o seara placuta!
Am dat de emisiunea aia pe Animal planet , Tanked.. si am ramas uimit de aiai :)) si m`au pus pe ganduri la ce acvarii fac.
Radu – decat sa tot dai bani aiurea la altii mai bine faci tu toate alea pentru ca nu ai un acvariu atat de complicat incat sa nu te poti tu ocupa de el. In rest … ma bucur ca este totul ok si ca ti’am putut fi de folos! 😉
DeuS – acvariile profesionale sunt alta treaba fata de ce avem noi la nivel de amator.
Are cineva filtru extern? O sa imi vina maine un jbl, ati mai montat, ceva sfaturi? Referit8r la dat banii la altii, era critica treaba mureau pe capete si n.am vrut sa omor toti pestii,asa ca i.am chemat pe ei si cu ocazia asta am vrut sa fur si putina meserie..si am furat .O sa ii mai chem de 2 ori si dupa (cam in 2 3 luni) as vrea sa pun un acvariu imens la firma..acolo cred ca voi avea nevoie de ei mai mult ca sigur..:-s
Deci numai am rabdare , nici pana in ziua de azi nu mi-au reparat/schimbat aia acvariul inca il astept si ma enerveaza… imi trece chefu de acvaristica :))
Radu – nu e mare lucru de montat, vine insotit de instructiuni.
DeuS – suna’i si iai la intrebari ceva mai apasate in care sa le aduci aminte de ANPC.
Ice, a fost mare lucru ca nu prea se potrivea cu acvariul meu, plus ca nu avea instructiuni in romana iar in engleza nu intelegeam absolut tot. On the bright side, functioneaza perfect, nu se aude absolut deloc iar de filtrare nici numai vorbesc.Pestii sunt ok..am mai adaugat cativa :P,la voi?totul ok? DeuS, ti-a venit acvariul?
Eu mi am pierdut speranta ca va mai ajunge vreodata , deja nu-l mai vreau … Ca e mic pt ciclide .. dar nu cred ca mi da banii inapoi , il tin pentru pesti normali si in vara fac unu de 250l din pexiglas .
Radu ma bucur ca esti multumit si este totul ok acum!
Deus – poti sa il returnezi sau sa le ceri acum banii pe el … ai variantele astea. Pentru ciclide nu ai nevoie de unul atat de mare dar … tu sti mai bine ce iti doresti.
dupa un formular de reclamatie , primesc msg in sfarsit ca a fost inlocuit si ca o sa-l trimita .. sa vad cand ajunge.. ma gandesc .. cum vine sa-l si pregatesc pt pesti .. in aceeasi zi.. ce sa fac? pun apa plata :)) ? sau iau o solutie daia care ziceai tu ?
Ice , ca idee .. in acvariul meu as putea baga 6-7 ciclide ? ma refer la cele mai mici ca marime gen ..
Da … poti baga si 10, ca nu este nici o problema! 😉
Ma bucur sa vad ca in sfarsit ai rezolvat problema, sa ai parte! 😉
Da , il am de 2.zile bagat cu apa , da face zgomot filtru asta si ma deranjeaza zgomotul )) ca il am in camera la mn … Vreau sa ma orientez spre unu mai silentios.. extern cv ? .. si in 2 zile cred ca iau si pestii … Cu plantele nush c sa fac .. ca pare asa prea simplu
si cam astia sunt pestisorii
Sa iti traieasca, arata foarte bine! 😉 Ca decoratiouni alege cate ceva de pe aici. O planta ca asta in centru si doua din astea pe laterale pentru inceput sunt indeajuns, eventual ia’ti si un decor de genul asta, care este defapt o radacina care iti va echilibra si PH’ul din apa.
Bafta! 😉
mersi frumos , am vrut sa mai iau dar doar ciclidele astea le-am gasit la omu asta… .. o sa mai incerc sa mai fac rost … ca idee.. cand i-am bagat tot stau ascunsi la filtru acolo de ce oare? si cand am pornit lumina s-au speriat dar p urma s-au obisnuit.. o fi prea puternic albu ala pentru ei ?
Dureaza ceva pana cand se vor obisnui cu noul mediu.
ce specii as mai putea baga cu astia oare ? ca mai vreau 2-3 :))
si cu rusine zic ca am uitat cum se cheama ciclidele mele :)))
si am impresia ca filtru ala intern avand in vedere ca nu i-am pus toata tubulatura aia.. cam invarte apa.. are ceva? Ii deranjeaza pe micuti ?
Salut! Am un acvariu de 24l Diversa, am 10 pestisori in el. Am citit ca ar fi posibil sa acumuleze multi nitrati apa daca sunt prea multi pestisori. Daca schimb apa la fiecare 2-3 zile cate un sfert este ok? Sau este prea des. Tin sa precizez ca am acvariul de o saptamana si pana acum totul este foarte bine. Apa limpede, pestii sanatosi toate bune. Intreb sa nu am surprize pe viitor. Va multumesc!
@DeuS – deocamdata lasai pe astia sa vezi cum se acomodeaza inainte sa mai bagi si altceva. Peste vreo 2-3 saptamani dupa ce te asiguri ca e totul ok eventual poti sa mai iei tot niste ciclide. In rest e ok.
@Konte_k1
Salut!
Omule bun ce vrei tu sa faci acolo este genocid! Cum am scris in articol, apa nu se schimba atat de des indiferent de circumstante. Acei 10 pestisori daca sunt de talie mica, sunt cam multi ce e drept pentru acel acvariu insa nu exagerat de multi, teoretic, daca schimbi apa odata la doua saptamani si cureti buretele de la pompa aia la maxim 3 zile ar trebui sa fie ok. Nu uita de carbuni pe care sa ii schimbi la maxim o luna de zile!
In concluzie, lasa’i cum sunt … si incearca doar sa ii intretii corespunzator.
Bafta! 😉
Ok Ice , raman cu astia for now , dar cu lumina nu sunt multumit pare prea puternica si se sperie.. stau ascunzi.. ma gandeam sa iau un JBL Solar Marin Blue ? ce zici ? … ca am citit ca ciclidele nu au nevoie de o lumina asa puternica. mersi
Eu am aplicat o metoda romaneasca invelind partial acel neon cu o folie de aluminiu. In felul asta am diminuat suficient lumina care imi parea si mie cam prea puternica.
In rest cum am zis … ai rabdare cateva zile sa se acomodeze cu noul mediu, treptat se vor obisnui.
Draguti pestii deus, de unde i-ai luat, de la brick cum ziceai? Eu am si creveti acum .
Nu te speria daca stau la filtru,asa stateau si ai mei, in ceea ce priveste filtru extern, merita investitia daca esti dispus sa dai banii, al meu de exemplu nu se aude deloc deloc(mai tare se aude pompa de la tetratec care o am pentru perdeaua de aer) si filtreaza apa super .
Da Radu , ciclide africane malawi sau cv d genu , am nr lu nenea ala daca te intereseaza , conform unor indivizi de pe forum cica am gresit ca am luat dastia ca au nevoie de spatiu mai mare si de nisip ca substrat si blabla … Acum ce o fi o fi , cat traiesc aia e .
Puii cand trebuie sa le dau drumul in acvariu?Cred ca au cam 3 saptamani si masoara de la 10 la 15mm cam asa , aia de guppy par a fii mai firavi..
Neavand un acvariu plantat nu au unde sa se ascunda si or sa devina rapid prada pentru restul. Lasai inca izolati pana cand ajung la o dimensiune medie.
@Deus – lasa forumurile de „specialitate” in mare parte se mananca rahan cu gura plina pe acolo. DA, exista niste conditii pentru unele specii de pesti, dar NU OBLIGATORII! De aia am scris eu acest post cand l’am scris … satul fiind de sfaturile primite de pe acolo, care m’au ajutat sa omor vreo trei serii de pesti, iar daca era dupa ei, in acvariul asta al meu puteam sa tin cel mult o iguana. Las’o asa … sunt lucruri bune pe care le poti culege si de pe acolo, dar nu le lua ca litera de lege. 😉
Am inteles oricum acu chiar nu am ce sa fac cu pestii deocamdata ii tin asa… ma gandeam substratu sa-l schimb.. ca vad ca ei incearca pe jos asa sa mai miste.. dar is grele pietricelele alea… ma gandeam sa scot apa in ceva s`o tin ca nu e murdara.. schimb substratu si pun o radacina daia care imi sugerai tu si pun apa la loc c zici ?
Pestii sunt fericiti asa in mare parte.. nu se cearta zic eu … duminica s`ar putea sa mai adaug inca 2 sa le fac pereche la moly si xipho ala
molly are asa pe burta niste pete albicioase.. de la ce or fi ?
Incearca sa pui un alt substrat si eventual o radacina de aia.
Scoate Molly afara intr’un borcan in care sa pui albastru de metil. Asemenea „bube” apar pe pielea pestilor in principiu datorita excesului de mancare. Este o ciuperca defapt. In borcan sa o ti pana ii dispare aceea ciuperca.
M-am hotarat sa renunt la ciclide .. ca vreau sa bag mult mai multi pesti in acvariu si n`am ce… acum caut sa le dau… Radu nu esti interesat? :))
Am bagat molly in borcan cu albastru de metil sa vedem c se intampla , prietena mea o compatimea ca se cam alerga cu ciclidele in acvariu.. s-a hotarat sa`si ia si ea in acvariu mic si sa mi`o „fure” . Cat este in carantina ii dau de mancare putin ?
Nu am ce face cu ciclide deus..unde sa le bag, ii dai foarte putin de mancare cand este in carantina daca nu poti sa nu.i dai..
Bro , la molly nu i trec petele alea , poate asa e din fabrica .. e in carantina de cv timp si nmc , am bagat si xipho acu ca ia disparut codita si vreau sa i dau pe astia doi.
Aceeasi problema..am bagat si eu acum in carantina cu apa la 28 de grade si alt tratament fata de ce ii dadeam, incep sa ii treaca acum, am dat si apa in acvariul principal la 28 grade si am adaugat si albastru de metil deoarece nu pot face tratament din cauza crevetilor. Pai da’i moca sa scapi de ei, n-ai un/o prieten/a ? :))
am o problema , sau sper sa nu fie … se cma strang deasupra apei niste bule asa de aer ca si cum… de vreo 2 zile..
Nu este nici o problema stai linistit.
Salutare , va prezint noii recruti
Foarte faine … sa ai parte de ei! 😉
Cred ca luni or sa imi intre si mie in acvariu o pereche de gurami albastru.
am primit reducere de 10% de la emag si ma gandeam sa mi iau acu un filtru extern pt acvariu de 200l , ce zici JBL CristalProfi e901 Greenline sau Filtru extern JBL CristalProfi e701 Greenline ????
Vezi ca gasesti resigilate JBL CristalProfi e901 Greenline, redus de la 470 lei la 380 lei. Singura belea care cica ar avea’o este ca unul din piciorusele de sustinere este usor deteriorat … eu zic ca poti trece peste asta daca platesti 90 lei mai putin … adica la pret de JBL CristalProfi e701 Greenline ! 😉
nu ma atrag resigilatele , dc sa dau banii pe unu care a mai fost folosit de cineva sigur si are cn stie ce defect.. pt cativa lei
Poate te ajuta acest articol: https://ingerisidemoni.ro/blog/resigilatele-de-la-emag/
Eu cumpar des ca la mine conteaza sa nu dau de pomana banii aia, iar la filtrul ala daca ptr tine 90 lei sunt ca nimica, e ok sa iei nou.
Gata , ducem treaba la alt nivel am luat acvariu de 120/60/45h
Pai nici nu ai inceput bine si nici mare lucru nu cred ca ai apucat sa inveti si deja treci la alt nivel? Ce sa zic … iti doresc mult succes! 😉
Ce atata invatare :)) pestii sunt sanatosi si cresc.. nu-i mai pot tine in acvariul asta mic.. si nu sunt f pretentiosi deci rezista .
A … deci alt nivel la tine, inseamna defapt un acvariu mare … acum am inteles.
pai da doar nu ma apuc de un acvariu marin ca acolo e mai greu
Buna seara! As dori sa stiu daca ciclidele africane se inteleg cu sanitarii. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Multumesc
Ziua buna!
Depinde si de specia de ciclide dar in principiu si pur teoretic, daca ai pune in acelasi acvariu 2-3 sanitari din specia thoracatum nu cred ca ar fi probleme, ideea este sa te asiguri ca de la bun inceput sunt mai mari decat ciclidele.
Exista doar un singur sanitar care merge cu ciclidele , Plecostomus se numeste , dar creste enorm de mare.
Va salut cu respect!
Acum o saptamana am facut singur un acvariu de 110 litri ( dimensiune 70x35x45) , sticla de 6mm. Il tin pe balcon in probe sa vad daca rezista. Mentionez ca am pus in el circa 100 litri apa.
Problema e ca abia azi am observat ca pereții laterali,cei de 70 au o burta foarte greu vizibilă.
Nu stiu ce sa fac, sa merg mai departe cu proiectul? Imi e putin teama.
Mentionez iar ca burta masurand-o la ață are maxim un milimetru.
Un sfat va rog.
O zi superba!
Salutare Daniel si bun venit pe aici!
Daca iti este teama ca va crapa sticla in aceea zona te pot asigura ca sansele sunt foarte foarte mici pentru ca nu ai un volum atat de mare de apa incat sa plesneasca accea sticla mai ales daca ai ales una cat de cat groasa. Acvariile din comert in general sunt facuta din sticla destul de subtire si nu prea sunt probleme … al meu de exemplu este curbat din fabrica.
Sa ai parte de acvariu si toate cele bune!
Deci 48 ore acvariul fără pesti nu 30 zile?am citit atâtea ca m-am și derutat
48 de ore este suficient.
salutare,
imi puteti spune de unde as putea cumpara o casuta in stil japonez pentru acvariu?
buna mie mia fost de ajutor acest blog am cateva intrebari 1. eu miam luat ieri un CARAS AURIU care sa adaptat usor la agvariu ,la meiu ,la persoanele din jurul sau este normal speciei ? 2. iam luat mancare fulgi recomandata mai sus dar o ia in gura si catiodata o scuipa. este normal ? 3.ar trebui sa i iau un prieten ? adica eu cre ca nu se simte singur ar cum consieri tu. eu sunt o incepatoare. asi vrea sa stiu atunci cand i curat in acvariu il pot scoate inrun borcan cu apa dezinfectata. si in borcan este neaparat sa pun si nisip ? 4.pentru inceput iam luat doua plante ,una verde cu o floare mica roz si una rosie cu urme de vere. sunt e ajuns? 5.ata viitoare pot sa i iau un castel sau iar dauna? 6.am ales o rasa buna pentru inceput sau e prea greu de intretinut pentru un incepator ? sper sa raspunzi cat mai repede
multumesc
a si mai am o intrebare cum sti daca carasul auriu este fata sau baiat terog spunemi
Bun venit Miruna pe aici!
In primul rand am sa te rog pe viitor sa incerci sa scrii cat de cat corect, ca mie unul sincer sa fiu mi’a fost destul de greu sa descifrez intrebarile tale! Am sa incerc sa iti raspund pe rand in masura in care am inteles ceva din ce ai scris …
1. Da, este normal;
2. Este normal, nu iti fa griji;
3. Carasul Auriu ca si orice specie de caras se adapteaza destul de ok si singur;
4. Cand ii faci curat nu este neaparat sa il scoti din acel acvariu, asa cum am scris, apa nu se schimba niciodata complet ci in proportie de o treime din cantitate cu apa proaspata. Te rog mai citeste odata postarea unde am descris acesta procedura. Recomandarea mea ar fi sa ii cumperi o pungulita cu pietris pentru fund, iar murdaria adunata printre pietre sa o cureti cu un aspirator in genul celui de aici;
5. In functie de marimea acvariului, acele plante pot sa fie suficiente. Daca tu iti doresti neaparat poti sa cumperi si asa ceva, desi mai degraba ti’as recomanda o bucata de lemn in genul celei de aici;
6. Este o rasa relativ usor de intretinut, carasii sunt in general niste pesti rezistenti si putin pretentiosi, nu ar trebui sa ai probleme.
Ma bucur ca ti’am fost de ajutor!
Sa ai parte de acvariu si sa iti traiasca pestisorul!
Editare ulterioara:
Ca sa ii deosebesti in primul rand trebuie sa ajunga la maturitate, diferentele sunt destul de greu de observat mai ales pentru un incepator, dar in principiu dupa ce ajung la maturitatea sexuala (6-7 luni) masculilor le apar pe branhii niste puncte, dar acestea apar doar in perioada de reproductie.
Bună!
Imi poți da câteva sfaturi ref la suprafata unde este recomandat a se monta un acvariu cu o capacitate de 60 l? Nu as vrea sa cedeze mobilierul, dar nici sa apară mucegai la baza acestuia. Îți mulțumesc anticipat!
Buna Ella!
Suprafata nu trebuie sa fie neaparat una speciala dar cat se poate de dreapta, o masuta cat de cat solida este mai mult decat ok daca nu iti permiti asa ceva ca sa ai liniste. Sunt mai multe modele, asta este cel mai accesibil.
De mucegait nu iti face griji ca nu are ce mucegai, eventual comandati asa ceva sa pui sub el inainte de al il monta, e ok atat pentru protectie cat si pentru corectarea planeitatii si eliminarea vibratiilor.
Sper sa iti fie de folos!
Buna ziua!
Sunt incepator, am un acvariu de 18 litri pe care il tin de vreo 3 zile la ciclare. Voiam sa va intreb cam ce si cati pestisori mi-ar incapea in acvariu? Am fost la diferite petshopuri si am primit raspunsuri foarte diferite, de exemplu intr-un loc mi s-a spus ca incap vreo 30 de pesti (un banc de 10 neoni, cativa guppy, scarlati si unul sau doi sanitari), alti oameni mi-au spus ca pot incapea doar vreo 5, maxim 10 pesti.
Multumesc mult de tot!
Buna seara!
Conform articolului scris mai sus si al unui calcul simplu, reiasa cam asa:
5L de apa pentru fiecare peste, la 18L de apa reiasa = 4-5 pestisori.
Cam asta este si recomandarea mea, hai sa zicem 6 pestisori de dimensiuni mici. Ca si specii, ti’as recomanda sa mergi pe guppy mai ales ca esti incepator. Sunt niste pesti diversi ca si colorit si foarte usor de intretinut. Eventual ai putea combina 4 guppy si doi sanitari de dimensiuni mici, sau 2 guppy, 2 zebre si 2 sanitari … in felul asta acoperi tot acvariul, zebrele fiind pesti de suprafata, guppy pesti de mijloc iar sanitarii de fund. Nu iti recomand mai multi de atat pentru ca iti vor muri pe capete datorita nivelului urias de nitriti/nitrati.
Sper ca ti’am fost de ajutor! Succes!
P.S. Interesul pet-shoop’urilor este sa iti vanda cat mai multi pesti, iar cu cat mor mai multi, cu atat mai bine pentru ei, corect?
Mulțumesc din suflet pentru răspuns!
Mâine voi merge să cumpăr peștii după sfaturile dumneavoastra!
Sa fii sanatos si tu si pestisorii si sa te bucuri de ei! Eventual poti reveni cu niste poze ale acvariului tau!
Toate cele bune!
Buna!Am un acvariu de 54 l de o luna de zile.Am neoni , molly ect.Atunci când schimb apa unde pun peşti .Vreau să imi iau un acvariu mai mare de 112 l .M-am gândit să iau apă din acvariu si să pun pesti cu aceea apa in alt recupient.Dar această mutare nu îi poate afecta?Si vă rog să imi recomandați nişte acvari mai mari la un preț rezonabil
Salut!
Cu putina grija nu se intampla nimic daca ii muti dintr’un acvariu in altul! Sfatul meu este sa achizitionezi prima oara acvariul pe care ti’l doresti si apoi sa faci mutarea dupa ce ai ciclat apa din celalat dupa procedura descrisa in post. In rest, apa nu se schimba niciodata complet ci doar o treime din ea.
Ca acvarii iti recomand cu incredere unul din aceste doua modele:
– Acvariu Diversa 80, Negru, 112 L, daca preferi geamul din fata sa fie drept,
– Acvariu Diversa 80 Curb, Negru, 112 L, daca preferi ca geamul din fata sa fie curbat.
Sincer merita cel de al doilea pentru impresia de volum pe care ti’o da. Am avut un asemenea acvariu si am cumparat si pentru alti prietenii mei, sunt ok facute si durabile in timp, plus ca vin dotate cu tot ce ai nevoie fara a mai fi nevoie sa achizionezi ceva suplimentar!
Bafta!
Acvariu Diversa 80, Negru, 112 L am si eu de vreo 4 ani, recomand, este foarte misto!! Cu un pic de effort si cateva accesorii iti poti amenaja un acvariu foarte frumos, iti incap fara probleme atat pesti mari cat si pesti mici si il poti si planta cu ce iti place. De rezistent e rezistent, singura problema am avut-o cu pompa inclusa care s-a stricat de curand, dar a tinut destul si oricum aveam de gand sa imi fac un upgrade din punctul asta de vedere cu o pompa externa si niste filtre mai mari, in genul celor de aici de care sunt tare multumit, dar tu poti sa ramai cu cea din set fara probleme pana cand se strica.
Buna!
Am un acvariu de 54 l si momentan un peste sanitar si un betta fish, care ar fi maximul de pesti pe care ii pot baga in acvariu? Acvariul este de doua zile, am bagat apa in el si toate plantele + nisipul ( pe care l-am spalat foarte bine), dar apa este foarte,foarte murdara,albastru-verzui, acest lucru v-a afecta viata pestilor?CE PESTI AR FI COMPATIBILI CU BETTA?+ce plante si accesorii de acvariu mi-ai putea sugera (preferabil plante vii)?
Apropo,am uitat sa scriu in comment-ul meu de mai sus urmatoarele:
•Ce imi poti sugera pentru ingrijirea acvariului meu, inafara de filtru, lumina si micul aspirator pentru apa?
•Ce specii de pesti s-ar mai potrivi in acvariu?(ca sa nu fac un ,,cocktail” de pesti inutil)
•Cum asi putea transporta acvariul de 54 l + cei 2 pesti ( betta si pestele sanitar) de la Deva la Timisoara? Ii v-a afecta pe pesti cu ceva?
•Ce solutii asi putea folosii pentru plante? Ca plantele sa tina mult trebuie neaparat sa le plantez?
•De cati pesti sanitari asi avea nevoie in acvariul meu?
•Cu Betta asi putea sa pun si pesti mai mici decat el? Nu prea mi-ar placa sa nu se inteleaga
Merci anticipat!
Buna!
In postarea de mai sus am explicat pas cu pas ce trebuie facut. In teorie, dupa ce asezai toate lucrurile in acvariu si il umpleai cu apa, acesta avea nevoie de 2-3-4 zile pentru recirculare si ciclare a apei, iar abia cand apa era curata trebuiau bagatii pesti in el. Acum sincer nu stiu despre ce vorbim: un acvariu artificial sau unul plantat natural? Am sa te rog sa citesti cu atentie postarea completa si sa umezi cu atentie pasii descrisi deja!
Ca pesti, asa cum am scris tot in postare avand 54L imparteala se face cam asa: 5litri de apa pentru un peste; tu avand 54 de litri poti baga in acel acvariu in jur de 10 pesti de dimensiuni mici sau 7-8 pesti de dimensiuni mai mari. Beta poate fi usor combinat cu scalari de exemplu, o pereche sunt suficienti langa care ai putea pune si inca vreo 2 gurami care sunt pesti la fel de linistiti. Pentru divertisment ai mai putea pune langa ei un banc de 2-3 zebre care sunt pesti de suprafata si eventual sa mai cumperi un sanitar.
De transportat ii poti transporta pentru cateva ore intr’o caserola mai maricica inchisa bine cu capac, apa o iei din acvariu. Nu lasa caserola in soare, incearca sa o pui undeva unde este mai racoare in masina.
Restul raspunsurilor la intrebarile tale le gasesti in postare, fiind incepator iti recomand un acvariu artificial, adica cu plante din plastic, de genul acestora de aici. De asemenea ai mai avea nevoie de un minciog ca acesta de aici. Pentru tratarea apei inainte de a baga pestii este suficienta substanta asta pe care o introduci inainte cu o zi sa bagi pesti in acvariu si lasi pompa sa o recircule.
Ms!
Multumesc!!!!!
Ti’am facut intre timp cateva recomandari concrete mai sus. Daca mai ai si alte intrebari poti sa le scrii si incerc sa te ajut dupa ce citesti tot ce am scris deja.
Stie cineva daca un Symsonysodon discus poate trai cu un Betta?Tocmai l-am primit si nu stiu daca sa il bag intr-un acvariu separat sau in acelasi acvariu cu Betta!
Apropo, nu mai am nelamuriri!
Merci mult!
E ok sa il bagi, insa sunt pesti extrem de pretentiosi la ingrijire, total opus Betta din punctul asta de vedere.
Ma bucur ca nu mai ai nelamuriri si te’am putut ajuta!
Buna, am si eu o intrebare,
De curand am achizitionat un acvariu de 90L din sticla de 6mm si am cateva neclaritati legat de modul de asezare al lui. Am ales sa il amplasez pe o masa de televizor din pal peste care am pus 5 foi de polistiren subtiri de vreo 5mm fiecare (folosite pentru parchet melaminat). Dupa ce l-am umplut pana pe la jumatate am observat ca masa respectiva se curbeaza usor la mijloc, motiv pentru care am mai pus 5 foi, ajungand la un strat de vreo 4 cm (dupa ce s-au comprimat) insa observ ca totusi mijlocul e oarecum mai putin sustinut decat capetele acvariului. Ar fi acesta vreun motiv de ingrijorare ?
Multumesc
Salut!
Nu prea inteleg cum ai incercat sa rezolvi rezistenta mesei respective prin adaugara unor foi de polistiren?! Pai daca se curba la mijloc, asta insemna ca nu este o masa solida, palul respectiv fiind subtire, totusi … sunt 90L de apa plus greutatea acvariului in sine.
Dar ok, sa zicem ca masa nu cedeaza dar nestand pe o masa cat de cat dreapta, exista riscul ca la un momentdat sa cedeze siliconul cu care este lipit acel acvariu si sa te trezesti cu „o bucurie” prin toata casa. Sfatul meu este sa iti comanzi asa ceva (are o constitutie speciala care se muleaza dupa acraviu spre deosebire de acele foi de polistiren) si sa il asezi pe o masa ceva mai rezistenta.
Ideea cu polistirenul gros era sa ajute la distribuirea greutatii acvariuliui. O sa incerc sa consolidez masa cumva, eventual sa mai pun o placa de pal peste ea sau sa ii pun o intaritura sub ea si intre timp o sa il umplu doar pe jumatatel.
Distribuirea greutatii nu o putea face acel poliestiren avand in vedere ca vorbim despre un material moale care nu are cum sa preia si mai ales sa distribuie sarcina. Incearca eventual sa intaresti cumva aceea masa daca alta solutie nu ai.
Ok mai am o intrebare
Eu am masurat fata de podea inaltimea mesei si constat ca la mijloc e cam cu 3 mm mai lasata. Capetele acvariului sunt in linie cu picioarele (placi pal) mesei. Cat de mare poate fi abaterea fata de suprafata perfect plana ca sa nu fie pericol?
Ideal sa fie cat se poate de plana, acum o mica abatere se poate corecta cu ajutorul polistirenului. Nu trebuie sa fie perfecta, dar cat de cat ok, 3mm mi’se pare acceptabil.
Alta intrebare?!
:))
O sa mai pun placa de pal si covorasul sugerat mai sus si o sa vad cum evolueaza.
Multumesc
Cu placere si mult succes!
Salut am și eu o întrebare vreau sa îmi iau 1 acvariu de 60/30/30 sunt începător și îmi plac mult caraşi și as vrea sa știu cu ce speci ii pot pune în acvariu și dacă e ok sa iau în jur de 10 pești pt acvariu de asa dimensiuni și ma gândeam asa la 2 carasei 2 zebre 2-4 guppy 2 scalari și 2 sanitari da mi sa spus de la petshop ca carasei nu merg cu zabrele , guppy și scalari și mi sa recomandat alt tip de pești care zicea respectivul domn de la petshop ca s ar potrivi ce sfat îmi dați. Mulțumesc frumos
Salut Robi!
Formula de calcul pentru numarul de pesti intr’un acvariu am scris atat in postare cat si de cateva ori pe aici prin comentarii, pe scurt: 1 peste/5l de apa, unul de genul asta iti este suficient pentru a adapostii 10 pesti de dimeniuni mici si medii.
In ce privesc combinatiile de pesti treaba sta cam asa:
– eu unul nu prea recomand carasi pentru acvarii mai mici de 100L. In general sunt pesti care au nevoie de spatiu si murdaresc destul de rau apa. Daca acvariul este mic, o sa cureti la el de dai in balbaiala. In plus de asta, daca vrei sa il plantezi natural, trebuie sa fi foarte atent la ce plante pui in el pentru ca acei carasi au prostul obicei de a manca plantele;
– in rest: zebrele sunt pesti de suprafata; guppy de mijloc la fel ca si scalarii, iar sanitarii de fund. Din ecuatia aia eu as scoate scalarii pentru ca sunt niste pesti linistiti care prefera speciile mai linistite, adica exact opusul guppy si zebrelor. Daca ar fi sa iti recomand ceva, cum esti si incepator ti’as recomanda o combinatie de guppy, zebre, sanitari eventual niste Xifo sau Mollie. Toti sunt pesti ieftini, destul de rezistenti, cu o durata medie de viata si foarte usor de intretinut pana cand te prinzi tu exact care e treaba.
Bafta!
Dar dacă totuși as vrea sa îmi cumpăr 2 carasi ar merge cu guppy și zebre și sanitari ca la scalari as putea renunța dacă ai zis ca merge cu speci mai liniștite
In principiu nu o sa ai probleme desi te avertizez ca exista un risc ca restul sa le ciupeasca cozile!
Buna ziua. Ne dorim de ceva timp un acvariu, doar ca spatiul unde ne-am fi dorim sa il amplasam este un cerc. Un cerc cu diagonala de aproximativ un metru in peretele dintre bucatarie si living. Va rugam mult, dorim si noi solutii. Multumim.
Buna ziua!
Sa inteleg ca raza cercului este una de 1m? Va doriti un acvariu rotund, sau cautati solutii pentru un acvariu fie el si dreptunghiular dar care sa intre in acest spatiu? Puteti va rog sa fiti ceva mai explicita, eventual sa atasati o fotografie cu spatiul respectiv?
Buna ziua. Scuze, lipsa timpului… Raza cercului ar fi de 50 cm. Daca exista posibilitatea unui acvariu rotund, ok. Ma gandesc doar, in necunostinta de cauza, ca ar exista o baza mult mai mica cu nisip, plante. Pt cel dreptunghiular, probabil ar tb putin „estetizat” chenarul. Multumesc mult.
Pentru tine exista doua variante: Acvariu BiOrb HALO 30
Dezavantajul fiind dat de pretul mare (cele rotunde/sferice sunt mult mai scumpe datorita procesului de fabricatie) in raport cu dimensiunea: 30L
Sau …pentru spatiul de care vorbesti, ar merge asa ceva: Tetra Aqua Art, 60 l (Dimensiuni acvariu: 61 x 33,5 x 42,7 cm)
Avantajul acestui acvariu este ca este un acvariu dreptungiular construit pe verticala, adica asa zisul acvariu de adancime, care are 60l. S’ar preta destul de bine intr’un spatiu rotund cu mici ajustari, costurile fiind mai ok decat in cazul unui acvariu rotund (de aceiasi capacitate), iar capacitatea lui una mai mult decat potrivita pentru acel spatiu unde vrei sa il amplasezi.
Ti’am pus si ceva video de prezentare din ce am gasit ca sa iti faci o idee mai buna si eventual sa te ajute in alegerea ta.
Daca ai nevoie si de alte recomandari, astept intrebarile tale!
O zi faina!
P.S. Atentie, decoratiunile nu sunt incluse in pret, ci doar accesoriile cum ar fi instalatia de iluminat, pompa de filtrare, sistemul de incalzire. Pentru restul decoratiunilor discutam separat daca te hotarasti sa gasim ceva ok si potrivit pentru fiecare dintre ele!
Multumesc mult. Cand suntem hotarati asupra modelului, revenim.
Cu placere! Esti binevenita oricand!
Bună, am o întrebare de începătoare. . Filtrul poate funcționa și pt a oxigena acvariul? Fără o pompa de oxigen în acvariu se poate sau e obligatoriu? Mulțumesc frumos
Buna ziua!
Banuiesc ca va referiti la filtru intern, care este alimentat la o popa externa?! Corect? In acest caz, nu mai este nevoie de o alta pompa, aerul fiind introdus in acvariu de acea pompa externa care daca este aleasa bine pentru acel acvariu, asigura si recircularea.
Buna ziua! Eu sunt Daria si am nevoie de doua sfaturi. Am spalat recipientul cu Cif si nu stiu daca nu va afecta pestisorii. Nu stiu ce sa fac. Si al doilea lucru am vrut sa va intreb daca pestisiorii au neaparat nevoie de lumina sau neon. Va rog ajutati.ma! Sunt incepatoare.
Buna ziua, Daria!
Nu este recomanda sa speli cu nici un fel de detergent nici acvariul si nici restul de accesorii! Pe viitor evita sa faci acest lucru, foloseste doar apa curata, eventual daca ai depuneri de piatra, incearca cu un burete, putin nisip si apa, dar nu mai folosi Cif! Acum … daca tot ai facut asta, inainte de a baga din nou pestii, clateste’l cu foarte multa apa curata, de preferat apa calda pentru a fi sigura ca s’au curatat toate chimicalele ramase pe peretii acvariului.
Da, pestii au obligatoriu nevoie de o sursa de lumina pentru macar 12 ore/zi.
Buna ziua. Sunt noua in acest domeniu. Aseara mi-am cumparat un acvariu de 54l, in care am pus pietris(pe care in prealabil l-am fiert dar nu l-am clatit), plantute artificiale(ca fiind la inceput mi-a fost frica sa folosesc naturale) si apa direct de la robinet(am hidrofor) si o solutie care se pune in apa(nu stiu cum se numeste) acuma vine si intrebarea mea :cat timp trebuie sa il las la ciclare?in timplul si dupa ciclare trebuie sa schimb apa? Aseara am lasat lampa inchisa. Aseara dupa ce am pus toate acestea apa era tulbure. Este vreo problema daca folosesc apa direct de la robinet cand fac curatarea acvariului?Va multumesc si scuze sunt la incepatoare.
Buna, Madalina!
Ciclarea se face la apa, nu la acvariu! In concluzie, dupa 48 de ore (ca sa fi sigura ca e totul ok) in apa aia introduci si pestisorii.
Ce solutie ai pus si pentru ce anume? Este important!
Nu este nici o problema ca folosesti apa de la robinet, insa inainte sa o bagi in acvariu lasa’o la „statut” macar 48 de ore ca sa se elimine eventualul clor din ea. Apa se va limpezi in cateva zile, lasa pompa sa faca recircularea si ai rabdare!
Daca mai pot sa te ajut cu ceva, scrie cu incredere aici!
Toate cele bune!
Multumesc frumos pentru raspuns. Cand ajung acasa ma uit si revin cu un nou mesaj si cu o poza sa imi spuneti daca mai trebuie sa mia cumpar ceva.
Buna dimineata.
Am o problema au inceput sa imi moara pesti din acvariu. Oare de ce?
In acvariu am numai plante artificiale si cateva ornamente.
Din 7 pestisori mai am 4(acvariu este de 54 de litri): au mai ramas 1 sanitar, 1 caras, 2 pestisori negri(spre rusinea mea nu stiu ce sunt).
Va multumesc!
Hai sa zicem ca la inceput e ceva normal care se intampla oricui! Cauze pot sa fie destul de multe, de la ceva substante bagate in acvariu, pana la apa contaminata, temperatura apei (prea mica sau prea mare), mancarea in exces (care ramane pe fund si contamineaza apa) lipsa de oxigenare corespunzatoare a apei sau chiar pesti bolnavi de cand i’ai cumparat! In principiu, este suficient ca unul singur sa fie bolnav, ca sa ii imbolnaveasca si pe restul ulterior.
In principiu, in momentul de fata ti’au ramas cei mai rezistenti dintre ei! Oricum combinatia e destul de dubioasa, ai cam facut o ciorba de peste acolo. Carasii au obiceiul sa murdareasca apa destul de tare, lucru ce pot da peste cap pesti ceva mai sensibili la calitatea apei. Cei negri de care spui banuiesc ca sunt molly ….
Arata cam asa?
Incearca sa te hotarasti la maxim 3 specii de pesti pentru un acvariu atat de micut! O combinatie pe care o am eu si este ok sunt pestii gurami cu scalari si sanitari. In cazul tau ai putea sa mergi pe carasi daca iti plac, eventual inca unul langa cel pe care il ai si eventual ai putea incerca niste guppy, care sunt prietenosi si rezistenti.
Pentru moment, urmareste temperatura apei (22-26 de grade) si nivelul de PH, de folos ti’ar fi ->acest tester de apa mai ales ca esti la inceput! Urmareste parametrii si incerca sa ii ajustezi corespunzator si de asemenea nu uita sa cureti la cateva zile filtrul pompei in care se aduna mizeria si poate contamina apa!
Si acuma ce fac?
Temperatura apei este de 25grade. Mancare doar seara. Oricum cred ca in cateva zile moare si carasul ca il vad fara vlaga. Ce pesti sa adaug?
Va multumesc!
Am completat mai sus.
Pentru moment, cateva zile scoate in carantina acel peste, adica, in orice recipient cu apa curata, in care eventual adauga niste ->metifish! Aceiasi substanta bag’o si in acvariu, instructiunile de utilizare pe ai pe flacon, poti sa le cresti putin la primul tratament pentru o doza „de shoc”.
Va multumesc frumos.Am inteles. O sa fac si un test al apei. Nu imi aparuse tot mesajul . Arata ca cei din poza. Ei sunt cei mai fericiti.Nu au nici un stres. O sa caut din cei pe care mi-ai enumerat.
Sunt pesti ok, frumosi si destul de usor de intretinut. Daca vrei sa ii pastrezi, de impacat de impaca foarte bine cu Xifo/Xipho (sunt din aceiasi specie) si guppy. Avantajul este ca sunt ieftini si usor de intretinut. Ai putea sa mergi si pe combinatia asta, adica: 2 molly + 2 xifo + 2-4 guppy si la fund poti lasa linistita vreo doi sanitari.
Cu placere si sper sa rezolvi problema! Pe moment, scoate in carantina pestele bolnav, baga dezinfectantul recomandat atat lui cat si in acvariu si au un pic de rabdare sa vezi ce se intampla si nu cumpara alti pesti ca daca ai boala in acvariu vor muri si aia! Ai rabdare o saptamana sa vezi ce se intampla si abia dupa acea cauta pesti la care sa fi atenta cand ii cumperi sa nu aiba solzi lipsa, pete anormale, inflamatii vizibile, sau sa fie molesiti!
Toate cele bune!
O ultima intrebare si gata: scot doar carasul sau toti pestisori cand bag dezinfectantul? Schimb si apa atunci(in proportie de 20%) si curat nisipul cu aspiratorul?
Va multumesc!
Nu e nici o problema.
Carasul il scoti in carantina, restul pestilor lasa’i in acvariu pentru ca sa aiba parte de tratament impotriva parazitilor care ii pot avea pe suprafata corpului lor. Ai grija sa respecti insa indicatiile de dozaj, cum spuneam, avand de a face cu o eventuala boala deja, poti mari dozajul cu un 10% fata de recomandari, dar nu exagera. Inainte de a introduce dezinfectantul, curata foarte bine pompa, buretele de filtrare pune’l pentru jumatate de ora intr’o cana cu apa calduta si dezinfectant, curata bine si fundul si schimba acel 20% din apa, cu apa statuta dupa cum ti’am mai recomandat si ca temperatura cat de cat apropiata de cea din acvariu. Dupa ce faci toate astea, pornesti prima oara pompa si introduci deznfectantul cat mai aproape de pompa pentru a il prelua si circula in acvariu. In prima faza, pret de cateva ore apa va capata o culoare albastra de la dezinfectant, nu te ingrijora, e ok, iar culoarea va disparea ulterior!
Succes!
Multumesc frumos pentru raspuns si pentru ajutorul dat. Saptamana aceasta ma duc sa mai cumpar si ceilalti pestisori de care mi-ati spus ca pot trai in armonie impreuna si fac dezinfectia impreuna cu ei.
Cum scriam mai sus, pana nu esti sigura ca nu ai eliminat boala din acvariu (daca o fi vreuna), nu te sfatuisc sa ii cumperi acum! Prima oara, curata apa, dezinfecteaz’o si asigura’te ca nu mai mor pesti care ii ai deja. Apoi, dute sa cumperi altii si inainte de a ii baga, tine’i 24 de ore in carantina cu apa si dezinfectant.
Multumesc frumos pentru rapunsuri si pentru timpul acordat.
O zi frumoasa va doresc!
Salut , vreau sa te intreb daca este neaparata nevoie de un ph controler . Este ok daca as fierbe apa si apoi as puneo in acvariu ?
Alex e bine sa ai un tester de pH si de amoniac, apa fiarta e o apa moarta, anumite bacterii din apa sunt bune la fel ca si cele din intestinul uman asigura un echilibru in interiorul acvariului, daca este de completare, schimbare partiala, e posibil sa fie ok, eu nu am folosit niciodata apa fiarta, daca insa vrei sa initiezi un acvariu, este de preferat o ciclare initial, apoi introducerea pestilor in noul acvariu.
Multumesc de raspund Vasile
Bună ziua.Am un acvariu de 20l cu trei carasi si un sanitar.Nu reusesc sa mentin apa limpede si nu inteleg de ce
Buna ziua!
In primul rand pentru ca sunt niste pesti destul de mari pentru un acvariu destul de micut, iar in al doilea rand, carasii sunt niste pesti care murdaresc destul de mult apa, de aceea se si recomanda in cazul acestor pesti acvarii cat se poate de generoase si bine filtrate.
Bună ziua.Am un acvariu de 20l cu trei carasi si un sanitar.Nu reusesc sa mentin apa limpede si nu inteleg de ce
Buna ziua!
In primul rand datorita faptului ca acvariul este unul foarte mic pentru 4 pesti destul de marisori, iar in al doilea rand pentru ca specia carasilor este una care murdareste destul de tare apa, de aia pentru aceasta specie se recomanda acvarii de dimensiuni generoase si bine filtrate.
Buna ziua, in primul rand multumesc pentru articol, m-a ajutat foarte mult!
Am amenejat primul acvariu cu articole de la Hornbach
; pietris negru, 3 pietre si plante de plastic + filtru, solutie filtrare si solutie formare bacterii. Fara pompa de oxigen. Apa are 25-26 grade.
Nu am adus pestii.
Pe pietre s-au format niste depuneri albe si aerate – ca niste norisori si ma gandesc ca ceva nu este normal. Am poze insa nu stiu cum sa le atasez aici. Multumesc!
Buna ziua! Pozele le puteti urca gratuit si fara cont pe imgur->newpost, iar aici puteti lasa link’ul direct la acea poza.
In ce priveste depunerea de pe pietre, ati spalat bine si cu multa apa pietrele inainte de a le baga in acvariu? Nu imi dau seama exact despre ce depuneri vorbiti, insa teoretic, nu ar trebui sa fie nici un fel de depuneri pe acele pietre dincolo de culoarea lor naturala. In rest si mai ales ca ati folosit acele solutii, pompa de aer este una mai mult decat elementara/obligatorie pentru viata pestilor, iar aceke solutii au nevoie de pompa pentru ca trebuie sa se amestece foarte, foarte bine cu apa, este posibil ca acele depuneri pe fund sa fie tocmai de la acest amestec deficitar! Nu bagati pesti in acvariu pana cand nu achizitionati o pompa de aer, ->oferta de aici este bogata, pentru toate nevoile si pentru toate buzunarele! Alegeti pompa in functie de recomandarile scrise deja in articol.
Ma bucur ca am putut sa va fiu de folos!
Multumesc Ice4You pentru informatii, sunt de mare ajutor;)
Sa iti fie de folos! Multumesc de aprecieri, toate cele bune si un acvariu cat mai frumos!
Salut! am o intrebare…Am luat un acvariu de 57 litri si de la magazin mi.a recomandat nisip fin fin..Am pus tot si cateva plante vii dar mi se pare ca se ridică prea repede nisipul….cand pun peștii nu o sa tulbure apa?
Salut!
Ti’au recomandat prost! Nisipul ala fin se foloseste in general ca substrat pentru acvariile pe care le vrei naturale, dar nu prea se justifica asa ceva intr’un acvariu atat de mic. Una peste alta, recomandarea mea este sa il lasi acolo unde l’ai pus deja si peste el sa torni niste pietris ca ->asta de aici, care va stabiliza atat nisipul ala ce l’ai pus deja cat va si si usor de curata dupa. Pentru plante iti recomand sa cumperi niste mici ghivece, care sunt special dedicate acestui lucru, acestui si pe care ulterior le poti ingopa partial in stratul de nisip si pietris,
Bafta.
Buna! Eu mi-am cumparat acvariu de la Diversa, am filtru, incalzitor, solutie pentru apa etc. Am o singura problema, nu am pietris, pentru ca atunci cand am fost la magazin si am cumparat acvriul nu mai aveam multa marfa in ceea ce priveste nisipul sau pietrisul. Am inteles ca acvariul trebuie amenajat cu minim 48 de ore inainte sa introduc pestii in el. In localitatea mea nu am posibilitatea de a cumpara pietris, iar saptamana viitoare ma duc in orasul de unde am cumparat acvariul pentru a cumpara pestii. Dar nu ii pot cumpara pana nu amenajez, si aici vine intrebarea: e vreo problema daca cumpar pietrisul in aceeasi zi cu pestii si pun pietrisul dupa ce pun apa in acvariu? Gen…ca sa pun totusi apa sa fie pregatita. Daca nu e bine asa, de unde as putea sa imi comand un pietris bun?
Buna!
In postare am lasat link’uri directe catre produsele recomandate. Pentru acvariul tau iti recomand acest pietris, 5 kilograme iti sunt suficiente pentru a fi imprastiat pe fund. Sfatul meu este sa iti cumperi inainte cu 48 de ore acel pietris, pe care sa il speli foarte bine inainte, recomandat ar fi chiar sa il fierbi vreme de vreo 10 minute si sa il clatesti bine inainte de a il baga in acvariu, iar abia apoi sa bagi pestii pentru ca apa are nevoie de acel timp pentru o ciclare corespunzatoare.
Cu placere!
P.S. Daca ai nevoie de decoratiuni, ideal ar fi sa le cumperi toti atunci cand iei pietrisul, sa le speli foarte bine inainte cu apa calduta si sa le plantezi dupa ce pui pietrisul. Aici gasesti aceste decoratiuni.
Acvariul meu e de 54 L, ajunge 5 kg?
Tocmai de acea am facut acea recomandare! Da, sunt suficiente pentru a acoperi fundul.
Multumesc frumos!
Cu placere! Sa ai parte si sa fi atenta la sfaturile pe care le’am mai scris!
Buna! Am o intrebare, legată de peștii „zebră ” daca ma poti ajuta! Am într-un acvariu un singur peste zebră si am observat ca 2 pești, un platy si un neon sunt răniți. Urmărind pestii am observat ca zebra e cam energică și fugareste restul pestilor. Mai stiu despre zebre ca traiesc in bancuri. Este vreo posibilitate ca zebra sa devina agresivă din cauza ca nu are semenii lui in acvariu?
Buna! Unii pesti sunt agresivi pentru ca asa sunt ei si nu neaparat de singuratate cu toate ca exista pesti de banc, printre care si zebrele, care trebuiesc cumparati in numar de minim patru bucati, la fel ca si neonii dealtfel Agresivitatea poate sa mai fie datorata si temperaturii apei care in perioada asta trebuie monitorizata la cat de cald este afara, ai griaj ca acvariul sa il pui intr’un loc cat mai umbrit. Urmareste cu atentie care dintre pesti este agresiv si incearca o carantinare a lui 2 zile intr’un borcan sa vezi daca ii trec nervii.
:))))) Multumesc!
La ce temperatura ar trebui sa reglez incalzitorul? Am pești clasici…guppy, platy, scalari, neoni, molly
Pe caldura asta?? Nici macar nu ai nevoie de el! Ala il folosesti iarna, daca este nevoie! In acvariu, pentru ce ai tu, temperatura ar trebui sa fie undeva intre 25-27 de grade, sau ai sanse sa te alegi cu o „ciorba de peste!”
Am decis sa luam un acvariu mai mic, in special pentru copil si am gasit asa ceva.
Vad ca are filtru si iluminat, inafara de incalzire si decor(pietris, plantute etc) imi mai trebuie ceva? Pompa de aer? Sau e suficient filtrul acela? La pietris ei recomanda granulatie 1 2 mm, dar parca e prea mic. La pesti ma gandeam vreo 2 guppy, 2 zebra si 1 2 sanitari. Also ce fac cu pestii daca plec in vacanta si n-am pe cine ruga sa ii hraneasca zilnic?
Nu ti’as recomanda acel model, este un model pentru pestii de adancime, in nici un caz pentru pestii pe care vrei sa ii cumperi tu, plus ca sincer, imi pare o chinezarie ieftina! Mai degraba, cam in aceiasi bani, iti recomand unul dintre aceste doua modele:
->Acvariu din sticla cu led 13W Diversa
Sau, daca vrei unul mai mic, care s’ar potrivi pentru un copil, acesta:
->Acvariu din sticla cu led Diversa Negru 4W
Sunt acvarii de foarte buna calitate, pe care le’am recomandat la foarte multa lume (eu am doua bucati de vreo 11 ani), dedicate pentru pestilor pe care vrei sa ii cumperi si care au nevoie de lungimea acvariului, nu de adancimea lui, accesoriile care il insotesc fiind un kit complet, nemaiavand nevoie de nimic in rest!
Ca pietris, iti recomand ->acest pietris (2 pungi), este usor de curata in timp cu ajutorul unui aspirator de acest fel:
->Aspirator cu pompa pentru acvariu
Pentru plecarea in vacanta, exista niste hranitoare automare, cum este acesta:
->Hranitor automat pentru pesti
In rest, ti’as mai recomanda un covoras pentru acvariu, pe care sa il pui dedesupt, alege de aici ceva in functie de dimeniunea la care te hotarasti la acvariu:
->Covorase pentru acvariu
Multumesc mult de sfaturi! Cred ca il voi lua pe cel mai micut, pun un sanitar si 3 4 pestisori mai mici. Also dupa pregatirea acvariului pestii cumparati ii pun direct in apa sau ii aclimatizez cumva?
Cel mai mic, este mai mult decat suficient la ce ai nevoie, am ajutat si alti prieteni sa amenajeze asemenea acvarii pentru copiii lor, sunt acvarii super ok pentru inceput, nu ocupa mult loc si sunt foarte usor de intretinut, pentru 5-6 pestisori fiind suficiente.
In ce privesc sfaturile de punere a pestilor in acvariu si toata treaba care se face inainte, am sa te rog sa parcurgi articolul de baza unde am explicat pe larg cum se face acest lucru, capitolul: Amenajarea efectiva a unui acvariu!
Succes!
P.S. Cumpara si un flacon de Metifish pentru dezinfectia apei si procedeaza dupa recomandarile din articol! Ca mancare, iti recomand ->Tetramin Flakes! Un flacon de ala iti ajunge cateva luni bune, atentie la hranire, de 2x pe zi (dimineata si seara), cate putin, pentru cativa pestisori fiind suficient cate iei odata intre doua degete! Nu exagerati cu mancarea!
salut,am un acvariu mic de 20 l,si l-am pregatit pentru a cumpara pestii,eu l-am primit cadou si a venit cu tot cu filtru in cutie,intrebarea mea este daca filtrul tine loc si de pompa sau trebuie sa cumpar pe langa acest filtru si pompa .Mentionez ca filtru este model Marina.multumesc.
Salut! Teoretic acel filtru ar trebui sa fie suficient.
multumesc pentru raspuns
Cu placere, an nou cu bine!
Salut. E suficient un acvariu de 50l pentru 2 carasi? Din ce am găsit pe google le trebuie un spațiu mai mare, undeva la 40-50l pt un singur caras. Mulțumesc!
Am citit tot și am înțeles ca e cam mic pt carasi.
Salut! Nu este foarte potrivit pentru carasi insa acei carasi se vor adapta dupa dimensiunea acvariului, deci hai sa zicem ca e cat de cat ok, desi pentru carasi as recomanda ca potrivit un acvariu ca ->acesta sau si mai potrivit ar fi unul ca ->acesta.
Mulțumesc. Problema e ca spațiul unde vreau să-l pun are 40 cm înălțime. Din ce am găsit îmi încap doar alea de 54l. O sa renunț la ideea de carasi, momentan. Mulțumesc pt răspuns
In acele acvarii ideali sunt pestii pe care i’am recomandat in articol, respectiv guppye, scalari, gurmai, xifo … pesti mici cu care poti diversifica. Carasii fac foarte multa mizerie mai ales in acvariile mici, plus ca nu se simt nici foarte confortabil. Bafta si toate cele bune!
Salut Ma numesc Cristian si mi am cumpqrat un acvariu de 50 de l de la Hornbach cu tot kitul ,ideea e ca nu înțeleg cate ore sa las în priza filtru încălzitor și neonul cei de la Hornbach miau spus 12 ore pe zi timp de 3 săptămâni. Te rog da mi si mie un sms pe nr asta 0726 690 026 ms mult
Imi pare rau, nu ofer consultatii private nimanui, insa iti pot lasa aici un raspuns ce poate ii ajuta si pe altii, pentru ca asta este ideea acestui forum de discutii, asadar:
– legat de lumina, am scris in postare cum se foloseste pentru a respecta ciclul zi/noapte, am sa te rog daca esti interesat sa citesti intreaga postare initiala, nu doar titlul;
– legat de incalzitor, acesta avand termostat il setezi la o temperatura de mijloc si il lasi permanent in acavariu. Va porni si se va opri automat mentinand apa la temperatura setata. Legat de temperatura ideala pentru pesti, tot in postarea initiala gasesti aceste detalii pe care tocmai de aia le’am scris si nu sa raspuns punctual fiecaruia caruia ii este lene sa faca un minim de efort sa citeasca .
Succes!
Salut,
Am citit toate sfaturile tale atat din postarea initiala, cat si cele din comment-uri, avand in vedere faptul ca m-am hotarat sa ma reintorc (pentru copii) la o veche pasiune din copilarie – acvariul….nu sunt chiar novice, dar sunt constient ca nu mai sunt la curent cu toate noutatile si provocarile dupa aprox. 20 ani…
Am dat deja comanda pentru acest acvariu si am cateva intrebari :
– in tutorial vad ca plantele sunt puse direct in pietrisul respectiv – au nevoie de ceva adjuvanti / suplimente pentru inceput, sau e ok sa le plantezi asa fara nimic?
– este ok sa populez acvariul cu pesti dupa doar 48h? La volumul acvariului si conform cu indicatiile tale ar trebui sa fie maxim 30, corect?
– am cautat Metifish si nu am mai gasit-exista ceva similar?
– este suficient filtru din dotare, sau ar fi mai ok (si) unul extern?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Salut!
Cam asa am revenit si eu la aceasta veche pasiune si nu imi pare rau! Pe scurt:
Pentru a avea un ecosistem natural e o treaba mult mai complicata decat in cazul unuia artificial si care necesita un pic mai multa munca atat de documentare cat si in rest, pentru plantare lucrurile fiind destul de complexe, in mare fiind vorba de:
– Substratul fertil prezinta sub forma unui amestec nutritiv pentru radacinile plantelor si se aplica in acvariu sub pietrisul decorativ intr-un strat de 1-1,5 cm.
– Solul sau stratul de fixare a plantelor. Materialul din care este format poate sa difere: cuart , scorie vulcanica. Solurile din lut ars contin nutrienti si se pot folosi fara substrat fertil. Solurile cuartoase se prefer a avea o granulatie de 1-2 mm pentru a permite dezvoltarea radacinilor si pentru a nu acumula detritus. Grosimea cumulata a solului si a substratului pleaca de la aproximativ 4 cm pe fata si urca in partea din spate a acvariului. Acest lucru se face din doua considerente principale: plantele se planteaza sub forma de amfiteatru iar plantele mai mari din spate vor avea radacini mai mari si datorita gravitatiei detritusul se strange in partea din fata a acvariului unde este mai usor indepartat.
– Fertilizantii lichizi. Plantele nu se hranesc doar prin radacini, ci si prin Frunze. In acest scop au fost creati fertilizanti solubili in apa pe care plantele ii pot accesa usor.
– Iluminatul se face cu ajutorul tuburilor fluorescente – neoane.Intensitatea luminii benefica pentru cresterea plantelor este intre 3000 si 8500 k.Perioada de iluminat recomandata pe parcursul unei zile este de 8-10 ore in functie de gradul de maturitate al acvariului si de nivelul de plantare. Daca este posibil se recomanda ca durata de iluminare sa fie impartita in doua cu o pauza de aproximativ 4 ore.
– Sistemul de CO2 este indispensabil cresterii armonioase a plantelor, carbonul fiind nucleul materiei organice. Sistemele de CO2 vin in mai multe variante. Cea mai simpla dintre aceste variante este reactia drojdiei de bere cu diverse zaharuri, reactie din care rezulta CO2. Intensitatea reactiei variaza in functie de temperature si concentratia de zaharuri. Sistemele de CO2 cu gaz presurizat sunt mai performante indiferent daca butelia este reincarcabila sau de unica folosinta, deoarece se poate introduce un debit constant de gaz in acvariu.
– Filtrul trebuie sa fie raportat la volumul acvariului si sa filtreze de aproximativ 4 ori volumul acvariului intr-o ora. El poate fi intern si extern, pentru inceput ar trebui sa fie suficient cel livrat cu acvariul, insa dupa plantare si umplerea cu pesti mai ai nevoie de cel putin un filtru extern.
– Incalzitorul trebuie sa fie raportat de asemenea la volumul acvariului si trebuie sa aiba o putere aproximativ egala cu 1w/l.
– Decorurile pot fi de orice natura cu exceptia pietrelor calcaroase deoarece acvariile plantate au pH neutru sau usor acid, iar acestea ar putea sa influentezevaloarea pH-ului. Aranjarea lor si a plantelor Intr-o forma placuta, artistica creaza efectul de aquascaping.
In concluzie, un acvariu plantat natural necesita ceva cunostiinte, putina munca si investitie insa rezultatele sunt fabuloase pentru ca in esenta un acvariu nu este nimic altceva decat un mic ecosistem de care ai grija si care iti ofera satisfactie cand vezi cum se dezvolta odata cu tine si atentia ta pentru el. Sper ca am reusit sa raspund la intrebarile tale cat de cat, iti doresc mult spor si te asteptam pe aici cu niste poze dupa ce il termini!
Multumesc frumos pentru sfaturi.
O sa aleg pentru inceput varianta clasica cu substrat fertil si aici se naste o intrebare : este recomandat ca la inceput sa adaug si tabletele alea de ingrasamant?
De asemenea, am gasit o instalație de fertilizare Bio-CO2, cu difuzor extensibil JBL (fara butelie) si care e mai ieftina decat cea clasica – ma gandesc ca varianta cu butelie poate fi periculoasa pt copii mici…
revin cu poze cand va fi gata.
O zi buna!
Tabletele alea se adauga de la inceput pentru a fertiliza solul in care urmeaza sa plantezi. La instalatia de CO2, teoretic riscul e minim, insa daca ai copiii mici, prima e mai sigura si mai ieftina, teoretic ar fi mai ok.
Mult succes si ma bucur ca am putut ajuta! Mergi cu incredere pe link’urile recomandate pentru ca sunt un magazin online foarte serios, asta doar asa, ca o recomandare, pe mine unul pana acum nu m’au dezamagit! Astept pozele!
Salut,
Am terminat si eu acvariul duminica trecuta, iar miercuri l-am populat cu pesti (2 xyfo, 2 moly, 2 gupi, 10 tetra multicolori, 6 neoni, 2 scalari, 2 zebre, 2 pesti de sticla).
Astazi au inceput si necazurile – mi-au murit neonii….am observat ca de cand i-am pus, toti pestii stau deasupra apei – oare ar trebui sa mai cumpar o pompa separata de oxigen?
Ma gandesc ca asta e motivul, pt ca apa am testat-o si toti parametrii sunt in limite normale.
Astazi am pus si instalatia de CO2
Multumesc.
P.S. Unde pot trimite poze?
Va dura ceva vreme pana se adapteaza,
la inceput din pacate iti vor murii cativa pesti, atentie la suprapopulare, regula e de 5l/peste mic; 7 litri/peste mediu. Poate ca o pompa suplimentara ar fi necesara. Pozele le poti urca pe imgur si lasa link’urile pozelor aici. Sa ai parte! ?
Mda…sper sa mai raman cu vreun peste pana maine dimineata….zici ca e genocid…chiar nu stiu ce se intampla – mi-au murit vreo 12-14 in dupa-amiaza asta;
Am mai masurat inca o data si toti parametri apei sunt in limite, dar pestii zici ca sunt curentati – asa alearga prin apa ( pe la suprafata), pana cand se intorc cu burta in sus; chiar nu am mai vazut pana acum asa ceva;
Si apa s-a tulburat putin, iar pe radacinile care le-am pus in apa (red moor) s-a format asa ca si un mucilagiu albicios
O sa incerc sa schimb o treime din apa…
Multumesc de sfaturi!
Este foarte greu de stabilit echilibrul natural la un acvariu plantat natural, de aia am incercat aici sa ma axez mai mult pe recomandari care sa aiba la baza un acvariu plantat artificial unde riscurile sunt mult mai mici mai ales pentru incepatori. Printre altele, ai lasat apa sa se cicleze cel putin 48 de ore inainte sa introduci pestii? Care e temperatura apei? Ai masura PH’ul dupa ciclare? Ai bagat apa statuta, sau direct de la robinet? Solutiile pentru tratarea plantelor le’ai introdus inainte sau dupa ce ai bagat pestii in acvariu? Te’ai informat foarte bine inainte ce combinatie de plante ai facut ca sa te asiguri ca nu e una potential otravitoare? Sfatul meu ar fi sa scoti pesti intr’un lighian sau ceva de genul asta si sa lasi sa se mai aseze putin apa aia, ca asa cum am scris prin postare si pe aici pe la alte comentarii, e posibil sa iti fi iesit o reala zeama organica acolo ce poate sa fie daunatoare pestilor. O alta treaba la care sper sa fi fost atent (De aia ti’am recomandat multa documentare inainte) e ca nu cumva sa fi bagat niste plante pe care unele specii de pesti le mananca si pot muri otraviti. Sper sa se rezolve problema ta, sa fiu sincer si mie primele doua serii de pesti mi’au murit destul de repede desi plantasem artificial, beleaua a fost ca dupa atatia ani in care nu mai avusesem si se schimbasera destul de multe intre timp, mi’a luat putin pana am reusit sa stabilesc un echilibru in acvariul ala si repet, era unul plantat artificial. Ia’o usurel, rand pe rand … scoate pestii in prima faza si lasa’i 1-2 zile intr’un alt recipient, urmareste ce se intampla in acvariu. Sper sa fie pana la urma totul ok!
Am schimbat 1/3 din apa si si-au mai revenit pestii care au mai ramas (13 au murit azi);
Cu siguranta ca motivul a fost lipsa de oxigen (dupa felul in care reactionau) si tot framantandu-ma asa….am citit din nou prospectul instalatiei de CO2 – si acolo scrie ca daca ajunge ceva substanta din vasul de reactie in acvariu, apa se tulbura si apare deficit de oxigen….adevarul e ca numai probleme am avut cu produsul asta (https://www.jbl.de/en/products/detail/7573/jbl-proflora-bio160?country=us) ….l-am instalat de lunea trecuta si nici acum nu functioneaza (am discutat la importator, mi-a recomandat cateva actiuni – acum sunt la ultima….sunt curios daca o sa functioneze vreodata)
Toate cele bune!
Ti’a iesit foarte misto acvariul, pacat de problemele pe care le ai. Eu zic ca ai putea elimina temporar acel sistem de CO2 pentru ca noaptea oricum plantele alea elimina CO2 suficient cat sa vezi care e situatia! Eu nu am folosit niciodata sistemul ala cu reactie chimica, m’am bazat pe sistemele clasice cu butelii, dar din cate am vazut pe la alti amici, erau ok si astea cu reactie chimica, probabil ca modelul ala ales de tine intr’un final e un model prost iar daca zici ca a intrat apa in contact cu acele substante e clara treaba. Scoate pesti si cat de multa apa poti din acvariu, completeaza inapoi cu apa statuta, elimina temporar sistemul de CO2, cicleaza apa vreo 48 de ore cu capacul de la acvariu deschis si doar cu instalatia de oxigenare, dupa care incearca sa bagi inapoi pestii si vezi daca lucrurile sunt ok. Daca sunt ok, fa retur daca poti la istalatia aia de CO2 si deocamdata lasa acvariul asa pentru ca e posibil ca plantele alea sa genereze suficient CO2 peste noapte odata ce ai stins lumina si inceteaza procesul de fotosinteza. Ulterior, in functie de evolutia plantelor vezi daca mai e nevoie sau nu sa cumperi un alt sistem de CO2, cel putin pana te lamuresti care instalatie ar fi ok pentru tine!
Bafta si te astept sa revi cu vesti bune!
Salutare si La Multi Ani!
De data asta in general vestile sunt bune – nu mi-a mai murit niciun pestisor de atunci, plantele au crescut frumos, acvariul arata foarte bine si reactiile musafirilor sunt gen „woow”;
Problema e ca de ceva vreme, desi parametrii apei sunt in limite normale, ma tot lupt cu niste alge scarboase si nu stiu cum sa scap de ele….cam la 1 saptamana dupa ce schimb 1/3 din apa, situatia arata ca in pozele astea : https://imgur.com/a/2diRbTM
Ai idee cum pot rezolva?
Multumesc.
Salut si La Multi Ani! Ma bucur sa aud ca e ok acum. Beleaua cu algele se trage de obicei de la prea multa lumina, fie artificiala, fie naturala! De acolo pleaca de obicei problemele astea, incearca cumva sa o reduci, respecta si ciclul de zi/noapte, nu o lasa mereu pornita, iar daca acvariul e amplasat intr’o zona cu multa lumina naturala, muta’l intr’o zona ceva mai intunecata a camerei, sau, nu mai porni ziua lumina artificiala. Bafta!
Ok, multumesc frumos!
O sa mai reduc perioada pt ca acum lumina artificiala merge intre 8:00 – 22:00.
Weekend fain!