Gazul romanesc extras de Marea Neagra, cumparat pe trei ani de francezii de la ENGIE

In plina criza energetica fara precedent si intr’o situatie in care Romania a fost tranformata dintr’o tara exportatoare de energie in una care importa energie, gazul din Marea Neagra, pe care il extrage compania Black Sea Oil & Gas din platforma continentala Romaniei, a fost contractat de grupul francez Engie, pentru o perioada de trei ani.

Gazul romanesc extras de Marea Neagra, cumparat pe trei ani de francezii de la ENGIE

Conform legii offshore in vigoare, compania Black Sea Oil & Gas ar fi trebuit sa ofere gazul respectiv companiilor romanesti de stat Transgaz, Romgaz si Ministerului Energiei, iar abia in urma refuzului acestor companii ar fi trebuit sa incheie un contract cu grupul Engie sau oricine altcineva, pentru ca respectivul gaz sa fie scos de pe teritoriul Romaniei. In loc ca acest lucru sa fie facut conform legii in vigoare, gazul romanesc a fost atribuit de Blaxi Oil and Gaz catre ENGIE printr’un contract de achizitie semnat pentru trei ani.

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul! (…) Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”,

a declarat Rares Bogdan, joi, in emisiunea Talk News.

Opinie personala

Atunci cand am avertizat pe aici si alte locuri ca dupa modificarea legilor offshore Romania nu va beneficia nici macar de singura o molecula de gaz romanesc din Marea Neagra, m’am trezit cu etichetari ca as fi putinist, prorus si antieuropean, ca nu inteleg eu cum e mersul cu Uniunea asta Europeana, ca suntem intr’o mare familie, ca totul va fi bine. Azi se confirma doar oficial ca Romania nu va beneficia de acel gaz pentru o perioada de trei ani, adica cat tot atat cat este si estimarea extractiei din punga aia de gaz ce se afla in exploatare, acest gaz ieftin luand drumul altor economii care au nevoie de el in vremea in care in Romania se scufunda si ce a mai ramas din industrie, iar pe noi, mariontele de hartie igienica de la varful deciziilor ne invata cum sa stingem si ultimul bec ce ni’l mai permitem si sa mai punem o haina pe noi, platind pentru aceste privilegii si cele mai mari tarife la nivelul UE pentru energie, desi noi detinem resurse suficiente pentru a deveni independenti energetic.

Comentati voi in rest, ca mie mi’a ramas ceva in gat.

14 comentarii la „Gazul romanesc extras de Marea Neagra, cumparat pe trei ani de francezii de la ENGIE”

  1. Nici sa ma revolt nu mai am puterea si nu mai vad nici rostul intr-o tara de babunini care nu au niciodata nimic de zis de la „Nu ne vindem tara” incoace, ca atat au putut. Duca-se dracului tot, ca oricum noua nu ne trebuie, faceti provizii de lumanari pana nu le exporta astia si pe alea! hi

    Răspunde
  2. Sa citez din legea Legea nr. 157/2022 – MODIFICARI aduse Legii offshore!!

    „Cantitățile de gaz vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român. În caz de refuz, titularii acordurilor au dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți.”

    Asta e modificare de modificare!! Mai pe romaneste, ma statul roman: nu asa ca nu vrei gaze?!
    hi

    Sa va mai dau:

    ” A fost eliminată cota de impozitare de 30% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh, cu menţinerea grilei de impozitare pentru veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.

    Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream va fi de 40% (față de 30% conform Legii nr. 256/2018) din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.

    Impozitul asupra veniturilor suplimentare va reprezenta cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal pentru impozitul pe profit.”

    In traducere, gazele din Marea Neagra ne scot datori. Va fi o joaca pentru firmele ce exploateaza gazul sa iasa pe minusu minusului si sa nu plateasca absolut nimic catre statul roman!! Plus ca noi o sa ne cumparam gazul din Franta!! laugh

    Urmaresc piata de energie si tot ce tine de ea de multi anii, pentru ca trebuie!! wink
    Am tot zis pe undeva pe aici in iarna-primavara, o sa scoatem gaze in iunie din Marea Neagra, repede si degraba!! Gazele astea vor ajunge in Germania si Austria, mai pe ocolite, dar vor ajunge, tranzitul o sa fie prin Ungaria care o sa-si ia cota de tranzit 😉
    Mai apoi Macron a zis ca da gaze Germaniei in schimbul energiei, aici e cu pauza de rofl , Franta fiind mare putere nucleara cu 50+ reactoare!!
    De unde are Macron gaze?! Si din Romania!! victory
    Maitre stii cand tot pe aici ziceam ca ma pregatesc pentru apocalipsa gresita, de data asta am nimerit-o… moristi, moristi… soare si vant!! blum drinks

    Răspunde
    • Am pe aici o postare in care ne bateam capul cu prostii cum ar fi geopolitica gazului inca de prin 2018. Era fain atunci, Cucu isi batea capul cu Dancila si #muiePSD, iar in rest n’a citit mai nimeni atunci, nu intereseaza pe mai nimeni nici azi in afara de niste „fraieri” ce inca mai pierd timpul si azi pe aici, de aia n’am mai stat sa citez din legea aia, ca oricum e inutil dupa ce a fost modificata ca atare, multumesc ca ai facut’o tu! In ce priveste apocalipsa pentru care te’ai pregatit, teoretic se dovedeste corecta, in practica se anunta taxele pe soare si probabil si vant, Spania a aratat cum se face. Sanatosi sa fim ca apocalipse or sa tot fie! hi

      Răspunde
      • ‘Noi putem fi urmasii Ucrainei’ laugh

        Deja platesc redeventa la „Apele Romane” pentru puturile forate in terenul meu, nimic nou! Ma astept la orice taxe se practica intr-o tara ca afara!!
        Oare Black Sea Oil & Gas plateste redeventa pentru petrolul si gazele scoase din pamantul Romaniei NOASTRE sau nu mai este a noastra?! sorry

        Răspunde
        • N-a zis Fane Babanu’ ca Moldova (Romania, ma rog) nu este a noastra…etc? Daca noi suntem aici de mii de ani, frantujii, muricanii, nemtii, etc sunt urmasii urmasilor nostri. QED! sarcastic

          Răspunde
  3. Sincer ca de obicei nu vad numai vaicareala. E super simplu, contractul este ilegal, se anuleaza si se face contractul nou cu cine trebuie si este legal. Cine a semnat si aporbat acest contract sa fie pedepsit conform legii si punct, Sa rezolvat problema repede si simplu. Daca nu se face asta atunci deja este o problema al DNA-lui.

    Răspunde
    • Istoria „succeselor” DNA ne demonstreaza ca pe langa dosare politice la comanda, multe venite chiar de filiera europeana, in general s’au ocupa cu spalarea unor asemenea cazuri si albirea vinovatilor, nu cred ca e chiar bine sa se implice. Zic si eu …

      Răspunde
      • Dupa cum am zis nu ar trebui sa se ajunga acolo, se rezolva fara DNA dar daca se ajunge acolo si DNA trebuie sa-si faca treaba. Problema mare este ca asa zisii „jurnalisti de investigatie” care vin cu aceste acuzatii nici ei nu aduc dovezi concrete cu care se poate merge in justitie. Ei doar incearca sa protejeze camarila pe care au diverse interese sa o protejeze. Din pacate nu prea avem presa libera, jurnalisti care lucreaza pentru adevar. Asa ca intr-adevar la noi totul se rezuma la manipularea stirilor si informatiilor, uneori de DNA alteori de presa. De asta trebuie rezolvat simplu si curat fara sa se ajunga la DNA.

        Răspunde
        • Nu este treaba si nici caderea jurnalistului de investigatie sa adune dovezi pentru Justitie, asta este o premisa gresita din start! Jurnalistul de investigatie doar relateaza despre comiterea unor posibile infractiuni si abuzuri, de aici inainte este strict treaba structurilor de forta ale statului sa preia aceasta informatie din surse deschise, sa verifice, sa adune dovezi si construiasca un caz cu care sa mearga in Justitie unde sa le ofere sansa suspectilor sa se apere! Din nefericire rolul puterilor in stat este gresit inteles de foarte multa lume si de aia Romania este si va ramane o tara repetenta la democratie!
          Cu afirmatia ca nu mai exista presa libera, aici cadem de acord si din pacate coliva si parastasul presei libere nu s’a pus presei doar in Romania.

          Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura