Vine campania electorala, pe langa freamatul caracteristic DNA, nici ANAF nu se lasa mai prejos si descopera gaura de la covrig …
Ionuț Mișa, directorul general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, a vorbit despre prețurile de transfer și despre modul în care marile companii internaționale evită să plătească taxe și impozite
„Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului și comerțului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei. Doar 5 companii, gândiți-vă ce înseamnă la nivel național. Direcția generală a marilor contribuabili are astăzi 1.500 de companii în portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la începutul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia că aproape 1 miliard de euro în ultimii 5 ani au fost scoși din România. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte în România și ar putea aduce beneficii majore românilor”, a spus Mișa.
Sursa: agerpres.ro
Adica … abia dupa 27 de ani, ANAF descopera faptul ca dincolo de perdeaua aia de fum cu beneficiile aduse de multinationale care creaza locuri de munca de la prost platite in sus , baietii astia nu fac decat sa fie o gaura neagra la nivel economic national?! 27 de ani le’a trebuit sa isi dea seama ca defapt aceste multinationale nu sunt decat niste canale prin care se scurg bani cu nemiluita din tara asta pentru care nu se platesc nici macar impozitele minime?!
Prieteni, ma umfla rasul! Un ras amar cand ma gandesc ca orice mica afacere cu capital propriu este sufocata de taxe, impozite si spagi inca inainte sa se nasca! Un ras amar cand toata lumea stie ca ANAF nu a fost si nu este decat girul ca aceste multinationale sa isi faca de cap dupa bunul plac in vremea in care sufoca si distrug orice tentativa de mica afacere din care incearca o familie sa traiasca! ANAF nu a facut si nu face nimic mai mult decat la nivel declarativ in privinta marilor averi si mai ales a marilor datornici care nici macar nu mai au bunul simt de a nu isi etala averile in vremea in care amendeaza oamenii fara venituri ca nu vin sa plateasca niste dari pe saracia cu care traiesc zi de zi.
Hai sictir!
Am scris la greu amandoi despre treburile astea si nimic nu s-a schimbat, toate domeniile si punctele nodale ale economiei romanesti sunt in mana strainilor…
ANAF merge pe principiul „bate vîntul, latră cînii”, pur şi simplu îs total dezinteresaţi că să facă ceva pentru ţară, altceva decît să deie amenzi la cei mici. La afcerile mici. Pen’că afacerile mari se „rezolva” pe căi diplomatice.
Este doar o instituţie care bagă beţe’n roate pentru micii investitori, o instituţie cramponată pe principii comuniste şi care nu-şi face datoria pentru care a fost creată. Prin exces de zel, şi ca să demonstreze cîţi îs de buni, dau amenzi în stînga şi în dreapta, ca să ajungă la număru de amenzi minim obligatoriu pentru care să-şi justifice fotoliile călduţe.
Doar amenzi mici. Doar pentru afacerile mici, pentru firmele cu cifră de afaceri mică ! Pentru că de marii rechini nu se pot apropia. Au „interdicţie de sus” ca să nu se atingă de aceia. Pentru că muşcă. Muşcă rău.
Şi uiteaşa se duc banii din ţară, şi uite aşa se „încurajează” micii investitori să mai facă ceva în ţara asta.
Şi atunci te mai miri că sîntem o ţară care merge de-andoaselea ?
Te mai miri că investitorii serioşi fug de ţara asta ca dracu de tămîie ?
Te miri de ce pleacă oamenii la munci în străinătăţuri ?
Te mai miri de ce or rămas doar ciurucurile şi fraierii care încă mai ţin la ţara asta ?!
Prin simplul fapt că am rămas aici, e dovadă că sînt un mare fraier, şi nicidecum un patriot. Toate astea sînt prea bine cunoscute. Şi oricît aş scrie(!) sau aş poveşti cu alţii, şansele de a se schimbă ceva sînt aberant de mici.
Stau şi măn-treb:
oare poporu ăsta, de vecuri chinuit, oare cîtă răbdare mai poate să aibe ?
E o chestie cu doua taisuri pentru ca multinationalele vin doar daca primesc facilitati fiscale. Cazul Nokia e probabil cel mai elocvent in acest sens, iar Nokia a platit totusi destul de bine raportat la salarile din zona.
Dincolo de asta problema celor mici nu tine neaparat de multinationale sau de prezenta lor ci de faptul ca toti astia mici sunt divizati si nu au putere in modul asta.
Prin tarile vestice si nordice unde exista o cultura antreprenoriala ceva mai veche exista asociatii inregistrate oficial care ii reprezinta pe cei dintr-o anumita breasla si asociatiile astea sunt apoi reprezentate la nivel national de un organism mai mare care colecteaza ceva maruntis la fel ca un sindicat si da de lucru unor avocati si economisti ce stau in coasta guvernului sau parlamentului de fiecare data cand se dezbat legi ce i-ar putea afecta pe toti.
In Romania in schimb exista doar vaicareli pentru ca nimeni nu ia initiativa sa faca asa ceva spre binele tuturor si daca chiar se trezeste vreunul prin absurd atunci ala e boicotat pentru ca multi dintre patroni au in acelasi timp si interese politice.