Analiza alegerilor prezidentiale din Franta si ciudateniile lor

Duminica au avut loc in Franta alegerilor prezidentiale – primul tur, la care s’au calificat 12 candidati care au faramitat voturile conform celor doua curente ideologice, globalism progresist si suvernanism conservator, candidati calificati in turul doi fiind Emmanuel Macron (27,84%) si Marine Le Pen (23,15%), dupa o lupta in care acestia erau plasati de sondaje in marja de eroare (± 3%), marja ce s’a pastrat cumva si in rezultatul final al acestor alegeri.

Am sezut bland, m’am documentat, am ascultat, citit, analizat si cam asta a rezultat:

Cum au fost impartite voturile

Prima ciudatenie este avansul puternic al lui Melenchon, un candidat al extremei-stanga din Franta, care in urma cu cateva luni de zile nu aparea nici macar ca luat in calcul in sondajele de opinie. Aparitia sa meteorica ce s’a tradus intr’un procent atat de mare, naste multe semne de intrebare in dezbaterile moderatilor din Franta, pe retelele sociale discutandu’se despre ce noi numim „statul paralel” si o presupusa interventie a acestuia in intentia de a incerca sa ii plaseze lui Macron un candidat comod in turul doi, avand in vedere faptul ca procentele lui Melenchon nu mai aveau unde sa creasca pentru ca alegatori Le Pen si Zemmour nu ar fi votat niciodata un asemenea candidat de stanga si comunistilor francezi, iar in acest fel Macron ar fi castigat alegerile turului doi, en fanfare.

cum au fost impartite voturile la alegerile din Franta sursa lefigaro
sursa: lefigaro.fr

Votanti lui Macron, seniorii si pensionarii

Cea de a doua ciudatenie a acestor alegeri este faptul ca pentru Macron au votat seniorii si pensionarii, desi Macron a promovat si promoveaza o reforma din temelii a sistemului de pensii din Franta, respectiv marirea varstei de pensionare de la 62 la 65 de ani, recalcularea acestor pensii si mariri de taxe pentru ca sistemul actual de pensii al Frantei este bazat pe masuri sociale care creaza tot mai multe ingrijorari cu privire la sustenabilitatea sa in urmatorii ani, Franta confruntandu’se probleme legate de imbatranirea populatiei active in paralele cu efortul de atragerea a populatiei tinere in sustinerea sistemului social in forma actuala.

Votanti lui Macron seniorii si pensionarii

Francezii sunt impartiti cu privire la increderea in scorul obtinut de Macron

Pe retelele sociale francezii sunt destul de impartiti cu privire la scorul bun obtinut de Macron in acest prim tur, dovada neincrederii in procesul de votare stand si faptul ca aceste alegeri au inregistrat cea mai mica prezenta la alegerile prezidentiale din ultimi 20 de ani, scaderea increderii in acest proces democratic pastrandu’se ca trend si la alegerile regionale, unde prezenta a fost la fel de redusa, partidul lui Macron pierzand batalia electorala pe toate fronturile.

Alegatorii nu sunt de acord cu formarea unui front republican de opozitie anti Marine Le Pen

Cea de a treia ciudatenie este reprezentata de pozitionarea total opusa a alegatorilor francezi cu privire la formarea unui front republican de opozitie care sa il sustina pe Macron impotriva lui Le Pen, forumula castigatoare cu care Macron a castigat primul mandat, deci pe asta nu se mai poate baza si va trebui sa faca eforturi sa convinga atat nehotaratii cat si pe cei din tabara republicana care s’ar putea sa nu mai vina la vot in aceiasi formula.

francezi se opun lui Macron
Sursa: lefigaro.fr

Melenchon il sustine pe Macron, „Nici un vot pentru Le Pen”

Desi electoratul lui Melenchon este electoratul sarac al Frantei care adera ca idei si program social cu masurile programului propus de Le Pen, Melanchon si’a aratat sustinerea fata de Macron inca din primele secunde ale discursului sau dupa aflarea rezultatelor, cerand alegatorilor sai sa nu dea nici un vot pentru Le Pen. Acest discurs inca nu a ramas fara ecouri in electoratul lui Melenchon care s’ar putea sa coste foarte mult partidul care il sustine la viitoarele alegeri, avand in vedere faptul ca Macron este percept de acest electoral ca presedintele bogatilor si bancherilor, in totala contradictie cu ideologia socialista a extremei stanga franceze, fapt ce s’ar putea sa conteze la impartirea voturilor la urne, parte din acestea sa mearga inspre Le Pen in ciuda indemnului lui Melenchon.

Zemmour o sustine pe Le Pen

Scorul sub asteptari obtinut de Zemmour la alegeri naste alte semne de intrebare, suspinciuni si dezbateri aprinse pe retelele sociale din Franta, acesta cerand votantilor sai sa isi indrepte voturile in turul doi catre Marine Le Pen, in campania acesteia urmand sa se implice activ atat Zemmour cat si fiica sa care a fost alaturi de Le Pen in seara alegerilor.

Cum se vor imparti voturile in turul doi

In Franta se poarta o discutie foarte aprinsa pe acest subiect, in acest moment pornindu’se si o reala lupta fraticida in interiorul partidelor traditionale care au reusit nefericita performanta de a pierde alegerile la niste scoruri istorice, punandu’se chiar problema dizolvarii lor in urma falimentului financiar, in aceasta situatie aflandu’se atat socialistii traditionali de stanga cat si republicanii conservatori traditionali de dreapta, de unde rezulta ca, practic, Franta da tonul disparitiei acestor poli politici traditionali in favoarea polilor ideologici, riscul caderi in populism neasumat fiind acum mai mare decat oricand. Ca voturi in turul doi, toate analizele pe care le’am vazut il dau din punct de vedere matematic castigator pe Macron cu 1-4 procente, dar nu sunt multi cei care se hazardeaza in acest moment sa isi asume acest lucru, urmatoarele doua saptamanii de campanie asteptandu’se sa fie unele dintre cele mai tensionate campanii electorale din ultimi 30 de ani, miza fiind una uriasa nu doar pentru Franta, ci pentru intregul establisment Vestic care in acest moment merge pe directia globalismului progresist, carambolul din Ucraina urmand sa defineasca Noua Ordine Mondiala. in care Franta isi va defini locul la alegerile de peste doua saptamani.

Ce surprize mai pot sa apara

Avand in vedere ca vorbim de o miza uriasa ce nu este doar despre Franta, aceste doua saptamani pana la alegerile prezidentiale pentru turul doi vor fi doua saptamani incordate, lupta decisiva urmand sa se dea odata cu confruntare directa dintre cei doi candidati care este programata miercurea viitoare, respectiv cu patru zile inainte de data alegerilor. Marine Le Pen se afla intr’o situatie delicata datorita faptului ca bancile rusesti au fost singurele banci care i’au acordat imprumut pentru campaniile electorale precedente, acum luand bani de la polonezi in urma refuzului bancilor franceze. In campania pentru primul tur au fost vehiculate pozele intalniri lui Le Pen cu Putin din anii trecuti, fapt ce a fost exploatat in lumina carambolului din Ucraina care cu siguranta ca va fi exploatat la maxim de oamenii lui Macron. Pe de alta parte nici Macron nu sta mai bine in aceasta privinta, prin social media franceza vehiculandu’se deja niste speculatii conform carora Franta ar fi antrenat si sustinut batalioanele naziste Azov din estul Ucrainei, atat cu echipament militar cat si cu mercenari francezi din Legiunea Straina, deocamdata aceste informatii fiind doar la stadiul de speculatii care insa daca s’ar transforma in ceva palpabil, ar putea sa fie nucleara pregatita de oameni lui Le Pen pentru aruncarea in aer a procendelor lui Macron, care are si asa destul de multe bube in cap. Trecand peste asta, nu trebuie uitat faptul ca poporul francez este un popor destul de ciudat din punct de vedere emotional atunci cand vine vorba de predictii, acestia apreciind atat continuitatea reprezentata de Macron, cat si indarjirea si staruinta reprezentata de Le Pen care se afla la a treia tentativa de obtinere a mandatului prezidential, iar conform istoriei, staruinta ei ar trebui sa castige, atat Miterrand cat si Chirac au castigat din a treia incercare in vremea in care Sarkozy si Hollande au pierdut al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Opinie personala

Scriind acest articol in baza documentarii din ultimele doua zile in care am urmarit tot ce se putea urmari si citi tot ce puteam citi, sentimentul pe care l’am avut a fost cel al unui deja vu al experimentelor alegerilor din ultimi ani in Romania, respectiv implicarea structurilor „statului paralel”  in ruinarea clasicilor poli politici de stanga si de dreapta pentru a avea parte de un melanj amorf pana la anularea notiunii de opozitie; candidat prezidential convenabil pentru a nu il incomoda pe cel agreat si pus cu mana de sforari; alegeri doar de fatada ideii de democratie; anihilarea treptata a spiritului fundamental democratic reprezentat de vot; anhilarea treptata a efectelor exercitiului democratic fundamental al protestului; promovarea in functii cheie ale statului a unor yesmeni santajabili; nivelare culturala si civica; populism globalist promovat ca solutie intrinseca pentru toate problemele sociale si economice in combinatie cu anularea idei de natie si valori nationale. Nu stiu incotro si pe ce drum o va lua Franta si nici predictii nu fac ci prefer doar sa fiu atent la ce se intampla acolo pentru ca drumul ales de Franta peste doua saptamani, va fi drumul pe care vom merge si noi, independenti de vointa noastra.

le pen macron alegeri franta turul doi
Colaj foto: Profimedia Images

37 de comentarii la „Analiza alegerilor prezidentiale din Franta si ciudateniile lor”

  1. Multumesc ptr sinteza bine scrisa! hi Concluzia ta sintetizeaza perfect realitatea, eu sunt sigur ca va castiga Macron, daca ar fi sa fac un pariu pe asta as paria cu toata sila ce o am ptr globalisti si marxismul lor.

    Răspunde
  2. Ți- am spus că e plictisitor de previzibil.
    Turul unu este fix pentru prostit proștii și zburătăcirea din peisaj a contracandidaților pe bune cu ajutorul sondajelor prealabile și goarnelor media pe calea cărora sunt propagate aceste sondaje. În plus „ajută ” la moralul alegătorilor, răpindu- le orice speranță…care oricum e degeaba deoarece căruța e fost împinsă cu putere la vale, nu mai are ce să schimbe Franța acum în Europa. Bursula e in tot și toate. În turul doi se fac niște reglaje fine la procente, ca să pară credibile pentru proști, în plus, in minus, mă doare în cot dacă va fi o diferență mare sau nu, și ura! Hai, că le- am văzut pe toate până acum la noi, nimic nou sub soare…
    Apropo, vietna- francezul nostru, Vasile, pe unde o fi? Nț, nț, nicio poză, nicio impresie, nicio veste, păi se poate?

    Răspunde
    • Eu urmaresc situatia pentru ca sunt pasionat de studiul fenomenului in sine, nu ca ma astept la vreo surpriza de o parte sau de alta si pe aici public ce reusesc sa inteleg ca reiasa din studiul asta pe persoana fizica. mail

      Nu stiu ce face tovasul Vasile si daca nu cumva s’a decis sa ramana pe „coasta” Mekongului, dar sper ca e bine, sanatos si dupa ce se relaxeaza destul pe acolo sa isi aduca aminte si de noi. laugh

      Răspunde
      • Ăsta e BDSM, tovarășe, nu pasiune pe persoană fizică, s- au fumat toate studiile, ‘stem la proba practică și de asta vom avea parte până ce tuturor ni se va face rău și jurăm să nu mai facem. laugh

        Răspunde
        • Mi s’a mai zis ca am o latura a masochismului intelectual, n’am ce face, tocmai de aia si astept cu nerabdare sa apara Zelenski si in Parlamentul Frantei, de unde sa ii certe pe toti aia care au indraznit si mai ales vor indrazni sa nu il voteze pe Macron! laugh

          Răspunde
  3. Draga Nae, Eu am dat 27-23 cu o zi inainte, deci am ceva palmares pt alegerile din Franta smile
    Marine (i-ai ratat constant numele smile ) Le Pen nu doar ca nu va castiga, dar nu cred ca va atinge nici macar 40%. Si Franta trece printr-o criza de leadership precum trec toatele statele mari, e cumva logic, politica mainstream se uzeaza, oamenilor le plac schimbarile, social media are inclinatia catre relativizare si e sedusa de comploturi si alte uneltiri. Cu toate acestea „binili invinge” vorba de la Radio Guerrilla, si nu cred ca deocamdata extremismul va face mai multi pureci decat are deja. Mai mult, oamenii se cam prind ca alternativa Le Pen nu inseamna democratie, pt ca dreapta nationala nu inseamna la sfarsit democratie. Iar daca declinul democratiei nu este inca atat de profund, nu va fi decat o campanie suculenta pt media si atat, Le Pen va pierde detasat.

    Răspunde
    • Sa ma @$#@ pe el autocorect, noroc ca mi’ai zis ca altfel nu vedeam alea 3 „corectari” si cu ocazia asta l’am si dezactivat! laugh

      Nu as fi atat de radical ca tine in aprecieri mai ales ca MARINE si’a curatat bine de tot partidul din 2017 incoace de toate elementele extremisme si extremisti, asa ca retorica asta nu va mai tine, iar cu asta am vazut ca e de acord cam toata lumea! In rest, desi zici ca esti un Mos Vanga al palmareselor alegerilor din Franta, m’am uitat si ma uit zilele astea la toti mari comentatori si analisti politici de pe la ei, unii cu greutate recunoscuta international, iar aia nu sunt deloc optimisti cu privire la castigul detasat al lui Macron, ba chiar dimpotriva, sunt destul de rezervati, aia macronisti chiar ingrijorati de diferenta mica la care se asteapta sa fie castigat acest mandat.

      Amu, cum eu am invatat sa nu ma mai hazardez in supozitii vremelnice, desi si eu tind sa cred ca balanta inclina inspre globalismul progresist promovat de Macron (care zici tu ca ar fi binele din toata povestea asta) la care se vor angrena toate fortele posibile si imposibile plus o masina uriasa de propaganda, desi s’ar putea ca francezi sa vrea totusi altceva.

      Ne mai vorbim, ne mai auzim.

      Răspunde
      • O dreapta neradicala este ceva ce mi-ar placea personal foarte mult, mai ales la noi, ca de Franta sincer nu prea-mi pasa prea tare. Doar ca „baietii” sunt greu de tinut in frau. Vezi relatia Nae Ionescu – CZC

        Răspunde
        • Victore, ne intereseaza pentru ca de acolo se da tonul la ce va fi si pe la noi prin colonie, practic, uitandu’ne acolo e ca si cum ne’am uita intr’un soi de bol de cristal ca sa ne facem o idee incotro o apucam si noi. smile

          Ce spui tu ca ti’ar place, din punctul meu de vedere cred ca apartine trecutului, exemplul bolii lungi si a mortii sigure a partidelor traditionale din Franta, e confirmarea ca politica bazata pe doctrina clara de stanga-dreapta apartine deja secolului trecut, acum ce avem e un ghiveci in diverse forme de asociere a unor oameni si interesele din spatele lor care nu mai au nici o doctrina declarata, de unde si tot soiul de partide cu denumiri care mai de care mai fistichii si fara o doctrina asumata!

          Uita’te si pe la noi, avem deja doua partide parlamentare fara nici o doctrina asumata, unul din ele fiind chiar la al doilea mandat, in timp existand numeroase controsiuni in interiorul lui, contorsiuni ce au dus la schimbari radicale de directie darorate tocmai acestei lipse de asumare a unei doctrine si directii clare! La fel se intamplat si cu cele doua partide istorice, un PSD care acum se straduieste sa supravietuiasca printr’o virare bruala inspre o stanga marxist-progresist europeana dupa ce ani de zile a fost un partid socialist de centru-stanga cu o importanta aripa conservatoare si un PNL care e pe nicaieri si departe de orice a insemnat indentitatea doctrinara ce a stat la bazele fondari lui de catre Bratieni, solutia gasita de ei, dar nedeclarata inca pentru a supravietui e formarea unui USL 2.0 pentru alegerile din 2024, prin diluarea asta incercand sa isi securizeze mandatele, ala fiind si motivul pentru care Citu si alti radicali atat din PSD cat si PNL au fost trasi pe linie moarta iar la conducerea celor doua partide fiind pusi cu mana doi oameni maleabili in mana sistemului.

          Nici prin marile familii europene nu e mai altfel, S&D s’au transformat din social democrati in niste marxist-progresisti sadea, in vremea in care PPE nu mai are nimic in comun cu crestin-democratia liberala, promovand si sustinand intens ideologia marxist-progresista ce a cuprins ca un cancer intregul establisment UE. Peste ocean asistam la acelasi lucru, nici acolo din punct de vedere doctrinar democratii nu mai sunt in matca lor cum nici republicanii, simtindu’se aceiasi uriasa criza de lidership, o problema care in viitorul apropiat va deveni una endemica ce va duce la prabusirea societatii pe care o cunoasteam pana acum, politica fiind unul dintre pilonii de baza ai ei si care a stat la bazele garantarii democratiei din Agora.

          Răspunde
          • @Victor, ii dau dreptate lui Ice! Eu sunt votant de stanga democrata si vreau o stanga de centru, social-democrata cu componenta ei romaneasca, aia usor conservatoare si nu aia marxist progresista. Cu cine sa votez eu? PSD? Ala de acum care e pe nicaieri si departe de ce a fost PSD odata ca oameni politici, ca orice ar zice oricine, in PSD de-a lungul timpului au fost cateva personalitati remarcabile cu toate pacatele lor, la ultimele alegeri la PSD am avut ca alternativa partiduletul ala al lui Ponta, o gluma proasta ca sa fiu elegant. E nasol si odata cu alegerile astea din Franta am inteles ca nu trebuie sa ma mai mire nimic din ce se intampla in ciorba politica de la noi unde nu exista nici macar un singur nume de politician veritabil, prin nici un partid, ci doar niste parveniti care se dau dupa cum bate vantul din Vest, neasumandu-si nimic mai mult decat atat.

  4. In echipa am 4 francezi cu varste cuprinde intre 24 si 35 de ani, 3 dintre ei au votat candidatul comunistilor, 1 pe Macron, nici unul dintre astia nu au nici cel mai mic habar despre ceva legat de vreo doctrina, din discutiile purtate cu ei, cica au ales dupa ce citit pe niste pliante primite prin posta, ca la ei inainte de alegeri guvernul este obligat sa trimita pliantele tuturor candidatilor celor care se inscriu ca votanti, si ce au mai citit pe internet. In felul asta cred ca au votat destul de multi dintre francezi astia tineri, mai mult la plesneala si dupa cum le-a placut de fata candidatului, nu ca pe la noi ar fi altfel. hi

    Răspunde
    • Sunt convins ca asa s’a votat, la plesneala si dupa cum le’a dat bine la ureche, Melanchon fiind un mare orator care cu siguranta ca a reusit sa ii conviga destul de usor, mai ales ca nu au nici cel mai mic habar despre ce inseamna comunism si nici cat de fain e, mai ales asta vestic care a asimilat si toate nenorocirile marxist progresiste. Asa a fost si pe la noi, probabil ca tot asa o sa fie si la alegerile din 2024 (2023 daca le iasa pana la urma astora anticipatele), aia care cauta ceva doctrina isi vor vedea de treaba, iar de votat vor vota aia dupa cum le da bine la ureche, Partidul Patrunjelului Verde fiind un candidat la fel de bun ca orice altceva. laugh

      Răspunde
  5. Locuiesc in Nantes de 18 ani, avand dubla cetatenie si participand la toate alegerile de pana acum, acestea inclusiv. E buna analiza ta, insa ca la toate analizele ce le-am vazut prin Romania ii lipseste un element esential in tendita de vot, respectiv orientarea minoritatilor cu drept de vot ce poate sa fie decisiva avand in vedere faptul ca vorbim de cateva milioane bune de cetateni francezi de alta etnie. Ca sa sintetizez, ca romanca votez Macron, ca frantuzoaica as fi votat Le Pen si ca mine gandesc majoritatea minoritatilor, indiferent de etnie.

    Răspunde
    • Margo, ai ridicat o problema interesanta, multumesc! La optiunile de vot ale minoritatilor m’am gandit si eu si inteleg foarte bine ce ai incercat sa sintetizezi, Le Pen sustinand intens o politica suveranista. Probabil ca aceiasi optiune de vot o au si uriasele comunitati magrebiene din Franta si nu numai, Macron fiind privit ca globalistul care ii accepta, dealtfel, in sensul asta am vazut si primul lui discurs dupa rezultatele alegerilor unde s’a declarat ca presedinte al tuturor, indiferent de etnie si religie. Da, interesanta aceasta observatie ce vine foarte bine ca si parte complementara la articolul meu, pentru a avea o mai buna viziune a electoratului din Franta. victory

      Răspunde
  6. Cu tot respectul pentru ce ai scris si munca de documentare, dar pe mine ma ia capul cand vad ce dezastru e la noi, mi-au venit niste facturi la lumina si gaze de nu stiu de unde dracului sa strang cureaua ca sa le platesc si nu sunt singurul, toata lumea se ia de cap, iar jigodiile astea doar au promis ca iau masuri si cam atat. Asa o fi si in Franta, sau la aia le de Macron sa fie fericiti cand il voteaza?

    Răspunde
  7. Doua observatii, daca nu va suparati:
    1 Si in Franta exista tablete
    2 O analiza exceptionala gasiti in Active News : „Macron voteaza Le Pen” de Alin Alexandru
    Sper ca nu v-am stricat ziua. Salam aleycum ca la Paris! drinks

    Răspunde
    • Teoria emisa de Alin Alexandru ar fi fost plauzibila daca Zemmour nu si’ar fi aratat suportul si sustinerea fatisa pentru Le Pen, pe care se pare ca o va sprijini activ in turul doi. Problemele pentru Zemmour au inceput odata cu razboiul din Ucraina, un moment important care l’a surprins ca blocat in retorica anti-emigratie si nu a reactionat la timp in indulcirea mesajului, pentru ca Zemmour e un mare orator si om de cultura, dar ca politician e la inceput de drum. Eu l’am urmarit atent inca dinainte sa isi depuna candidatura, iar acum sunt atent la parcusul sau dupa pierderea acestei runde de alegeri si ce pot sa spun este ca Zemmour pare a fi in cartile alea mari, multe voci avizate din Franta sustinand ca Le Pen ar urma sa ii ofere functia de premier al Frantei, urmad ca in cazul castigari alegerilor sa primeasca sarcina negocierilor pentru formarea unui guvern de uniune nationala in tentativa de a da o ultima sansa partidelor traditionale sa nu isi dea obstescul sfarsit. In plus de asta, nu trebuie ignorat faptul ca ca Zemmour sa fi fost promovat ca extrema dreapta tocmai pentru a ii da o sansa lui Le Pen, care odata „spalata” de extremism si avandu’l pe Zemmour ca poll al extremistilor ce sa ii securizeze voturile in urma aliantei facute acum, dupa alegeri, intre cei doi, Marine sa devina pentru restul mult mai frecventabila, cam pe modelul ce l’am avut noi in 2000 cand in urma candidaturii lui Vadim, Iliescu a mai castigat un mandat. smile Toate aceste lucruri lipsesc din acel articol, care in fapt e mai mult o opinie personala posibile devieri dupa fenta, decat o analiza la rece. Vom vedea. smile

      Răspunde
  8. Revin. In Franta putem spune ca sigur dreaq si-a bagat coada. Interesele sunt enorme si perfect camuflate. Avem de-a face cu o situatie de tip lose-lose. E posibil ca pe „putinista” Le Pen s-o sprijine chiar vacarii, ca sa sparga UERSS-ul, ceea ce ar reprezenta visul de aur al yankeilor. Ca nu cumva UE +Rusia sa dea love, recte un pol de putere economica mult mai mare decat Uniunea Sovietica Ailalta. D-aia l-au pus pe baiatu’ ala de mingi cancelar in tara lu’ Ghete. Ca e clar ca omu’ e sinucigas economic. Deci, oricum am lua-o, e naspa pentru guvizi. In oricare din situatii o b’elim tovaraseste. Ori devenim progresisto-comunisti de n-o sa stie nici mamitica noastra ce sex am prezentat la iesirea din „scorbura” (varianta Zeus), ori ne mananca Gaia cea buna si vom avea viata pieilor rosii vanate de Unchiu’, ca e clar ca nemaiavand ( nu stiu cum se scrie corect) nici o economie, suntem fix precum ciuru’ dans la face de le pixel erect, fara UE si resursele Rassiei – ca noi oricum nu mai producem demult dacat curbe si meletieni oiropeni (varianta Le Pen sprijinita de Azorel, cel mai bun yankel, n-am gasit alta rima). Bucurati-va, jeleu vom manca, no matter what. Hai salam Victoria si muuult mustar! laugh1
    PS Ce-mi place de moi meme, cat de optimist sunt, of of, mai mai!

    Răspunde
    • Aceiasi teorie e vehiculata cu privire la destabilizarea si ingroparea USA’ului, un soi de ingropare a Vestului la gramada. Amu, n’au decat sa se ingroape, partea proasta e ca ne ingroapa si pe noi. smile

      Răspunde
  9. Varianta 3: Batuta pe transformator, ca la Hiroshima si Nagasachi care se va lasa cu pupaturi tovarasesti gen secretara cu nevasta sefului sau contabilu’ sef cu controlu’ finaciar. (recunosc ca am plagiat dintr-un sketch (iar nu stiu daca am scris corect) de-al lu’ nea Tomita Caragiu. Deci, e posibil sa urmeze programul de dans, antren si voie buna, conform programului stabilit de Conducerea din Padurea Tutelara! beach

    Răspunde
  10. Haha! Ai exemplul la topic cu ce face kalergi din europeni și unul dintre motivele pentru care am spus că Franța nu mai poate schimba nimic în Europa. A făcut- o deja. Ca să înțelegem de ce francezii și briții preferă ” refugiați” din fostele colonii, iar pe estici îi aduc doar la munca sezonieră și cam atât, pe bătrâni i- a rezolvat covidul, nu mai au nevoie de infirmiere care să le schimbe scutecul. Refugiaților lor nu le place munca, dar iubesc violența, sunt mâna cu care vor implementa creditul social, venitul minim garantat…ei vor vota pro când va veni timpul, nu mai e mult…și așa rupți în ciur ( merci, Cib! ) precum ne văd ei, iobagi, disforici ( ca român aș vota, ca francez … ), noi mai avem un dram de idee despre devalorizata democrație ( cu rădăcini profund creștine ), ăia din colonii, nu!
    Kalergi pe terenul de fotbal între țările europene e comicărie curată.

    Răspunde
    • Si mai ziceai de mine ca sunt masochist! laugh Cam asta e si subiectul meu de studiu de care vorbeam, fenomenul asta incerc sa il inteleg, iar postarea scrisa de Margo (ca la ea cred ca te referi) nu a reliefat decat ce se poate observa si la noi de ani buni de zile, culmea fiind ca la noi in sensul asta e folosita chiar diaspora romaneasca destelenita cu buna stiinta in ultimi 15 ani, diaspora cu care s’au facut jocurile pe scena politica din Romania inca din 2004 incoace, Romania neavand inca o baza solida de emigranti. Inca de la mesajele pe SMS, alea cu „decat sa il votez pe Bombo, mai bine plec in Congo” am scris pe aici ca avem de a face cu o operatiune experimentala de tip nou al manipularii in Romania, ce ulterior s’a extins odata cu succesul fara precedent al retelelor sociale care au prins pe aici mai dihai ca oriunde, Romania fiind terenul ala experimental unde s’au investit sume urias pentru accesul la internet broadband, lucru considerat a fi un miracol pentru o tara in care peste 50% din populatia tarii se usureaza in fundul curtii. Sunt multe aspecte pe care le am puse cap la cap de’a lungul anilor, discutia devenind una foarte vasta, iar ce vedem acum pus in aplicare prin alte tari nu e decat ce s’a experimentat pe aici deja! smile

      P.S. Cu o oarecare legatura despre pe unde s’a ajuns, multi vad si mai putini pricep …

      Răspunde
      • Marile minți ( masochiste )… laugh Mă duc să văd ce ai scris, apropo, „gândeam la fel, simțeam la fel ” cam tot de pe atunci, la mine de la ” erată” s- a făcut lumină, să fiu ceva mai precisă. Ca să știi! laugh Mi- a apăsat ficații cauza pentru care farurile călăuzitoare într-ale ” liberte, fraternite, egalite” păreau că s- au stricat la cap.
        Referitor la PS, m- a emoționat până la lacrimi ” it’ s been a pleasure evryone, I hope this war ends soon” . El fiind acolo ca să facă pace, nu? laugh

        Răspunde
  11. Omule , excelenta postare , bine argumentata si care postare ar cam trebui sa dea de gandit unora ce se considera mari analisti politici . Am citit-o si-n dunga { repet este EXCELENTA } si i-am gasit fara sa caut prea mult , o singura hiba… de fapt doua . Am observat ca in sondajul respectiv si-n expozeul dumitale nu se scoate o vorba despre…cioroi ce au invadat Franta inca de pe vremea lui De Gaulle , sti si singur cu ce ocazie . cioroi , magrebieni cum vrei s a le spui : acum tipii sant cetatzeni francezi CU DREPT DE VOT deci , liderii alora pot oricand inclina soarta alegerii poporului francez in orice directie vor dori . Culmea este ca , desii sant trecuti drept minoritati formeaza o parte f. importanta a natiunii franceze . Am mai observat ca , desii votantii lui Macron se considera a fi seniorii si pensionarii nu se spune o vorba despre cei aflati la granitza acestei situatii si cred ca n-ai uitat cati dintre ei au facut parte dintre ” vestele galbene ” ce s-au impotrivit din rasputeri unor masuri pe care tipii de la Elysee dorea s a le ia fara sa-i pese { de parca i-ar fi pasat vreodata } de acei oameni pe care i-ar fi lovit crunt . N-am vazut desemenea nici o referire la ideile gerontofilului de-a parasii OTAN creind o …armata a Europei careia Franta ar trebuii sa-i fie comandant suprem . Multi francezi se opun insasi acestui gen de idei considerand ca Franta nu mai trebuie sa-si trimita fii sa moara pentru altii culmea , acestia fiind tineri , adica ceva in plus peste 30-40 de ani . Ultima dar nu cea de pe urma ghiulea legata d e picoarele gerontofilului , cred ca ar fi vizitele lungi se dese plus faptul ca s-a facut d e ras in lumea intreaga acceptand acea ” invitatie ” la…masa lui Putin . Masa aia de shapte metri . Inca o data excelenta postare si , daca nu mi-ar fi placut intradevar poate c-asi mai fi cautat pete in Soare . Respect !

    Răspunde
    • Nu m’am aplecat asupra aspectului minoritatilor din Franta in articol, dar s’a discutat deja pe aici pe la comentarii subiectul asta ca de aia exista acest segment deschis al dezbaterilor, avem o opinie venita din partea lui Margo, o romanca stabilita de 18 ani in Nantes. In ce priveste gargara lui Macron, o iau mult prea putin in seama pentru ca nu e decat gargara politica, un soi de sa zici ce le place la prosti sa auda cu gandul la alegerile pentru cel de al doilea mandat, asta e si motivul pentru care odata cu succesul lui Le Pen, partenerul de peste ocean a intrat in febrilatii, iesirea Frantei din Comandamentul NATO fiind o posibilitate, Franta revenind in NATO in abia in 2007 odata ce Sarkozy a ajuns presedinte, dupa 39 de ani de cand generalul Charles de Gaulle retrasese Franta din aceasta structura de comanda. Problema e ca Franta este singura tara din UE care are si o armata, retragerea Frantei din NATO ar reprezenta un dezastru pentru UE care ar cam ramane in curul gol in actualul context.
      Multumesc pentru aprecieri!

      Răspunde
      • S-a vazut ce armata are Franta in operatiunile din Libia. Scuze dar in afara de baietii aia din Legiune, Franta inca are retrovizoare la tancuri. Deja africanii i-au trimis la plimbare si se pupa cu rusii prin Mali si alte foste colonii ale cocosilor. Astia, saracii, de la Napoleon incoace n-au mai vazut o victorie fara suport de la Unchiu’. Sa nu uitam ca Franta e doar o Romanie ceva mai mare si care acum vorbeste mai mult araba decat franceza. Allez les bleus! drinks Mais pas si vite!

        Răspunde
  12. @cib,
    Cumva „Allez les bleus” se traduce și prin „fugiți franțujilor”? Că la cât de minoritari vor deveni foarte curând cei cu sânge… bleu?, ar cam trebui să se orienteze spre alte zări??. Bine, nu-ș de ce le-om purta noi de grijă, mai sles că și-au făcut-o cu mâna proprie și mai ales că noi suntem deja atât de scufundați în rahat, că nici să râdem nu ne mai permitem, să nu cumva să ne înecăm cu materialul maro…??

    Pe de altă parte, io constat că ușor-ușor se nivelează marile diferențe care până mai ieri (a se citi început de 2020) existau între zone/țări mai ales d.p.d.v material, ceea ce înseamnă încă o bifă pe programul elitiștilor: middle-class retrogradează cu grație spre subsolul clasamentului!!!! Pauperii de noi vom face cât de curând coadă la polonicul cu #supasăracului dar doar cei cu pass???

    Răspunde
    • Fratele meu, stii care e diferenta dintre doi tipi care cad de la balcon, unul de la etajul 10 si unul de la parter? Primul face: aaaauuuuu, buf! Al doilea face: buf, au! Ticnelile actuale au totusi si ceva bun. Vestita convergenta a statelor UE se va face nu prin cresterea noastra ci prin descresterea celor din vest. Si asta e o veste excelenta. Ca noi suntem aia care cadem de la parter. drinks

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura