Aplicatiile din magazinul Android TV

Sunt deja ani buni de cand televizoarele inteligente au primit Android TV, intre timp dezvoltandu’se o intreaga industrie paralela in care se produc diverse dispozitive ce ruleaza Android TV cum ar fi TV stick’uri sau media playere ce ruleaza acest sistem de operare, care si el la randul sau a fost mullt imbunatatit in functionalitate prin pachetele de update, ultima varianta find bazata pe Android 11 si lucrurile au fost in tot mai bine, fiecare update transformand Android TV in ce ar trebui sa fie, respectiv un sistem de operare stabil care ofera tot mai multe posibilitati de a exploata un televizor.

Aplicatiile din magazinul Android TV

Din pacare nu acelasi lucru il pot spune despre magazinul de aplicatii pentru Android TV, unde bantuie aproape aceiasi saracie ca si in urma cu cativa ani si inca nu am reusit sa inteleg de ce este atat de putin atractiv pentru dezvoltatori in ciuda paradoxului in care piata de televizoare smart a explodat in ultimi ani, acestea devenind din ce in ce mai accesibile si implicit atractive pentru oricine isi cumpara un televizor nou pe care vrea sa il foloseasca mai mult decat un banal TV la care sa priveasca aceasi freza de 20 de ani incoace a Andreei Esca.

Nu doar butoanele de pe telecomanda conteaza

In industrie se zice ca daca nu ai un buton dedicat pe telecomanda televizorului, nu existi. Din punctul de vedere al popularitatii teoria este valabila, telecomenzile televizoarelor primind in timp butoane dedicate accesari a tot mai multe aplicatii de media streaming, Netflix si Prime find aproape nelipsite de pe orice telecomanda, lucru ce bucura orice consumator comod care are la indemana aceste butoane fara a fi nevoie sa mai acceseze aplicatia din meniul televizorului. Pentru restul de utilizatori mai putin comozi conteaza si ce e prin magazinul de aplicatii, de unde nu ar trebui sa lipseasca nici una din aplicatiile de media streaming cunoscute, eu de exemplu asteptand ani de zile ca Digi Online sa faca pasul inspre o aplicatie dedicata pana cand in sfarsit s’au decis sa il faca, iar de ceva vreme buna astept de exemplu ca ca Rumble si Bitchute sa faca acelasi lucru pentru ca sa devina in sfarsit niste alternative viabile la Youtube, dupa ce aplicatia de la Google a devenit mizerie tot mai mare de cand au pus in aplicare masuri tot mai draconice de cenzura si o politica tot mai restrictiva si agresiva cu privire la continut, ca sa nu mai vorbim de reclamele care in multe cazuri au ajuns sa concureze ca timp alocat, pe cel al continutului, pentru a forta indepartarea utilizatorilor inspre varianta premium a aplicatiei, motive pentru care au inceput sa migreze tot mai multi producatori independenti de continut, inspre aceste „zone libere ale internetului”.

Chromecast nu e mereu cea mai buna solutie

Desi cam asta ti’se ofera ca varianta alternativa a aplicatiilor ce lipsesc din magazinul de aplicatii Android TV, am incercat sa le explic de multe ori dezvoltatorilor ca aceasta varianta nu este mereu cea mai buna solutie, find mai mult o peticeala la o nevoie, motiv pentru care ar trebui tratata doar ca o solutie alternativa! Cumva ii inteleg, datele culese de pe un telefon sau o tableta sunt infinit mai multe si importante pentru dezvoltatori decat ce culeg de pe un smart TV, dar in felul asta nici dezvoltare si nici popularitate nu va exista pentru dezvoltatorii mai putin cunoscuti care ar putea sa fie o alternativa demna de luat in seama la aplicatiile cunoscute, si poate ca si asta sa fie vreo forma de aplicare a vreunui monopol mascat, ce tine acel magazin de aplicatii al carui proprietar este gigantul Google, departe de potentialul pe care ar trebui sa il aiba.

 

9 comentarii la „Aplicatiile din magazinul Android TV”

  1. Android Tv a fost orientat mai mult inspre serviciile de streaming online care sunt prezente cu aplicatii in magazin. In rest dezvoltatorii nu au vazut prea mult potential sa investeasca in directia asta, televizorul ramanand un dispozitiv folosit in modul clasic si prea putin in alta directie, lucrul asta observandu-se si in directia gaming-ului bazat pe jocurile din market care nu a prins aproape deloc, aici dominand inca consolele si PC-ul. Cred ca asta este explicatia, desi cu aplicatiile de streaming pentru serviciile alternative nu se sustine din punctul de vedere al interesului redus din partea dezvoltatorilor.

    Răspunde
  2. Tot YouTube rămâne cea mai accesată platforma indiferent daca are sau nu reclame.
    Se poate opta pentru planul Premium care este destul de ok prin opțiunile oferite.

    Răspunde
    • Eu nu am de gand sa platesc banii aia pentru un serviciu unde cenzura sfideaza bunul simt! Practic te poti trezi cu munca suspendata sau anulata oricand au ei chef doar pentru ca asa au chef, eventual din greseala tracand pe langa o terasa ai filmat cu ceva muzica ce se auzea de la terasa, sau, incerci un pod cast neconform cu doctrina. Cu Google sunt ars dupa ce s’au dus 3 ani de munca pe blogger odata cu un blog ce a fost blocat fara nici o explicatie. Deci nu e vorba doar de reclame, care sunt oricum in bataie de joc pentru un continut din ce in ce mai slab, multi producatori, cum ar fi jurnalisti independenti, mutandu’se deja in alte zone si pastrand aici doar o mica parte din materiale.

      Răspunde
      • Acum depinde la ce e utilizată platforma…dacă creezi conținut ai dreptate este riscant…pentru că oricând munca ta poate dispărea.

        Dar dacă cumperi YouTube doar că să vizionezi conținut este ok planul Premium.

        Răspunde
        • Pentru mine nu, ca nici ca privitor nu vreau sa mi’se impuna ce sa privesc si ce nu, motiv pentru care maine poate sa dispara oricare dintre producatori de continut la care sunt abonat. E cam aceiasi Marie cu alta palarie.

          Răspunde
  3. Trebuie sa fie parteneriat intre G si dezvoltatori, mai bine zis sa vrea si Google sa dezvolte aplicatii pentru televizoare.

    Plus ca dezvoltarea nu este doar pentru Google, ci si pentru celelalte, de la toate brandurile ce au sistem inchis. E mai diferit fata de telefoane pentru ca sunt cote de piata mult mai impartite decat la telefoane: apple, android. Uita-te ca si la Appgallery de la Huawei cu greu se fac aplicatii dedicate. Si tot s-a miscat ceva pentru ca au avut bugete Huawei si au tot dat bani pt dezvoltare.

    Răspunde
    • De aia nu exista dezvoltare, vorbim de un monopol cretin in care Google face legea, in vremea in care restul producatorilor de televizoare fac acelasi lucru cu sistemele lor de operare exclusiviste ce devina destul de repede obsolete pentru majoritatea serviciilor de streaming, acum vreo luna pe retele erau un intreg scandal legat de Samsung si HBOMax, cei din urma anuland suportul pentru televizoarele mai vechi de 4 ani, care si asa, incepusera sa fie lente si sa dea rateuri. De aia am preferat sa „externalizez” partea asta cu „Smartul”, Mi Tv Stick find o solutie geniala, ieftina, usor de implementat si de schimbat oricand la nevoie! smile

      Răspunde
  4. Am luat un cazan d-asta baban de vreo 125cm si m-am legat la internet (de gura comandantei). mi-am dat seama subito ca e o mare vrajeala. Oricum n-am Netflics si n-am vazut mare diferenta pe YT la imaginea 4k, daca o fi pe bune 4k acolo. Cert e ca daca ai pe un disc, pe un hard ceva de genul merita. Daca nu, nu. Androidu’ e pentru telefoane si atat. Si ala necesar doar pentru tokkenu’ de la banca. In rest, cele mai misto tembelizoare erau tot alea B/W unde vedeai Sfantul si reglai la butoane in spate pentru stabilitatea imaginii pana se termina episodul. In rest, afara la joaca in aer liber pana ne lua transpiratia si beam apa de la cismea brecum vitelu’ apa! laugh drinks

    Răspunde
    • Eu nu folosesc televizorul strict pentru streaming de filme, aici am rezolvat problema cu ajutorul NAS’ului achizitionat recent si care ma ajuta sa imi gestionez eficient si cum vreau eu partea asta de continut, fie si cu filmele alea B&W daca asa mi’se nazare! In mare parte televizorul il folosesc si din punct de vedere pragmatic si creativ pentru streming’ul de continut ce apartine unor jurnalisti independenti, analisti independenti, dezbateri libere, tutoriale, etc. smile

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura